да пукниш ме изнасмеаме мрзи да ти објаснувам
се сведува на рекла казала
ај кога не те мрзи пиши нешто што не е рекла казала...можеби ке кажеш информации и сознанија кои несум ги научил/знаел до сега....човек се учи додека е живме мрзи да ти објаснувам
се сведува на рекла казала
Не е ама користат consumer grade дискови за нивните центри така да има тежина она што го тврдат.Backblaze не е некоја фирма
Ако ти е за трансфер на податоци нема проблем, можеш да го тераш. Ако ти е за бекап тогаш батали.Ако може мислење за следниот хард диск кој е изваден од лаптоп и ќе се користи во кутија како екстерен.
После 6,7 години дискот кај брат ми почна да испушта душа, премногу тропа и бавен е... Се работи за 500 ка WD Blue, мислам EZEX.
Ми треба нов диск, 500/1ТБ со нормална цена. Преферирам да биде WD иако моментално како секундарен диск користам Toshiba DT01ACA100 земен пред 2,3 години од Анхоч.
Немам многу искуство со дисковиве, особено не последниве неколку години, мада би преферирал WD пошто сум презадоволен со 4,5 диска од нив (3,4 Blue, 1 Green). Гледам Анхоч имаат 1тб ezex , исто како и Сет. Мислам дека ова е старата серија, онаа како што ја имам 500 кава дома.
Препорака некоја, не мора да е WD но да е солиден диск. Немам време искрено да барам многу по темава назад пошто има 40 страни.
Благодарам, поздрав.
Ке пишам во темава пошто се работи за хдд-а. Потребни ке бидат неколку диска со капацитет од ~10ТВ, гледам само цениве се солени малку и како што барам, не најдов поголем диск од 10ТБ никаде.
Мислам дека би било добро да се оди со NAS, но дали има некој што би држел 5+ хдд? (не успеав да најдам кај нашиве продавници)
Ке се складираат поголем број на фото/видео материјали, па мислам WD Purple/Red би бркале работа за тоа. Како е поисплатливо да се направи ова, некоја идеја од поискусните у вие работи?
Благодарам, поздрав.
Размислував и за ова јас, ми дојде како првично решение. Ке разгледам и ова, само да побарам солидно куќиште со место за повеќе хдд.Не ти треба NAS. Земи компјутер со целерон и 6 SATA порти и намести RAID каков сакаш. Зачукај Линукс со Самба сервер и ете ти NAS.
Тоа ти е најпросто решение за складирање на податоци. Пиши подетално што ти е замислата, на кој начин ќе се пристапува до податоците и што ќе се прави со нив.
Потребата ми е голем капацитет на меморија.Најдобра опција е со WD Red бидејќи тие се баш наменети за NAS (NASware), а Purple се за DVR повеќе се за константен запис отколку периодичен read/write. Што ти треба тебе највеќе околу податоците? Која е потребата на 5+ дискови, капацитет, мирор да имаш, тип на raid?
Фала ти, ке го имам ова на ум. Synology е надвор од буџет иако и јас бев за тоа.Купи си мешани WD Red/Seagate Ironwolf - уште ако можеш различни датуми на производство топ - ако една серија (batch) се погоди фалична да не ти цркнат сите (ако си ги купил сите хдд од ист batch и марка).
За NAS- Synology ако ти влага у буџет.
Се работи за материјали до кои ретко ке се пристапува преку мрежа, но нема да биде лошо и да го има како опција ова. Другаров е сликар и слика/снима свадби, сесии и сл. Е сега, да не се купуваат дискови на секои 2 месеци, сака да ги зачува тие материјали на едно место.
Целерон + неколку хдд а мислам дека би било најдобра варијанта сепак, но првично ми беше дилемата околу дисковите, бидејќи јас сум користел Green, Blue, Black.
Размислував и за ова јас, ми дојде како првично решение. Ке разгледам и ова, само да побарам солидно куќиште со место за повеќе хдд.
Потребата ми е голем капацитет на меморија.
Фала ти, ке го имам ова на ум. Synology е надвор од буџет иако и јас бев за тоа.
Како за хард диск изгледа солидно, ќе видиме колку ќе издржи ...
MOUSE WIRELESS USB A4TECH Bloody Gaming R72 PRO, 2.4Ghz+USB, 26000CPI, 1000Hz, Black, R72 PRO
2.310,00 ден
MOUSE WIRELESS CORSAIR SABRE V2 PRO RGB, Ultralight Gaming Mouse, 36g, MARKSMAN S 33000 DPI, 2.4Ghz/Bluetooth, Black, CH-931G000-WW
6.750,00 ден
KEYBOARD WIRELESS MECHANICAL CORSAIR K65 PLUS RGB LED 75% NLX RED (Wired+2.4GHz+Bluetooth), Black, CH-91D401L-NA
9.230,00 ден
CASE KOLINK Mini-ITX, Micro-ATX, Satellite Cube, 1x120mm fan, Black, GEKL-006
2.790,00 ден
MONITOR 25" AOC 25G3ZM/BK , VA, 1ms, 240Hz , Full HD, 2xHDMI, DP
8.190,00 ден
WEB CAMERA LOGITECH MX BRIO 4K/30fps USB Type-C, Grey, 960-001554
15.270,00 ден