Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Windows 11

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.491
2.938
Да, скоро инстантни Loading екрани и многу пати побрзо вчитување на асети со што ќе се овозможат многу подетални светови и текстури. Во гејмингот е придобивката :)
Благодарам.
И ова е во насока на конструктивност во дискусијата.

Испратено од телефоно.

dojcin2

read-only
13 април 2010
31
21
здраво,

доколку има некој да сподели искуство дали има некакви проблеми со користење на PKI токен од кибс на win 11?

од кибс ми спомнаа дека би можело да има проблем при користење на токенот на win11 па затоа ме интересира.

chroot

lurker
12 ноември 2021
768
1.101
Скопје
Да, скоро инстантни Loading екрани и многу пати побрзо вчитување на асети со што ќе се овозможат многу подетални светови и текстури. Во гејмингот е придобивката :)
Ова во смислна на ограничувањата што постоеа кај некои игри каде дел од мапата се рендерира, па како мењаш насока другиот дел се рендерира? Лаик сум во оваа област, ама покрај брзината на сториџот нема ограничување и од графичката за ова?

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.764
10.097
здраво,

доколку има некој да сподели искуство дали има некакви проблеми со користење на PKI токен од кибс на win 11?

од кибс ми спомнаа дека би можело да има проблем при користење на токенот на win11 па затоа ме интересира.

Јас користам, никакви проблеми нема со апдејт.

NecrotoX

Undead
4 март 2013
5.589
6.863
Скопје
www.youtube.com
NecrotoX's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 2600 @ 3.40GHz & Cooler Master MasterAir G100M
Motherboard
ASUS PRIME B450M-A
Storage
Samsung 980 Pro 1TB NVMe SSD | WD10EZEX 1TB 7200 RPM HDD | WD Blue 1TB 5400RPM External HDD
PSU
Cooler Master MWE 500
RAM
32GB Kingston FURY Beast DDR4 @ 3200 MHz
Video card
EVGA GeForce RTX 3060 XC GAMING 12GB
Case
Cooler Master MB520
Mouse
Razer Basilisk V3 | Razer Cobra
Keyboard
Cooler Master CK530 Gateron Brown
Audio
Logitech Z333 2.1 Speakers | Genesis Gaming Argon 200 Black Headphones
Monitor
Dell U2518D 25" + Dell U2419H 24" + XP-Pen Artist 22 Pro
OS
Windows 11 Home
Ова во смислна на ограничувањата што постоеа кај некои игри каде дел од мапата се рендерира, па како мењаш насока другиот дел се рендерира? Лаик сум во оваа област, ама покрај брзината на сториџот нема ограничување и од графичката за ова?
Зависи од графичката ама зависи и од протокот на податоци кои ќе се пратат до графичката. Најголем бенефит сега за сега би имало во Loading екрани, она кога чекаш да почнеш да играш, а за останатото ќе треба да почекаме девелоперите да го имплементираат во игрите што се во развој.

Иначе случајно дознав дека и во Win10 ќе има поддршка за Direct Storage но нема да се користи со целосниот потенцијал.

DirectStorage features can be broken down into:

• The new DirectStorage API programming model that provides a DX12-style batched submission/completion calling pattern, relieving apps from the need to individually manage thousands of IO requests/completion notifications per second
  • GPU decompression providing super-fast asset decompression for load time and streaming scenarios (coming in a later preview)
  • Storage stack optimizations: On Windows 11, this consists of an upgraded OS storage stack that unlocks the full potential of DirectStorage, and on Windows 10, games will still benefit from the more efficient use of the legacy OS storage stack

PC_GAMER

lurker
16 јуни 2017
538
464

Демек сеа ни ТМП 2.0 не им чини па ќе го додаваат и нивниот "Плуто" во интел процесорите.:cautious:

Mayson

user
10 април 2011
1.040
589
Mayson's setup  
Processor & Cooler
Intel i5 6500
Motherboard
Asus H110M-K
Storage
Samsung 850 EVO 250 GB + Kingdian S370 512 GB + HDD Hitachi 2 TB
PSU
HCG-520M
RAM
16 GB DDR4 2133 MHz Patriot
Video card
ASUS Strix RX 470 4GB
Case
Antec GX500
Mouse
Logitech MX 518 Legendary
Keyboard
Redragon K558
Monitor
AOC G27 70PF FreeSync 144Hz
OS
Windows 10
дали и на 11 е исто малце глупо како на 10, има контрол панел и сетингс, и доста подесувања ги има два пати. апликации што се како за таблет и сл.?

Enquito

poweruser
8 август 2017
2.610
1.768

Демек сеа ни ТМП 2.0 не им чини па ќе го додаваат и нивниот "Плуто" во интел процесорите.:cautious:
Па реално доста безбеден е плуто, Хбокс Оне сеуште не е пробиена заштитата за пиратски игри, а ниту пак Сериес конзолите.

PC_GAMER

lurker
16 јуни 2017
538
464
Па реално доста безбеден е плуто, Хбокс Оне сеуште не е пробиена заштитата за пиратски игри, а ниту пак Сериес конзолите.
Во ред е тоа, него муабето ми е дека постојано додаваат/воведуваат "фичрси" кои како ова со ТПМ-во шо беше изминатиов период некако сите нас (некои повеќе некои помалку) не дочека неподготвени - особено ако земеме предвид дека има лица ентузијасти за постари (веќе ретро) или оние кои не може да си дозволат најнови конфигурации кои (ќе) подржуваат вакви предности (читај придобивки) итн.

Поентата ми е дека постојано воведуваат новини а ние како корисници не можеме да држиме чекор со производителиве.

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.764
10.097
дали и на 11 е исто малце глупо како на 10, има контрол панел и сетингс, и доста подесувања ги има два пати. апликации што се како за таблет и сл.?

Не е исто глупо. Поглупо е, зашто сега имаш и две менија (едно како за таблет и второ старото од памтивек) и ред други глупости.

how-to-get-Windows-10-context-right-click-menu-on-Windows-11.jpg

Јас искрено сеуште сум запрепастен како не им е СРАМ во финален билд вака да го остават.
Очигледно е дека сите нови менија/делови се со скратени опции, а тие опции им требаат на корисниците. Значи не станува збор за ИСТОТО НЕШТО НА ДРУГО МЕСТО, туку едноставно дел од работите ги нема (Settings, Menus итн). Они го знаат тоа, а и повеќе од очигледно е дека работите што ги тргнале се важни (на пример во старото мени имаш контекстуални менија од апликации) и заради тоа - решиле да ги остават двете верзии (стара и нова) на сите работи.

Стварно не ми е јасно, проблемот е очигледен дека фалат работи и едноставно мора да се стават и во редизајнираните делови што ги заменуваат старите (Settings место Control panel итн). На пример, кај маус сетинзите во новото Settings нема Pointer Acceleration да селектираш/отселектираш, тоа е останато само во старото MOUSE SETTINGS делче во Control Panel, при што те водат од новите сетинзи до тие старите.

Збориме за една од најголемите компании на светот со нивниот FLAGSHIP продукт.

Potop

hello world
26 декември 2013
376
492
Јас користам, никакви проблеми нема со апдејт.

Јас би сакал мало објаснување околу ова.
Имам виртуелна win11 insider preview што доаѓа со параллелс. Е сега попапот ми излегува за пин ама ми јавува некоја грешка. Ми кажаа апдејт да направам ама пак истиот проблем.
IMG_6922.JPG
Ова е проблемот.
Чаре некое?
Фала многу

Испратено од iPhone преку IT.mk форум апликација

Enquito

poweruser
8 август 2017
2.610
1.768
Не е исто глупо. Поглупо е, зашто сега имаш и две менија (едно како за таблет и второ старото од памтивек) и ред други глупости.

how-to-get-Windows-10-context-right-click-menu-on-Windows-11.jpg

Јас искрено сеуште сум запрепастен како не им е СРАМ во финален билд вака да го остават.
Очигледно е дека сите нови менија/делови се со скратени опции, а тие опции им требаат на корисниците. Значи не станува збор за ИСТОТО НЕШТО НА ДРУГО МЕСТО, туку едноставно дел од работите ги нема (Settings, Menus итн). Они го знаат тоа, а и повеќе од очигледно е дека работите што ги тргнале се важни (на пример во старото мени имаш контекстуални менија од апликации) и заради тоа - решиле да ги остават двете верзии (стара и нова) на сите работи.

Стварно не ми е јасно, проблемот е очигледен дека фалат работи и едноставно мора да се стават и во редизајнираните делови што ги заменуваат старите (Settings место Control panel итн). На пример, кај маус сетинзите во новото Settings нема Pointer Acceleration да селектираш/отселектираш, тоа е останато само во старото MOUSE SETTINGS делче во Control Panel, при што те водат од новите сетинзи до тие старите.

Збориме за една од најголемите компании на светот со нивниот FLAGSHIP продукт.
Тоа е, така е кога имаш монопол на пазарот што сакаат ќе си прават. Нема сигурно да прејдеш на Линукс, а МакОс не може лесно да се инсталира. Што ти дадат тоа ќе користиш.

Metuzalem

Tootle Puffer
28 ноември 2010
7.659
13.706
1000 Скопје
Metuzalem's setup  
Processor & Cooler
i7-2600K @4,6 GHz, Noctua NH-D14
Motherboard
ASUS P8Z68-V/GEN3
Storage
Samsung 840 Pro 256 Gb SSD, Samsung Spinpoint F3 1 Tb
PSU
CM 600W Silent Pro Gold
RAM
Kingston @1866
Video card
Radeon HD 7750
Case
HAF 912 Plus
Mouse
ASUS ROG GX950
Keyboard
Filco Majestouch-2, Logitech G710+
Audio
Realtek ALC892
Monitor
Viewsonic VX2753MH-LED
OS
WinServer2003, Win7 x64
Не се секирајте, ќе ви го „понудат“ и предвреме. :D

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.156
16.247
Не е исто глупо. Поглупо е. Оништен е целиот UI. Опциите на десен клик што ги користиме најчесто се скриени во друго мени, а Copy/Paste се глупи иконки, тотална глупост.

NecrotoX

Undead
4 март 2013
5.589
6.863
Скопје
www.youtube.com
NecrotoX's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
ASUS PRIME B450M-A
Storage
Samsung 980 Pro 1TB NVMe SSD | WD10EZEX 1TB 7200 RPM HDD | WD Blue 1TB 5400RPM External HDD
PSU
Cooler Master MWE 500
RAM
Video card
Case
Cooler Master MB520
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
OS
Windows 11 Home
Во Sun Valley 2 ќе ги унифицираат контрол панелот и сегашните сетингс во едно големо Settings кај што се надевам ќе бидат фино имплементирани сите работи и од стариот CP.

а Copy/Paste се глупи иконки,
За ова не се слагам, за мене е позитивен потег што ги ставија како иконки од горе, баш фино изгледа и не зафаќа простор во менито доле. Елегантно решение, а ионака веќе благодарение на телефоните и таблетите се навикнавме на симболи. Само уште да го исфрлат тоа Show More и ќе биде топ. Баш ме интересира кое е образложението што го воведоа тоа, мора да има некоја издржана причина.

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.764
10.097
Јас би сакал мало објаснување околу ова.
Имам виртуелна win11 insider preview што доаѓа со параллелс. Е сега попапот ми излегува за пин ама ми јавува некоја грешка. Ми кажаа апдејт да направам ама пак истиот проблем.
Погледнете го атачментот 109211
Ова е проблемот.
Чаре некое?
Фала многу

Испратено од iPhone преку IT.mk форум апликација

Ова не сум го користел, јас мислев на токениве за PROKLIK пример?

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.156
16.247
Во Sun Valley 2 ќе ги унифицираат контрол панелот и сегашните сетингс во едно големо Settings кај што се надевам ќе бидат фино имплементирани сите работи и од стариот CP.

За ова не се слагам, за мене е позитивен потег што ги ставија како иконки од горе, баш фино изгледа и не зафаќа простор во менито доле. Елегантно решение, а ионака веќе благодарение на телефоните и таблетите се навикнавме на симболи. Само уште да го исфрлат тоа Show More и ќе биде топ. Баш ме интересира кое е образложението што го воведоа тоа, мора да има некоја издржана причина.
Мене телефонот ми е за ало-ало, вајбер и Android Auto, така да не сум навикнат. Muscle меморијата ми бара мени со дескриптивни опции а не икони што тешко се гледаат во night theme.

NecrotoX

Undead
4 март 2013
5.589
6.863
Скопје
www.youtube.com
NecrotoX's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
ASUS PRIME B450M-A
Storage
PSU
Cooler Master MWE 500
RAM
Video card
Case
Cooler Master MB520
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
OS
Windows 11 Home
Мене телефонот ми е за ало-ало, вајбер и Android Auto, така да не сум навикнат. Muscle меморијата ми бара мени со дескриптивни опции а не икони што тешко се гледаат во night theme.
Improvise. Adapt. Overcome.

NecrotoX

Undead
4 март 2013
5.589
6.863
Скопје
www.youtube.com
NecrotoX's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
ASUS PRIME B450M-A
Storage
PSU
Cooler Master MWE 500
RAM
Video card
Case
Cooler Master MB520
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
OS
Windows 11 Home

Enquito

poweruser
8 август 2017
2.610
1.768
Ми се појави и мене тој глупавиот баг еве втор ден по ред и ужасно иритира, го прави тој дел од екранот некликабилен

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно