Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Дигитални крипто-валути: совети - подесувања (забранета трговија ако сте без права на огласување!)

Sancho Sanchez

hello world
12 октомври 2016
272
294
Стикчето е за да не ги ставаш на компјутер или телефон што секојдневно го користиш.

На 16GB стикче ќе си инсталираш линукс оперативен систем и electrum wallet за биткоин, или metamask firefox plugin за етереум.

Тоа стикче ќе го вклучуваш само кога сакаш да префрлиш крипто, за друго ништо нема да го користиш.

Исто така ќе си имаш бекап од 12 word seed phrase -от на хартија за недајбоже ако ти цркне стикчето.

IvanKorg

read-only
22 октомври 2014
4
1
Стикчето е за да не ги ставаш на компјутер или телефон што секојдневно го користиш.

На 16GB стикче ќе си инсталираш линукс оперативен систем и electrum wallet за биткоин, или metamask firefox plugin за етереум.

Тоа стикче ќе го вклучуваш само кога сакаш да префрлиш крипто, за друго ништо нема да го користиш.

Исто така ќе си имаш бекап од 12 word seed phrase -от на хартија за недајбоже ако ти цркне сти

Благодарам многу за одговорот
Мислењето е автоматски споено:

Благодарам многу за одговорот

Pane24

GpuHardware
31 октомври 2012
6.489
7.758
Скопје
www.facebook.com
Ако бараш висок профит ќе си купиш биткоин или етереум да си ги ходлаш на стикче и нема да се замараш со копање.
Дали вие тоа го советувате почетник да инвестира во крипто балон кога секој момент може да пукне ? И да биде чист зијан најјмалце 80% ?

Sancho Sanchez

hello world
12 октомври 2016
272
294
Дали вие тоа го советувате почетник да инвестира во крипто балон кога секој момент може да пукне ? И да биде чист зијан најјмалце 80% ?

А кога ќе пукне балонот ригот да не ќе го продаде со профит?

Pane24

GpuHardware
31 октомври 2012
6.489
7.758
Скопје
www.facebook.com
А кога ќе пукне балонот ригот да не ќе го продаде со профит?
Барем ке ископа пола од што вложил. Додека после може и да го продаде и за 1/3 цена од што го купил. 25% ке биде у загуба отколку 80%

Deksa

user
9 февруари 2012
1.001
905
Здраво Другари ... ве молам за мала помош ,, Сакам да вложам во копање на криптовалути
па би сакал една мала помош . што е подобро да земам риг или антимајнер за копање ,,
дали ригот може да копа повеќе валути , а антимајнер само биткоин ???
ви благодарам
Купи си риг, батали антмајнери, стејкинзи, ходлања, барем на крајот на денот ќе имаш нешто опипливо што ќе можеш да го продадеш, сепак вредноста на коритото ја прави побарувачката и се тоа е виртуелно.
Амтминерите се преценето дедицирано ѓубре.
Етерот ќе се копа уште 6 месеци макс, после друг коин ќе го завземе неговото место.

Sent from my SM-G965F using Tapatalk

Ragnar

poweruser
9 декември 2015
2.546
3.165
Macedonia
Ragnar's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 3 2200G
Storage
Samsung 850 EVO 500 GB SSD
RAM
8 GB
Monitor
DELL S2419H
OS
Windows 10 Pro
Имав од порано некои 25 долари во биткоин и етер на Blockchain.com. Сега гледам станале $120 (wow богаташ). Сакав да купам малце нешто друго ама не ми дава сајтот. Не е достапен во Македонија? Што да правам? Да ги префрлам на некој друг сајт/wallet?

hpetrovski

hello world
22 октомври 2018
131
280
Скопје
www.instagram.com
Имав од порано некои 25 долари во биткоин и етер на Blockchain.com. Сега гледам станале $120 (wow богаташ). Сакав да купам малце нешто друго ама не ми дава сајтот. Не е достапен во Македонија? Што да правам? Да ги префрлам на некој друг сајт/wallet?
Фрли си ги на binance, па day-трејдај таму дури не станат милион :)

FreakyDroid

lurker
21 август 2008
691
712
Гевгелија
FreakyDroid's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 9 7950X - Arctic Liquid Freezer II 360 ARGB
Motherboard
X670E Aorus Master
Storage
3 x 4TB WD Black, M.2 Samsung 990 Pro 2TB
PSU
Seasonic Prime 1000W
RAM
4x32 GB G.Skill 6000MHz (@5400MHz CL30)
Video card
GeForce RTX 3090
Case
Lian-Li 011 Dynamic XL ROG
Mouse
Razer Viper Ultimate
Keyboard
Keychron C2
Audio
Presonus Eris 4.5
Monitor
LG 38WN95CP-W 38"
OS
Win 11 x64
Exodus е популарен приватен wallet каде што можеш да конвертираш во многу други коини. Друга опција ти се берзи за тргување и вакви ги има многу, најпопуларна и најголема е Binance.

Ragnar

poweruser
9 декември 2015
2.546
3.165
Macedonia
Ragnar's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 3 2200G
Storage
Samsung 850 EVO 500 GB SSD
RAM
8 GB
Monitor
DELL S2419H
OS
Windows 10 Pro

Sancho Sanchez

hello world
12 октомври 2016
272
294
Барем ке ископа пола од што вложил. Додека после може и да го продаде и за 1/3 цена од што го купил. 25% ке биде у загуба отколку 80%

Од страв да не загуби ќе си го ускрати и профитот така. Ако сака помалку потенцијална загуба, нека си ги задржи половината пари во евра, така никојпат нема да изгуби повеќе од 50% од парите.

Овој есап е правен многу пати, има анализи по интернетот, стално е било поисплатливо да купиш крипто и го оставиш да расте отколку да се ебаваш со ригови.

hpetrovski

hello world
22 октомври 2018
131
280
Скопје
www.instagram.com
А после тоа? :) Ќе ги префрлам таму па ќе видиме. За џабе се сликав ко идиот со лична карта на Blockchain.
После то со Панамерата ќе крузаш низ град, таква е процедурата хаха. Jokes aside, на Binance не мораш да имаш ID верификација, само телефон.

Sancho Sanchez

hello world
12 октомври 2016
272
294
Мој совет не барај финансиски совет на форум...

А откаде да бара? Лиценциран финансиски советник? До лани во америка им беше забрането на финансиските советници да препорачуваат крипто за да не им ја одземат лиценцата. Не знам како е оваа година, можда им е дозволено да препорачуваат само преку пејпал да се купи.

Psycore

Модератор
12 ноември 2013
1.135
1.533
Скопје
Exodus е популарен приватен wallet каде што можеш да конвертираш во многу други коини. Друга опција ти се берзи за тргување и вакви ги има многу, најпопуларна и најголема е Binance.
Exodus е ок wallet, ама конвертирањата последен пат кога ги гледав беа со 30-40% fees. За конверзија само Binance и тоа Trade (не Exchange).

Candice

hello world
23 јули 2019
82
28
Дали е ова легално кај нас?
Некој ако сака подетално за ова да ми објасни? :)

И

Избришан член 18474

Гостин
А откаде да бара? Лиценциран финансиски советник? До лани во америка им беше забрането на финансиските советници да препорачуваат крипто за да не им ја одземат лиценцата. Не знам како е оваа година, можда им е дозволено да препорачуваат само преку пејпал да се купи.
Има ресурси на интернет. Тука не секој мисли добро па камоли да менаџира туѓа инвестиција. Ќе си платиш и после може да го тужиш ,вака ќе му дадеш совет и на нерви ќе ти дојде.
И проституција е нелегално па луѓето го прават ..

Candice

hello world
23 јули 2019
82
28
Има ресурси на интернет. Тука не секој мисли добро па камоли да менаџира туѓа инвестиција. Ќе си платиш и после може да го тужиш ,вака ќе му дадеш совет и на нерви ќе ти дојде.

И проституција е нелегално па луѓето го прават ..
Побарав да ми објасни некој, ти благодарам на исцрпниот одговор.

causevd

hello world
4 октомври 2011
472
422
causevd's setup  
Processor & Cooler
Intel Core i7-4790K 4.0GHz Quad-Core Processor
Motherboard
Asus Z97-DELUXE(NFC&WLC) ATX LGA1150 Motherboard
Storage
Western Digital Caviar Blue 1TB 3.5" 7200RPM & Corsair Force LE 240GB 2.5" SSD
PSU
Cooler Master 650W 80+ Gold Certified Fully-Modular ATX Power Supply
RAM
G.Skill Sniper Series 16GB (2 x 8GB) DDR3-2400
Video card
Asus GeForce GTX 980 Ti 6GB STRIX Video Card
Case
Fractal Design Define R5 (White) ATX Mid Tower Case
Mouse
MSI Clutch GM50
Keyboard
G Skill KM570X
Monitor
IIyama G-master GB2488HSU-B3
OS
Windows 10 Pro

Криптото кај нас е во сива зона. Нема закон освен што имаше соопштение од НБРМ дека е нестабилно и ризично да се тргува.

Sancho Sanchez

hello world
12 октомври 2016
272
294

Зависи за кој се работи. За 99те посто обична раја легално е само да р'мбаат и мизеруваат цел живот. Ако си пак во одберените 1% на врвот на политичката пирамида тогаш се шо сакаш е легално за тебе, како кај нас така и на запад.

Е сега конкретно за тебе важно ќе е да знајш дека НБРМ ги блокира сите трансакции кои ќе успее да ги детектира оти сакат да купат крипто (на пр. кон Coinbase, Kraken и други ексчејнџови), така да си знајш оти криптото не е легално за тебе.

Sludge.Factory

Баниран/a
7 февруари 2014
1.225
1.901
Gostivar
Зависи за кој се работи. За 99те посто обична раја легално е само да р'мбаат и мизеруваат цел живот. Ако си пак во одберените 1% на врвот на политичката пирамида тогаш се шо сакаш е легално за тебе, како кај нас така и на запад.

Е сега конкретно за тебе важно ќе е да знајш дека НБРМ ги блокира сите трансакции кои ќе успее да ги детектира оти сакат да купат крипто (на пр. кон Coinbase, Kraken и други ексчејнџови), така да си знајш оти криптото не е легално за тебе.

Забраната беше поради тоа што на Македонците им е забрането да имаат странски сметки. Затоа и бевме банирани и од Бајнанс. Во 2019 се смени законот и сега смее да се отвараат странски сметки, така да и Бајнанс ја тргна забраната кон нас. Криптото кај нас е моментално сива зона. Ако заработуваш од него ке си пријавиш данок, ќе ти скрати ујп 10% и тоа е тоа.

Psycore

Модератор
12 ноември 2013
1.135
1.533
Скопје
Криптото кај нас не е регулирано. Не е ниту легално, ниту нелегално. Нема закон, а со тоа и нема врз која основа да го оданочиш. Некој имаше пишано дека го оданочил како "онлајн заработка".

Psycore

Модератор
12 ноември 2013
1.135
1.533
Скопје
Има некој искуство со bitcoinup.io?
Вреди да се инвестира?
giphy.gif

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи