Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Windows 10 генерална дискусија

Ilija Milcinoski

hello world
14 декември 2014
148
48
Ilija Milcinoski's setup  
OS
Windows 10 Pro
Дечки не знаев дали да се обратам во оваа тема / да креирам нова, но дали може некој да ми каже како (доколку е возможно, а теоретски би требало) да креирам USB со повеќе бутабилни партиции + персист? Еве сакам да имам на една партиција Linux, на друга Windows 10/11, трета Acronis и четврта за сторејџ? Земено, сакам да креирам 8 GB + 8 GB + 2 GB + останато ? Дали е возможно, пред се да се препознаваат партициите за бутање во UEFI со можност за Legacy.
Претпоставувам треба да се сите партиции со различни формати, земено, за персист exFAT, за Acronis FAT32, останатите можеби exFAT, NTFS нешто?
Дали има некој правено слично?
Наидав на софтвери како WinSetupFromUSB, YUMI.
Rufus мислам не е доволно моќен да препознава и да креира различни бутабилни партиции.
На времето можеше да се направи side by side преку самата инсталација на Ubuntu еднаш правев ваква инсталација најдов туторијал How to Dual Boot Ubuntu 14.04 LTS and Windows 8? кој може да ти помогне

И

Избришан член 42370

Гостин
На времето можеше да се направи side by side преку самата инсталација на Ubuntu еднаш правев ваква инсталација најдов туторијал How to Dual Boot Ubuntu 14.04 LTS and Windows 8? кој може да ти помогне

Можеби лошо се изјаснав, не станува збор за dual boot на машина, него на USB, да можам да бутирам инсталационен медиум од различна партиција креирана на USB-то.

Ilija Milcinoski

hello world
14 декември 2014
148
48
Ilija Milcinoski's setup  
OS
Windows 10 Pro
Можеби лошо се изјаснав, не станува збор за dual boot на машина, него на USB, да можам да бутирам инсталационен медиум од различна партиција креирана на USB-то.

1. Run CMD (command prompt) as administrator.
  2. Input bcdboot d:\windows /s d:
    It means, copy the boot files for the system d:\windows to drive D. If system is not installed in d:\ you need to change the path. We will get a message "boot files successfully created".
  3. Open Disk Management by entering diskmgmt.msc in Start - Search, locate the D:\ partition and mark that active instead of C: — Note: Drive D може да биде која било партиција по твој избор should be a primary partition.
За ова мислам дека ќе ти треба да имаш веќе инсталирано оперативен систем со усб изгледа не може

Последна промена:

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.804
6.500
SK
Дечки не знаев дали да се обратам во оваа тема / да креирам нова, но дали може некој да ми каже како (доколку е возможно, а теоретски би требало) да креирам USB со повеќе бутабилни партиции + персист? Еве сакам да имам на една партиција Linux, на друга Windows 10/11, трета Acronis и четврта за сторејџ? Земено, сакам да креирам 8 GB + 8 GB + 2 GB + останато ? Дали е возможно, пред се да се препознаваат партициите за бутање во UEFI со можност за Legacy.
Претпоставувам треба да се сите партиции со различни формати, земено, за персист exFAT, за Acronis FAT32, останатите можеби exFAT, NTFS нешто?
Дали има некој правено слично?
Наидав на софтвери како WinSetupFromUSB, YUMI.
Rufus мислам не е доволно моќен да препознава и да креира различни бутабилни партиции.

Неколку фул оперативни системи (меѓу кои и Windows 10/11) и сите со одделни партиции, и сето тоа да работи од флеш USB драјв?

Toa што ти треба (или мислиш дека ти треба) не знам како да го постигнеш. Не сум сигурен ни дека е можно.

Но она што можам да ти понудам, е мултибут на повеќе ISO-а од еден USB. "Persist" (ако те разбирам што сакаш) треба да може да се конфигурира кај некои live Линукс дистроа, за виндовс имаш само WinPE ама тоа по дифолт не може да има "persist".

Да скратам, провери Вентој дали ти врши работа:
А ако не ти врши работа ова, веројатно ништо нема да заврши работа. Или ќе треба да се преиспиташ што сакаш (а што е можно). :)

Голем број ISO-a функцонираат, проверено, меѓу кои и инсталации на OS (10-ка некогаш може да прави проблеми).

Еве видео упатства, одбери си колку детален (или краток) туторијал сакаш:
Накратко работата се сведува на припрема на флеш USB драјвот со Вентој, а потоа само префрлаш ISO-a на дата партицијата.

И

Избришан член 42370

Гостин
Но она што можам да ти понудам, е мултибут на повеќе ISO-а од еден USB. "Persist" (ако те разбирам што сакаш) треба да може да се конфигурира кај некои live Линукс дистроа, за виндовс имаш само WinPE ама тоа по дифолт не може да има "persist".

Да скратам, провери Вентој дали ти врши работа:
А ако не ти врши работа ова, веројатно ништо нема да заврши работа. Или ќе треба да се преиспиташ што сакаш (а што е можно). :)

Голем број ISO-a функцонираат, проверено, меѓу кои и инсталации на OS (10-ка некогаш може да прави проблеми).

Еве видео упатства, одбери си колку детален (или краток) туторијал сакаш:
Накратко работата се сведува на припрема на флеш USB драјвот со Вентој, а потоа само префрлаш ISO-a на дата партицијата.

Ова ми треба, инсталациони медиуми повеќе на едно USB. Да имам Linux, Windows 10/11 и + сторејџ. Алтернативно ми треба еден куп УСБ драјвови. Еден за да инсталирам Windows, друг за Linux ако ме разбираш.
Персист, односно сторејџ партиција ми треба за да префрлам драјвери, програми и такви работи, знам дека технички можам директно во ISO да ги ставам но сакам еден вид подреденост, да не рошкам се.

Metuzalem

Tootle Puffer
28 ноември 2010
7.679
13.738
1000 Скопје
Metuzalem's setup  
Processor & Cooler
i7-2600K @4,6 GHz, Noctua NH-D14
Motherboard
ASUS P8Z68-V/GEN3
Storage
Samsung 840 Pro 256 Gb SSD, Samsung Spinpoint F3 1 Tb
PSU
CM 600W Silent Pro Gold
RAM
Kingston @1866
Video card
Radeon HD 7750
Case
HAF 912 Plus
Mouse
ASUS ROG GX950
Keyboard
Filco Majestouch-2, Logitech G710+
Audio
Realtek ALC892
Monitor
Viewsonic VX2753MH-LED
OS
WinServer2003, Win7 x64
Процедурално, Windows не сака да се инсталира на Removable уреди, што може да се реши со драјвер (ама што ќе ти е, односно немаш фајде од него со подигнат Windows) или со директно едитирање на descriptor-от на флешчето (но можеби не работи кај сите). Е сега, Rufus има опција за правење Windows2Go инсталација на USB стикче, што се сомневам дека ја користи таа финта.

Само информативно.

Подигање (и работење) на Windows од USB флешче многу брзо ќе го „истроши“ флешчето затоа што Windows многу запишува на дискот од кој е подигнат.

• ми се допаѓа
Реакции: Avid

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.804
6.500
SK
Персист, односно сторејџ партиција ми треба за да префрлам драјвери, програми и такви работи, знам дека технички можам директно во ISO да ги ставам но сакам еден вид подреденост, да не рошкам се.
Сега е појасно што ти треба. Нема проблем, концептот на Вентој е припрема на усб флеш драјвот, бут лоадер и гуи на првата помала партиција, а ти потоа си додаваш исо фајлови на втората партиција од усб драјвот. На таа партиција слободно може да додадеш и фолдер со драјвери, софтвер, или било што. Нема да смета на подигањето на исо имиџите а содржината потоа ќе биде достапна од подигнатиот имиџ.

И

Избришан член 42370

Гостин
Процедурално, Windows не сака да се инсталира на Removable уреди, што може да се реши со драјвер (ама што ќе ти е, односно немаш фајде од него со подигнат Windows) или со директно едитирање на descriptor-от на флешчето (но можеби не работи кај сите). Е сега, Rufus има опција за правење Windows2Go инсталација на USB стикче, што се сомневам дека ја користи таа финта.

Само информативно.

Подигање (и работење) на Windows од USB флешче многу брзо ќе го „истроши“ флешчето затоа што Windows многу запишува на дискот од кој е подигнат.

Не ми треба инсталиран Windows, ми треба бутабилно USB, со повеќе бутабилни партиции, односно, да можам да поткренам ISO за инсталација од Windows на прва партиција од USB, на втората партиција да е бутабилно ISO од Linux, трета партиција Acronis (да речиме за recovery) и 4-та сторејџ.

Сега е појасно што ти треба. Нема проблем, концептот на Вентој е припрема на усб флеш драјвот, бут лоадер и гуи на првата помала партиција, а ти потоа си додаваш исо фајлови на втората партиција од усб драјвот. На таа партиција слободно може да додадеш и фолдер со драјвери, софтвер, или било што. Нема да смета на подигањето на исо имиџите а содржината потоа ќе биде достапна од подигнатиот имиџ.

Вентој изгледа ветувачки, ќе го расчепкам подобро, од прва видов дека ми дозволува да креирам една бутабилна партиција, и да оставам персист сторејџ после неа (во MB или GB). Ќе почнам од тука, ако можам повеќе партиции да креирам супер, ќе заштедам некоја 100-ка за купување на 2-3 USB драјвови.

Едит:
screen_uefi.png

Баш ова ми требаше, фала @Lokvan.

Изменето од модератор:

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.804
6.500
SK
Oстави на дифолт, ќе креира прва бутабилна партиција колку што му треба и целиот преостанат простор на втора партиција од усб драјвот. На втората партиција ставаш ISO имиџи, и било што друго (драјвери, софтвер, итн). Вентој само исо имиџите го интересираат.

Има и GUI-то на бутлоадерот да го менуваш, скинови, позадини по избор, итн. :)

И

Избришан член 42370

Гостин
Oстави на дифолт, ќе креира прва бутабилна партиција колку што му треба и целиот преостанат простор на втора партиција од усб драјвот. На втората партиција ставаш ISO имиџи, и било што друго (драјвери, софтвер, итн). Вентој само исо имиџите го интересираат.

Има и GUI-то на бутлоадерот да го менуваш, скинови, позадини по избор, итн. :)

Многу лесна и едноставна работа било. Очекував далеку покомплицирано. Ventoy oдлично заврши работа.
Првата партиција од 8 GB со 2 ISO имејџи ископирани на неа:
EqBqrcB.png

Персист/сторејџ партиција:
qNNwI7G.png

И boot screen:
IMG-20211212-164246.jpg

Тестирано и двете имејџи подигаат.
Ти благодарам уште еднаш.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.611
19.345
Ventoy oдлично заврши работа.
Ventoy најодлично си ја врши работата од сите. Тој е единствен алат со кој ми успеало да направам мулти-бот USB кој содржи повеќе верзии на MsDaRT for Windows или по старо ERD Commander и тоа на ист стик да имам и UEFI и MBR имиџи.

Steam.

user
31 мај 2011
1.098
1.025
Чаир
Steam.'s setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5700X3D w/ Thermalright Peerless Assassin 120 Digital ARGB White
Motherboard
ASUS TUF B550M-PLUS
Storage
Samsung 970 EVO PLUS 1TB + 2TB WD20EZRX x2 + WD SN770 1TB
PSU
Corsair RM1000e
RAM
32GB DDR4@2666MHz
Video card
Gigabyte RTX 5070 Ti WINDFORCE OC SFF
Case
LIAN LI Lancool 206 White
Mouse
Darmoshark M2
Keyboard
Epomaker HE80
Audio
JCally JM20 MAX w/ Sennheiser HD 599
Monitor
AOC Q27G4ZR + ASUS ROG XG27ACS
OS
Windows 11
Ventoy најодлично си ја врши работата од сите. Тој е единствен алат со кој ми успеало да направам мулти-бот USB кој содржи повеќе верзии на MsDaRT for Windows или по старо ERD Commander и тоа на ист стик да имам и UEFI и MBR имиџи.
кај се бира дали да го подигне исото во legacy/uefi мод?

Justice for All

hello world
10 септември 2010
405
251
и тоа на ист стик да имам и UEFI и MBR имиџи.
Како го правиш тоа? На пример имам исо за виндоус лтсц. Имам постар лаптоп и понов лаптоп. Стариот мбр/легаси, новиот гпр/уефи. Би можел и на двата да инсталирам виндоус со истото усб?

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.611
19.345
Во BIOS селектираш како да се одвива boot процесот. А соодветно на изборот во BIOS треба да бутираш од UEFI или од MBR (Legacy) bootable USB.
Како го правиш тоа? На пример имам исо за виндоус лтсц. Имам постар лаптоп и понов лаптоп. Стариот мбр/легаси, новиот гпр/уефи. Би можел и на двата да инсталирам виндоус со истото усб?
Можеш. USB стикот ќе го ботираш во UEFI за UEFI инсталација, ќе одбереш custom и ќе ги избришеш партициите. Потоа сетапот ќе детектира дека си во UEFI и така ќе го инсталира Windows - от.

За MBR боташ во mbr начин.

Во биос отприлика би ти пишувало вака:
1.UEFI: Kingston 32 GB [името на стикот]
2. Legacy : Kingston 32 GB [името на стикот]

Другите имиџи за "спасување" треба да ти бидат припремени претходно и ти требаат по два. На пример Hirens (HBCD) веќе има две верзии за симнување (UEFI и Legacy)

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.804
6.500
SK
кај се бира дали да го подигне исото во legacy/uefi мод?
Во оptions на Вентој конфигурираш MBR или UEFI, ама чинам можно е да биде „компатибилен“ во сите комбинации. На пример UEFI конфигуриран Вентој стик можно е да работи и на MBR биос, и вајс верса. Со експериментирање ќе си одбереш што ти одговара најмногу (најкомпатибилно со машините кои ги користиш). Исто на голем број UEFI фирмвери има подесување сетинзи да функционира и бутирање на MBR уред, макар еднократно.

Како и да е, се работи за алатка која заслужува место во сечија збирка алатки.

Mr.47

hello world
13 февруари 2018
207
150
Дечки, мала помош.
Првпат купувам од MS, па ми треба помош при инсталација.
Како да го решам следново?

1640899869702.png

Профилот ми е администраторски, според control panel.
Ако некаде треба нешто да направам, што и каде да го направам тоа?

Google или не ми помага, или јас не знам да го најдам решението таму.

п.с.

Ваљда средив, сменив destination folder за xbox app, па ќе видиме што ќе се деси(нешо се дешава).

Последна промена:

Ilija Milcinoski

hello world
14 декември 2014
148
48
Ilija Milcinoski's setup  
OS
Windows 10 Pro
Дечки, мала помош.
Првпат купувам од MS, па ми треба помош при инсталација.
Како да го решам следново?

Погледнете го атачментот 108001

Профилот ми е администраторски, според control panel.
Ако некаде треба нешто да направам, што и каде да го направам тоа?

Google или не ми помага, или јас не знам да го најдам решението таму.

п.с.

Ваљда средив, сменив destination folder за xbox app, па ќе видиме што ќе се деси(нешо се дешава).
Some games require additional components to be installed for the game to function properly. Depending on the components being installed, you may be prompted for permission from an administrator during game installation or when the game is first launched. For more info about using administrator permissions, see the steps in: Create a local user or administrator account in Windows

18 август 2019
1.245
1.237
Како да му „наредам“ на Windows 10 да изврши ажурирање? Достапните ажурирања ги има симнато, ама не бара да се инсталираат, ниту дава опција за инсталирање.

NecrotoX

Undead
4 март 2013
5.626
6.899
Скопје
www.youtube.com
NecrotoX's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 2600 @ 3.40GHz & Cooler Master MasterAir G100M
Motherboard
ASUS PRIME B450M-A
Storage
Samsung 980 Pro 1TB NVMe SSD | WD10EZEX 1TB 7200 RPM HDD | WD Blue 1TB 5400RPM External HDD
PSU
Cooler Master MWE 500
RAM
32GB Kingston FURY Beast DDR4 @ 3200 MHz
Video card
EVGA GeForce RTX 3060 XC GAMING 12GB
Case
Cooler Master MB520
Mouse
Razer Basilisk V3 | Razer Cobra
Keyboard
Cooler Master CK530 Gateron Brown
Audio
Logitech Z333 2.1 Speakers | Genesis Gaming Argon 200 Black Headphones
Monitor
Dell U2518D 25" + Dell U2419H 24" + XP-Pen Artist 22 Pro
OS
Windows 11 Home
Како да му „наредам“ на Windows 10 да изврши ажурирање? Достапните ажурирања ги има симнато, ама не бара да се инсталираат, ниту дава опција за инсталирање.
Toj сам ги инсталира во позадина и те известува кога треба да преземеш нешто. Би требало при Shut Down или Restart командите да стои Update and Shut Down или Update and Restart.

18 август 2019
1.245
1.237
Toj сам ги инсталира во позадина и те известува кога треба да преземеш нешто. Би требало при Shut Down или Restart командите да стои Update and Shut Down или Update and Restart.
Ги има преземено ама не ме известува за ажурирање (ниту ми дава некаква опција).

ПС
Овој компјутер (на кој моментално работам) сам ажурира (кога има потреба) при рестартирање.

18 август 2019
1.245
1.237
Конечно...
Два пати го принудив да проверува за нови ажурирања и тој се разбуди.
Долго време врти, претпоставувам дека ќе се ажурира на 20H2 и денешниот ден ќе го памети како ден на инсталација.

Благодарам.

mihovkris

poweruser
1 јуни 2016
4.801
4.514
Неготино
Конечно...
Два пати го принудив да проверува за нови ажурирања и тој се разбуди.
Долго време врти, претпоставувам дека ќе се ажурира на 20H2 и денешниот ден ќе го памети како ден на инсталација.

Благодарам.
21H2*

членови онлајн
мислења
теми
членови

Офтопик

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно