Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Аудио опрема: Слушалки, засилувачи, звучни карти, звучници, HI-Fi (аудиофилска дискусија)

TheMarshal

user
3 јануари 2019
1.759
2.770
Пазарев WiiM Mini streamer кој ќе оди на „дак“ Schiit Modi (па во Маранцот 6004) за стримање музика. Досега го користев телевизорот за истото, преку оптички кабел ама ова нуди повеќе можности и не морам да палам телевизор за да пуштам музика. Многу позитивни критики има, се мислев помеѓу ова и Pro верзијта, која нуди повеќе можности за поврзување, ама ајде да го пробам прво.

Погледнете го атачментот 123223

Дали има Tidal Connect?

Ја не можев локално ништо да најдам (со small form factor) што нуди интерграција со Tidal. Единствен таков уред што имаме кај нас е Bluesound NODE.

Јас него го земав. И почнав и интегирираниот DAC од него да го користам и за секојдневие. Ми брка адекватна работа и е корисен уред.

Necromancer

poweruser
24 февруари 2012
4.233
5.546
Скопје
Дали има Tidal Connect?

Ја не можев локално ништо да најдам (со small form factor) што нуди интерграција со Tidal. Единствен таков уред што имаме кај нас е Bluesound NODE.

Јас него го земав. И почнав и интегирираниот DAC од него да го користам и за секојдневие. Ми брка адекватна работа и е корисен уред.
Да, поддржува и Tidal connect.

dino

lurker
5 јули 2009
663
249
Пазарев WiiM Mini streamer кој ќе оди на „дак“ Schiit Modi (па во Маранцот 6004) за стримање музика. Досега го користев телевизорот за истото, преку оптички кабел ама ова нуди повеќе можности и не морам да палам телевизор за да пуштам музика. Многу позитивни критики има, се мислев помеѓу ова и Pro верзијта, која нуди повеќе можности за поврзување, ама ајде да го пробам прво.

Погледнете го атачментот 123223
Од каде го испазари?

dino

lurker
5 јули 2009
663
249
Ми треба препорака за кабли за звучници. Гледам цени ненормално високи по 4-5-6000ден за метро ама гледам и по 50ден за метро :).

Некоја конкретна препорака, во опција влегува и да си купам кабел и конектори, меѓутоа и тоа не знам кој бренд спецификации за кабли и конектори.

Sent from my iPhone using Tapatalk

InSides

lurker
21 февруари 2009
759
2.019
OK.

Конектори.

Опција 1:

Цена: 1,680 денари за 8 парчиња.

Опција 2:

Цена: 1,890 денари за 8 парчиња.

Кабел.

Опција 1:

Цена: 1,155 денари за 5 метри.

Опција 2:

Цена: 2,120 денари за 5 метри.

Забелешка. Кабелот е ценет на 5 метри од две причини - (1) секогаш е добро да имаш малку простор за дишење на кабли во иднина, и (2) за секоја терминација ќе изгубиш по најмалку 2цм. 5 метри значи, со внимателно терминирање, 2 х 2.4 метри.

dino

lurker
5 јули 2009
663
249
OK.

Конектори.

Опција 1:

Опција 2:

Кабел.

Опција 1:

Опција 2:

Забелешка. Кабелот е ценет на 5 метри од две причини - (1) секогаш е добро да имаш малку простор за дишење на кабли во иднина, и (2) за секоја терминација ќе изгубиш по најмалку 2цм. 5 метри значи, со внимателно терминирање, 2 х 2.4 метри.

Одлично, фала за препораките!

martinmax

hello world
1 март 2013
178
167
Skopje
OK.

Конектори.

Опција 1:

Опција 2:

Кабел.

Опција 1:

Опција 2:

Корекција за Опција 1 за конектор. Цените им се за парче, за 1 конектор само а не за пар. Ги имав истите и воопшто не чинат, јас ги фрлив.

• ми се допаѓа
Реакции: dino

InSides

lurker
21 февруари 2009
759
2.019
Корекција за Опција 1 за конектор. Цените им се за парче, за 1 конектор само а не за пар. Ги имав истите и воопшто не чинат, јас ги фрлив.

Според Логинг, 210 денари парче, па затоа пишав 1,680 за 8 парчиња. Ама се сложувам дека се помалку квалитетни од втората опција.

• ми се допаѓа

dino

lurker
5 јули 2009
663
249
Аман бе 210ден конектор не квалитетен? :)

Ќе одам на втората опција тогаш

Ги најдов овие во Зец

Ќе бркаат работа?

Можеби малку глупаво прашање, дали ќе направи разлика во квалитет на звук ако кабелот од едниот звучник е по краток од другиот.

Поврзувањето со засилувачот ќе биде без ко ектор, директно кабелот ќе го ставам, немам доволно простор на комодата и ако ставам банана конектор ќе штрчи од комодата, значи ќе ми требаат само 4 банана конектори

InSides

lurker
21 февруари 2009
759
2.019
Тогаш не ставај никаде конектори.
  1. Земи го кабелот во Vision;
  2. Одголи го соодветно;
  3. Оди во Логинг и побарај да купиш 8 "туљци" кои одговараат на пречникот на кабелот;
  4. Нека ти ги искримпаат таму на лице место.
На тој начин лицнастиот кабел го претвораш во "нелицнаст" на точката на спојување. И нема да се разлистува при стегање.

Еве пример за туљци.

Не е грешка цената, чини 1 денар.

П.С. Можеш и сам да ги кримпаш, идејата е да не мораш да купуваш клешта само за една употреба.
Мислењето е автоматски споено:

Нема проблем ако едниот кабел е малку пократок, ама јас би рекол направи ги двата исти и едниот рутирај го позади комода да не се гледа.

dino

lurker
5 јули 2009
663
249
Тогаш не ставај никаде конектори.
  1. Земи го кабелот во Vision;
  2. Одголи го соодветно;
  3. Оди во Логинг и побарај да купиш 8 "туљци" кои одговараат на пречникот на кабелот;
  4. Нека ти ги искримпаат таму на лице место.
На тој начин лицнастиот кабел го претвораш во "нелицнаст" на точката на спојување. И нема да се разлистува при стегање.

Еве пример за туљци.

Не е грешка цената, чини 1 денар.

П.С. Можеш и сам да ги кримпаш, идејата е да не мораш да купуваш клешта само за една употреба.

Нема проблем ако едниот кабел е малку пократок, ама јас би рекол направи ги двата исти и едниот рутирај го позади комода да не се гледа.

Одлична идеја со туљциве.

Ќе те послушам и за нив и за должината на кабелот. Уствари сега се ослободува буџет за по скап најверојатно по пвалитетен кабел? Ако имаш предлог за такво нешто и ги оправдува парите слободно препорачај :)

Изумив, ќе ми требаат и два оптички околу 1.5м

InSides

lurker
21 февруари 2009
759
2.019
Останува препораката за Klotz LY240S - во овој момент, повеќе од солидно и соодветно на системот:

За оптика, две опции:

AQ Pearl:

AQ Forest:

Клучна работа кај оптички кабел е квалитетен јадрен материјал и прописна терминација. Тоа го добиваш со AQ, а цената е сосема пристојна за она што го нуди.

Не велам дека ќе свират "подобро" од друг поефтин кабел. Ама ќе траат подолго и ќе трпат повеќе малтретирање без да направат проблем. Оптика не се ретерминира - ако се оштети право во отпад.

• ми се допаѓа

dino

lurker
5 јули 2009
663
249
Останува препораката за Klotz LY240S - во овој момент, повеќе од солидно и соодветно на системот:

За оптика, две опции:

AQ Pearl:

AQ Forest:

Клучна работа кај оптички кабел е квалитетен јадрен материјал и прописна терминација. Тоа го добиваш со AQ, а цената е сосема пристојна за она што го нуди.

Не велам дека ќе свират "подобро" од друг поефтин кабел. Ама ќе траат подолго и ќе трпат повеќе малтретирање без да направат проблем. Оптика не се ретерминира - ако се оштети право во отпад.
ок тогаш ќе земам од овие, не очекував оптичкиов да биде волку скап, ама штом викаш дека ќе трпат повеќе малтретирање ќе ги земам па со тек на време ќе се исплатат

DeJaVu

user
21 ноември 2010
1.173
1.590
Скопје
ок тогаш ќе земам од овие, не очекував оптичкиов да биде волку скап, ама штом викаш дека ќе трпат повеќе малтретирање ќе ги земам па со тек на време ќе се исплатат
Не си ги фрлај безвезе парите, што малтретирање планираш да му правиш на оптичкиот? Еднаш го уклучуваш и дреме позади.
А и да заебеш ефтин, за 2500ден. 15 такви каблиња ќе купиш

Последна промена:

tomaso

user
25 јануари 2008
1.078
1.616
Битола
tomaso's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-7500 + Thermaltake Frio Fanless
Motherboard
Gigabyte GA Z270 Gaming K3
Storage
Samsung 970 EVO 250GB - NVMe + TOSHIBA 2TB + TOSHIBA 1TB
PSU
Cooler Master Masterwatt 750
RAM
16GB 2x8GB DDR4 2400MHz Geil CL17
Video card
Strix ROG GeForce GTX 1050ti
Case
CoolerMaster MasterBox Q500L
Mouse
Logitech M190
Keyboard
Logitech Wave K350
Audio
Asus Essense STX II + AKG K702 + Marantz PM6006 + Elac Debut 2.0 DB62 + Skullcandy Hesh® ANC
Monitor
Dell P2421
OS
Microsoft Windows 10 Pro
Или можиш готови кабли од кај кинезите ако ти се чека...околу 25 долари беа пар.
Не ми се даваа 200 плус евра за кабел од AQ или нешто слично.
Имав обични од 30 денари метар никакви, напраја разлика овие не велам не.
Ама сепак колку пари толку музика :)
Јас ги имам на Marantz pm6006 поврзано.
751a5a2ded8365e1c22d680c49adfcc4.jpg

JasSum

poweruser
8 мај 2007
2.625
3.180
оптички кабел е оптички кабел. Или пренесува или не пренесува сигнал.

оптички кабел е оптички кабел, сите се исти со различно ниво на маркетинг. Или пренесува или не пренесува сигнал.

InSides

lurker
21 февруари 2009
759
2.019
Во САД едно време поврзуваа звучници со засилувачи со телефонска жица и/или со одвиткана закачалка (wire hanger).

Работи, и тоа, според муабетите, серизно добро. Нека си уживаат луѓето.

Има причина зошто додавам детали кога давам препораки.

Било кој оптички кабел ќе работи.

Прашање е дали при првото приклештување или поместување ќе продолжи да работи.

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.059
14.150
20230306_105534-01.jpeg

20230306_110601-01.jpeg

Стигнаа планарите. Кинезиве дефинитивно се потрудиле пакувањето да е богато. За 107 долари би требало да се добра зделка. Но најважно од се е како ќе звучат. Ќе видиме.

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.059
14.150
Онака блиц ми е мерак што ги земав.

Суптилно но сепак разликата во доживување на звукот е присутна. Басот е онаму каде забележувам најголема разлика. Од причина што различно функционираат споредено со динамични драјвери може подобро да се перципира неговата текстура. Ваквиот карактер ги прави да звучат по-отсечно што дава некоја „потехничка“ или клиничка слика на звукот. Истовремено иако претерано детален и брз, звукот ми е по мек. Не знам како поинаку со зборови да ги опишам.

Тјунингот е таков како што го опишуваат, со многу благ наслон кон У звучен потпис. Секакви претерувања на интернет дека биле многу светли или басести со загасени средни тонови се неосновани. Многу поблиску се до неутралниот звук отколку до било какви значајни отстапувања.

Исто се сложувам дека заради нивните карактеристики добро скејлираат со EQ. Не сум ги чул многу гласно и не планирам за да потврдам дисторзија и сл. Јас лично немам потреба. Но во секој случај помоќен извор (засилувач) е добредојден за да блеснат. На зен дак некако ми е подобро чувството на хај геин со овие. Останува да ги пробам на асгард, фио но и директно на лаптоп.

Мислам дека гумичките кај овие играат уште повеќе значајна улога.

Дали планари се подобри од диманички драјвери? Јас би рекол дека со некои жанрови на музика, да. Со други не. Многу е индивидуално. Дали кога би купувал нови слушалки би преферирал технологија? Не.

Во секој случај нудат малку поинакво искуство. Некој да ми говорел пред десетина и повеќе години дека за стотина долари ќе постои ваков квалитет на репродукција на звук не би верувал сигурно. Впрочем денес има одличен звук и за двојно помалку.

Последна промена:

dino

lurker
5 јули 2009
663
249
Друштво се поврзано како што треба. Стример > Појачало > Звучници

Се јавува шум на над 40-50% гласност од двата звучника, се слуша само кога сум ептен блиску до звучникот без музика, не можам да направам разлика дали влијае воопшто на звукот кога се слуша музика.

Кога се активни оптичките порти тогаш се јавува шумот, пробав ТВ>појачало има шум, стример>појачало има шум, во моментот кога ќе го извадам оптичкиот кабел се губи и шумот. Пробав со 2 различни оптички кабли.

Пробави се и комбинациите различен кабел различен source различна порта, пробав да ја исклучам секоја варијанта, ама секогаш се јавува шумот.

Прашањето ми е дали е нормално ова, или треба да очекувам да нема никаков шум?

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно