Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Аудио опрема: Слушалки, засилувачи, звучни карти, звучници, HI-Fi (аудиофилска дискусија)

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.764
6.476
SK
Јас го користам пример телевизорот за спотифај, пуштам од тв, гасам слика и 3 саата врти, слушам на сараундот кој што е поврзан со тв цело време
Ова преку системот на телевизорот го правиш, или преку апликацијата?
Целосно е изгасен екранот, или само е затемнет/бланкиран?

Fidan

hello world
18 април 2017
143
148
Ова преку системот на телевизорот го правиш, или преку апликацијата?
Целосно е изгасен екранот, или само е затемнет/бланкиран?
Имам сони, има опција action menu влегуваш, има picture off. Телевизорот е пуштен само вака не свети екранот и штеди струја
Мислењето е автоматски споено:

Имам сони, има опција action menu влегуваш, има picture off. Телевизорот е пуштен само вака не свети екранот и штеди струја
Инаку смарт е и имам апликација Спотифај инсталирано

TheMarshal

user
3 јануари 2019
1.761
2.775

И тоа не е лошо решение. Мене само ме нервира што нема bit perfect playback и прави upscale/downscale на стримовите.

Fidan

hello world
18 април 2017
143
148
И тоа не е лошо решение. Мене само ме нервира што нема bit perfect playback и прави upscale/downscale на стримовите.
Незнам, не сум осетил нешто посебно проблем некој, не сум ни од далеку аудиофилски настроен и немам некој изоштрен слух за музика. Си врти цел ден во позадина нешто меле, да не е тажно дома

Тоа и ми беше муабетот од прееска за саундбарот, ќе брка скроз работа ако немаш некој префинети очекувања. Сум чул неколку саудбари и мене како лаик ми звучат скроз задоволителни, гласни се за журка дома правиш, имаат супер бас ако има суб, едноставни за употреба… Консумер левел

mIT18

read-only
12 јули 2022
27
27
Саундбар јас му кажав да не зема. Сака да слуша музика и мислам дека стерео звучници се подобар избор.

Буџетот не е огромен. Она што гледал на нет е околу 500 евра. Се разбира сака да си помине поефтино.

Ова е блиску до тоа што бара. Не гледам дека има радио. Но ќе му треба и сталаци зашто нема место на полица.

И Mackie се исто опција ако сака да си помине поефтино. Само што мислам дека нема да сака сталаци. Ќе му кажам па ако се реши ќе информирам што ќе земе.
Нели може да си се поврзе со телефон преку бт и да си пушти радио? Во живот радио немам пуштено, освен во кола.

25 ноември 2014
1.538
1.968
Скопје
Isak Keyten's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-4460 Processor 6M Cache, 3.20 GHz Haswell 22nm Technology
Motherboard
ASUS H81M-K (SOCKET 1150)
Storage
Samsung SSD 850 PRO 120GB
PSU
Thermaltake TR2 Bronze 700W
RAM
Kingston HyperX DDR3 16GB 1600Mhz Dual-channel
Video card
ASUS AMD Radeon R9 280x 3072MB
Mouse
Logitech G603 LIGHTSPEED
OS
Windows 10 :(
Саундбар јас му кажав да не зема. Сака да слуша музика и мислам дека стерео звучници се подобар избор.

Буџетот не е огромен. Она што гледал на нет е околу 500 евра. Се разбира сака да си помине поефтино.

Ова е блиску до тоа што бара. Не гледам дека има радио. Но ќе му треба и сталаци зашто нема место на полица.

И Mackie се исто опција ако сака да си помине поефтино. Само што мислам дека нема да сака сталаци. Ќе му кажам па ако се реши ќе информирам што ќе земе.
Yamaha HS8 и едно радио тјунерче од алиекспрес.

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.080
14.180
Со саундбарови сум скаран. Ниту еден што сум чул не ги покрива добро повисоките фреквенции. Звукот од поквалитетен телевизор, за мој вкус, е подобар од било кој саундбар. Сите тие се правени да доловат громогласно ефекти во филмови. И тоа е нивната единствена добра страна според мене. Можда грешам односно не сум чул се што се продава.

Човекот е старомоден. Не сака апликации, блутут уреди итн. Идеално би било појачало и рисивер со FM. Ама нема кај да ги стави а да не штрчат. Сега користи часовник радио сони кое го имам и јас. И кај мене жена ми го пушта ова уредче повеќе отколу телевизорот. Ха ха старци сме ние.

Yamaha HS8 и едно радио тјунерче од алиекспрес.

какво тјунерче? Линк ако може.

Pane-G

user
9 мај 2012
1.678
1.005

Добар саундбар? Не постои такво нешто!
Постои добар саудбар ама изгор скап со тие пари попрво сам да си направам звчници со појачало со подршка за 7.1 . Има и други модели и повеќе модели.

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.080
14.180
Постои добар саудбар ама изгор скап со тие пари попрво сам да си направам звчници со појачало со подршка за 7.1 . Има и други модели и повеќе модели.

Не е битна цената. Го слушав Sony HT-A5000 кој со сабвуфери е 1500 евра. Колку повеќе пари даваш чинам толку повеќе разочаран ќе бидеш од саундбар зашто и ќе очекуваш повеќе. IMAX, dolby, свирки, ѕвончиња... За филмови - да, секоја чест. За музика и се останато - никако. Бар за мене е така. Некој друг можеби е презадоволен.

Vladimir Filevski

hello world
17 февруари 2019
273
630

Тој Klipsch R-41PM e многу полош од Mackie CR8-XBT, а и поскап е за 35%.
Не ја разбирам финтава со неприфаќањето сталци - самостоечки (за на под) звучник всушност зафаќа физички и визуелно поголем простор отколу звучник за на сталак (заедно со сталакот!).
Радио ќе си слуша преку мобилен телефон, преку компјутер, или преку телевизор - за тоа служи блутутот.

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.080
14.180
Тој Klipsch R-41PM e многу полош од Mackie CR8-XBT, а и поскап е за 35%.
Не ја разбирам финтава со неприфаќањето сталци - самостоечки (за на под) звучник всушност зафаќа физички и визуелно поголем простор отколу звучник за на сталак (заедно со сталакот!).
Радио ќе си слуша преку мобилен телефон, преку компјутер, или преку телевизор - за тоа служи блутутот.
Мислам дека целата поента е да изгледаат помасивно, пограндиозно. Плус со деца му е страв да не ги турнат сталаците. Иако и овие другиве може да бидат турнати. Не знам. Му кажав па ќе проба да мери и да комбинира ако може некако под телевизорот да ги смести два помали. Баш тие Mackie мислам дека ќе мери да види дали може да ги упасува во ентериерот.

25 ноември 2014
1.538
1.968
Скопје
Isak Keyten's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-4460 Processor 6M Cache, 3.20 GHz Haswell 22nm Technology
Motherboard
ASUS H81M-K (SOCKET 1150)
Storage
Samsung SSD 850 PRO 120GB
PSU
Thermaltake TR2 Bronze 700W
RAM
Kingston HyperX DDR3 16GB 1600Mhz Dual-channel
Video card
ASUS AMD Radeon R9 280x 3072MB
Mouse
Logitech G603 LIGHTSPEED
OS
Windows 10 :(
Со саундбарови сум скаран. Ниту еден што сум чул не ги покрива добро повисоките фреквенции. Звукот од поквалитетен телевизор, за мој вкус, е подобар од било кој саундбар. Сите тие се правени да доловат громогласно ефекти во филмови. И тоа е нивната единствена добра страна според мене. Можда грешам односно не сум чул се што се продава.

Човекот е старомоден. Не сака апликации, блутут уреди итн. Идеално би било појачало и рисивер со FM. Ама нема кај да ги стави а да не штрчат. Сега користи часовник радио сони кое го имам и јас. И кај мене жена ми го пушта ова уредче повеќе отколу телевизорот. Ха ха старци сме ние.

какво тјунерче? Линк ако може.
Да бидам искрен треснав за тјунерот од али, неам препорака, ама реално радио тјунер не може да е ужас, не е ко да е тоа некој висок квалитет на инпут...Викаш сакаат по аналогно т.е. да не се ебаваат со блутут и апликации ама стварно доста niche потреба има човекот. Тој радио часовник ако има 3.5mm излез за слушалки е се шо му треба па нека ги врзува за нив.

Nikola100

poweruser
30 септември 2019
5.301
5.286
Скопје
hackitfree.github.io

Yamaha HS7 vs Gigabyte 4'' kevlar dome (recorded by built in mic on Iphone13)​

Споредба со старите..:)

View: https://youtu.be/HHKknMTFgNY

Еквилајзер = 0.
Електричното пијано на 00:39 се губи сосема на малите звучничиња - па и вокалот - само шуштење :)

Последна промена:

acekorg

hello world
5 октомври 2010
414
675
@Nikola100
Со здравје да си ги користиш, ептен убаво изгледаат.

А за T7V не се мисли многу. Јас ги купив и супер се звучниците али не би рекол подобри или полоши. Поинаков профил на звук само е и ако треба да бирам би рекол сакам и Јамахите и Адам Аудио да ги имам. Ова е субјективно мислење не базирано на било какви мерења или технички споредби.

DeJaVu

user
21 ноември 2010
1.185
1.623
Скопје
Ај уште еднаш да ве пингнам, мислам дека и ова ќе интересира дел од младичи на темава.

NecrotoX

Undead
4 март 2013
5.589
6.863
Скопје
www.youtube.com
NecrotoX's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 2600 @ 3.40GHz & Cooler Master MasterAir G100M
Motherboard
ASUS PRIME B450M-A
Storage
Samsung 980 Pro 1TB NVMe SSD | WD10EZEX 1TB 7200 RPM HDD | WD Blue 1TB 5400RPM External HDD
PSU
Cooler Master MWE 500
RAM
32GB Kingston FURY Beast DDR4 @ 3200 MHz
Video card
EVGA GeForce RTX 3060 XC GAMING 12GB
Case
Cooler Master MB520
Mouse
Razer Basilisk V3 | Razer Cobra
Keyboard
Cooler Master CK530 Gateron Brown
Audio
Logitech Z333 2.1 Speakers | Genesis Gaming Argon 200 Black Headphones
Monitor
Dell U2518D 25" + Dell U2419H 24" + XP-Pen Artist 22 Pro
OS
Windows 11 Home
Дечки некоја препорака за солиден портабилен звучник од околу 1000 денари? За поклон ми е, за татко ми, ми се лоши кога ќе го слушнам како прави галама од телефонски звучник, па има ли нешто во овој ценовен ранг што вади барем поднослив звук?

VerGer

poweruser
9 ноември 2016
2.027
1.842
Скопје
Дечки некоја препорака за солиден портабилен звучник од околу 1000 денари? За поклон ми е, за татко ми, ми се лоши кога ќе го слушнам како прави галама од телефонски звучник, па има ли нешто во овој ценовен ранг што вади барем поднослив звук?
Sony има за 1200/1300 мислам (обично празници пуштаат и попусти) подобри се од телефонто секако (ама и погласни хаха) така да пази си :)

Nikola100

poweruser
30 септември 2019
5.301
5.286
Скопје
hackitfree.github.io
Како за ПЦ звучничиња бараш ? Со УСБ порт напојување ? Или како ЈБЛ малецкине моно - коцкички со батерија на полнење ? Со блутут ..

NecrotoX

Undead
4 март 2013
5.589
6.863
Скопје
www.youtube.com
NecrotoX's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
ASUS PRIME B450M-A
Storage
Samsung 980 Pro 1TB NVMe SSD | WD10EZEX 1TB 7200 RPM HDD | WD Blue 1TB 5400RPM External HDD
PSU
Cooler Master MWE 500
RAM
Video card
Case
Cooler Master MB520
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
OS
Windows 11 Home
Како за ПЦ звучничиња бараш ? Со УСБ порт напојување ? Или како ЈБЛ малецкине моно - коцкички со батерија на полнење ? Со блутут ..
Да такво, портабилно, со блутут и преку телефон, да го носи низ двор, во гаража и слично.

VerGer

poweruser
9 ноември 2016
2.027
1.842
Скопје

NecrotoX

Undead
4 март 2013
5.589
6.863
Скопје
www.youtube.com
NecrotoX's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
ASUS PRIME B450M-A
Storage
PSU
Cooler Master MWE 500
RAM
Video card
Case
Cooler Master MB520
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
OS
Windows 11 Home
Портабл звучник BT SONY SRS XB 01 B, 3W, IPX5 ова го мислев ја, за таа цена, малиов го тормози по дома, не е нешто гласно, батерија држи ок лесно за транспорт
Епа го видов штом ми препорача, ама во Гевгелија и Свети Николе го имаат само.
Бирај Аго шта ти је драго

Јас вакво имам - скапое малку ама Топ !
Погледнете го атачментот 120622
Не бе не ми се дава толку, нешто 1300-400 максимум, доста му е :) Иначе знам за изборот во Анхоч, гледав, ама прашувам совет за најдобра вредност за тие пари. Да не рикне после месец дена, или канта звук да вади. Немам никакво лично искуство со вакви звучничиња, освен што сум слушнал добар звук на плажа или негде надвор.

За брендов Trevi што мислите? На пример ова:

Nikola100

poweruser
30 септември 2019
5.301
5.286
Скопје
hackitfree.github.io
Епа го видов штом ми препорача, ама во Гевгелија и Свети Николе го имаат само.

Не бе не ми се дава толку, нешто 1300-400 максимум, доста му е :) Иначе знам за изборот во Анхоч, гледав, ама прашувам совет за најдобра вредност за тие пари. Да не рикне после месец дена, или канта звук да вади. Немам никакво лично искуство со вакви звучничиња, освен што сум слушнал добар звук на плажа или негде надвор.

За брендов Trevi што мислите? На пример ова:
Најдобро да си одиш во било која Анхоч - да ти ги пуштат - па ако вадат убав звук...
Само за батерија кај овие слаби брендови може да биде "hit-and-miss" ..

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно