Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Препорака за рутер

toplel

user
18 август 2016
1.061
1.546
Хајвмајнд. Ако гледаш, на форумов често се прејза микротик, иако, на светски рамки и не котира баш нај за домашни и СОХО корисници. Иначе, користи ист хардвер со сите останати - тенди, тп-линкови, асуси, длинкови и останати. Тие се чипсетите, тие се SoC-овите. Или е медиатек или е квалком. Или е ралинк или е атерос. Разликата е во софтверот. РутерОС е прекомплициран општо, не само за напредни корисници. Еве само над мене 2ца што имаа добри зборови за Микротик, спомнаа дека се консултирале на форум за сетирање. Тоа кажува многу за колку е интуитивен и user friendly. За напредни поставки и играње, било кој рутер што поддржува openwrt брка работа, и е поинтуитивен за сетирање од RouterOS.
Потполно се согласувам, само честопати читам (на форумов) коментари од типот „бегај од TP-Link/Tenda зошто се кинеско срање“, а никој не објаснува зошто се „срање“, што впрочем е моето прашање. Да не ме сфатите дека одам контра, само сакам да знам на што се основаат таквите мислења. Еве пак почна истиот муабет да се прави, па се надевам ќе добијам одговор.
MikroTik, се друго е ветер у магла :).
Зошто е ветер у магла? Ве молам објаснете да сфатиме што е погрешно со Tenda/TP-Link, зошто на скоро секоја ваква тема читаме коментари од ваков тип, а никој не дава конкретен одговор со објаснување.

Сакам да научам на што се основа таквото мислење. Што е тоа што ги прави инфериорни и „ветар у магла“?

123456

poweruser
12 април 2013
2.072
1.596
Naselba Dracevo, Kisela Voda, Macedonia
MikroTik, се друго е ветер у магла :)
Совет и помош за конфигурација имаш гратис (од мене).

Дрим хотелот твое масло ли е со микротик и унифито ?
Мислам дека беше од Струга затоа те прашувам

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.179
18.805
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i9-9900k + Noctua NH D15 Chromax.black
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
SM951 256 + PM981 512 + 850 Pro 512 + 840 Evo 250 + WD Blue 1TB + WD Red 2TB + WD Red 3TB
PSU
Cooler Master Vanguard v850
RAM
Kingston HyperX Predator 2x16GB Kit (2x8GB) DDR4 3200MHz
Video card
MSI RTX3080 SuprimX
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Logitech MX Master 2, Logitech MX Master 3, Logitech Wireless G Pro, Logitech G703
Keyboard
Keychron Q2, Keychron Q6, Logitech MX Keys Mini
Monitor
Dell U2515H
OS
Windows 11 + MacOS
Супер си беше 1043нд, ама реално во денешно време не би го препорачал, нема 5ГХ, нема АЦ... трики беше само да погодиш добра хардверска ревизија, не сите поддржуваа опенњрт, незнам како е со поновите верзии.

smole

poweruser
18 април 2007
3.901
4.581
тенди, тп-линкови, асуси, длинкови

Асус и Тенда рутери не сум имал. Длинк имав на времето кога имав АДСЛ од телеком, жичен рутер.

3 рутери пред овој ми беше Linksys на кој не му памтам модел, на недела дена го ресетирав.

2 рутери пред овој ми беше TP-Link TL-WDR3600, кој замрзнуваше кога ќе пуштам торент да се симнува и кога гледав сателитска (шеринг кој не цица многу МБ). во исто време, беше или/или.

После овој рутер ми пукна филм и реков дека или ќе земам рутер кој е стабилен или ќе одам да живеам во пештера, преку глава ми дојде барање на DD WRT фирмвери и пазење на HW rev. и читање на форуми за некоја кутија да ја направам да работи како што е наменета, а не работи.

Претходниот рутер ми беше Mikrotik RB2011 кој го однесов на друга локација бидејќи сакав 802.11ac рутер.

Сегашниот како што кажав е hAP ac2.

Да, ROS-от е малку комплициран, воопшто не е интуитивен но јас се изверзирав + има на нет да најдеш водич за било што. Но ROS-от е стабилен и ова за мене е најбитната фукнција и клучна причина зошто од Микротик понатаму за рутер/свич не гледам. Башка ROS -от има редовни апдејти, баг фиксови и безбедносни закрпи кои јас сакам да ги имам и константо ја апдејтирам целата МТ опрема која ја менаџирам.

На 2011 WiFi-то не им е најјака страна, ниту на hap lite но немам потреба од подобар/побрз WiFi сигнал на тие места и затоа овие се оставени, инаку веднаш би купил UBNT AP. Имам една cAP AC и за тривијалната работа за која ми треба (да поврзе shelly H&T со мрежа) фукционира одлично + 802.3af POE е и директни се напојува од CRS112 (послабите варијанти на UBNT AP не се со стандардно POE - AC-Lite и AC-LR).

fuzzjaw

poweruser
13 јануари 2014
2.062
3.832
Фала ви на сите за одговорите. И мене ми е фаворит MikroTik-от, и не ми е проблем да се заебавам со сетирање на почеток. Како што кажав, ќе научам и нешто ново, ако треба и ќе си прашам (фала @HardCorec ).

Ќе си направам математики уште еднаш за буџетот, па ако можам, ќе одам со него. Ако не, или ќе е некој од Tenda моделите, или Archer C6, во зависност од лагер/функционалности.

А не сфатив што бил проблемот со Asus-от?

AC52U има ужасна покриеност и бараше ресет на секои 2-3 дена, инаку заебаваше премногу, губење пакети, намалени брзини, итн. Претпоставувам дека дел од проблемите е ради тоа што нема надворешни антени, ама just a wild guess. Од друга страна, имам RT-N12 кој не можам да го земам, нема ни AC ни USB, а работи беспрекорно веќе некое време. Го ресетирам максимум еднаш месечно, што и не е страшно.

Garfield'

Баниран/a
18 јануари 2019
299
59
Blisku Berovo
Со оглед на тоа дека има премногу модели кај нас, а за многу од нив читнав низ форумов поплаки од корисници, барам квалитетна солуција со која нема да се замарам да ресетирам и чепкам сетинзи на секои два дена. Така се заебав со RT-AC52U од ASUS, нејќам пак истата мака да ја јадам. А не беше ни ефтин, мме.

Се работи за стан од 50 квадрати, во кој нема да има рутер од оператор (ќе се оди со Телекабел и можам да ставам што сакам). Станот е така организиран да рутерот можам да го ставам во самиот центар, во дневната. Интернет ќе ми треба и во спалната, што е на другата страна од зидот, и не мислам дека ќе има проблем со покриеност поради поставеноста.

Она што би го сакал е (идеално) AC рутер, бидејќи сите уреди кои ќе користат Wi-Fi имаат AC поддршка. Со кабел ќе поврзам еден до два уреди, значи не ми ни требаат многу порти. Убаво би било да има и USB порта, на која би поврзал мал USB драјв за автоматски бекап на документи. Настрана од тоа, битно ми е да има и добар софтвер, или поддршка за DD-WRT.

Гледав по неколку варијанти од Tenda (AC6, AC8, AC10), ASUS (RT-AC51U, RT-AC53) и TP-Link (Archer C1200, Archer C6). Ако имате користено некој од овие, и би го препорачале, слободно.

Буџетот би го задржал на 3,000 денари, што за потребиве мислам дека е и overkill, ама би платил за да биде set and forget ситуација. Ако треба да давам над тоа, MikroTik hAP ac2 е 4,900 денари, што е проверена варијанта, ама би избегнал толкав трошок.

Однапред фала за сите предлози.
Имам ubnt nanostation2 и плус две антеннин и едно рутерче
1xtl-ant2424b
1xtl-ant2415d
1xtl-wr841n/d
1xubnt nanostaion2
Ќе ги објавам наскоро во форумот колку проценка направат ќе ги дадам комплет.

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.084
14.189
hAP AC2 на микротик го врзав на телекабел. Настеган е во мал простор над влезна врата. Едвај дише.

Го покрива цел стан без проблем.

Не знам од каде се муабетите дека е комплициран за првично сетирање. Си има QuickSet во мени. А таму е потполно исто, па дури полесно за сетирање од други рутери. Два клика и имаш конекција.

Со телекабел дури немаш ни PPOE пасворд. Апсолутно не е потребно да познаваш напредни сетирања за да го вклучиш да работи и да имаш интернет по дома.

Ах и да, никогаш до сега не сум имал потреба да ресетирам.

HardCorec

poweruser
4 ноември 2013
3.599
5.545
dominion.mk
HardCorec's setup  
Processor & Cooler
Intel i5 12400F
Motherboard
Asus B85 Pro Gamer
Storage
SSD Kingston 2TB
PSU
Cooler Master B500
RAM
HyperX Beast 4x16gb
Video card
GTX 1660 Super
Case
Cooler Master HAF
Mouse
Asus Echelon
Keyboard
Cooler Master Storm
Monitor
Philips 276E
OS
Windows 10 Pro 64bit
Потполно се согласувам, само честопати читам (на форумов) коментари од типот „бегај од TP-Link/Tenda зошто се кинеско срање“, а никој не објаснува зошто се „срање“, што впрочем е моето прашање. Да не ме сфатите дека одам контра, само сакам да знам на што се основаат таквите мислења. Еве пак почна истиот муабет да се прави, па се надевам ќе добијам одговор.

Зошто е ветер у магла? Ве молам објаснете да сфатиме што е погрешно со Tenda/TP-Link, зошто на скоро секоја ваква тема читаме коментари од ваков тип, а никој не дава конкретен одговор со објаснување.

Сакам да научам на што се основа таквото мислење. Што е тоа што ги прави инфериорни и „ветар у магла“?

Братче, поедноставно...
Од @dekomote купив дрончиња, летаат супер се ама не се DJI Mavic...
Имаш кола од 1000 евра и кола од 10000 евра, и една и другата ке те однесат од точка А до точка Б, исто ама не е исто.

@dekomote спомна дека микротик и тп линк го користат истиот хардвер... не е така, далеку се поразлични.
Просторот што ке го покрие MikroTik/Ubiquiti може ке го покрие и Tenda и останати рутери но стабилноста на врската и капацитетот нема да бидат исти.

Еве ти сликовито па види која е разликата.

TP Link
Printed-Circuit-Board-for-Wireless-ADSL-Router-Tp-Link-Tenda-5g-WiFi-Advanced-PCB-for-Telecommunication-Immersion-Gold-HASL-OSP.jpg

MikroTik (со 1 wireless картичка)

20200921_125913.jpg

Piedpiper

hello world
26 август 2019
247
247
Јас го имам овој
Huawei Wifi Gigabit Router WS5200-21 AC1200

Претходно имав Асус кој е сега во WAP.

Рутерот е преедноставен за сетирање и користење (дури малку премногу за мој вкус) но има одлична погриеност со 5 и 2,4 фрекфенција и автоматско префрлање на истите.

toplel

user
18 август 2016
1.061
1.546
Братче, поедноставно...
Имаш кола од 1000 евра и кола од 10000 евра, и една и другата ке те однесат од точка А до точка Б, исто ама не е исто.

@dekomote спомна дека микротик и тп линк го користат истиот хардвер... не е така, далеку се поразлични.
Просторот што ке го покрие MikroTik/Ubiquiti може ке го покрие и Tenda и останати рутери но стабилноста на врската и капацитетот нема да бидат исти.

TP Link
Printed-Circuit-Board-for-Wireless-ADSL-Router-Tp-Link-Tenda-5g-WiFi-Advanced-PCB-for-Telecommunication-Immersion-Gold-HASL-OSP.jpg

Погледнете го атачментот 91161
Имај предвид дека клучен збор во дискусијава е „намена“.

Тоа што го кажа сите го знаеме, а и не е соодветен пример во случајов зошто со автомобилите имаш физичко присуство и си директно инволвиран во самиот процес од изглед до возење. Цената на автомобилот не ја оправдува брендот туку намената и опремата во него. Имаш Rolls Royce од 500,000€ и воен џип од 500,000€. И двата ќе те однесат од A до Б, но целта е друга. Исто како и со рутерите. Споредуваме уреди за домашна употреба со уреди за по професионална употреба. Следствено и цената.

А и сликата е споредба од (мислам) 841ND и Mikrotik уред значително поскап од него. Разумно е дека уред што е направен за „heavy load“ и издржливост 24/7 ќе има хардвер и софтвер што треба да одговори на предизвикот.

Дали ќе приметиш разлика во дневна/домашна употреба меѓу MikroTik и десет други „ветар во магла“ рутери од 40-60€ кога не би знаел што користиш и во што би ги разликувал? Прашувам, зошто јас не можам да направам разлика. Според мене, за да оправдам таков уред за домашна употреба треба да имам некаков бенефит и нешто дистинтивно и апсолутно незаменливо во споредба со конкуренцијата.

Од мое искуство, MikroTik има предност кога имаш безбедносни системи, мрежа во фирма и слични установи на кои што се оптеретени 24/7. Е тука можам да направам разлика зошто е видлива. За домашна употреба е overkill и прескап за инвестирање, посебно за стан од 70m2.

HardCorec

poweruser
4 ноември 2013
3.599
5.545
dominion.mk
HardCorec's setup  
Processor & Cooler
Intel i5 12400F
Motherboard
Asus B85 Pro Gamer
Storage
SSD Kingston 2TB
PSU
Cooler Master B500
RAM
HyperX Beast 4x16gb
Video card
GTX 1660 Super
Case
Cooler Master HAF
Mouse
Asus Echelon
Keyboard
Cooler Master Storm
Monitor
Philips 276E
OS
Windows 10 Pro 64bit

Тоа што го кажа сите го знаеме, а и не е соодветен пример во случајов зошто со автомобилите имаш физичко присуство и си директно инволвиран во самиот процес од изглед до возење. Цената на автомобилот не ја оправдува брендот туку намената и опремата во него. Имаш Rolls Royce од 500,000€ и воен џип од 500,000€. И двата ќе те однесат од A до Б, но целта е друга. Исто како и со рутерите. Споредуваме уреди за домашна употреба со уреди за по професионална употреба. Следствено и цената.

А и сликата е споредба од (мислам) 841ND и Mikrotik уред значително поскап од него. Разумно е дека уред што е направен за „heavy load“ и издржливост 24/7 ќе има хардвер и софтвер што треба да одговори на предизвикот.

Дали ќе приметиш разлика во дневна/домашна употреба меѓу MikroTik и десет други „ветар во магла“ рутери од 40-60€ кога не би знаел што користиш и во што би ги разликувал? Прашувам, зошто јас не можам да направам разлика. Според мене, за да оправдам таков уред за домашна употреба треба да имам некаков бенефит и нешто дистинтивно и апсолутно незаменливо во споредба со конкуренцијата.

Од мое искуство, MikroTik има предност кога имаш безбедносни системи, мрежа во фирма и слични установи на кои што се оптеретени 24/7. Е тука можам да направам разлика зошто е видлива. За домашна употреба е overkill и прескап за инвестирање, посебно за стан од 70m2.

Нема да приметиш разлика на рутерите ако живееш во стан од 40тина квадрати и наместо ѕид имаш гипс табли, види какви радија користи микротикот а какви користи TPLink и останата кинезарија, да се разбериме, немам намера да се разубедувам со некој, поготово не на оваа тема (бидејќи е дискутирано многу пати), секој нека си користи што сака, ако сметаш дека твојот рутер ти е добар, цепај.
(После отварате теми као чекам рутерот да ми се конектира по 5минути, па на крај операторот е виновен, колку пари толку музика)
И немој да купуваш рутер од над 1000 денари, оди во сетек имаат донесено некој нови шит рутери од 600 денари, истата работа ке ја брка како некој од 3000, не фрлај пари за џабе.

@123456 имаш компјутер и интернет, разбарај малце, не биди мрза, споредувај и ценовно, TP Link со MikroTik, види каков хардвер има едниот, каков има другиот.
BTW Хотел Дрим е работен од друг оператор.

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.179
18.805
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
SM951 256 + PM981 512 + 850 Pro 512 + 840 Evo 250 + WD Blue 1TB + WD Red 2TB + WD Red 3TB
PSU
RAM
Video card
MSI RTX3080 SuprimX
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Logitech MX Master 2, Logitech MX Master 3, Logitech Wireless G Pro, Logitech G703
Keyboard
Monitor
Dell U2515H
OS
Windows 11 + MacOS
Ова испага и кога ке снема струја микротикот работи :D

Кај мене конкретно, да, нормално дека ми е на УПС, мора да има непречен проток на податоци! :D

Иначе споредбата настана затоа што беше споманто дека ист е хардверот, а реално не е. Микротик во принцип и не е така скап рутер, имаш тенди и од 8000 денари што личат на спејс шатл со 12 антини, имаш рутер од асус као демек РОГ, гејминг, бест пинг евер, со антени од секоја страна и исто така цена од 200-300 па и 400 евра. Муабетот е дека ако даваш 4000 за тенда, дај 5 за микротик, никој не вика ако имаш буџет од 1200 денари да земеш микротик од 5000, во таа ситуација билокој рутер од 5000 е реално подобар од тој од 1200, буквално билокој, е после е муабетот дека ако дојдеш до 5000 денари кој да го земеш, дали асус дали тенда дали микротик.

Мислам дека ова тука убаво го долови Смоле во неговото излагање. Да, има разлика, ако погледнеш низ темите ке видиш дека се отвораат теми и дека им смета на луѓето што телеком им менува адреса на 12 саати и дека им се дешава драма таа минута, епа сега замисли на таа драма ти ставаш уште и рутер од 1000ка кој е тотално тапа и тој дополнително бара двапати неделно да го ресетираш и кога ќе се поврзат повеќе од 5 уреди почнува да се гупи и да раснат пингови и да паѓаат пакети и плус уредот кој има најспора конекција пошто е на другиот крај од станот ги кочи сите останати затоа што е едно кју за сите корисници, и нема мимо итн итн итн. На темава @ARMac мислам дека сподели податок дека кај него риконект се дешава за 3 секунди и буквално нема никаков прекин, а имаше некои што споделија дека риконектот на хаваито траи и повеќе од минута и нормално... драма.

Во принцип, нема да се убедиме, како што јас разбирам нетворкинг и знам што е добро, така некој друг разбира аудио и знае што е добро и јас секад ке бидам со ставот, ај бе брат не ми треба мене тоа.
Мислам дека доволно забегавме од темата, @fuzzjaw бидејки е добар дечко, знае кого да послуша и ке си купи микротик, кога веќе несака да купи Мераки и ке си ужива во благодетите на современите комплетни уреди а не полупроизводи со куп компромиси :D

dekomote

Скептик
11 ноември 2014
2.846
6.402
Скопје
dekomote's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 9 9950x + Arctic Liquid Freezer ||| 360
Motherboard
X870 Aorus Elite WIFI7
Storage
Samsung NVME 980 Pro, Synology DS 920+
PSU
NZXT C850 ATX3.1
RAM
2x16GB G-Skill 6000 CL32
Video card
EVGA RTX 3080Ti FTW3 Ultra
Case
Fractal Design North XL
Mouse
Razer Basilisk v3 Pro, Logitech Master MX 3
Keyboard
Keychron Q1 Max
Audio
Presonus Eris 3.5, Mackie CR8S
Monitor
Dell S2721DGF 165Hz HDR
OS
Fedora
Братче, поедноставно...

TP Link

Погледнете го атачментот 91161

Сеа ми споредуваш TP-link од 600 денари и скап уред. Да го отворам арчеров?

tp-link-ac1750-archer-c7.jpg

Овој ТПлинк има подобар вифи чипсет и процесор од тој микротикот што си го сликал ти.

HardCorec

poweruser
4 ноември 2013
3.599
5.545
dominion.mk
HardCorec's setup  
Processor & Cooler
Intel i5 12400F
Motherboard
Asus B85 Pro Gamer
Storage
SSD Kingston 2TB
PSU
Cooler Master B500
RAM
HyperX Beast 4x16gb
Video card
GTX 1660 Super
Case
Cooler Master HAF
Mouse
Asus Echelon
Keyboard
Cooler Master Storm
Monitor
Philips 276E
OS
Windows 10 Pro 64bit
Сеа ми споредуваш TP-link од 600 денари и скап уред. Да го отворам арчеров?

Погледнете го атачментот 91165

Овој ТПлинк има подобар вифи чипсет и процесор од тој микротикот што си го сликал ти.
Па ајде веке ако си ги мериме со понапредна и понова опрема...
mikrotik-routerboard-rb4_14540.jpg

MikroTik-от во претходниот пост е стар уред, повеке од 4-5 години.

Ценовно НИКОГАШ не можеш да ги споредиш.

dekomote

Скептик
11 ноември 2014
2.846
6.402
Скопје
dekomote's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 9 9950x + Arctic Liquid Freezer ||| 360
Motherboard
X870 Aorus Elite WIFI7
Storage
Samsung NVME 980 Pro, Synology DS 920+
PSU
NZXT C850 ATX3.1
RAM
2x16GB G-Skill 6000 CL32
Video card
EVGA RTX 3080Ti FTW3 Ultra
Case
Fractal Design North XL
Mouse
Razer Basilisk v3 Pro, Logitech Master MX 3
Keyboard
Keychron Q1 Max
Audio
Presonus Eris 3.5, Mackie CR8S
Monitor
Dell S2721DGF 165Hz HDR
OS
Fedora
Па ајде веке ако си ги мериме со понапредна и понова опрема...
mikrotik-routerboard-rb4_14540.jpg

MikroTik-от во претходниот пост е стар уред, повеке од 4-5 години.

Ценовно НИКОГАШ не можеш да ги споредиш.

Па и овој не е нешто многу за сликање и фалба. Ralink чипсет има, non-detachable антени... Ралинк не редам на баба ПЦ-то :)
И како го споредуваш со Арчерот? Арчерот во секој поглед е подобар. Поинтегриран дизајн, повеќе антени, подобар СоЦ, подобар чипсет, само помалку порти...

HardCorec

poweruser
4 ноември 2013
3.599
5.545
dominion.mk
HardCorec's setup  
Processor & Cooler
Intel i5 12400F
Motherboard
Asus B85 Pro Gamer
Storage
SSD Kingston 2TB
PSU
Cooler Master B500
RAM
HyperX Beast 4x16gb
Video card
GTX 1660 Super
Case
Cooler Master HAF
Mouse
Asus Echelon
Keyboard
Cooler Master Storm
Monitor
Philips 276E
OS
Windows 10 Pro 64bit
Па и овој не е нешто многу за сликање и фалба. Ralink чипсет има, non-detachable антени... Ралинк не редам на баба ПЦ-то :)
:D затоа ке и купиш Арчер, и таа среќна и ти среќен.

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.179
18.805
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
PSU
RAM
Video card
MSI RTX3080 SuprimX
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Keyboard
Monitor
Dell U2515H
OS
Windows 11 + MacOS
Еј, абе ај да ја киднапирам темава, добар ли е 4011? Вреди да се зема или не? Ја сум уште на 2011 и знам дека имаа некои проблеми со поновите модели ама не сум во тек, па сега ако 4011 е ок и ако има 5Гхз како што треба можда би го баталил јунифај и би имал еден уред само... и уште неколку други де, for science! @HardCorec

HardCorec

poweruser
4 ноември 2013
3.599
5.545
dominion.mk
HardCorec's setup  
Processor & Cooler
Intel i5 12400F
Motherboard
Asus B85 Pro Gamer
Storage
SSD Kingston 2TB
PSU
Cooler Master B500
RAM
HyperX Beast 4x16gb
Video card
GTX 1660 Super
Case
Cooler Master HAF
Mouse
Asus Echelon
Keyboard
Cooler Master Storm
Monitor
Philips 276E
OS
Windows 10 Pro 64bit
Еј, абе ај да ја киднапирам темава, добар ли е 4011? Вреди да се зема или не? Ја сум уште на 2011 и знам дека имаа некои проблеми со поновите модели ама не сум во тек, па сега ако 4011 е ок и ако има 5Гхз како што треба можда би го баталил јунифај и би имал еден уред само... и уште неколку други де, for science! @HardCorec
Знам дека знаеш, UniFi е подобар за WiFi :)
Држи се до 2011ката во комбинација со UniFi.

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.180
16.275
Зар уште ви затупуваат рутери? Немам рестартирано рутер со години, мислам дека проблемот бил на друго место а не со рутерот.

toplel

user
18 август 2016
1.061
1.546
Нема да приметиш разлика на рутерите ако живееш во стан од 40тина квадрати и наместо ѕид имаш гипс табли, види какви радија користи микротикот а какви користи TPLink и останата кинезарија, да се разбериме, немам намера да се разубедувам со некој, поготово не на оваа тема (бидејќи е дискутирано многу пати), секој нека си користи што сака, ако сметаш дека твојот рутер ти е добар, цепај.
(После отварате теми као чекам рутерот да ми се конектира по 5минути, па на крај операторот е виновен, колку пари толку музика)
И немој да купуваш рутер од над 1000 денари, оди во сетек имаат донесено некој нови шит рутери од 600 денари, истата работа ке ја брка како некој од 3000, не фрлај пари за џабе.
Под импресија сум дека ова го сфаќаш лично зошто или не ми даваш одговор или ми ги испреплетуваш зборовите. Прочитај подобро. Никаде не реков дека вршат иста работа, туку спротивното и потенцирав каде е разликата. Прашав во што ги разликуваш за домашна употреба, а аку немаш одговор или не ги разликуваш кажи.

Не ти застанав со тегнало и камења по чело да те гаѓам; дискутирам за да разграничиме и објасниме. Станува збор за 70m2. И пак тврдам дека опремата е соодветна на тоа што очекуваш од неа и најважно пред сѐ е намената. :)

Мислам дека ова тука убаво го долови Смоле во неговото излагање. Да, има разлика, ако погледнеш низ темите ке видиш дека се отвораат теми и дека им смета на луѓето што телеком им менува адреса на 12 саати и дека им се дешава драма таа минута, епа сега замисли на таа драма ти ставаш уште и рутер од 1000ка кој е тотално тапа и тој дополнително бара двапати неделно да го ресетираш и кога ќе се поврзат повеќе од 5 уреди почнува да се гупи и да раснат пингови и да паѓаат пакети и плус уредот кој има најспора конекција пошто е на другиот крај од станот ги кочи сите останати затоа што е едно кју за сите корисници, и нема мимо итн итн итн.

Рутерите што беа предложени (од @dekomote ) се прилично способни да се справат со тие предизвици за домашна употреба. Имаат (повеќето) MU/MIMO и соодветни технологии за распределба на bandwidth. За конкретниов случај ќе завршат работа без никаков проблем зошто дел од нив ги користам и знам. Патем, се сложувам со сѐ што кажа и ќе надополнам дека кога вложуваш пари за оптика/добар интернет треба да имаш соодветна опрема за да добиеш максимумот од тоа што го плаќаш.

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.179
18.805
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
PSU
RAM
Video card
MSI RTX3080 SuprimX
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Keyboard
Monitor
Dell U2515H
OS
Windows 11 + MacOS
Рутерите што беа предложени (од @dekomote ) се прилично способни да се справат со тие предизвици за домашна употреба. Имаат (повеќето) MU/MIMO и соодветни технологии за распределба на bandwidth. За конкретниов случај ќе завршат работа без никаков проблем зошто дел од нив ги користам и знам. Патем, се сложувам со сѐ што кажа и ќе надополнам дека кога вложуваш пари за оптика/добар интернет треба да имаш соодветна опрема за да добиеш максимумот од тоа што го плаќаш.

Ок се слагам, TP-Link Archer C6 и TP-Link Archer C7 ке завршат работа. Едниот е околу 2500 другиот околу 5500. Еве препорака и од мене за Ц7 за слепо, без да го пробам. За 5500 денари би требало да е ок... плус не е тенда.

20 јуни 2008
644
698
Ivicakmk's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 7 5800X & Noctua NH-D15 chromax.black
Motherboard
MSI MAG X570 TOMAHAWK WIFI
Storage
Samsung 980 Pro 1 TB + Toshiba MG07ACA14TE
PSU
ASUS TUF Gaming 1000W Gold
RAM
2x16 GB Kingston HyperX Fury DDR4 3600 MHz CL16
Video card
Asus TUF RTX 3070 Ti
Case
Sharkoon TG6
Mouse
Razer Basilisk V3 Pro
Keyboard
Logitech G915 X Lightspeed
Audio
Razer Blackshark V2 Pro
Monitor
Dell S2721DGFA / BenQ BL3201PT
OS
Windows 10 Pro
Ок се слагам, TP-Link Archer C6 и TP-Link Archer C7 ке завршат работа. Едниот е околу 2500 другиот околу 5500. Еве препорака и од мене за Ц7 за слепо, без да го пробам. За 5500 денари би требало да е ок... плус не е тенда.
Јас имам C9, супер задоволен од брзина (со AX картичка извади 80 MBps према NAS).
Го користам околу 4 години и од пред 2 месеци почна да покажува проблеми: Се рестартира некогаш кога симнувам некои торенти, сијаличките не светат, губам мрежа на кабел (на WIFI е ок). Најверојатно ќе правам upgrade со AX.

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.179
18.805
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
PSU
RAM
Video card
MSI RTX3080 SuprimX
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Keyboard
Monitor
Dell U2515H
OS
Windows 11 + MacOS
Јас имам C9, супер задоволен од брзина (со AX картичка извади 80 MBps према NAS).
Го користам околу 4 години и од пред 2 месеци почна да покажува проблеми: Се рестартира некогаш кога симнувам некои торенти, сијаличките не светат, губам мрежа на кабел (на WIFI е ок). Најверојатно ќе правам upgrade со AX.

Еми 8.000 е рутерот, уште да нечини... Еве мојот Микротик 2011 го имам 5 години сеуште не покажува никакви проблеми. Брзината кон насот може и да е лимитирана од брзината на дисковите во него, ако имаш некои постари, незнам, или па насот ти е со 100Мбпс порта, шпекулирам сега.
Во секој случај ете искуство што кажува дека колку пари толку музика, поскап рутер, подобри перформанси, не сите сакаат само да се конектираат па не е битно што на 3Г им е побрзо отвроањето на страните одколку на вифито дома.

Ај го отупевме, мислам дека и креаторот на темата сега колне, колку нотификации, налет и рутер и се, што сум кревал рака...

462 членови онлајн
1.042.106мислења
51.209теми
37.452членови

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно