Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Знаете ли како EVN ве краде? Еве како.

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.691
3.790
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
WD SN5000S 512gb + Samsung QVO 870 1tb
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.691
3.790
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO

Chiller

user
8 март 2012
1.551
1.158
Скопје Аеродром
Ваљда имаат име тие „инжинери“ (здружение или што и да е). ИНРМ е нешто што непостои (постои само група на фејсбук најверојатно направена од пензионери):ROFLMAO:
Порано употребуваа новинарите фраза „стручњаците“.
Напредуваат. :ROFLMAO:

Последна промена:

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.691
3.790
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO

NanoCell

hello world
10 октомври 2011
417
518
Му влезе со клизачи и не му ги трпеше обидите за манипулација и бегање од одговорноста. Браво, го нападна дрско, но со аргументи.

Како што кажав претходно, за потрошувачите има казни за ненавремено подмирување на долговите, но кога има грешки од страна на монополот тогаш треба да сме среќни што ќе ги вратат неправедно земените средства. Можеби на индивидуално ниво тоа е мала сума на пари, но кога ќе се пресмета на колку корисници им било наплатено додатно ... тоа е огромен капитал кој бил ставен на располагање на ЕВН, а немале право да го земат.

А од вакви политички поставени незнајковци патиме, имаат моќ да исфорсираат и наметнат многу подобрувања кон ЕВН/МЕПСО, но поради тоа што им се длабоки џебовите и алчни гзињата нашата електрична мрежа трпи. Многу ми е болна темава, посебно што работам во тој сектор на интернационално ниво и гледам како нормалните земји се борат за подобрувања, инвестиции во обновлива енергија и работат паметно кон енергетска независност во доменот на нивните можности, а кај нас имаат опрема вредна стотици илјади евра која седи спакувана во кутии со години поради тоа што не знаат како да ја конфигурираат.

Daniel86

poweruser
28 мај 2013
4.287
11.782
Скопје, Карпош 1
www.facebook.com
Daniel86's setup  
Processor & Cooler
i5 11400 & Deepcool AK620
Motherboard
Gigabyte Z590 UD AC
Storage
Samsung 980 Pro NVMe 500GB & Samsung 980 PRO NVMe 1TB & WD Blue WD10EZEX 1TB
PSU
Asus Rog Strix 850W
RAM
2X 16GB DDR4 3200MHz Kingston Fury Beast CL16 RGB
Video card
Intel UHD730 & Asus RX5700XT OC 6GB
Case
Deepcool Tesseract SW Black/Blue
Mouse
MX Master 3
Keyboard
Aula Moon Slasher
Audio
Kenwood KRF-V5020 + Kenwood LS76
Monitor
Asus TUF Gaming VG27AQ3A
OS
Windows 11 Pro
Баш тешки преваранти, и фебруарската сметка безвезно висока. Потрошена струја 1100 денари, финална сметка со сите нивни адитиви 2700 и кусур, ниту заостанати долгови ни ништо...

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.763
6.472
SK
Само да се потврди автентичноста и изворите, и слободно може да ја затвориме темава... Или барем да се смениме насловот.

Со 6 милиони евра загуба на струја, главно украдена енергија, што претставува 80 проценти од испорачаната струја, Арачиново е на првото место на неславната листа во Македонија, велат за МКД.мк од ЕВН Македонија. Сите трафостаници покажуваат кражба од над 50 проценти, а една од трафостаниците бележи 96,1 процент загуба на енергија. Во моментов се работи на санирање на дефектите, на „снимање“ на состојбите со трафостаниците и со мрежата, на нелегалните кабли и приклучоци, по што, велат од компанијата, секако ќе следат и кривични пријави за кражба на струја.

aracinovo-353924.jpg

Најнапред мора да се увидат точните места, да се увидат дефектите, уништените средства и потоа да се пристапи кон прецизирање на планот за реконструкција на мрежата која веројатно ќе треба да се реализира речиси во целост, што пак ќе трае долго, со месеци, велат од ЕВН, но посочуваат дека на нивните вработени „не им давале“ во Арачиново да го остварат досегашниот план во интерес на граѓаните, на целата држава и на ЕВН, велат од компанијата.

На прашањето кој тоа „не давал“, од ЕВН велат дека тоа се жители од ова населено место, кое според загубата (кражба) на струја, е на првото место во Македонија. Тоа е голема сума, се нагласува, која достигна 6 милиони евра, а која ја плаќа целата држава.

mkd-561570.jpg

И сите граѓани ја плаќаме оваа кражба, забележавме ние, на што од ЕВН потврдуваат дека сме во право.

Сите ја плаќаме, и скапата но и евтината тарифа од делот на украдената струја“, велат од копанијата.

На прашањето дали се веќе евидентирани точни адреси и лица кои крадат струја и дали ќе бидат поднесени кривични пријави против нив, од компанијата велат дека досега тоа не биле во можност да го сторат, затоа што „не им давале, но дека сега напорите одат во подобар правец.

Деновиве на терен немаме проблем, велат од ЕВН и додаваат дека најпрво ќе треба да се направат записници за констатираните состојби, со прецизни податоци откако точно ќе се евидентираат местата каде се краде енергија.

07-struja.jpg

Досега имаме констатирано загуба на енергија, односно нефактурирана потрошена енергија која на годишно ниво е во тој износ од 6 милиони евра. Се разбира, еден износ од таа сума е предвидена, односно техничка загуба која секогаш постои низ мрежата, па сепак, нагласуваат од компанијата, тука во најголем дел станува збор за украдена струја.

ЕВН има податоци според трафостаници во таа општина, кои се всушност и многу загрижувачки бидејќи сите покажуваат кражба на струја. Кај една трафостаница таа загуба на енергија достигнува 96,1 отсто, кај пет трафостаници загубата изнесува од 81 до над 85 проценти, а кај останатите се движи од 56 до 79 проценти

struja1.jpg

Проблемот е што покрај домаќинства, сигурно станува збор и за многу потрошена - украдена струја која се користи во производствени капацитети, а која инаку се тарифира по повисоки цени определени за деловни корисници.

Chiller

user
8 март 2012
1.551
1.158
Скопје Аеродром
Само да се потврди автентичноста и изворите, и слободно може да ја затвориме темава... Или барем да се смениме насловот.

Со 6 милиони евра загуба на струја, главно украдена енергија, што претставува 80 проценти од испорачаната струја, Арачиново е на првото место на неславната листа во Македонија, велат за МКД.мк од ЕВН Македонија. Сите трафостаници покажуваат кражба од над 50 проценти, а една од трафостаниците бележи 96,1 процент загуба на енергија. Во моментов се работи на санирање на дефектите, на „снимање“ на состојбите со трафостаниците и со мрежата, на нелегалните кабли и приклучоци, по што, велат од компанијата, секако ќе следат и кривични пријави за кражба на струја.

aracinovo-353924.jpg

Најнапред мора да се увидат точните места, да се увидат дефектите, уништените средства и потоа да се пристапи кон прецизирање на планот за реконструкција на мрежата која веројатно ќе треба да се реализира речиси во целост, што пак ќе трае долго, со месеци, велат од ЕВН, но посочуваат дека на нивните вработени „не им давале“ во Арачиново да го остварат досегашниот план во интерес на граѓаните, на целата држава и на ЕВН, велат од компанијата.

На прашањето кој тоа „не давал“, од ЕВН велат дека тоа се жители од ова населено место, кое според загубата (кражба) на струја, е на првото место во Македонија. Тоа е голема сума, се нагласува, која достигна 6 милиони евра, а која ја плаќа целата држава.

mkd-561570.jpg

И сите граѓани ја плаќаме оваа кражба, забележавме ние, на што од ЕВН потврдуваат дека сме во право.

Сите ја плаќаме, и скапата но и евтината тарифа од делот на украдената струја“, велат од копанијата.

На прашањето дали се веќе евидентирани точни адреси и лица кои крадат струја и дали ќе бидат поднесени кривични пријави против нив, од компанијата велат дека досега тоа не биле во можност да го сторат, затоа што „не им давале, но дека сега напорите одат во подобар правец.

Деновиве на терен немаме проблем, велат од ЕВН и додаваат дека најпрво ќе треба да се направат записници за констатираните состојби, со прецизни податоци откако точно ќе се евидентираат местата каде се краде енергија.

07-struja.jpg

Досега имаме констатирано загуба на енергија, односно нефактурирана потрошена енергија која на годишно ниво е во тој износ од 6 милиони евра. Се разбира, еден износ од таа сума е предвидена, односно техничка загуба која секогаш постои низ мрежата, па сепак, нагласуваат од компанијата, тука во најголем дел станува збор за украдена струја.

ЕВН има податоци според трафостаници во таа општина, кои се всушност и многу загрижувачки бидејќи сите покажуваат кражба на струја. Кај една трафостаница таа загуба на енергија достигнува 96,1 отсто, кај пет трафостаници загубата изнесува од 81 до над 85 проценти, а кај останатите се движи од 56 до 79 проценти

struja1.jpg

Проблемот е што покрај домаќинства, сигурно станува збор и за многу потрошена - украдена струја која се користи во производствени капацитети, а која инаку се тарифира по повисоки цени определени за деловни корисници.
1741186409145.png
Датумов нешто ти значи?

Chiller

user
8 март 2012
1.551
1.158
Скопје Аеродром
Содржината не е поважна?
Содржината е стара, башка од многу нерелевантен сајт засе.мк.

Веќе има поставено броила со сим карти, а во трафостаниците главно броило, ако се појави разлика одма се знае дека се краде.

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.489
2.937
Содржината е стара, башка од многу нерелевантен сајт засе.мк.

Веќе има поставено броила со сим карти, а во трафостаниците главно броило, ако се појави разлика одма се знае дека се краде.
доколку е за утеха, ја имаше веста и анализата подетално и на друг сајт:
КРАДАТ СТРУЈА ЗА 100 МИЛИОНИ ЕВРА ГОДИШНО, СИТЕ ЈА ПЛАЌАМЕ и никој ништо не им може - Pari.com.mk

загуби по ТС.jpg
Според реалноста од збиднувањата и активностите на ова поле, голема е веројатноста ништо да не се сменило, па можно е да е сеуште актуелна како денес да е напишана веста....

nixxa

hello world
16 јуни 2017
111
60
ova e okej, dali nekoj od ovde koristi onaa funkcionalnost da go slika broiloto i da go zakachi na profilot na evn?
neznam dali toa e vistina feature ili e samo pr trik
Мислењето е автоматски споено:

доколку е за утеха, ја имаше веста и анализата подетално и на друг сајт:
КРАДАТ СТРУЈА ЗА 100 МИЛИОНИ ЕВРА ГОДИШНО, СИТЕ ЈА ПЛАЌАМЕ и никој ништо не им може - Pari.com.mk

Погледнете го атачментот 147780
Според реалноста од збиднувањата и активностите на ова поле, голема е веројатноста ништо да не се сменило, па можно е да е сеуште актуелна како денес да е напишана веста....
ova e vo najmala raka zalno, no pominuva vo mirni narodni masi, na primer francija za zgolemuvanje na cenata na mleko izlegoa na protest za ~20 ili 50 centi plus. ovde izleguva deka na godishno nivo dobivame ~5-10 % pogolemi smetki (godishni) poradi disepanca vo mrezha

pavlestyle

hello world
9 април 2016
95
104

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.691
3.790
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO

pipelin

Caffeine & IT.mk
8 мај 2010
2.699
3.341
Skopje
pipelin's setup  
OS
macOS
Мислам уште од вчера имаа проблем, не можев да се логирам на сајтот ама мислев кај мене е проблемот

Бришат сметки на арачиновци хехехе, вчера се погоди да им пишам мејл за да проверат до кај е промената на корисник на броило, денес гледам вади грешка. Проверив на телефон и таму вади порака дека има проблем со конекција, додека пак на компјутер не ми вади никаква грешка. Ќе почекаме да видиме кога ќе се среди.

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.691
3.790
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.691
3.790
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.489
2.937
Најверојатно менуваат домаин, така што сега редиректира на subdomain.
Да, забележав дека редиректира кон друг сајт, со малку подруг распоред на зборчињата во линкот. Сега е ...online.evn... а порано беше ...evn.online....
И не ми ги вчитува автоматски акаунтите и пасвордите за плаќање, туку ми се појавуваат старите кориснички акаунти, кои се поинаков формат (обично име.презиме), од нивниот постар систем (не се повеќе важечки).
Се разбира, успешно се логирам со „поновите“ (формат: [email protected]), откако рачно ќе ги искуцам корисничкото име и лозинката.

П.С.
Не пробав да платам сметка, па не знам дали таму е нешто изменето и дали ќе помини или не.

Sylvester

hello world
24 март 2009
496
69
Скопје
Јас денес не можам да се најавам ми вели : "Погрешно корисничко име или лозинка."
Дали и некој друг го има истиот проблем? Точни податоци внесувам како и до сега.

Последни теми

Последни огласи

На врв Дно