Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Избор на клима уред (линк со резултати од мерења има во првиот пост)

vlavot

poweruser
29 октомври 2009
3.150
3.090
vlavot's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-2500k (4.6Ghz OverClocked) + Corsair H80i
Motherboard
Asus Sabertooth P67 B3 Rev 3.0 TUF Military-Grade
Storage
Samsung 840 pro 256 GB + WD5000AAKX SATA3 500GB Blue
PSU
Chieftec APS-650CB A-135 80PLUS
RAM
Kingston Hyper X Genesis 2X4GB DDR3 1866Mhz Dual-Channel
Video card
Asus Radeon R9 290 4GB + NZXT KRAKEN G10 & Corsair H55
Case
Cooler Master CM Storm Trooper
Mouse
Corsair Vengeance m95 White
Keyboard
Cooler Master Storm Trigger Z Cherry Mx Brown
Audio
Marantz PM6005 + Wharfedale Diamond 9.6
Monitor
Dell UltraSharp U2414H 24''
OS
Windows 10 Pro X64
Пази LN35VG има и помал од потребното компресор. 9 BTU компресор. SVB092FBAMT кој најверојатно и поради него е добиен полошиот cop.
А и најверојатно кје работи на поголема херцажа за да оддаде толкава топлина, ем помала зафатнина, значи побрзо абење.

Педерски, педерски од мицу.
https://siamcompressor.com/index.php/files/download/f9df92677fe9e0c

Sent from my iPhone X using Tapatalk

Последна промена:

mdeni

senior
24 септември 2012
6.079
6.014
Пази LN35VG има и помал од потребното компресор. 9 BTU компресор. SVB092FBAMT кој најверојатно и поради него е добиен полошиот cop.
А и најверојатно кје работи на поголема херцажа за да оддаде толкава топлина, ем помала зафатнина, значи побрзо абење.

Среќа што монтирав по една во секој стан.

Очигледно дека беше преефтина за тоа што го нудеше и затоа се утепа од добивање клими на години и свашта. Едноставно конкурентите од Панасоник и Даикин беа дупло поскапи. А оваа беше хиперинвертер кој нудеше баснословни бројки и ефикасност, по завидна цена

Сега летнала маржата нагоре со поскапа цена плус и помал компресор како што е на конкурентите.

Нека помине некоја зима па ќе дискутираме. Ама сигурно работи на повисока фрекфенција компресорот и е пооптеретен.

sumi

user
8 април 2007
1.137
790
Кавадарци
www.uhost.mk
sumi's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 9 5900HX
Storage
1TB NVMe
RAM
2x16GB DDR4
Video card
nVidia RTX3060
Case
Notebook Lenovo Legion S7
Mouse
Logitech MX Anywhere S2
Monitor
15.6" FullHD 1090x1080 LED
OS
Windows 11

Just to add
R32 е поефикасен за 30% од R410, со тоа често новите клими со R32 се со помали надворешни.

sumi

user
8 април 2007
1.137
790
Кавадарци
www.uhost.mk
sumi's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 9 5900HX
Storage
1TB NVMe
RAM
2x16GB DDR4
Video card
nVidia RTX3060
Case
Mouse
Logitech MX Anywhere S2
Monitor
OS
Windows 11

vlavot

poweruser
29 октомври 2009
3.150
3.090
vlavot's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
OS
Windows 10 Pro X64
Just to add
R32 е поефикасен за 30% од R410, со тоа често новите клими со R32 се со помали надворешни.

На хартија до 8% е поефикасен.
Во пракса не верувам. Воведен е поради еколошкиот фактор green party да се задоволат.
Реално разликата ја прави, како што можат да се видат ротациите на компресорот. Кои се од 15-130 RPS, споредба со 15-107 на FH35VE.
Што не е лошо, не верувам дека ќе потфрли митцу во нешто, али таа моќ со помал компресор е добиена од зголемената ротација, што е поголема бучност и реално повисока оптеретеност, побрзо абење.

А она што е педерски е што во LN35VG/HZ е ставен компресорот од LN50VG исто нели и LN25VG/HZ е ставен компресорот од LN35VG.

А и башка тоа што LN25VG има сингл ротари.

Еве погледнете сервисно за VGHZ -zubadan
https://www.mitsubishi-les.info/database/servicemanual/files/PC_OBB768_MUZ_LN_VGHZ.pdf

Еве за обичната VG
https://library.mitsubishielectric.co.uk/pdf/download_full/3405

Значи FH VE серијата беше златна за цена и добиено.

Последна промена:

sumi

user
8 април 2007
1.137
790
Кавадарци
www.uhost.mk
sumi's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 9 5900HX
Storage
1TB NVMe
RAM
2x16GB DDR4
Video card
nVidia RTX3060
Case
Mouse
Logitech MX Anywhere S2
Monitor
OS
Windows 11
На хартија до 8% е поефикасен.
Во пракса не верувам. Воведен е поради еколошкиот фактор green party да се задоволат.
Реално разликата ја прави, како што можат да се видат ротациите на компресорот. Кои се од 15-130 RPS, споредба со 15-107 на FH35VE.
Што не е лошо, не верувам дека ќе потфрли митцу во нешто, али таа моќ со помал компресор е добиена од зголемената ротација, што е поголема бучност и реално повисока оптеретеност, побрзо абење.

А она што е педерски е што во LN35VG/HZ е ставен компресорот од LN50VG исто нели и LN25VG/HZ е ставен компресорот од LN35VG.

А и башка тоа што LN25VG има сингл ротари.

Значи FH VE серијата беше златна за цена и добиено.

Performance comparison of R410A and R32 in vapor injection cycles - ScienceDirect

Through experimentation, it was found that the capacity and coefficient of performance (COP) improvements using R32 can reach up to 10% and 9%, respectively, as compared to an identical cycle using R410A.

Апсолутен максимум е 10%.

Изгледа јас лошо се изразив. Помешав количина на фреон со моќност.
30% ( или поточно околу 28% ) помалку фреон во количина ( во гр ) е потребно во системот во споредба со R410, поради тоа често системите се помали со R32 во споредба со R410.
Мое извинување , се надевам нема да дојде до заблуда.

Што се однесува до LN vs FH не би сакал да шпекулирам, бидејќи за мене еуровент не е единствено мерило ( бидејчи некогаш има и нелогични резултати како во случајов ) да почекаме што ке покажи времето и искуството. сепак LN е прилично нов модел.

Митсубиши е ова не е заебанција па да си играат топло-ладно/горе-доле, имаат еден куп инжењери кои се 100 пати попаметни од нас, кај нив приоритет е да го заштитат пред се добриот глас кој ги брие за перформанси и квалитет така да мој совет не избрзувајте со коментарите :)

vlavot

poweruser
29 октомври 2009
3.150
3.090
vlavot's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
OS
Windows 10 Pro X64
Што се однесува до LN vs FH не би сакал да шпекулирам, бидејќи за мене еуровент не е единствено мерило ( бидејчи некогаш има и нелогични резултати како во случајов ) да почекаме што ке покажи времето и искуството. сепак LN е прилично нов модел.

Митсубиши е ова не е заебанција па да си играат топло-ладно/горе-доле, имаат еден куп инжењери кои се 100 пати попаметни од нас, кај нив приоритет е да го заштитат пред се добриот глас кој ги брие за перформанси и квалитет така да мој совет не избрзувајте со коментарите :)

Се согласувам апсолутно со тебе со ова, не верувам дека Електрик ќе заебе работа со новиот модел.
Мислам дека сепак не се заебаваат.
Моќта е тука единствено COP.
Мада се додека не се проба не може да се знае.

• ми се допаѓа
Реакции: sumi

maki01

hello world
2 август 2017
118
83
Среќа што монтирав по една во секој стан.

Очигледно дека беше преефтина за тоа што го нудеше и затоа се утепа од добивање клими на години и свашта. Едноставно конкурентите од Панасоник и Даикин беа дупло поскапи. А оваа беше хиперинвертер кој нудеше баснословни бројки и ефикасност, по завидна цена

Сега летнала маржата нагоре со поскапа цена плус и помал компресор како што е на конкурентите.

Нека помине некоја зима па ќе дискутираме. Ама сигурно работи на повисока фрекфенција компресорот и е пооптеретен.
Колкав простор грееш со климата од 3.5 кв?

Sent from my Redmi Note 4X using Tapatalk

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.764
6.476
SK
Пред 20-тина денови ги исчистив двете клими со некое средство FavorCool SB-910, наводно наменско за чистење испарувачи од фриготехника. Пакувањето е во боца од 3.7 литри и кошта 900 денари. Како за разбирање на димензијата на количината јас двете клими ги исчистив со четврт литар од течноста (и супер се исчистија, а климата во дневната беше баш прљава).
Ова е пакување за сервисери ама јас тоа го решив со тоа што боцата ја поделив со уште двајца колеги. Таман 3 шишиња се полнат од празни Кока Кола или Фанта шишиња од 1.25 литри. :)

Постапката е едноставна, течноста се меша со вода во сооднос од 1:1 (или повеќе вода, ако климата не е многу прљава). Добро е водата да е топла, поефикасно ќе биде чистењето. Миксот од вода и средството се става во шише во прскалка (ги има во Икеа, Хубо, Бриколаж) и со прскање се нанесува на хитсинкот (саќето/испарувачот) од внатрешната единица на климата. Претходно се отвара поклопецот (или се вади цел кај тие клими на кои тоа е лесно). Треба да се испрска што поголем дел од алуминиумскиот испарувач и потоа се остава 15 минути. Потоа се прска обилно само со вода, по што климата се пушта да работи на ладење (пар саати за да биде сигурно). Внатрешната единица си има одвод кон надвор, не би требало да истече ништо внатре во домот. Јас потоа уште ги пуштив климите и 15-тина минути на греење за да се исуши испарувачот (некои клими автоматски се сушат после ладење).

И тоа е тоа, чисти внатрешни единици спремни за новата грејна сезона. :)
Имам и некое кратко видео, ама не можам сега да го поставам.

Ова е средството:
Industrial cleaner FavorCool SB-910 | BSL
Google Translate

Технодом се овде (таму го продаваат средството за чистење клими):
Google Maps

mdeni

senior
24 септември 2012
6.079
6.014

Stela Artois

read-only
11 октомври 2015
2
0
Здраво. Ајде ве молам за помош. Планираме да купиме две инвертер клими. Едната за затоплување 15 метри квадратни, за повремена употреба, другата за дневна со кујна од околу 30 квадрати, за постојана употреба. Еве што разгледавме досега:
За помалата просторија:
VIVAX ACP-09CH25AEQI R32 по супер цена од 16.990 ден.
HAIER Tundra AS09TA2HRA/1U09BE8ERA по супер цена од 23.990 ден.
VIVAX ACP-09CH25AERI R32 по супер цена од 23.990 ден.
Инвертер клима уред LG P09EN.NSJ/UA3, 2.64/2.84kW
За поголемата просторија се двоумиме меѓу 3.5 и 5.5:
VIVAX ACP-18CH50AEQI R32 по супер цена од 34.990 ден.
HAIER Tundra AS18TD2HRA/1U18BE8ERA по супер цена од 38.490 ден.
VIVAX ACP-18CH50AERI R32 по супер цена од 39.990 ден.
HAIER Tundra AS12TA2HRA/1U12BE8ERA по супер цена од 25.990 ден.
VIVAX ACP-12CH35AERI R32 по супер цена од 27.990 ден.
Инвертер клима уред LG P12 EN.NSJ/UA3, 3.5/3.8kW, -10~48°C
Се работи за куќа, со нова дограма, но без изолација, од керамички блокови и надворешно малтерисана. Дневната би сакале да биде потопла. Вкупно за двете максимум 1000 евра.

lucky sokol

read-only
20 септември 2018
6
1
здраво до сите!

ми треба информација за инвертер клима уред најхитно што може како би го земал и монтирал оти зимата е зад врата а сме со петмесечно бебе по дома. слепа особа сум и ризично ми е да се грееме на дрва па се греевме досеа на термо акумулациона печка но веке неоди. ем сметки да се шлогира човек ем пак смрзнати.

вака,.. се работи за просторија од 35 м/2 со висина од 2.73, дневен простор со кујна и трпезарија. собата е скроз отворена без прегради и е правоаголна поточно 9,7 северен зид на 3.6 источен и западен зид засега неизолирани но за 2 години и тоа ке биде. таван од плитар-трска исто така засега неизолиран, подот е паркет и одоздола подрум. годинава ставивме pvc прозори и врати на цела куќа така да тоа бар е добро.во дилема сум што да ставам и тоа да ми е единствено грејно тело во собава ама конечно да се згрееме но со многу пониски сметки за струја. буџет околу 50к кој може да оди и погоре по потреба. ке молам ке колам некако на рати ако треба и ке земам тоа што е најдобро за собава.

погоре читав за продуктите на gree od 3.5kw и 5kw ,.. hansol -20,amber nordic -30 и micubishi ve-35 ако не се лажам. ако има и нешто друго предложете и кажете кој модел би завршил работа за мојов случај.

однапред ви благодарам за одговорите!

dino

lurker
5 јули 2009
663
249
Нема во Македонија Heatcharge, ама нема да ти се бендиса цената и да има.

Има тука многу што ќе предложат, но само кажи:
1. која квадратура
2. која висина на таван
3. што има под станот
4. што има над станот
5. дали има изолација на ѕидовите
6. дали има нови прозорци
7. буџет предвиден за климата

Имаш релативно солиден буџет како за кај нас и мислам дека има опции.
Дали би имало ефект ако над таванот (малтер и трска) ставам камена волна?

Sent from my SM-G930F using Tapatalk

bobipp

hello world
13 ноември 2009
451
298
bobipp's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 7 2700X with Wraith Prism Cooler
Motherboard
Asrock B450 Pro 4
Storage
SSD Samsung 860 EVO 250 GB
PSU
Riotoro Enigma G2 650W Gold full modular
RAM
2x8 GB G. Skill Ripjaws V 3200 Mhz
Video card
MSI GTX 1650 SUPER 4 GB OC Edition
Case
Riotoro CR400 2x120 mm fans
Mouse
A4Tech X-710BK
Monitor
AOC i2269vwm 21.5" IPS
OS
Windows 10 Pro
Пред 20-тина денови ги исчистив двете клими со некое средство FavorCool SB-910, наводно наменско за чистење испарувачи од фриготехника. Пакувањето е во боца од 3.7 литри и кошта 900 денари. Како за разбирање на димензијата на количината јас двете клими ги исчистив со четврт литар од течноста (и супер се исчистија, а климата во дневната беше баш прљава).
Ова е пакување за сервисери ама јас тоа го решив со тоа што боцата ја поделив со уште двајца колеги. Таман 3 шишиња се полнат од празни Кока Кола или Фанта шишиња од 1.25 литри. :)

Постапката е едноставна, течноста се меша со вода во сооднос од 1:1 (или повеќе вода, ако климата не е многу прљава). Добро е водата да е топла, поефикасно ќе биде чистењето. Миксот од вода и средството се става во шише во прскалка (ги има во Икеа, Хубо, Бриколаж) и со прскање се нанесува на хитсинкот (саќето/испарувачот) од внатрешната единица на климата. Претходно се отвара поклопецот (или се вади цел кај тие клими на кои тоа е лесно). Треба да се испрска што поголем дел од алуминиумскиот испарувач и потоа се остава 15 минути. Потоа се прска обилно само со вода, по што климата се пушта да работи на ладење (пар саати за да биде сигурно). Внатрешната единица си има одвод кон надвор, не би требало да истече ништо внатре во домот. Јас потоа уште ги пуштив климите и 15-тина минути на греење за да се исуши испарувачот (некои клими автоматски се сушат после ладење).

И тоа е тоа, чисти внатрешни единици спремни за новата грејна сезона. :)
Имам и некое кратко видео, ама не можам сега да го поставам.

Ова е средството:
Industrial cleaner FavorCool SB-910 | BSL
Google Translate

Технодом се овде (таму го продаваат средството за чистење клими):
Google Maps
Вчера прашував во Нептун и Сетек не држат никакви средства за чистење клими. Сакав да прашам во една помала локална електро продавница ама беше затворена, па појдов во Тинекс. Ги прочитав етикетите на сите средства :D и ова ми се виде како најдобро за намената:
SANYTOL Multi-purpose Disinfectant spray gun, Pine

На македонската етикета пишува дека може да се користи за електрични уреди само да нема железо во површината со која ќе биде во контакт. Дали може да го пробам ова, пошто и целта нели е да се убијат наталожените бактерии, вируси, паразити и сл..што го прават непријатниот мирис. Да прснам неколку пати на изменувачот внатре и троа повеќе на филтрите од климата? И после да ја пуштам да издува, дали на топло или ладно и колку време е доволно?

mdeni

senior
24 септември 2012
6.079
6.014
здраво до сите!

ми треба информација за инвертер клима уред најхитно што може како би го земал и монтирал оти зимата е зад врата а сме со петмесечно бебе по дома. слепа особа сум и ризично ми е да се грееме на дрва па се греевме досеа на термо акумулациона печка но веке неоди. ем сметки да се шлогира човек ем пак смрзнати.

вака,.. се работи за просторија од 35 м/2 со висина од 2.73, дневен простор со кујна и трпезарија. собата е скроз отворена без прегради и е правоаголна поточно 9,7 северен зид на 3.6 источен и западен зид засега неизолирани но за 2 години и тоа ке биде. таван од плитар-трска исто така засега неизолиран, подот е паркет и одоздола подрум. годинава ставивме pvc прозори и врати на цела куќа така да тоа бар е добро.во дилема сум што да ставам и тоа да ми е единствено грејно тело во собава ама конечно да се згрееме но со многу пониски сметки за струја. буџет околу 50к кој може да оди и погоре по потреба. ке молам ке колам некако на рати ако треба и ке земам тоа што е најдобро за собава.

погоре читав за продуктите на gree od 3.5kw и 5kw ,.. hansol -20,amber nordic -30 и micubishi ve-35 ако не се лажам. ако има и нешто друго предложете и кажете кој модел би завршил работа за мојов случај.

однапред ви благодарам за одговорите!
Немојте да се труете со дрва.

Погледнте парапетна клима ако има простор да се стави каде што била термо печката, од 5.5KW. Тоа би требало да е ефектно ако има поглед и простор.

Ако не тогаш треба или 5.5KW ломо лцлх, или нешто посилно од 3.5KW, но сепак тој таван може многу да пушта. И да се монтира НЕ ЗАЛЕПЕНА ЗА ТАВАН, туку барем 20цм од таванот спуштена.

Дали би имало ефект ако над таванот (малтер и трска) ставам камена волна?

Sent from my SM-G930F using Tapatalk
Секоја изолација има голем ефект. Е сега незнам таму, дали воопшто ќе издржи, да не свисне трската. Секако дека е многу корисно да се исолира секој таван. И да се задихтуваат сите споеви на таванот и пукнатини за да не истекува топлото нагоре.

Последна промена:
  • ми се допаѓа
Реакции: dino

lucky sokol

read-only
20 септември 2018
6
1
парапетна нема да може да поставам пошто кога ке ја тргнеме печката тој простор е планиран за друго. со последново реновирање пуштивме и систем за парно греење и планираме да одиме со котел на пелети но пред да изолирам се како што треба не тргнуваме во таа авантура. ова ми е совет од веке подоста корисници на пелети.

инаку, и јас планирам да поставувам камена волна врз трската само незнам со колку сантиметри да одам. врз волната планирам да исшрафам даски на самите греди кои ми се доста здрави и силни па да го направам фактички и таванот да е функционален со можност да се движи човек нормално по него. исто и куќата однадвор планирам за некои 2-2.5 години да ја свртам со 5 см камена од три страни и со 8цм од северна страна.

блиску до мене иначе ја имаат gree amber nordic -30 za 50k и од фирмата која ја нуди ме уверуваат дека ке ми сврши работа. затоа и се обратив овде да побарам и ваше мислење дали да одам со амбер 3.5kw или сепак да издвојам уште 20к па да на рати го земам поголемиот брат од 5.5kw. :)

mdeni

senior
24 септември 2012
6.079
6.014
Колку ви беа сметките изминативе години, кажи максимална сметка што памтиш колку ви била. Според тоа лесно ќе пресметаме.

P.S. Оди на барем 10цм, и тоа да нема ни милиметар меѓу плочите или ролните со волна. Мора да е комплетно покриено и да нема процепи меѓу волните.

Последна промена:

lucky sokol

read-only
20 септември 2018
6
1
Колку ви беа сметките изминативе години, кажи максимална сметка што памтиш колку ви била. Според тоа лесно ќе пресметаме.

P.S. Оди на барем 10цм, и тоа да нема ни милиметар меѓу плочите или ролните со волна. Мора да е комплетно покриено и да нема процепи меѓу волните.

ноемвриска,декемвриска сметка некаде по 8-9к, јануарска,февруарска,март понекогаш и април од 11 до 13000 во зависност од временски услови и после пак дур се грееме од 8 до 9000 денари. тука влегува термото плус обична сплит систем клима lg 12-ка. полани на она најладното уклучувавме и уљен радијатор и отидовме и до 13800 денари за една собичка и пак недоволно згреани но имавме стара столарија која слабо дихтуваше па фураше од сите страни. сега е тоа барем во ред.

ако амберот од 3.5 сврши работа подпомогнат со уљен радијатор за вонредни студови тогаш јас би одел со него. звер е во негова категорија. единствено што му фали според мене е барем уште 100-120м/3 проток на воздух и ке ги оддува сите останати 18-ки .

dino

lurker
5 јули 2009
663
249
Секоја изолација има голем ефект. Е сега незнам таму, дали воопшто ќе издржи, да не свисне трската. Секако дека е многу корисно да се исолира секој таван. И да се задихтуваат сите споеви на таванот и пукнатини за да не истекува топлото нагоре.
Прилично цврст е таванот, како да ја монтирам 20цм над таванот?

mdeni

senior
24 септември 2012
6.079
6.014
ноемвриска,декемвриска сметка некаде по 8-9к, јануарска,февруарска,март понекогаш и април од 11 до 13000 во зависност од временски услови и после пак дур се грееме од 8 до 9000 денари. тука влегува термото плус обична сплит систем клима lg 12-ка. полани на она најладното уклучувавме и уљен радијатор и отидовме и до 13800 денари за една собичка и пак недоволно згреани но имавме стара столарија која слабо дихтуваше па фураше од сите страни. сега е тоа барем во ред.

ако амберот од 3.5 сврши работа подпомогнат со уљен радијатор за вонредни студови тогаш јас би одел со него. звер е во негова категорија. единствено што му фали според мене е барем уште 100-120м/3 проток на воздух и ке ги оддува сите останати 18-ки .

Значи да земеме 15000 денари. Значи тоа се потрошени 15000/4 денари да речеме дека повеќе се одело на ефтина. 3750KW во месецот сте потрошиле. Тоа ако се грее 24/7 испаѓа дека максимална потрошња на саат ви била 5KW. Ако не згрешив некаде во бројкиве. Тоа е стравотно многу. Што значи дека објектот има огромни загуби. Е сега од тогаш сте смениле прозорци, што ќе направи неверојатно голема разлика сигурно и комотно може да се смета дека ќе падне таа бројка на 3-3.5KW. Што посочува на тоа дека Амбер 3.5 ќе може да се справи со тој проблем. Секако вие ќе си задржите едно помошно тело за греење. Мислам дека 5.5KW Амбер ќе е многу и непотребно, со оглед на тоа што имате планови и за иднина.

Значи ЛГто најубаво да си стои за испомош. Ако го извадите, задржете барем уљаното, за недај боже да си стои некаде, за да може да потпомогне во таа недела дена кога ќе падне под -10 надвор или во слични.

Со АМберот јас немам искуство, ама ете штом имате вие и ви се бендисува тогаш океј. Најважно е да имате директно искуство некакво.

Прилично цврст е таванот, како да ја монтирам 20цм над таванот?
Зошто 20цм над таванот? Нареди врз него, АКО СМЕТАШ ДЕКА ЌЕ ИЗДРЖИ! Ако не, тогаш треба даски, па врз нив терволот.

stefan_v

user
3 мај 2010
1.426
604
macedonius.com
Само што видов на FB дека Gree имаат добра акција ( најверојатно од денес ) на поголем дел модели и со солиден попуст, моменталните цени со солиден попуст со прилог слика. Кој сака да искористи препорачувам сега.

Атачменти

• 42203257_1035877536593537_2322120273840570368_n.jpg
    42203257_1035877536593537_2322120273840570368_n.jpg
    81,4 KB · Прегледи: 47

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.764
6.476
SK
ова ми се виде како најдобро за намената:
SANYTOL Multi-purpose Disinfectant spray gun, Pine

На македонската етикета пишува дека може да се користи за електрични уреди само да нема железо во површината со која ќе биде во контакт. Дали може да го пробам ова...

Не знам, пробај и пренеси ни ги искуствата? :)

Сериозно, јас не би се зае*авал со се и сешто - пошто не знам што има во составите и како истото ќе реагира со алуминиумиот и другите материјали во составот од клима уредите. Не знам за тоа што го линкаш... Но тоа средство што го препрачав погоре мене ми го препрачаа пар сервисери (независно еден од друг). Јас лично го пробав, и одлично ми заврши работа. 900 денари не се многу (сервис со чистење е најмалку ~50-тина евра), а со тие 3.75 литри средство ќе имаш резерва за 10 или 20 години чистење на климите. Што да ти кажам повеќе, ако сакаш да експериментираш со се и сешто - зошто да не, пробај и кажи како врши (или не врши) работа. :hay:

Последна промена:

GGTT1

lurker
1 февруари 2017
600
512
Битола

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно