Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Хард дискови - тестови и искуства

G4M3R

user
26 јуни 2012
1.081
1.380
Порано дисковите кои беа наменети за dvr, pvr и останати vr варијанти, (purple од WD, Skyhawk од Seagate итн.) се разликуваа по тоа што ги игнорираа евентуалните грешки во запишување и читање на сметка на задржување на перформансите. Значи дозволуваа да има грешка во записот што резултира со некаков ситен дефект на сликата, за да нема прекин во снимањето (drop frames).
Тоа е сосема различнен начин на функционирање од податочните дискови, каде и еден бит погрешен запис може да предизвика корумпиран документ или да го падне оперативниот.
Затоа секој диск треба да се користи според намената.
^This. Најпаметно да се одигра е како што кажа moongose, да се земе диск кој е наменет и предвиден за дадената работа. Кај Purple дисковите мислам имаше опција да се изгаси ignore-от за CRC грешки и да си работи класично ама секако непотребно бидејќи сосема различна намена има...
@StalkeR колку TB сторејџ се планира? Астро праша и погоре, ако не ништо битно, нема ни потреба од raid конфигурација мада неверувам мислам дека не би било лошо да има барем некаков бекап/redundancy на податоците.(бидејќи одговори само капацитет). Разгледај опции на raid конфигурации. Пример можеш со RAID5, со минимум 3 диска од 6TB да си добиеш 12ТB сторејџ и плус redundancy до еден диск (да откаже).

Overdrive

hello world
23 јуни 2010
498
532
Време е да заменам еден стар диск со некој понов и поголем (4TB), па разгледував денес што има на лагер по нашиве продавници. Што е со ужасниов избор кај нас?

Како и да е, ако не сум пропуштил нешто, изборот се сведува на овие 4 модели:

kmYN8cp.png

Кој од овие е најдобар за media/backup драјв? Или во превод: доверливост > брзина > цена.

omegaRED

Adeptus Astartes
13 септември 2011
2.520
3.525
Скопје
omegaRED's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 7800X3D + Arctic Freezer III 360 ARGB
Motherboard
ASUS Rog Strix X670E-F
Storage
2TB Samsung 970 EVO Plus, 1TB Silicon Power P34A80, 6TB WD Red + 2TB Toshiba
PSU
CoolerMaster Vanguard V1000
RAM
2 x 16GB Kingston HyperX @ 6000 MHz
Video card
MSI RTX4090 Suprim X
Case
NZXT H9 Flow
Mouse
Logitech G903 Lightspeed
Keyboard
Keychron Q3
Audio
SteelSeries Arctis Pro Wireless & Logitech X540
Monitor
LG UltraWide 38WN95C-W
OS
Windows 10 x64 Pro
WD RED е NAS драјв = по дефиниција предвиден да работи во комбинација со други дискови кои вибрираат и греат. Би требало да ти е најсоодветен.

WD Blue ти е all-round, а WD Purple за DVR/NVR (наводно поголема толеранција за грешки за сметка на континуирано запишување).

Seagate не би ни помирисал, ама тоа е само поради лошо лично искуство со неколку драјва.

Време е да заменам еден стар диск со некој понов и поголем (4TB), па разгледував денес што има на лагер по нашиве продавници. Што е со ужасниов избор кај нас?

kmYN8cp.png

Кој од овие е најдобар за media/backup драјв? Или во превод: доверливост > брзина > цена.

Delta111

hello world
23 мај 2010
134
146

kmYN8cp.png

Комплетно истата дилема ја имав и од ужасниот избор земав 3TB P300. Разликата во цена до 4Gb WD Red мене лично ми беше неисплатлива. N300, HGST или WD Gold кај нас воопшто нема.

Overdrive

hello world
23 јуни 2010
498
532
Барав HGST, ама нема ни за лек. 4TB моделот на Seagate е прилично лош, а 8TB е непотребен (иако далеку подобар), така да останува WDC Red. Океј, тоа е тоа. Фала момци.

19 мај 2011
1.141
1.796
Скопје
Комплетно истата дилема ја имав и од ужасниот избор земав 3TB P300. Разликата во цена до 4Gb WD Red мене лично ми беше неисплатлива. N300, HGST или WD Gold кај нас воопшто нема.
1tb WD Gold ти е околу 5000 денари.

Overdrive

hello world
23 јуни 2010
498
532
На новите WD дискови не може да се исклучи или промени интервалот за паркирање на главите, кој фабрички е наместен на 8 секунди. Треба или да купиш Red (300 секунди), или да се надеваш дека ќе ти се падне некој примерок произведен пред 2016-та. Ужас.

Banjifiko

poweruser
28 октомври 2008
3.961
6.054
Skopje
На новите WD дискови не може да се исклучи или промени интервалот за паркирање на главите, кој фабрички е наместен на 8 секунди. Треба или да купиш Red (300 секунди), или да се надеваш дека ќе ти се падне некој примерок произведен пред 2016-та. Ужас.
Затоа јас преминав на Toshiba...

Loaded_Dice

hello world
22 мај 2010
142
159
Скопје
Loaded_Dice's setup  
Processor & Cooler
Intel i5-8600k @5.0Ghz, Cooler Master Hyper 212 Evo
Motherboard
Gigabyte Z370 Aorus Ultra Gaming
Storage
Samsung 970 Evo Plus 250GB, Samsung 850 250GB, Samsung 830 128GB
PSU
Gembird 500W Bronze
RAM
16GB DDR4 2666Mhz
Video card
Aorus NVIDIA GTX1060 6GB 9Gbps
Case
SAMA GameStorm Time 2
Mouse
A4 Bloody V7
Keyboard
Microsoft Reclusa
Audio
Realtek 1120
Monitor
Dell 2412m
OS
Windows 10 64-bit
Вчера купив еден Western Digital SATA3 64MB Caviar Blue 7200rpm WD10EZEX
wd10ezex.jpg

како замена за Seagate Barracuda 500GB (кој полека испушти душа после повеќе од 9 години работа ) од Анхоч, цена регуларна:

Anhoch PC Market Online - HDD 3.5" 1TB Western Digital SATA3 64MB Caviar Blue 7200rpm WD10EZEX

Еве некои статистики од HD Tune:

osL6uyU.jpg

Како за хард диск изгледа солидно, ќе видиме колку ќе издржи ...
Го повторив тестот со новата конфигурација од потписот (i5-8600k @5Ghz) и добив речиси идентични резултати:
WCxODOMUL4XAzve_h_hutbuWVIHpDPCzumMqJZ-yboARyT6bh0k5mtZLNjLKgyKmgMLQ6gN-AezrMxM762VmJ08sVXTCwzs8B-LKip-R71LZAD4mJw5nRkj2wH18EKaJO_2KKl5KytyBEvW7Q94h7-00-8QdmL-GX6U4iawPpxy3Kq9QMnvsuPQLUbTk2V2wL_X_Btcxez2IeS12ZAqzBBb91Q0OBBYzrdTcZGCAXmIqt-M-Tyy7vDcma7n_dJEHSR2EIC_5WtAoT4zZF2lJa82SrnI57-oArQySxrVsb1nGjhnsOLLvgD83uA65EjOVmJ3-D6LkbKHblQO5S_x9Zie4Jc6Vqj9U-Rqv4B0A2Gq7NsUKR-CHkaq34IKGwgZ1R26612RbMqn8ORax3RG7u75ZajG48qPvylTxItSK1CpEUGU0VpaEhccC0ZvpU7CyJsMdIvp4Xch84iHdHP0fUSnSmw03zE_e73Nnqe96V5yuZeOKFweJ30fR_K8h9P9UjP6HO8RYnmUEpaTJIgokWofkdbo3KbGpOppr_TU5ntXsHemtrnNdYRnmadl7rHCFpT4GYyy1iwlNp5suWmZvFXkGBeuQae8K0yEcAoHsBjfaNPWN5otrDqQnXejnM_zc=w290-h235-no

Изненаден сум што CPU usage (и тоа на 5Ghz) е всушност поголем од оној кај Xeon E5450 !?
Изгледа ова е крај на еволуцијата на процесорите, како што ги знаеме.
Off Topic: Има некаде тема за бенчмарк на процесори ?

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.764
6.476
SK
Размислував и за ова јас, ми дојде како првично решение. Ке разгледам и ова, само да побарам солидно куќиште со место за повеќе хдд.

Фала ти, ке го имам ова на ум. Synology е надвор од буџет иако и јас бев за тоа.

OpenMediaVault - The open network attached storage solution

Или FreeNAS Storage Operating System | Open Source - FreeNAS - Open Source Storage Operating System
Второво си бара доста појак хардвер, ама нуди повеќе (ZFS, итн). Првата опција ми изгледа и повеќе од доволна за наведените потреби.

olikomerc

poweruser
11 декември 2008
4.884
3.812
Некој со лично искуство со следниве дискови, ми треба што е можно најтивок диск:

p300.PNG wd red.PNG wd blue.PNG

Од постарите тошиба сум имал 1/2тб, солидни се имаат покажано, незнам овие P300 како се.
Или да одам со WD Red/Blue на сигурно, само и од нив ми треба помалку бучниот, не сум сигурен кој точно?

И за екстерен исто 2-4TB освен WD My Passport нема подобро моментално?
Или WD Elements и Verbatim пошто имаат добри цени?

my pass.PNG elements.PNG verbatim.PNG traktor.PNG

Maurelie

hello world
6 април 2014
204
216
Maurelie's setup  
Processor & Cooler
i7 3770k/ Phanteks TC12-DX 120mm
Motherboard
Asus P8P67 Evo
Storage
Samsung 840Evo 250GB/1TB Western Digital Caviar Green
PSU
Cooler Master GM550 550W 80Plus Bronze
RAM
Kingston Hyper X Fury2x4GB 1866Mhz
Video card
Strix R9 380X 4GB
Case
Fractal Design R4
OS
Win 10
Некој со лично искуство со следниве дискови, ми треба што е можно најтивок диск:

Погледнете го атачментот 68343 Погледнете го атачментот 68344 Погледнете го атачментот 68345

Од постарите тошиба сум имал 1/2тб, солидни се имаат покажано, незнам овие P300 како се.
Или да одам со WD Red/Blue на сигурно, само и од нив ми треба помалку бучниот, не сум сигурен кој точно?

Погледнете го атачментот 68339 Погледнете го атачментот 68340 Погледнете го атачментот 68341 Погледнете го атачментот 68342
Пред 2-3 години земав P300 Toshiba 1TB за конфигурација на еден пријател. Еве уште добро работи и ме изненади дека доста е брз за HDD. Read/write беа негде над 200MB како што памтам.

Милсам дека RED серијата беа помалку бучни, исто така тие им се нешто како enterprise серија. Тие што имаат камери и набљудување доста ги користат.

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.076
14.171
WD Red 1TB пушти душа. Никад више RED. Штом викате дека тошибата 3 тера е добар го земам него. Ми треба за бекап. ништо особено.

Дали дека е 3TB има некакви посебни барања за плочата или нема врска. Се сеќавам нешто за 4 или над тера дека имаше лимит ама можда сум грешка.

DrMTR

senior
27 март 2014
7.931
8.426

Погледнете го атачментот 68343 Погледнете го атачментот 68344 Погледнете го атачментот 68345

Погледнете го атачментот 68339 Погледнете го атачментот 68340 Погледнете го атачментот 68341 Погледнете го атачментот 68342
го имам P300 1 ТВ во DVR-от. Некако бучен е. Како старите Maxtor дискови. Гледам доста се жалат од нив дека бргу откажувале. Ке видиме кај мене колку ке издржи.

WRGtXcmr.jpg

Сега проверив чука главата на дискот а стар е неколку месеци. Не му предвидувам светла иднина. Испаѓа дека коментарите што ги читав се точни.

Последна промена:

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.161
16.251
WD Red 1TB пушти душа. Никад више RED. Штом викате дека тошибата 3 тера е добар го земам него. Ми треба за бекап. ништо особено.

Дали дека е 3TB има некакви посебни барања за плочата или нема врска. Се сеќавам нешто за 4 или над тера дека имаше лимит ама можда сум грешка.
MBR имаше проблем не тераше поголеми партиции на постари плочи. Сега со GPT нема проблем ни со многу поголеми партиции

Шо препорачувате да земам 2-3 тера?
Тошибата од 3 тера со 7200RPM и 64mb cache ја имам дома и во уште 10-тина други места во 24/7 околина и работи без проблем неколку години. Изгледа @hipo беше во право што ги препорача.

Изменето од модератор:

DareDevil

hello world
25 април 2011
278
298

Јас откако рокнаа 2x3TB Seagate, си зедов 2x3TB Toshiba по препорака од дечкото од Систрум. Едниот е во куќиште, а другиот во екстерна кутија врзан на линукс систем. Точно знаат да галамат како постарите дискови, ама не како старите Maxtor туку како старите Hitachi и многу наликуваат на дизајнот на Hitachi. До сега не покажале било каков проблем, а работат 24/7. Но сепак времето ќе покаже.

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.076
14.171
Anhoch PC Market Online - HDD 3.5" 3TB Toshiba P300 SATA3 7200rpm 64MB

Купено. Не знам дали од вентилаторите (сите сведени на минимум обртаи) на куќиштето но јас воопшто не го слушам. Префрлив пола тера податоци и не чув никаква бука.

Па ќе видиме како ќе вози.

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.076
14.171
Џабе го кудев WD RED. Добар е дискот. Изгледа конекција струја/сата нешто се изместиле. И така сега завршив со DVD и седум драјвови во компјутер т.е. 8 вкупно. Игла нема кај да фрлам во ХАФ 932 :)

bxxxn

user
11 март 2011
1.660
1.812

Супер што си средил, инаку Тошибата 3 ТB го имам некое време по препорака од форумот и нема никакви проблеми.

Единствено што поради големината мораш да го форматираш GPT инаку оперативниот не може да види повеќе од 2 TB од дискот.

Инаку и MBR функционира со помалку простор. Не издржав морав да пробам :)

Скоти

user
15 октомври 2013
1.273
2.346
Дечки едно лаик прашање. Купив лаптоп со 256GB SSD, во лаптопот нема HDD, дали е можно да се стави? И дали е попаметно да купувам екстерен бидејќи реално ми треба за слики, видеа и некои филмови?!

fuzzjaw

poweruser
13 јануари 2014
2.062
3.832
Дечки едно лаик прашање. Купив лаптоп со 256GB SSD, во лаптопот нема HDD, дали е можно да се стави? И дали е попаметно да купувам екстерен бидејќи реално ми треба за слики, видеа и некои филмови?!

Пиши го моделот на лаптопот.

И ако ти треба само за фајлови што ќе ти требаат повремено, попаметно ти е да купиш екстерен. Нема да губиш време да ти го ставаат дискот во овластен сервис (за да не изгубиш гаранција) и нема да го држиш уклучен кога не ти е потребен.

elrusius

read-only
26 декември 2014
31
59
На времето имам купено екстерен Samsung Story Station 2TB кој што го користам како сториџ веќе 8 години без никаков проблем (нон стоп уклучен), једина мана дека е на USB2.

Скоти

user
15 октомври 2013
1.273
2.346
Пиши го моделот на лаптопот.

И ако ти треба само за фајлови што ќе ти требаат повремено, попаметно ти е да купиш екстерен. Нема да губиш време да ти го ставаат дискот во овластен сервис (за да не изгубиш гаранција) и нема да го држиш уклучен кога не ти е потребен.
LENOVO IDEAPAD 330-15IKBR

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно