Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
Статус
Затворена за нови мислења.
28 јануари 2017
2.070
4.745
Ресен
Чекај @gokica со истата течност, Ендурата повеќе ти прави кеиф од мод со VW?
Па во што е разликата? Теоретски не би требало да биде исто...? Или тука се всушност финесите и know-how разликите меѓу компаниите?

Туку кога сме кај replacement coil-ите за Ендура, никој не се обидел да проба да го направи ова што го прави бабава:
View: https://www.youtube.com/watch?v=df8mpQzPgSU

Околу вкусот, најмала улога има модот дали е Фолксваген или не, на прво место се греачите па после танкот и на крај модот. То со бабата мислам Метузалем го имаше постирано претходно ама дали вреди за 70 денари, не знам.

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.083
14.189
Чекај @gokica со истата течност, Ендурата повеќе ти прави кеиф од мод со VW?
Па во што е разликата? Теоретски не би требало да биде исто...? Или тука се всушност финесите и know-how разликите меѓу компаниите?

Туку кога сме кај replacement coil-ите за Ендура, никој не се обидел да проба да го направи ова што го прави бабава:
View: https://www.youtube.com/watch?v=df8mpQzPgSU

edit: Ejj ама го задими бабава на крај кога го среди coil-от... :D

Ендурата има специфичен грејач со многу повеќе памук и со две намотки. И тоа вкупно 1.5 оми. Другите купечки грејачи за MTL (Mouth to Lung) се со една намотка и помалку памук. Тоа е тајната на ендура. И сето ова погодено со квалитетен регулиран мод кој дава константно 14W.

Ego One има купечки намотки од 1 оми и со една намотка. Тука лежи зајакот.

Повторно ќе речам дека не сум споредил со други атомизери и грејачи освен со Ego One. Но Ego One на било која ватажа нема да даде толку добар вкус т.е. ќе даде таков интензитет на повеќе ватажа ама ќе дојде како метален и загорен.

Едит: и уште нешто ендурата има многу погодена дистанца од грејачот до муштиклата (која е подолга) и усните. Баш за ваков вид на вејп кој и се бара од неа. Можеби малку пожежок ама па побогат со вкус.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.771
6.482
SK
Корисно инфо @gokica, и интересно. Постојат рибилдабл атомајзери со ваква филозофија на повеќе грејачи во еден атомајзер?

...ама дали вреди за 70 денари, не знам.
DIY е lifestyle, не е финансиска калкулација. :)

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.083
14.189
Корисно инфо @gokica, и интересно. Постојат рибилдабл атомајзери со ваква филозофија на повеќе грејачи во еден атомајзер?

DIY е lifestyle, не е финансиска калкулација. :)

Другите со повеќе искуство ќе кажат. Такви рибилдабл има ама се за DTL колку јас што сум видел. За MTL т.е. за одвикнување од пушење не сум сретнал.

Едит: И само да додадам - ендурата низ грејачот пропушта екстремно малку воздух споредено со низа други танкови и атомизери. И ова си има влијание на вкусот.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.771
6.482
SK
Значи саб-ом и DTL тука влегуваат во сликата а? Не сум стигнал до таа лекција... DTL се ваљда друга класа на грејачи и електроника/батерии, подолготрајно континуирано влечење, така? Друг ценовен и квалитативен ранг?
Како за луле DTL можеби и не е лош концепт, иако не, луле е пафкање филмот.
source.gif

Metuzalem

Tootle Puffer
28 ноември 2010
7.664
13.714
1000 Скопје
Metuzalem's setup  
Processor & Cooler
i7-2600K @4,6 GHz, Noctua NH-D14
Motherboard
ASUS P8Z68-V/GEN3
Storage
Samsung 840 Pro 256 Gb SSD, Samsung Spinpoint F3 1 Tb
PSU
CM 600W Silent Pro Gold
RAM
Kingston @1866
Video card
Radeon HD 7750
Case
HAF 912 Plus
Mouse
ASUS ROG GX950
Keyboard
Filco Majestouch-2, Logitech G710+
Audio
Realtek ALC892
Monitor
Viewsonic VX2753MH-LED
OS
WinServer2003, Win7 x64
Вкусот зависи најмногу од аеродинамика и термодинамика.

Првото е обликот/волуменот на комората, протокот/количеството/брзината на воздухот, па дури и патот на воздухот - дали доаѓа од далеку и (ако е низ цевка) како забрзува. Нели, различно е ако дуваш низ инка од едната и од другата страна (Бернулиев принцип).

Обликот - комората треба да биде конусна, или како ѕвоно, затоа што во ќошињата над грејачот (под него најчесто не е битно) пареата врти без врска и губи интензитет/арома - дали кондензира или што прави, не ми е јасно. Или, со други зборови, обликот да ја насочува пареата што побрзо да излезе.

Волуменот на комората - исто, во поголем простор џабе врти пареата и се меша со повеќе воздух (збориме за усно, за вкус). За дробно е пожелно да има повеќе воздух за да не ти ја изгори устата, а и за да не фатиш заушки. :hay:

Тука е и растојанието - поблиску до уста = помалку загуби во вкус. Затоа дрипери или горни грејачи се „повкусни“ (но и пожешки).

Количеството воздух: гледано процентуално, ако се` друго е исто, а на пример посилно влечеш (има повеќе воздух), си повлекол повеќе воздух од пареа (арома), па значи процентот на арома во вдишаната пареа е помал. Во стварност никогаш не е така, затоа што ќе има поголемо испарување (цело време внесуваш енергија од батеријата на оладениот грејач), но принципот е тој. Количеството воздух го гледаме од дупките за влез на воздух или го контролираме (airflow control). Но со airflow control не може да се направи MTL атомизер од DTL и обратно - потребни се СИТЕ други параметри спомнати овде.

Протокот - види Бернули. Тоа во суштина е притисокот на воздухот, а секоја комбинација на грејач (негова температура и површина) со течност со одреден состав има точка на одвојување на пареата (мислам дека е ова, не сум 100% сигурен). Воздух со различен притисок/брзина ќе одвојува помалку или повеќе честици пареа и ќе ги носи во нашите респираторни органи. :hay:

Има и други работи, пареата/воздухот не секогаш се движи како што мислиме (барајте го Викингот (неговите видеа) во темава или во индексот, иако тој е за дробно и не многу научно експериментира).

Термодинамика - се однесува на грејачот, најважен е односот на неговата површина и маса. Од тоа зависи како ќе реагира (тенка жица брзо се загрева и лади, дебела жица или комплексни грејачи од повеќе жици увртени на различни начини си бараат поголема снага за воопшто да „тргнат“, но имаат поголема површина и испаруваат повеќе течност)... Тоа во вејперистиката :hay: се изразува во heat flux - некаков топлински параметар на грејачот. Најчесто секој човек си има одредена преференца (за температурата), па може да се пресмета/најде heat flux-от на одредена ватажа (со цел да се прават такви грејачи). Јас не го научив и не го научив подетално овој термин, но може на пример на дигитронот на парната машина да се најде објаснување или да се гугла.

Ако не се лади брзо, повеќе троши течност за џабе (откако ќе престанеме да влечеме) и го валка грејачот (повеќе наслаги се создаваат).

Има уште многу, ама не можам веќе...

Ендурата има погодено повеќе од овие работи, затоа е подобра за почетници од другите слични. Брзо реагирање (тенка жица), силен вкус (дупли грејач = голема површина на испарување), мала комора, жешко/слично на цигара (горен грејач; не им се допаѓа на сите), тешко влечење (тесен воздух, исто сличен на цигара, заслужен и за претходното, вкусот) комбинирано со леснотија на користење (само едно копче), добро погодена и константна снага (ватажа), лесно полнење течност (од горе), тоа што не тече многу (сите можат да протечат, за жал; воздух и течност треба да стигнат на исто место, па течноста може да најде пат до надвор)... Па како да не ја сакаш. :)

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.771
6.482
SK
Фала за деталното објаснување. Полека се оформува поубаво сликата... :)

Читав некои ревјуа за Ендура Т18, и попатно налетав на Ендура Т20S. Овде ја препорачувате Т18. За Т20S јас колку што разбрав разликата е во тоа што тенокот помалку собира течност, и coil-oт и бил компатибилен со течности со поголема концентрација на VG (помалку вкус, повеќе чад, ако добро разбирам).
Некаде као пишува наводно coil-ите за Т18 биле компатибилни со Т20, ама не и со Т20S. Штета пошто 1500 mAh е 50% поголем капацитет на батеријата, во однос на Т18.

Од друга страна па coil-ите за Т20S се 0.8 оми, промена од 1.5 оми кај Т18, пошто кај Т18 наводно често горела coil-и со некои течности (можеби на Ѓокица му се десило ова). Какви се искуствата, и зошто препорака за Т18 пред Т20S?

Metuzalem

Tootle Puffer
28 ноември 2010
7.664
13.714
1000 Скопје
Metuzalem's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
ASUS P8Z68-V/GEN3
Storage
PSU
CM 600W Silent Pro Gold
RAM
Kingston @1866
Video card
Radeon HD 7750
Case
HAF 912 Plus
Mouse
ASUS ROG GX950
Keyboard
Audio
Realtek ALC892
Monitor
Viewsonic VX2753MH-LED
OS
WinServer2003, Win7 x64
Барај во индексот Зошто Ендура Т18 или Т22, а не други. :hay:

тие другите имаат повеќе воздух

Едит: Тие компатибилни со T20(S) се од Ендура Т18Е (Е како европска) - ја избација кратко пред 20-ката, демек во согласност со Директивата, но Т18Е е многу слабо распространета по продавници, изгледа ја напуштија. Ми се чини дека исто е и со Т20 без S (напуштена/слабо распространета), но не сум сигурен, не следам до толку.

Едит2: не секогаш помалку оми се подобри, особено за усно. Пожешко е (во смисла непријатно), троши значително повеќе течност, веројатно ставиле и подебела жица и побавно реагира (не сум ги видел расклопени главите)...

Главата за Т18/22 има дупчиња по цела должина и подобро натопува, што дава заситена/мрсна/влажна/сочна пареа (а пак не троши премногу). Кај Т20(Ѕ) ја намалиле омажата, но и дупчињата, а ја зголемиле ватажата. Контрадикторно и веројатно им се изгубила рамнотежата.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.771
6.482
SK
Хаха, мора да навистина заморно повторувањето на нубови кои мислат дека откриваат топла вода, а? :D
Човече, има нешто што не е покриено во тој индексот?

Metuzalem

Tootle Puffer
28 ноември 2010
7.664
13.714
1000 Скопје
Metuzalem's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
ASUS P8Z68-V/GEN3
Storage
PSU
CM 600W Silent Pro Gold
RAM
Kingston @1866
Video card
Radeon HD 7750
Case
HAF 912 Plus
Mouse
ASUS ROG GX950
Keyboard
Audio
Realtek ALC892
Monitor
Viewsonic VX2753MH-LED
OS
WinServer2003, Win7 x64
Можеби ова: Ако си непушач, не почнувај со никотин, сепак ствара зависност (спомнувано е во темата, но не знам дали и во индексот).

Гледам дека многу се интересираш, а не за тебе. :hay:

bicikle

poweruser
3 март 2018
2.061
1.013
Lokvan се' што ќе помислиш, што ќе ти текне, што ќе мислиш дека си нашол финта, све е веќе проверено :)
Го чекам гокица да земе кајфун и да каже разлика со т22. Некако и тука ми влезе рогот, секој втор ја спомнува :)
Молба до колегата Мики да каже негова споредба за зелос аспире и т22. За т22 штотуку даде добра рецензија окол греачите. (бидејќи спомна дека ги кориси, секако може и некој друг да пиши)
Дежаву додуша пиша дека т22 му е фаворит за мтл.
Дали се земаат само атомизерите од аспире и зелос?
Што му значи ова lo и hi на ајстек80W?Оди од 1 до 33. Претпостабувам се волти ама не сум сигурен(многу 33v)
Како оди температурнава контрола? Гледам е на 80w сетирана и не се менува. Што ми е пак уште по чудно нема некој сензор. Најверојатно е наменета за специфична жица, ама ме интересира како се користи и кај наоѓа примена.
Ви благодарам.

Metuzalem

Tootle Puffer
28 ноември 2010
7.664
13.714
1000 Скопје
Metuzalem's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
ASUS P8Z68-V/GEN3
Storage
PSU
CM 600W Silent Pro Gold
RAM
Kingston @1866
Video card
Radeon HD 7750
Case
HAF 912 Plus
Mouse
ASUS ROG GX950
Keyboard
Audio
Realtek ALC892
Monitor
Viewsonic VX2753MH-LED
OS
WinServer2003, Win7 x64
Барај темпер во индексот. За Ајстикот 80 не знам што му е тоа, го немам. И немам претстава што би можело да биде.

Зелос е комплетот/модот, а Наутилус 2 е атомизерот. Модот е добар, како и се` од Аспајр, (но фирмата е малку поскапичка општо). Наутилус - ги гледаш главите, ако ги користиш тие од Наутилус 1 би требало да е слично како Ендурата, тие од двојката се исто поотворени како кај новите Ендури. Наутилус 1 беше легенда и долго време беше цар за МТЛ со глави.

На Фастек не можеш да плаќаш Aspire со Пејпал и/или картица, мора со финти (многу пати спомнувано на темата, не се сеќавам дали има во индексот).

DeJaVu

user
21 ноември 2010
1.191
1.642
Скопје
Lokvan се' што ќе помислиш, што ќе ти текне, што ќе мислиш дека си нашол финта, све е веќе проверено :)
Го чекам гокица да земе кајфун и да каже разлика со т22. Некако и тука ми влезе рогот, секој втор ја спомнува :)
Молба до колегата Мики да каже негова споредба за зелос аспире и т22. За т22 штотуку даде добра рецензија окол греачите. (бидејќи спомна дека ги кориси, секако може и некој друг да пиши)
Што му значи ова lo и hi на ајстек80W?Оди од 1 до 33. Претпостабувам се волти ама не сум сигурен(многу 33v)
Како оди температурнава контрола? Гледам е на 80w сетирана и не се менува. Што ми е пак уште по чудно нема некој сензор. Најверојатно е наменета за специфична жица, ама ме интересира како се користи и кај наоѓа примена.
Ви благодарам.
Фаворит од аспект на солидна арома(има и подобри) , а највеќе пошто ми преседна правење греачи а со ова не се замарам. Иначе само атомизер од T18 користам(Prism) батеријата/модот е друга.

Тоа хај лоу веројатно е опција за прихит

Sent from my Nexus 4 using Tapatalk

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.771
6.482
SK
Гледам дека многу се интересираш, а не за тебе. :hay:
Сериозно е за брат ми, а никотин не ме интересирал никогаш. :)
Но не велам дека нема да земам некоја течност без никотин, малку да си играм пред да отиде стварта кај брат ми. :hay:

Он последниве години качак витка, таа делукс тутун аромата на Хагда така нешто е?
6ка слаба ќе му биде? 12ка евентуално? Знам дека качакот е јак, ама колку што знам 5 до десет цигари дневно пуши, сеа колку е тоа количински никотин... Појма неам.

Metuzalem

Tootle Puffer
28 ноември 2010
7.664
13.714
1000 Скопје
Metuzalem's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
ASUS P8Z68-V/GEN3
Storage
PSU
CM 600W Silent Pro Gold
RAM
Kingston @1866
Video card
Radeon HD 7750
Case
HAF 912 Plus
Mouse
ASUS ROG GX950
Keyboard
Audio
Realtek ALC892
Monitor
Viewsonic VX2753MH-LED
OS
WinServer2003, Win7 x64
Не може да се каже, луѓе што пушеле лајтс барале појака течност од просекот и обратно.

6-ка е сигурен starting point, може да се земе и 9-ка, за 12-ка не сум сигурен дека ќе одговара. Земете од сите па нека проба, нема да се фрлат - или ќе ги разредува или ќе менува во зависност од расположение.

MikickoHC

user
26 февруари 2016
1.802
1.365
Скопје - Аеродром
Ви благодарам.
Koлега за тоа што пишав има 4 дена да ја пробам и ќе кажам дека АIO што ги знаеме тие 2мл. што собираат има огромна разлика. Нема прсканје во уста и други несакани работи.Собира 4мл е сега не сум сигурен ама мислам дека идат 4греачи различни и рба. Ми ја дадоа нова да ја пробам. Со 1.5ома греачот е премногу затворена. Со 1ом греачот е како кајфун 3 и со 0.5ома е веќе ДТЛ и за разлика од сите е со 2300мах батерија.Братучед ми е професионален кошаркар и делка 1-1,5 кутии малборо на ден. Прејде на АIO D22 XL и менува 1ом - 0.5ома како му одговара. Околу никотин зошто за мене си правам 2мг и него од истата база му ставам а мисли дека е 4мг. Плацебо ефект. Ама вооошто не намерно. Немаше течност му дадов ја една моја ја оцени со 5ка. И еве си ја тера и неделно 7дена троши 50мл.еве слика од неа и од 2 скоро идентични.И Aspire то е одлична со докажана батерија и атомизер.
93646a3ebdd87b080266cce979fc036f.jpg
6322852af6c632c326087aa6df9e550b.jpg
3bd663dbf28c2db927fbf97f5d5e9458.jpg
c75986475227a9f9f3f2826cb5bea870.jpg

Sent from my SM-N910F using Tapatalk

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.083
14.189
Фала за деталното објаснување. Полека се оформува поубаво сликата... :)

Читав некои ревјуа за Ендура Т18, и попатно налетав на Ендура Т20S. Овде ја препорачувате Т18. За Т20S јас колку што разбрав разликата е во тоа што тенокот помалку собира течност, и coil-oт и бил компатибилен со течности со поголема концентрација на VG (помалку вкус, повеќе чад, ако добро разбирам).
Некаде као пишува наводно coil-ите за Т18 биле компатибилни со Т20, ама не и со Т20S. Штета пошто 1500 mAh е 50% поголем капацитет на батеријата, во однос на Т18.

Од друга страна па coil-ите за Т20S се 0.8 оми, промена од 1.5 оми кај Т18, пошто кај Т18 наводно често горела coil-и со некои течности (можеби на Ѓокица му се десило ова). Какви се искуствата, и зошто препорака за Т18 пред Т20S?

Метузалем царски објаснува. Јас само би додал дека T22 e 2000 mAh т.е. иста со Т18 само поголем танк и батерија. Т18/22 грејачот има многу отвори и може без проблем да работи со 80VG/20PG течност. Освен ако не швајцуваш.

Ви благодарам.

И јас го чекам кајфунот со нетрпение. Благодарение на Шарловски имам нешто колку да почнам да мотам.

На Istick LO/HI е уствари смарт мод. И треба да оди до 80W (бар кај мене на 1.01 фирмвер).

Ако користиш повеќе танкови на еден ајстик ти зачувува ватажа за секој танк посебно.

На пример имаш еден танк кој ти е најдобар на 20W. Го меморираш на тој сетингот хај/ло на 20W. Но сега сакаш да смениш и ставаш ендура призма која работи на 14W. Во хај ло модот сетираш 14W.

Нареден пат кога ќе ги замениш танковите не треба да местиш ватажа туку ајстикот го препознава танкот и самиот ќе намести 20W или 14W. Може да запомни до 10 танкови. Ги препознава по омажата на коилот. Што значи ако смениш грејач треба пак да сетираш оти нема да го препознае.

За мене ова е глупост но ете некој можда го користи.

А и заборавив, температурната контрола дозволува менување на ватажа. Кога ќе го избереш темп модот држиш на средното копче и истовремено нагоре или надоле копчињата за да зголемиш т.е. намалиш ватажа. За темп контрола ти треба челик, титаниум или никел жица. Со кантал не пробувај подобро.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.771
6.482
SK
Метузалем царски објаснува. Јас само би додал дека T22 e 2000 mAh т.е. иста со Т18 само поголем танк и батерија. Т18/22 грејачот има многу отвори и може без проблем да работи со 80VG/20PG течност. Освен ако не швајцуваш.
Дап, за малку повеќе пари дупло поголема батерија. Ама обликот е таков да нема потенцијал за DIY луле од дрво, освен некаде на CNC ако не носам да ми направат отвор (за Т22 зборувам).

За односот VG/PG значи ако нарачаната течност испадне никотински појака од потребната, опција е да земам глицерин од умрела и да растворам до некој однос ете 70/30? Нормално, аромата ќе се намали.

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.083
14.189
За односот VG/PG значи ако нарачаната течност испадне никотински појака од потребната, опција е да земам глицерин од умрела и да растворам до некој однос ете 70/30? Нормално, аромата ќе се намали.

Да. Или ако не сакаш да се зголемува PG/VG соодносот тие од кај што ја купуваш течноста да ти дадат база во ист однос како и самата течност со никотин.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.771
6.482
SK
...за покемонот. Ќе изгледа како акт на давање фелацио. :boring:

krema

OG
24 јуни 2009
15.729
15.822
youtu.be
Сепак изводливо е, само не знам колку би бил исплатлив 3D принтот.

Sent from my ипхоне using Tapatalk

bicikle

poweruser
3 март 2018
2.061
1.013
Сепак ќе го почекам гокица да пренесе исуство, во секој случај ќе пукнам еден мтл, нека има.
У право си бил за упатството, ама не се деси ништо лошо на темп контрола на кантал, али прејако му е и со мин сетинзи.
Инаку фримверот е ист и сток кога е, пишуваше и во упатствоно дека памти отпори ама не знаев која опција е. До 33 идело дека мтл ми е атомизерот т.е. дека е 2.4ома.
Мики покрај плацебо ефектот многу битно е соодносот пг/вг/вода каков е, поготово водата да е погодена, барем тоа го приметив до сега :)
Ако е на вода многу жежи а нема троатхит, ако нема вода доволно не се топи доволно фитиљот и гори на суво. По неколку комбинации го ујдисав да чади и да не гори :)

Статус
Затворена за нови мислења.
462 членови онлајн
1.042.106мислења
51.209теми
37.452членови

Нови мислења

Офтопик

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно