Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Избор на клима уред (линк со резултати од мерења има во првиот пост)

klima fan

lurker
14 јуни 2021
602
340
za vivax aeri 3,5khw dali znae nekoj kaj moze wifi stick da se najde?

samo ovoj go najdov

pretpostavyvam kompatiliben e so mojata vivax ACP-12ch35aeri12?

Тој Wi-Fi модул од Техномаркет е и за АЕРИ +

Некоја од овие 3?

Не сум знаел дека Хајсенс го купиле Горење и се произведувале Словенија

Овој модел

Riku

lurker
27 ноември 2021
573
252

fcwizard

hello world
26 март 2018
62
69
kako si zadovolen od aplikacijata i funkcionalnosti?
Апликацијата се вика NetHome Plus и има прилично основни функции, вклучи, исклучи , смени мод, можеш да направиш распоред т.е од колку до колку да биде вклучена и на која температура, не мери потрошувачка итн. Се на се прилично едноставна и лесна за користење.

• ми се допаѓа
Реакции: Riku

sickjcoe28

hello world
26 декември 2018
120
92
Момци, полсе 1 неделно истражување, споредување, читајки спецификации и еуроевенти би сакал практично искуство за GREE AIRY PRO 5.5 KWH ( GWH18AVDXE ). На хартија изгледа импресивно, но во пракса?

Aowek

user
14 април 2012
1.212
1.169
Момци, полсе 1 неделно истражување, споредување, читајки спецификации и еуроевенти би сакал практично искуство за GREE AIRY PRO 5.5 KWH ( GWH18AVDXE ). На хартија изгледа импресивно, но во пракса?
На темава има мн луѓе кои споделиле искуства/мерења/коментари за нивните клими. Најсигурна опција ти е да купиш некоја од тие клими.

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.480
2.927
Истражувај и понатака.
Најдобронамерен совет.

28 јануари 2017
2.050
4.706
Ресен
Ќе пишев објаснување од моја гледна точка за јапонски/кинески пошто имам и од двете ама ми мириса на “ја купив/се одлучив климава, пишејте нешто убо да си ја оправдам куповината“

Зошто се одлучи за Грито може на кратко?

sickjcoe28

hello world
26 декември 2018
120
92
Ќе пишев објаснување од моја гледна точка за јапонски/кинески пошто имам и од двете ама ми мириса на “ја купив/се одлучив климава, пишејте нешто убо да си ја оправдам куповината“

Зошто се одлучи за Грито може на кратко?
Слободно пиши твоја гледна точка. Јас сум ове за сугестија, пошто има многу постручни лица на темава со вистинско искуство од оваа проблематика. Јас ја читам темава само од аспект на купувач, за разлика од многи други овде. Се надевам дека ке ме упатите во права насока.

Gree-to ми е мегу првите фаворити пошто од технички спецификации според еуроевент цертификат, дава најдобри резултати при надворешни температури за нашето поднебје во ценовен ранк околу 1,000 еур. (за околу 50м2). Притоа најбитно ми е да ја поминам зимава затоплувајки со неа.

Другите 3 алтернативи ми се:

HItaci Airhome 400
Toshiba SEIYA NEW RAS-B16E2KVG-Е (Да не е преслаба)?
Haier FLEXIS најверојатно отпага поради бојата (жената не сака црна)

Сите коментари што ги изнесувам горе се од мое лично истражување од само неколу дена, со 0 стручно познавање и искуство за клими и не треба да се зема како совет во никој случај.

filipinec

hello world
5 февруари 2018
51
24
Слободно пиши твоја гледна точка. Јас сум ове за сугестија, пошто има многу постручни лица на темава со вистинско искуство од оваа проблематика. Јас ја читам темава само од аспект на купувач, за разлика од многи други овде. Се надевам дека ке ме упатите во права насока.

Gree-to ми е мегу првите фаворити пошто од технички спецификации според еуроевент цертификат, дава најдобри резултати при надворешни температури за нашето поднебје во ценовен ранк околу 1,000 еур. (за околу 50м2). Притоа најбитно ми е да ја поминам зимава затоплувајки со неа.

Другите 3 алтернативи ми се:

HItaci Airhome 400
Toshiba SEIYA NEW RAS-B16E2KVG-Е (Да не е преслаба)?
Haier FLEXIS најверојатно отпага поради бојата (жената не сака црна)

Сите коментари што ги изнесувам горе се од мое лично истражување од само неколу дена, со 0 стручно познавање и искуство за клими и не треба да се зема како совет во никој случај.
Пред се дали тие 50м2 ти се отворен простор или без прегради или се повеке простории.
Ако е помал простор до 25-30м2 ,со ставање на кинеска 5,5 нема да имаш никаков конфор затоа што имаат висока модулација.
Прво дај објаснување за просторот и топлотните губитоци па после побарај совет.
Хитчито не спуста под 500w а е доста снажно ,тошибата можи и 200w ама е 4,5кw влезен модел мегу серија а и флексисот не спуста под 500w модулација а има снага.
Спак прво опиши го просторот.
Кинеските 5,5 имаат висока модулација од 500-600w нагоре.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.550
19.219
според еуроевент цертификат, дава најдобри резултати при надворешни температури за нашето поднебје во ценовен ранк околу 1,000 еур
Не мора линк. Може и со свои зборови
Какви се тие резултати? На пример колку киловати има на Tbiv и на колку степени, на +7, +2 и колку киловати има на TOL со кој COP?

Фала

sickjcoe28

hello world
26 декември 2018
120
92
Не мора линк. Може и со свои зборови
Какви се тие резултати? На пример колку киловати има на Tbiv и на колку степени, на +7, +2 и колку киловати има на TOL со кој COP?

Фала

Да, главно се базирав на на овие бројки. Ова е од Hitacito.
1735513755568.png Ova e Gree
1735513895875.png

Tosiba 1735513839393.png
Мислењето е автоматски споено:

Здраво момци,
Аkо може малку стручен совет? Нова кука 1 Спрат. На приземје е деловен простор кој се користи. Од јужна страна лепенка со куќа која е невселена (не живеат овде).
Фасада немам уште ставено (планирано на пролет, северна страна е зидена дупло со стаклена волна измегу). Спратот е целосно опремен со подна инсталација/керамички почки, која планирам да ја приклучам на топлотна пумпа следната година. (Околу 8,000 евра кој не сум во можност да ги потрошам моментално пошто го спремам спратот за вселување). Па ја разгледувам можноста да се вселам Јануари со евентуално исналирање на Клима за оваа зима. Реално можам да ја поминам зимава само во едната соба aко е потребно (Дневната, без да ги греам другите две спали премногу).
Дали да земам 1х 7.5 KW HISENSE и да користам евенетуало еден панелен радиатор ако е потребно за да ја поминам зимата. Буџет 60,000 до 90,000 преферирам да е една единица / поефтина пошто од следната година нема да биде потребна. Планот за климата и позицијата е илустирана со црвено со цртежот (да дува кон ходникот кога ке е отворено). Повелете со сугестии.
Погледнете го атачментот 144747

Пред се дали тие 50м2 ти се отворен простор или без прегради или се повеке простории.
Ако е помал простор до 25-30м2 ,со ставање на кинеска 5,5 нема да имаш никаков конфор затоа што имаат висока модулација.
Прво дај објаснување за просторот и топлотните губитоци па после побарај совет.
Хитчито не спуста под 500w а е доста снажно ,тошибата можи и 200w ама е 4,5кw влезен модел мегу серија а и флексисот не спуста под 500w модулација а има снага.
Спак прво опиши го просторот.
Кинеските 5,5 имаат висока модулација од 500-600w нагоре.
Спална 1 и Спална 2 нема да ги греам оваа сезона

Атачменти

• 1735513389542.png
    1735513389542.png
    113,8 KB · Прегледи: 27
  • 1735513779154.png
    1735513779154.png
    130,3 KB · Прегледи: 25
  • 1735513800607.png
    1735513800607.png
    112,7 KB · Прегледи: 26

moongose

poweruser
19 јули 2013
4.376
5.510
Да, главно се базирав на на овие бројки. Ова е од Hitacito.
Погледнете го атачментот 145070Ova e Gree
Погледнете го атачментот 145074

TosibaПогледнете го атачментот 145073

Спална 1 и Спална 2 нема да ги греам оваа сезона
Од каде се овие табели? Колку што гледам на еуровент има други податоци за овие уреди.
Таму од овие четири најдобри перформанси има Haier-от, 10-12% повеќе од Gree на греење. И малку е потивок.
Колку и јака да ставиш, не рачунај дека ќе го грееш цел стан со едно грејно тело. Ако е само за една соба, да не се прејаки? Пресметај или измери прво топлински загуби за да можеш поточно да одбереш.

zlatko_ti412

hello world
12 ноември 2018
379
548
Океј, друго прашање. Која клима би ја земал ти за оваа намена/ценовен ранк?Погледнете го атачментот 145083

Од наведените модели мое мислење е дека комфор можеш да добиеш само со Тошибата.
Под комфор подразбирам да ја вклучиш и заборавиш дека има нешто што континуирано незабележливо си работи и климатизира простор....
Со сите кинески модели на греење особено 5kw додека надвор не паднат во минус температурите ќе ти работат како он-офф.... штом падне минус ќе почнат да модулираат со некој минимум од 450-500w...

Е сеа Тошибата како влезен модел е најслаба по капацитет од наведените па штом падне во минус надвор зависно од загубите на просторот може да не ти е доволна да го загрее и одржува цел простор....
Тоа кога би задржало испод 0С пролонгиран период.... недела дена или повеќе за да се иладат доволно сите ѕидови.... во такви ситуации затвараш врати кон спални и недостаток на капацитет ќе си надокнадиш со дополнителна греалка/панел.
Штом од вгодина планираш да имаш и ТП со подно греење годинава можеш да ја претераш и така доколку стегне саглам зимава.

Тоа е, во новоградба не можеш да знаеш колкави загуби ќе имаш...
За најсигурно ако можеш не пробаш еднаш да го загрееш просторот со панел и пресметаш колку моќност треба за одржуавње.
Мислам се пред тоа би било нагаѓање... особено вака на форумски предлози... и во тие услови предлогот би бил нешто моќно ама квалитетно.... а тоа кошта поскапичко :)
Еве од мене предлог: Mitsubishi LN50

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.550
19.219
Од каде се овие табели? Колку што гледам на еуровент има други податоци за овие уреди.
Таму од овие четири најдобри перформанси има Haier-от, 10-12% повеќе од Gree на греење. И малку е потивок.
Колку и јака да ставиш, не рачунај дека ќе го грееш цел стан со едно грејно тело. Ако е само за една соба, да не се прејаки? Пресметај или измери прво топлински загуби за да можеш поточно да одбереш.
Мислам дека ликот е трол

sickjcoe28

hello world
26 декември 2018
120
92
Табелите се од еуроевент сертификатот според model#.

Од наведените модели мое мислење е дека комфор можеш да добиеш само со Тошибата.
Под комфор подразбирам да ја вклучиш и заборавиш дека има нешто што континуирано незабележливо си работи и климатизира простор....
Со сите кинески модели на греење особено 5kw додека надвор не паднат во минус температурите ќе ти работат како он-офф.... штом падне минус ќе почнат да модулираат со некој минимум од 450-500w...

Е сеа Тошибата како влезен модел е најслаба по капацитет од наведените па штом падне во минус надвор зависно од загубите на просторот може да не ти е доволна да го загрее и одржува цел простор....
Тоа кога би задржало испод 0С пролонгиран период.... недела дена или повеќе за да се иладат доволно сите ѕидови.... во такви ситуации затвараш врати кон спални и недостаток на капацитет ќе си надокнадиш со дополнителна греалка/панел.
Штом од вгодина планираш да имаш и ТП со подно греење годинава можеш да ја претераш и така доколку стегне саглам зимава.

Тоа е, во новоградба не можеш да знаеш колкави загуби ќе имаш...
За најсигурно ако можеш не пробаш еднаш да го загрееш просторот со панел и пресметаш колку моќност треба за одржуавње.
Мислам се пред тоа би било нагаѓање... особено вака на форумски предлози... и во тие услови предлогот би бил нешто моќно ама квалитетно.... а тоа кошта поскапичко :)
Еве од мене предлог: Mitsubishi LN50
Благодарам на мислењето, Денес направив тест/пресметка на загуби (со мала импровизација пошто вратите уште не се монтирани).
Резултатите се :
  • 15.74 W/m² at 0°C outside.
  • 29.30 W/m² at -5°C outside.
    Овие резулати би се подобриле во во иднина со завршување на градежните работи итк.

Мислам дека ликот е трол
Ти го прашуваш за мислење, бидејки не сум стручен на темава. Тој ти вика дека си трол. Нели ти е малце глупо за ветерански член со над 11,000 мислења да има таков пристап кон некој кој бара помош на тема? Не мора да ми реплицираш ако го имаш истиот став кон мене, еве неколку членови веке дадоа неколку конструктивни одговори.

Последна промена:

filipinec

hello world
5 февруари 2018
51
24
Резултатите се :
  • 15.74 W/m² at 0°C outside.
  • 29.30 W/m² at -5°C outside.
    Овие резулати би се подобриле во во иднина со завршување на градежните работи итк.
Резултатите се нелогични зашто на +5 ке ти теба 1ват а на +10ц ке треба да произведува топлина просторот од15вати ,а на -10 ке имаш потреба 45на м/2 вати топлина.
Ти кажаа деке и најмокна клима да ставиш нема да го загрееш целиот простор со еден климатизер.
Туку да скратиме, кажи со што ти е таванот изолиран?

orce97

Баниран/a
19 декември 2022
509
522
linktr.ee
Дечки ме интересира колку пати го чистите филтерот на климата, ми се деси ситуација климата не дуваше баш го гледам филтерот прашина го исчистив и го вратив сега се осеќа си работи нормално :)

Riku

lurker
27 ноември 2021
573
252
Дечки ме интересира колку пати го чистите филтерот на климата, ми се деси ситуација климата не дуваше баш го гледам филтерот прашина го исчистив и го вратив сега се осеќа си работи нормално :)
1 vo mesec.

18 август 2019
1.210
1.176
Два пати годишно.
Еднаш пред почеток на грејната сезона, втор пат крај на јануари или почеток на февруари.

18 август 2019
1.210
1.176
Гледам, на некои им малку чудно. Филтрите се чистат во зависност од потребите. А потребите зависат од условите во кои работи климата.
Кај мене нема деца да скокаат и да креваат прав, нема пушење, од кујната испарувањата аспиратор ги исфрла надвор...
Во нормални услови работи од 14 до 22 часот. Потоа температура ја спуштам на 18° и ако надворешната температура не е премногу ниска, климата воопшто не вклучува преку ноќ.
Затоа нема потреба од почесто перење на филтрите, можат да поминат и со едно чистење годишно.

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

На врв Дно