Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Избор на клима уред (линк со резултати од мерења во прв пост)

MitkoI

hello world
11 јуни 2017
442
202
Глеам се загадиле последниве 2-3 страни со муабети за Gree, па си викам да ви ги 'прочистам' малце очите :)

Нов член во фамилијата:

Погледнете го атачментот 132163
Честитам, врвна клима за стотче , очите ќе ги прочистиме кога ќе постираш поставена...
Да дополнам со Еуровент да видат оние што не знаат каков "ѕвер" е.

Последна промена:

Mik

read-only
27 ноември 2023
15
8
Здраво дечки,

Разгледувам клими неколку дена, но кај и да е ќе треба да направам одлука. Станува збор за просторија од 27 квадрати, со затворена врата кон ходник и тоалет кои го прават целиот стан 35-6 квадрати (знам срамота е, не знам колку квадрати ми е станот :LOL: ).
Неважно, од 27 до 35-6 квадрати. Според сите математики што ги читав подобро е да се земе трииполка или нешто малце појако, но да не претерувам до 5.5kw.

Буџетот ми е до 40к денари, океј сума за солидно кинесче, но не доволно за јапанац.
Искрено дома моите имаат Daikin и не се задоволни или не знаат да ја користат, додека на викендичката имаме Gree и сме презадоволни. Дома за нијанса подобра изолација, дома повисок таван за 5-10см (2.65см). Gree многу побучна, но ја палиме само на периоди кога одиме, со денови не е палена, но кога ќе се разработи за 30 минути од 10 степени до 20 степени стига.

Поради тоа си викам и да земам најефтин јапанец, ова го најдов од Mitsubishi Mitsubishi MSZ/MUZ-HR35VF | KLIMATIZER.MK се плашам дека може да не е најпаметно.

Од друга по reviews мерак ми прави оваа: HISENSE QG35XV0E ENERGY PRO plus (SCOP 5.1 :oops: што не можев да го најдам кај клими до таа цена). Читав на српски форум, 150 до 250kw месечно троши, реално премалку, но откако дознав дека се крие Gorenje позади Hisense... :sneaky:

Истотака поради океј искуството со Gree на викендичката ја разгледав и gree amber premium + како опција: GREE AMBER PREMIUM PLUS GWH12YCXD-K6DNA1B A+++ R32

Која клима според вас најмногу би ми завршила работа? Отворен сум за предлози и од други брендови и други модели, а и малце би искочил од цената доколку навистина вреди.

*Линковиве ги ставив рандом, не знам дали се најевтини цените тука, чисто да ги пратам моделите.

Последна промена:

Mik

read-only
27 ноември 2023
15
8
Прочитав едно 30тина рандом страни помеѓу 400та и 500та на темава. Добив одговор, и направив грев веројатно што направив ваква споредба. HR35кава додека има ваква цена мислам дека не ни треба да му ја мислам :cool: (се надевам истата е со таа што ја зборите - ако може некој само да ми го потврди тоа :'D )

Економична, тивка, добра

mkdboy

hello world
16 септември 2010
177
56
Прочитав едно 30тина рандом страни помеѓу 400та и 500та на темава. Добив одговор, и направив грев веројатно што направив ваква споредба. HR35кава додека има ваква цена мислам дека не ни треба да му ја мислам :cool: (се надевам истата е со таа што ја зборите - ако може некој само да ми го потврди тоа :'D )

Економична, тивка, добра
Vidi Vivax AEHI

klima fan

lurker
14 јуни 2021
637
359
Здраво дечки,

Разгледувам клими неколку дена, но кај и да е ќе треба да направам одлука. Станува збор за просторија од 27 квадрати, со затворена врата кон ходник и тоалет кои го прават целиот стан 35-6 квадрати (знам срамота е, не знам колку квадрати ми е станот :LOL: ).
Неважно, од 27 до 35-6 квадрати. Според сите математики што ги читав подобро е да се земе трииполка или нешто малце појако, но да не претерувам до 5.5kw.

Буџетот ми е до 40к денари, океј сума за солидно кинесче, но не доволно за јапанац.
Искрено дома моите имаат Daikin и не се задоволни или не знаат да ја користат, додека на викендичката имаме Gree и сме презадоволни. Дома за нијанса подобра изолација, дома повисок таван за 5-10см (2.65см). Gree многу побучна, но ја палиме само на периоди кога одиме, со денови не е палена, но кога ќе се разработи за 30 минути од 10 степени до 20 степени стига.

Поради тоа си викам и да земам најефтин јапанец, ова го најдов од Mitsubishi Mitsubishi MSZ/MUZ-HR35VF | KLIMATIZER.MK се плашам дека може да не е најпаметно.

Од друга по reviews мерак ми прави оваа: HISENSE QG35XV0E ENERGY PRO plus (SCOP 5.1 :oops: што не можев да го најдам кај клими до таа цена). Читав на српски форум, 150 до 250kw месечно троши, реално премалку, но откако дознав дека се крие Gorenje позади Hisense... :sneaky:

Истотака поради океј искуството со Gree на викендичката ја разгледав и gree amber premium + како опција: GREE AMBER PREMIUM PLUS GWH12YCXD-K6DNA1B A+++ R32

Која клима според вас најмногу би ми завршила работа? Отворен сум за предлози и од други брендови и други модели, а и малце би искочил од цената доколку навистина вреди.

*Линковиве ги ставив рандом, не знам дали се најевтини цените тука, чисто да ги пратам моделите.

5.5 кв модел е многу за 27 м2 ( колку што ти е дневната ) Мој совет еден од овие модели 3.5кв

20 декември 2015
1.156
856
Skopje
steelseries's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 7 1700 w/Stock Cooler (Wraith Spire RGB)
Motherboard
Asus x370 Prime PRO
Storage
WD10EZEX Blue
PSU
Cooler Master Vanguard 750+ Gold
RAM
HyperX Predator 2x8GB // 3200Mhz
Video card
Asus GTX 1060 6GB
Mouse
SteelSeries Rival 310
Keyboard
Gigabyte K85 Mechanical RGB
Monitor
Benq RL2455HM
OS
Windows 10 Pro
Nekoj da preporaca nekoja klima za 40m kvadratni. Preporaclivo e da ima i wifi + da e dosta ekonomicna.

Edit: da bide od Neptun

20 декември 2015
1.156
856
Skopje
steelseries's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 7 1700 w/Stock Cooler (Wraith Spire RGB)
Motherboard
Asus x370 Prime PRO
Storage
WD10EZEX Blue
PSU
Cooler Master Vanguard 750+ Gold
RAM
HyperX Predator 2x8GB // 3200Mhz
Video card
Asus GTX 1060 6GB
Mouse
SteelSeries Rival 310
Keyboard
Gigabyte K85 Mechanical RGB
Monitor
Benq RL2455HM
OS
Windows 10 Pro

klima fan

lurker
14 јуни 2021
637
359
Nekoj da preporaca nekoja klima za 40m kvadratni. Preporaclivo e da ima i wifi + da e dosta ekonomicna.

Edit: da bide od Neptun
Budzet okolu 60k denaros, poveke spolajti :p

За 40м2 од Neptun овој модел

MitkoI

hello world
11 јуни 2017
442
202
Здраво дечки,

Eве ти Еуровенти па сам спореди си.
Мitsubishi MUZ-HR35VF
Pdes 2,4 kw SCOP 4.3
На - 10С Ptbiv и Ptol 2,4 kw COP 2,6
Gree GWH-12YCXD-K6DNA1B
Pdes 3,2kw SCOP 4,4
На -10С Ptbiv и Ptol 3,2Kw COP 2,33
Hisence нема Еуровент.
Ако 2,4 кw ти се доволни за 27-36м2 земи си Mitsubishi, ako не ти се тогаш земи си Gree co 3,2 Kw. Tи си знаеш каков ти е станот.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.585
19.295
Срцки сте бе. Што не го прикажете тоа мизерниот TOL на -10?

Или е нерелевантен за кинеска клима од 60.000
Шака јада..

MitkoI

hello world
11 јуни 2017
442
202
Срцки сте бе. Што не го прикажете тоа мизерниот TOL на -10?

Или е нерелевантен за кинеска клима од 60.000
Шака јада..
"Срцка" читај Еуровент, на - 10 ТOL P 3,2 KW COP 2,33 клима од 40000 денари, пред некое време на промоција беше 36000 денари и 10 години безусловна гаранција.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.098
6.041
Колку има амберот минимум на греење? На +2 и +7 степени кај што ќе се наоѓа 95% од времето?

Aowek

user
14 април 2012
1.216
1.171
"Срцка" читај Еуровент, на - 10 ТOL P 3,2 KW COP 2,33 клима од 40000 денари, пред некое време на промоција беше 36000 денари и 10 години безусловна гаранција.
Gree fairy nordic - платена над 70к годишно бараат 1000 денари за гараниција да продолжат.

MitkoI

hello world
11 јуни 2017
442
202
Gree fairy nordic - платена над 70к годишно бараат 1000 денари за гараниција да продолжат.
Точно, само што вршат проверка и чистење на климата.
И мојата Gree lomo lclh од 2017 беше со 10 години условна гаранцина, јас нити еднаш не ги викнав, сам си ја чистам и до денес работи перфектно.
Комшијата во јули зеде Gree amber 12 (40000) и 18 (60000) и Tisot 12 (20000) co 10 години безусловна гаранција, значи без сервис и 1000 годишно.

NikolovskiM

hello world
20 април 2019
161
279
Како што Мидеа Forest има исти ознаки и во Сетек и на Еуровент така треба и сите останати кои имаат Еуровент но со Gree Amber premium не е така едни ознаки има моделот кој се продава во Македонија а други ознаки има моделот со Еуровент ( кој не се продава во МКД )

Со здравје да се користи долги години да служи

Сподели фотографии од монтажата Внатрешна Надворешна Единица и Далечинското
Фала ти, ќе ставам поише слики викендов, претходниот не стасавме да ја монтираме.

Честитам, врвна клима за стотче , очите ќе ги прочистиме кога ќе постираш поставена...
Да дополнам со Еуровент да видат оние што не знаат каков "ѕвер" е.
Не е стотче, за 82.300 моментално ја има во Aircon и Elipso, инаку мислам дека за тие пари е најдобар избор.

Втора Daise? Да не ја зема новата... дизајнот со летвичките?
Баш убаво си проширил фамилија xD
Прав си, втора е, само овој пат не е за кај мене туку за кај моите у куќа, се решија да го заменат (намалат) греењето на дрва.
За жал, не е тој (новиот) модел. Искрен да бидам не ни знаев дека има нов модел дур не го прочитав твојот коментар. Баш прогуглав и делува стварно фино, ме асоцира на Mitsubishi LN35. У Македонија се уште го нема тој модел, ама верувам дека и коа ќе го донесат ќе биде некои 150-200еур плус (што лично не би ги дал само за дизајн :))

Од друга страна, дизајнов ми дае идеја дека можда некад у живот коа ќе иам поше слободно време, може да се напраи нешто слично со летвички, DIY.

Инаку кратко интро за климата и условите во кои се користи, за тие што не се у тек или не читале назад постари постови. Лани, пред почеток на грејна сезона, се мислев што уред да земам за греење за у стан. Целта ми беше целиот стан да го загреам со еден уред, очекувано беше дека собите кајшто нема да е климата ќе бидат поладни, ама секако се работи за спални, претсобје, вц... Целата квадратура што ја греам варира од 51-60м2, од кои 32м2 се отворен простор (дневна-трпезарија-кујна) кајшто всушност е поставена климата. Температурата во отворениот простор успешно се одржува околу 23-24 степени, а во другите простории од 20 до 22. Инаку се работи за стара зграда, без изолација на ѕидови (околу 85-90% од ѕидовите се надворешни, не граничат со соседни станови), со целосно променети надворешни прозори и врати. Висината на плафонот е околу 2.4м и низ станот проаѓаат вертикални цевки од парно (што значително придонесува за полесно загревање на просторот). Буџетот за клима ми беше првично 1000еур, после тоа зголемив, во потесен избор влегоа Mitsubishi AP35, Toshiba Edge/Haori и Toshiba Daiseikai (но и неколку средно-буџетни модели). На крај, собрав храброст и се одлучив за најскапата, Daiseikai. Зимата пројде топ, летото уште по-топ.

За у лето искрено не ни осетив драстично зголемување на сметката за струја. Според мерачот за потрошувачка, просечно трошеше некои 300 ден. месечно. Али побитната математика е потрошувачката за греење. Според пресметките од мерачот за струја, цела грејна сезона сме ја прошле со потрошени околу 9000-10000 денари. Јес да беше топла година, јес да има многу помош целото тоа живеење у зграда, вертикални цевки од парно итн. итн. ама пак, на крај 150еур за 50-60м2 се и поише од добра сума. Еве и дупло нека е, ја ќе бидам среќен. За споредба, кога бевме вклучени на парно, плаќавме ~4000мкд месечно / 12 месеци => Вкупно над 800еур годишно. Кога се исклучивме, само фиксниот дел ни беше 1600-1800мкд месечно => 250-300еур годишно.

После супер искуството со конкретниот модел (а верувам дека и другите поквалитетни модели не се ништо полоши од ова), ги убедив моите, а бога ми и дедо ми, да си стаат по една клима и да си видат раат. Бар за у потопли денови, што ќе палат греалица, нека палат клима. А коа ќе ги видат сите благодети, се надевам дека само коа ќе е -10/-15 надвор ќе палат оган :)

И така, минатиот викенд ја земав, викендов би требало да ја монтираме, па ќе видиме како ќе се покаже. Ќе биде баш интересно да направам споредба бидејќи просторите во кои ќе се користат се многу различни. Се работи за стара куќа, полна ѕигла, никаква изолација, стари прозори и врати (ама во солидна состојба), плафон 2.7-2.8м. Е сеа, они планираат да греат доста помал простор од мојот, околу 28-30 квадрати, така што се надевам дека нема да измрзнат :rolleyes:

У секој случај, со повеќе информации, се читаме наредна недела :D

zlatko_ti412

hello world
12 ноември 2018
379
548
И така, минатиот викенд ја земав, викендов би требало да ја монтираме, па ќе видиме како ќе се покаже. Ќе биде баш интересно да направам споредба бидејќи просторите во кои ќе се користат се многу различни. Се работи за стара куќа, полна ѕигла, никаква изолација, стари прозори и врати (ама во солидна состојба), плафон 2.7-2.8м. Е сеа, они планираат да греат доста помал простор од мојот, околу 28-30 квадрати, така што се надевам дека нема да измрзнат :rolleyes:

У секој случај, со повеќе информации, се читаме наредна недела :D

Ух висок плафонот, види бар него изолирај го од горе со тервол, оти ако е само трска може брзо да им бега топлината и да не бидат згреани :/

NikolovskiM

hello world
20 април 2019
161
279
Ух висок плафонот, види бар него изолирај го од горе со тервол, оти ако е само трска може брзо да им бега топлината и да не бидат згреани :/
Планираме на плафонот, бидејќи е трска, да стаиме некоја камена волна внатрешно. Зиме бега топлина, лете е пекол. Се надевам ќе биде наредна пролет ова :) Фала на совет у секој случај, ептен е на место.

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.527
2.981
Планираме на плафонот, бидејќи е трска, да стаиме некоја камена волна внатрешно. Зиме бега топлина, лете е пекол. Се надевам ќе биде наредна пролет ова :) Фала на совет у секој случај, ептен е на место.
Дефинитивно да го сторите тоа.
Би било добро и пред големиве студој (ако е можно да најдите некој) да изолирате, пошто на лето инвертеро многу полесно ќе се снајди со ладење, него ли во зима со греење при загуби на топлина.
Со здравје да се користи.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.098
6.041
Внатрешно или не не знам, ама тоа е клучно. Таванот има најголеми загуби при греење зошто и температурната разлика е најголема. Имено може и под постоечкиот кров да се наштрафи конструкција за гипс картони, и да се нареди изолација и да се стави гипс картон. Тоа е најпросто без многу чепкање и прљање. 1 ден работа е, и еден ден чистење - се на се. А осетот ќе е многу голем. Прво што ќе се направи заптивање на просторот, а второ што ќе се стави барем 15цм изолација.

zlatko_ti412

hello world
12 ноември 2018
379
548
Јас како најбезболно и најбрзо предлагав за од горна страна, над трската помеѓу греди ако можеш уште за оваа сезона да постелиш камена/стаклена волна.
Тоа за една соба не треба да е повеќе од 3-4 саати работа и 0 валкање внатре во станбениот простор.... ќе си ги качиш спакувани ролните на галерија, горе отвораш удираш метрото и скалперот, и постилаш меѓу греди.... после тоа само еден туш и чиста работа :)

18 август 2019
1.229
1.204
Јас како најбезболно и најбрзо предлагав за од горна страна, над трската помеѓу греди ако можеш уште за оваа сезона да постелиш камена/стаклена волна.
Тоа за една соба не треба да е повеќе од 3-4 саати работа и 0 валкање внатре во станбениот простор.... ќе си ги качиш спакувани ролните на галерија, горе отвораш удираш метрото и скалперот, и постилаш меѓу греди.... после тоа само еден туш и чиста работа :)
Уште да му кажеше дека му треба маска кога работи со стаклена волна! Не мора да биде специјална, доволна е од оние антиковидните.

Razoritos

read-only
31 мај 2023
1
0
Здраво, ќе ми треба помош во изборот на клима за во дневен престој со трпезарија и кујна. Вкупно е околу 53 квадрати. Секаде се ПВЦ прозорци.
Што би ми препорачале?
Се мислам помеѓу Gree Amber Nordic и Toshiba Shorai Edge (и двете 18ки)
Но, доколку имате ваш предлог би било супер. Читав 100 страни назад но некако не можам да изберам. Затоа барам помош
(Буџет до 85к)

Последна промена:
членови онлајн
мислења
теми
членови

Нови мислења

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно