Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Царинска тарифа

l1d0v1c

lurker
10 март 2011
700
1.596
Ако идеш сам, може и да не те царинат, таа царина таму има многу ок цариници, не се како пошта/испостава у центар, а и ако те царинат ќе биде реална сума, не загарантираните 18 + 15% кога идеш преку дхл.
Уште на старт да кажам дека ништо не те окривувам, замерувам или слично. Јас сам си решив на таа опција, чисто да си ја пробам среќата, која што најверојатно тебе те имала послужено кога си бил таму, или пак на тој што работел таму, му дала госпожата пред работа :)

Чисто ова го пишувам за и други кога ќе се решат да отидат на Царина (во Автокоманда), да не очекуваат ама баш ништо од тоа горе што го имаше наведено (бар така беше во мојот случај).

1. Крајно не услужливи. Чекав едно 20-тина минути само за стане од столче, да се сврти и да застане на шалтер да ме услужи. Во овие 20 минути, правеше муабет на телефон, работеше едно време, си гледаше во телефон едно 5 минути, за на крај да дојде кај мене.
2. Кога ме праша што како, ситуацијата му беше објаснета како што треба, со надеж да ме сфатат и да не ме царинат толку колку што искочи на крај. Ни трошка сочувство/разбирање од нив не добив, уствари додека му објаснував што како, он на дигитронот си ги пресметуваше 18% данок + 15% царина и само ме прекина и ми рече: "Ја гледаш поштата позади тебе, оди уплати и врати се."
3. Целосно процедурата во царина траеше 45-50 минути, а жив човек немаше таму, јас бев единствениот "клиент"

Сума сумарум: За пратка од 40 евра, плус 9 евра шипинг, јас искочи да платам 1100 денари царина + данок, плус 1000 денари магацински трошоци во DHL, значи вкупно 2100 денари. На ова кога ќе го додаше превозот, кој излезе над 50 километри, плус времето изгубено од точно 3 саати, максимално неисплатливо е да се иде сам.

Доколку DHL ми средуваа (иако не заслужуваат ни денар да земат) ќе си платев 2600 денари се на се, али пратката до дома ќе беше доставена и немаше да губам време. Вака сам отидов, изгубив 3 саати, 2100 платив, бензин 200-300 денари да речеме. Математиката излезе како што ја правев на почеток, истите пари, али бар дома седам и чекам да заѕвонат на врата.

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.509
31.966
psyside's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 [email protected] + PCCooler X5
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
2x8GB Hyper X Predator@ 3200
Video card
Asus RTX Dual EVO 2060 Super
Case
CM Masterbox E500 with ODD
Mouse
Cooler Master Storm Spawn + Corsair 140/Zalman ZM-F4
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
ДХЛ не ти носи дома, сем ако претходно не си порачувал преку нив. А за другово, лоша среќа тоа е.

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.509
31.966
psyside's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 [email protected] + PCCooler X5
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
2x8GB Hyper X Predator@ 3200
Video card
Asus RTX Dual EVO 2060 Super
Case
CM Masterbox E500 with ODD
Mouse
Cooler Master Storm Spawn + Corsair 140/Zalman ZM-F4
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Прочитај најдоле што пишува, мора прво да одиш до не знам каде беше, да ги однесеш документите, па тек после да ти го донесат продуктот дома, значи пак е мрцварење.

l1d0v1c

lurker
10 март 2011
700
1.596
Прочитано нормално, ми ги пратија на мејл сите овие работи. Носењето документи е до зградата карши влада. И тоа е тоа. Сите документи ми ги пратија на мејл, само требаше да пополнам и да направам копии од нив и од личната карта, процес од 15-тина минути и успут да се најдеш во центар, да им ги однесеш и тоа е тоа. Не можеш истото да го кажеш и за надвор од Скопје (освен ако не работиш во индустриска зона), после хотел Белви, на точно 15км од центар (18км од Карпош 4) каде им е магацинот.

VerGer

poweruser
9 ноември 2016
2.034
1.845
Скопје
Прочитано нормално, ми ги пратија на мејл сите овие работи. Носењето документи е до зградата карши влада. И тоа е тоа. Сите документи ми ги пратија на мејл, само требаше да пополнам и да направам копии од нив и од личната карта, процес од 15-тина минути и успут да се најдеш во центар, да им ги однесеш и тоа е тоа. Не можеш истото да го кажеш и за надвор од Скопје (освен ако не работиш во индустриска зона), после хотел Белви, на точно 15км од центар (18км од Карпош 4) каде им е магацинот.

што подалеку од DHL, FeDex и UPS .. само ЕМС од експресниве.

Значи едно што како што пишаа погоре, не може да им пратиш по емаил документи туку мора да идеш до центар, друго што репаат со финти ко 1600 да ти бркаме ние ако не 1000 сам да си бркаш (во случајов со DHL). Башка ти нуди експресна пошта а те заебава 4 дена. Пример за 2 дена стигна праткава од Јапан со сите нишани, овде 4 дена чекав да ми ја донесат, пошто првиот ден на крај на работно време те известуваат да неможе да им средиш документи (пратката на тракинг стигна у 10 сабајле), другиов ден ако сакаш и на отварање однеси им папири до наредниот ден не идат у дирекција на обработка, па така третиот ден се процесира царината и сл, за на крај да ја достават четвртиот ден нели "експресно".

FeDex се може и бетер :) не прашуваат ти ја оставаат пратката на Карго во Петровец на стариот аердором па таму мора да се м'кнеш, немаш ни избор, па таму царина не може нели нормално да платиш со картичка туку мораш у пошта .. и така пут до новиот аеродром па таму нерви со паркинзи чуда што не, па назад у царина и накрај бонус откупнина во Карго то .. а да е најтрагично не ме ни царинеа/даночеа туку само царинскиот преглед го платив што ја задржале на преглед, а со сите нишани пратката, точна цена чуда и тоа од Шведска пратено не од пи*ковец .. ама за тоа и каргото уште 1200мкд.

Слична ситуација со ЕМС, со уредни папири на поштарот што ми ја донесе (и тоа на друга локација пошто се јави да праша кај сум) на рака пари. Или најлошото до железничка да се однесе папири и да се уплати и да си ја земеш одма.

п.с. пардон за ѕидот текст .. слаба тачка :)) ама наравоучение никад фанси пошта за испорака :)) само обична, а у краен случај ЕМС ..

gocewat

read-only
12 септември 2017
13
1
Можи е глупо да прашам а да се договорам да ми го пиши со помала цена пак ќе го фата на царина и друго од кај ќе зна колку ми е купено.

Astraion

poweruser
24 ноември 2012
2.172
3.227
Струмица
Можи е глупо да прашам а да се договорам да ми го пиши со помала цена пак ќе го фата на царина и друго од кај ќе зна колку ми е купено.
Ќе зна од ко ќе му пратиш скриншот од трансакцијата од банка или Алиекспрес.

VerGer

poweruser
9 ноември 2016
2.034
1.845
Скопје

како што ти одговори и Астрион, ако нешто не им пасува на царина, ќе ти пратат писмо да им доставиш доказ за што и од кај си купил

Surreal

hello world
30 септември 2014
203
211
Скопје
Може ли некоја легенда да се снајде на нивниот сајт и да ја прикачи фајлот со тарифите или па да ми каже за купување на телефон од странство, која е максималната сума/цена за која ќе бидам ослободен од давачи?

Daniel86

poweruser
28 мај 2013
4.374
12.016
Скопје, Карпош 1
www.facebook.com
Daniel86's setup  
Processor & Cooler
i5 11400 & Deepcool AK620
Motherboard
Gigabyte Z590 UD AC
Storage
Samsung 980 Pro NVMe 500GB & Samsung 980 PRO NVMe 1TB & WD Blue WD10EZEX 1TB
PSU
Asus Rog Strix 850W
RAM
2X 16GB DDR4 3200MHz Kingston Fury Beast CL16 RGB
Video card
Intel UHD730 & Asus RX5700XT OC 6GB
Case
Deepcool Tesseract SW Black/Blue
Mouse
MX Master 3
Keyboard
Aula Moon Slasher
Audio
Kenwood KRF-V5020 + Kenwood LS76
Monitor
Asus TUF Gaming VG27AQ3A
OS
Windows 11 Pro
Царинска управа на Република Македонија

2MydtY8vSteZ136qE6NsdQ.png

Сеа легенда сум? :D

Surreal

hello world
30 септември 2014
203
211
Скопје

Daniel86

poweruser
28 мај 2013
4.374
12.016
Скопје, Карпош 1
www.facebook.com
Daniel86's setup  
Processor & Cooler
i5 11400 & Deepcool AK620
Motherboard
Gigabyte Z590 UD AC
Storage
Samsung 980 Pro NVMe 500GB & Samsung 980 PRO NVMe 1TB & WD Blue WD10EZEX 1TB
PSU
Asus Rog Strix 850W
RAM
2X 16GB DDR4 3200MHz Kingston Fury Beast CL16 RGB
Video card
Intel UHD730 & Asus RX5700XT OC 6GB
Case
Deepcool Tesseract SW Black/Blue
Mouse
MX Master 3
Keyboard
Aula Moon Slasher
Audio
Kenwood KRF-V5020 + Kenwood LS76
Monitor
Asus TUF Gaming VG27AQ3A
OS
Windows 11 Pro
да се снајде на нивниот сајт и да ја прикачи фајлот со тарифите или па да ми каже за купување на телефон од странство

Колку што гледам бараше фајл со тарифи, ете ти го, а чим сакаш на тацна, еве ти и извадок од него.

x3hPavBgTcGKiDFWMjTxGg.png

Balanar

Баниран/a
6 декември 2016
1.066
1.220
Според тарифников, action cam ќе му дојде 5%+18%? Други слични точки под кои би го царинеле не најдов...

1234.png

Banjifiko

poweruser
28 октомври 2008
3.968
6.066
Skopje
Според тарифников, action cam ќе му дојде 5%+18%? Други слични точки под кои би го царинеле не најдов...

Погледнете го атачментот 58667
Не му ја мисли толку. Јас нарачав камерче за 70-на долари, и батерии за 120 и кусур и не ме закачија ни царина ни бутур. Знаат тие многу добро што и колку чини. Во поголемиот број случаи не сакаат да се замараат со папирологија.

испратено од мобиљка

Balanar

Баниран/a
6 декември 2016
1.066
1.220
Не му ја мисли толку. Јас нарачав камерче за 70-на долари, и батерии за 120 и кусур и не ме закачија ни царина ни бутур. Знаат тие многу добро што и колку чини. Во поголемиот број случаи не сакаат да се замараат со папирологија.

испратено од мобиљка

Аction камерче?

Balanar

Баниран/a
6 декември 2016
1.066
1.220

Banjifiko

poweruser
28 октомври 2008
3.968
6.066
Skopje
Одлично камерче за цената, бев загреан за H8 Plus, сепак најверојатно ќе порачам Firefly 8s. Да не бидам оф-топик, може да дадеш импресии во темава

Буџет/средна класа action камери
Би дал ама не е повеќе кај мене. Ми требаше за еден мал проект и ја дадов потоа. Како и да е се сложувам дека за тие пари е О.К. Се додека има доволно светло, и објектот од интерест не е поблиску од 2 метра до камерчето, сликата е прифатлива. Инаку во 4К снима само со 15fps, а FHD во 60fps, но си заврши работа...

bobson

lurker
29 јануари 2009
816
444
Orgrimmar
bobson's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 7 3700X | BeQuiet! DRP4
Motherboard
ASUS Prime X470 Pro
Storage
970 Evo+ 500Gb, 870 QVO 1TB, WD5000AAVS, WD10EZEX
PSU
Antec HCG850M
RAM
G.Skill Ripjaws V 4x8Gb @ 3600 Mhz
Video card
Red Devil Radeon RX 6800XT 16GB
Case
Deepcool Tesseract White
Mouse
Logitech G502 Lightspeed | QCK+
Keyboard
Ripjaws KM570 RGB MX Brown
Audio
Realtek® S1220A | Sennheiser GSP300
Monitor
ASUS VG32VQ
OS
Windows 10 Pro
Дали некој досега имал искуство со царинење на продукт кој е пратен во два различни пакети а е платен на една фактура, во смисла на пример продуктот е 100 евра но поради големината не е возможно да се прати комплет во една пратка па е поделен на две.

На кој начин ќе се царини продуктот? Дали би платил 2x Царина и данок на 100 евра бидејќи се работи за два пакета или има некој начин да си помине регуларно, двете пратки да се царинат заедно како едно? Да напоменам дека не е возможно да се добијат две фактури за прозводот бидејќи се работи за едно парче.

— членови онлајн
—мислења
—теми
—членови

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно