lolИ дали сеуште примаат 50% од царината на рака за да ти ја пуштат пратката без царина, слушнав ги смениле сите што беа порано.
Прв пат слушам?И дали сеуште примаат 50% од царината на рака за да ти ја пуштат пратката без царина
Се дискутираше тука. Се јавува тип на Вацап (или на телефон и ти вика да го бараш на Вацап) и ти нуди 50%:50% - не мораш да одиш до царина, ќе ти ја донесат робата за пола царина и сл. Исто на еден член му снема монитор од кутија во петок, за во понеделник магично да се најде мониторот што случајно испаднал од фабрички запакуваната кутија.Прв пат слушам?
Алал да му е на чченот со мониторот што крена галама, читав за ова тогаш. Хоштаплери овие од поштаСе дискутираше тука. Се јавува тип на Вацап (или на телефон и ти вика да го бараш на Вацап) и ти нуди 50%:50% - не мораш да одиш до царина, ќе ти ја донесат робата за пола царина и сл. Исто на еден член му снема монитор од кутија во петок, за во понеделник магично да се најде мониторот што случајно испаднал од фабрички запакуваната кутија.
Македонија,мојатачудесназемја!
а не ни веруваш на reddit?имав нарачано парче накит од USA и денес е стигнато тука кај нас,цената заедно со патот беше околу 60$...
гледам дека е на царина,дали би платил останати трошоци надвор од овие 60$?
досега сум нарачувал пратки над 50€ но обично на пратката стоела друга цена па истите не оделе на царина,оваа ми е прва пратка...
мислење да даде некој?
овде не им верувам,прво овде пишава не ни веруваш на reddit?![]()
Тогаш зошто воопшто прашуваш?овде не им верувам,прво овде пишав
сарказам дружеТогаш зошто воопшто прашуваш?
накит, парфеми и часовници се акцизна стока и се царинат со многу високи тарифи, ако се отвори пратката ќе платиш по каталошка вредност и некогаш е многу поскапо од реална, ако не платиш се враќа праткатаимав нарачано парче накит од USA и денес е стигнато тука кај нас,цената заедно со патот беше околу 60$...
гледам дека е на царина,дали би платил останати трошоци надвор од овие 60$?
досега сум нарачувал пратки над 50€ но обично на пратката стоела друга цена па истите не оделе на царина,оваа ми е прва пратка...
мислење да даде некој?
не сум знаел,која би била цената?накит е акцизна стока ако г
накит, парфеми и часовници се акцизна стока и се царинат со многу високи тарифи, ако се отвори пратката ќе платиш по каталошка вредност и некогаш е многу поскапо од реална, ако не платиш се враќа пратката
Не знам дали се исти тарифите за сите овие, ама за часовници 5% + 18% сум плаќал, плус ако е преку ДХЛ, Федекс и сл. уште 1500-2000 ден. за нив. Имаше некаде во темава фајл со тарифите.не сум знаел,која би била цената?
ќе почекам па ќе видам дали и колку би платил,сум нарачувал и часовници над 50€ но најверојатно не стоела таа цена на пакетот па затоа не одело на царина..Не знам дали се исти тарифите за сите овие, ама за часовници 5% + 18% сум плаќал, плус ако е преку ДХЛ, Федекс и сл. уште 1500-2000 ден. за нив. Имаше некаде во темава фајл со тарифите.
случаен избор е царинење кога пратката е преку обична/државна пошта .. не иде се низ царина, прават селекција. Едноставно предходно тие парчиња не ги собирале на прелед (зависно од држава, габарит и сл).ќе почекам па ќе видам дали и колку би платил,сум нарачувал и часовници над 50€ но најверојатно не стоела таа цена на пакетот па затоа не одело на царина..
со овие проценти би било неисплатливо парчево кое чинеше 35$ + 20$ пат
значи нема да ти бараат екстра документи
Почекај уште некој ден , треба да смени статус, ако е за царинење ќе смени статус во недостасува фактура. Мене пакет деклариран 20 фунти (патики) ми го царинеа .Ако пратката ми стои 2 дена со статус Skopje PI 1004 / 1006 - CARINA, дали по некоја логика тоа значи дека треба да очекувам меил за царинење (за 120 евра нарачка се работи, ама најверојатно со пишана помала вредност)?
Се работи за парфеми. Се' претражив, не најдов колку е царинска тарифа.
ако го отвориле и виделе што има внатре царинење ти е гарантирано (на било која сума):Ако пратката ми стои 2 дена со статус Skopje PI 1004 / 1006 - CARINA, дали по некоја логика тоа значи дека треба да очекувам меил за царинење (за 120 евра нарачка се работи, ама најверојатно со пишана помала вредност)?
Се работи за парфеми. Се' претражив, не најдов колку е царинска тарифа.
Истово го најдов јас, ама не ми беше јасно, некако многу мал процент. Се надевам дека стварно е 6.5%ако го отвориле и виделе што има внатре царинење ти е гарантирано (на било која сума):
"Ослободувањето не важи за пратки кои содржат алкохол и пијалоци што содржат алкохол, парфеми и тоалетни води, тутун и производи од тутун."
не памтам точно ама парфеми е нешто поскапо од стандардните 15% царина и 18% ддв ...
п.с. 3303 00 10 00 - Парфеми (Цар.дав. %) 6,5 - kg .. изгледа ова е царинска сатпка ама за ддв не знам (може те прелажав првично)
PROJECTOR CEILING MOUNT WANBO, 328 x 141 mm, max.5KG, SILVER, WBCA01
2.000,00 ден
TABLET LENOVO IDEA TAB TB336FU+ Lenovo TAB PEN w/PROTECTIVE CASE , 11", 2.5K (2560x1600) IPS 90Hz, 8GB DDR4, 256GB Memory, Camera Front-5MP, Rear-8MP,ZAFR0489RS
13.900,00 ден
NB STAND MANHATTAN 10"-15" foldable 5 levels, 462129
1.290,00 ден
PUMPA ELEKTRICNA EXTRALINK w/3 nozzles
530,00 ден
STREAM DECK MINI ELGATO DISCORD EDITION , x6 LCD keys, ELGATO-10GAI9931
3.930,00 ден
SSD M.2 512GB KIOXIA EG6 (2230) NVMe Gen4 KEG60ZNS512G
7.050,00 ден