Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Хард дискови - тестови и искуства

Скоти

user
15 октомври 2013
1.280
2.369
И ако може препорака за екстерен HDD 1TB. Гледам во анхоч има повеќе модели, по постовите на темава, нема да згрешам со Тошиба?

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.803
3.987
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
WD SN5000S 512gb + Samsung QVO 870 1tb
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO

Rukfash

Баниран/a
24 јануари 2019
1.496
1.101
Неврленд
Не најдов тема за ССД, па затоа тука ќе пишам. Пред два дена правев апгрејд од G4500 на G4560 и од
GTX 750Ti 2GB на GTX 1060 3GB така да сега системот е малце повеке оптеретен со струја.
Имам Deep Cool De 530 од 400 вати ( пише max 530 wats, ама rated power 400 wats).
При гejминг приметив дека температурата на SSD-to (Samsung evo 850 120 GB) се дигна на некои 50-52 C.
Ај тоа при гејмање. Али пред малце приметив па беше 52 C, ама без гејмање. Еден саат пред тоа инсталирав игра од 60 GB, па можеби тоа малце го загреало ССД-то, ама после саат време пак покажуваше толку.
Е сега у мегувреме додека пижам глеам падна температурата на 36 (у зелено). Иначе на 52 покажуваше црвено HARD DISK SENTINEL. Дали програмо малце со закаснување ја покажа намалената температура?
Па прашање ми е до колку степени ССД-њата можат на трпат без да е опасно за нив?

RagingDemon

senior
24 март 2009
6.488
5.596
Не најдов тема за ССД, па затоа тука ќе пишам. Пред два дена правев апгрејд од G4500 на G4560 и од
GTX 750Ti 2GB на GTX 1060 3GB така да сега системот е малце повеке оптеретен со струја.
Имам Deep Cool De 530 од 400 вати ( пише max 530 wats, ама rated power 400 wats).
При гejминг приметив дека температурата на SSD-to (Samsung evo 850 120 GB) се дигна на некои 50-52 C.
Ај тоа при гејмање. Али пред малце приметив па беше 52 C, ама без гејмање. Еден саат пред тоа инсталирав игра од 60 GB, па можеби тоа малце го загреало ССД-то, ама после саат време пак покажуваше толку.
Е сега у мегувреме додека пижам глеам падна температурата на 36 (у зелено). Иначе на 52 покажуваше црвено HARD DISK SENTINEL. Дали програмо малце со закаснување ја покажа намалената температура?
Па прашање ми е до колку степени ССД-њата можат на трпат без да е опасно за нив?
Не се замарај со температурата на ссд.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.588
19.307
Али пред малце приметив па беше 52 C, ама без гејмање. Еден саат пред тоа инсталирав игра од 60 GB,
Не се страшни вредности (може да работи на 70 степени без проблем)
Ама види што ти пријавува Samsung Magician во SMART

Да не ти е во близина на графичка ставено или извор на топлина?

Rukfash

Баниран/a
24 јануари 2019
1.496
1.101
Неврленд
Не се страшни вредности (може да работи на 70 степени без проблем)
Ама види што ти пријавува Samsung Magician во SMART

Да не ти е во близина на графичка ставено или извор на топлина?
Далеко е ССД-то од графицката и од извор на топлина. На предната страна на кутијата е и има ногу слободен простор околу него. Еве сега еден саат гејмав на која графиќката работе со 50 % и температурата е на 42 степена у зелено. Изгледа преска приликом инсталацијата на игра која траеше више од саат време се загреал малце системо па HD Sentinel со закаснување покажа дека е изладен. Smart Magician исто покажува се ОК.
Фала на одговорите дечки. А има ли програм да симнам кој покажува колку струја м'кне напојувањето во моментот?

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.771
6.482
SK

Порано некаде линкав видео каде коментираа обратно, дека ССД-ата (флеш чиповите поточно) имаат помал работен век ако прават пишување на релативно пониски температури. Наводно тие хај-енд моделите што имаат хитсинкови, имале проблем со тоа, некои ликови иделе до таму да ставале изолација меѓу хитсинковите и флеш чиповите, хитсинкот се остава за да го лади контролерот. Не знам колку е ова точно, и колку е ефикасно (пошто флеш чиповите и контролерот се на ист РСВ кој делумно функционира како хитсинк).

Еве го муабетот ако те интересира, тебе или било кого.

Практично според JEDEC идеална температура би требало да биде окулу ~40с. Колку е опасно 52с за флеш чиповите не знам... Но знам дека тоа ти е индикација за прегревање во куќиштето.

Наместо да размислуваш да го ладиш ССД-то, можеби е подобро да зголемиш вентилација во куќиштето, пар 80-ки (или 120-ки) вентилатори, еден за внес друг за исфрлање воздух. Идеално вентилаторот за исфрлање да се намести некаде погоре, а за внес - некаде подолу.

filipkir

user
17 јуни 2009
1.195
1.915
Скопје
Малце е висока температурата за тоа ССД. Јас го имам истото само што моето е 250GB и температурата стално ми е од 32-37 степени. Моето ССД е одма до вентилаторот за вовлекување на ладен воздух па можеби и затоа температурите ми се волку ниски.

I

itstheigyg

Гостин
Напојувањето е 350w на 12v, но сепак е доволно, отприлика 220 - 250 max ќе ти е оптеретувањето.
За ssd темпертатурата е нормална, се додека е под 70 при read/write океј е.

Rukfash

Баниран/a
24 јануари 2019
1.496
1.101
Неврленд
Порано некаде линкав видео каде коментираа обратно, дека ССД-ата (флеш чиповите поточно) имаат помал работен век ако прават пишување на релативно пониски температури. Наводно тие хај-енд моделите што имаат хитсинкови, имале проблем со тоа, некои ликови иделе до таму да ставале изолација меѓу хитсинковите и флеш чиповите, хитсинкот се остава за да го лади контролерот. Не знам колку е ова точно, и колку е ефикасно (пошто флеш чиповите и контролерот се на ист РСВ кој делумно функционира како хитсинк).

Еве го муабетот ако те интересира, тебе или било кого.

Практично според JEDEC идеална температура би требало да биде окулу ~40с. Колку е опасно 52с за флеш чиповите не знам... Но знам дека тоа ти е индикација за прегревање во куќиштето.

Наместо да размислуваш да го ладиш ССД-то, можеби е подобро да зголемиш вентилација во куќиштето, пар 80-ки (или 120-ки) вентилатори, еден за внес друг за исфрлање воздух. Идеално вентилаторот за исфрлање да се намести некаде погоре, а за внес - некаде подолу.
Па имам по еден вентилатор и напред и назад ама ги исклучив пошто многу зујат. Ќе треба да ги уклучам сега.

wolverine

user
27 јуни 2012
1.344
1.583
Голема Македонија
wolverine's setup  
Processor & Cooler
Intel i5-13600K / Arctic Liquid Freezer II 360
Motherboard
Gigabyte Z790 GAMING X AX
Storage
1x 2TB 980 Pro | 2x 980 PRO 500GB | 1x 1TB MX500
PSU
NZXT C750
RAM
2x32GB G.Skill TridentZ 6400
Video card
ASUS 7800 XT 16G
Case
Phanteks Eclipse P600s
Mouse
Logitech G502
Keyboard
IBM Model M / F12 Kailh BOX White
Monitor
2x Dell 27" S2721DGFA 166Hz
OS
Fedora (GNOME)
Мислев нешто ќе видам повеќе мислњеа за тврди дискови како и тестови како што е насловот. Пола од мислњеава се офтипик за ССД, кулери и лаптопи. Ги замолувам модераторите да е надгледуваат темава.

Rukfash

Баниран/a
24 јануари 2019
1.496
1.101
Неврленд
Проглем солвед со загревање на ССД. Коа последнио пат само после рестарт дигна 50 степена ми текна да зирнаму кутијата одблиско и осетиб дека е топла. Ја отварам и оно кутијата од графичката како рерна станала (не баш као рерна де, али така да се каже) :) Отварам капако и проглем солвед :)

Valsorim

hello world
6 декември 2016
60
133
Sakam da spodelim pozitivno iskustvo so kabelov od aliexpress shto uchitua hdd podatoci preku usb porta ( pritoa mora da imash povrzano adapter od min 2A struja ) a u edno mozhe da se povrze i so ssd bez potreba od adapter. Izmisleno e za hard diskovi sho fakjaat prashina i ne mozhe da se staat vnatre vo konfiguracijata

US $4.34 6%OFF | High quality SATA To USB 3.0 Fast Transmission Easy To Use Hard Disk Convert Cable Portable
US $4.34 6% OFF|High quality SATA To USB 3.0 Fast Transmission Easy To Use Hard Disk Convert Cable Portable-in Computer Cables & Connectors from Computer & Office on Aliexpress.com | Alibaba Group

Испратено од SM-G950F преку IT.mk форум апликација

Rukfash

Баниран/a
24 јануари 2019
1.496
1.101
Неврленд
Пошо неможам да најдам тема за ССД пак ке пишам тука. Изгледа ке испадне у право Linus Tech Tips батката, пошо еве скрин шот. Земав уште едно ССД само за да имам кај да инсталирам уште игри, ама нешто ....ензнам шо е работа. Ја инсталирам GTA V. До сега ке се инсталираше на хард диско. На Intel SSD 545S божем побрзо да биде, арно ама!
New Picture.jpg

StalkeR

poweruser
5 декември 2009
5.517
6.741
Ми треба диск за ма братот пц то. Се мислам меѓу : Toshiba P300 1tb и Seagate ST1000DM010 QTB.
Цената е иста, околу 2500.

Не ги знам овие модели на Тошиба, ама имам еден дома и прилично сум задоволен. WD сум користел 10 тина години уназад (плави и зелени).

Sent from my Huawei P20 Lite using Tapatalk

moongose

poweruser
19 јули 2013
4.391
5.537
Ми треба диск за ма братот пц то. Се мислам меѓу : Toshiba P300 1tb и Seagate ST1000DM010 QTB.
Цената е иста, околу 2500.

Не ги знам овие модели на Тошиба, ама имам еден дома и прилично сум задоволен. WD сум користел 10 тина години уназад (плави и зелени).

Sent from my Huawei P20 Lite using Tapatalk
Од искуство, сигејт одамна ги заобиколувам ко пазарски контејнер сред лето. Така да Тошиба.

членови онлајн
мислења
теми
членови

Нови мислења

Последни огласи

ИТ маркет

На врв Дно