Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Windows 10 генерална дискусија

Fredy

Ербап
12 октомври 2014
1.223
3.270
Skopje
Fredy's setup  
Processor & Cooler
AMD 7800x3d/Deepcool AK620
Motherboard
Gigabyte B850 DDR 5
Storage
970 evo plus 500gb + Kingston A2000 NvMe 1Tb + SSD Samsung 850 pro 256gb
PSU
EVGA SuperNova 750 G3
RAM
2x16GB DDR5 Kingston Fury Beast @6000Mhz
Video card
Gigabyte 5070ti windforce
Case
Thermaltake View 380 TG rgb black
Mouse
Logitech G502 X Lightspeed wireless
Keyboard
G.Skill Ripjaws KM780 RGB cherry mx brown
Audio
Sennheiser HD 518 + Kurzweil KS40A
Monitor
Asus RoG PG279Q 1440p 165Hz IPS + MSI Mag 273QP OLED 1440p 240hz
OS
Windows 11 Pro
Незнам дали е пишувано низ темава,ама веќе почна ептен да ми иде на нерви ова што нејќе да се исклучи од прва компјутеров.Имено,на секое shut down ми доаѓа светло плав екран со порака дека некоја апликација не дозволува да се исклучи системот,а апликација едноставно нема.Поима неам што му е,почна да ми планинари по нерви ептен.Има некој идеја што е работава или да јаде реинстал 10кава?

mihovkris

poweruser
1 јуни 2016
4.767
4.486
Неготино
Незнам дали е пишувано низ темава,ама веќе почна ептен да ми иде на нерви ова што нејќе да се исклучи од прва компјутеров.Имено,на секое shut down ми доаѓа светло плав екран со порака дека некоја апликација не дозволува да се исклучи системот,а апликација едноставно нема.Поима неам што му е,почна да ми планинари по нерви ептен.Има некој идеја што е работава или да јаде реинстал 10кава?
Исто е и кај мене и кај другар, кај мене после 3 реинстали кај него после една, не знаеме што е, не сме ни побарале :D
Eдит: Пробај изгаси го со ова.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.554
19.226
Само што пробав, and guess what...? :) Инсталирав 10-ка на една виртуелка на еден компјутер, и ја активирав со лиценцата врзана за Microsoft account со email на hotmail.com, и инсталирав 10-ка на друга виртуелка на друг компјутер, и ја активирав со лиценцата врзана за Microsoft account со email на outlook.com, и двете лиценци врзани за тие два различни Microsoft account-и се генерирани од еден ист компјутер, со инсталирана 10-ка на два пати, како што објаснив во претходниот пост :)
Интересно. Рака ќе сечев дека не може да се активира ако не кажеше.

Avid

senior
21 јануари 2009
6.438
11.491
Скопје
Мене ова ми се дешаваше порано. Ова се дешавало и на 7ца.
Мислам дека се случува ако релативно брзо кликнеш на shutdown по гасењето на програмите.
Пример, гасиш Steam и после 2 секунди идеш шатдаун.
Може да не ја покажува ко програма Steam дека е проблемот, ама би требало да е.

Јас проблемов го решив со 2 скрипти (а ваљда може и ко една да се направи со еден timeout).
Имам 2 batch фајла на Desktop.
Кога ќе завршам со работа на компјутерот и сакам да го гасам, ја пуштам првата, па втората.
Еве што има во првата
Код:
taskkill /f /im Steam.exe
taskkill /f /im SteamService.exe
taskkill /f /im steamwebhelper.exe
taskkill /f /im Viber.exe
taskkill /f /im PCSuite.exe
taskkill /f /im spoolsv.exe
taskkill /f /im HPStatusAlerts.exe
taskkill /f /im deluge.exe
taskkill /f /im AAM Updates Notifier.exe
taskkill /f /im Skype.exe
taskkill /f /im Origin.exe
taskkill /f /im RemoteServerWin.exe
Еве што има во втората
Код:
shutdown.exe /s /t 30
Значи првата ми ги гаси процесите кои сумњав дека прават проблем, а втората после 30 секунди го гаси компјутерот.
Ова со месеци го користам и ниту еднаш ми се нема појавено плавото глупо.

Metuzalem

Tootle Puffer
28 ноември 2010
7.659
13.706
1000 Скопје
Metuzalem's setup  
Processor & Cooler
i7-2600K @4,6 GHz, Noctua NH-D14
Motherboard
ASUS P8Z68-V/GEN3
Storage
Samsung 840 Pro 256 Gb SSD, Samsung Spinpoint F3 1 Tb
PSU
CM 600W Silent Pro Gold
RAM
Kingston @1866
Video card
Radeon HD 7750
Case
HAF 912 Plus
Mouse
ASUS ROG GX950
Keyboard
Filco Majestouch-2, Logitech G710+
Audio
Realtek ALC892
Monitor
Viewsonic VX2753MH-LED
OS
WinServer2003, Win7 x64
Аман бе, ова е познато одамна. Има и други, за сервисите, како и некои недокументирани.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.554
19.226
Код:
taskkill /f /im Steam.exe
taskkill /f /im SteamService.exe
taskkill /f /im steamwebhelper.exe
taskkill /f /im Viber.exe
taskkill /f /im PCSuite.exe
taskkill /f /im spoolsv.exe
taskkill /f /im HPStatusAlerts.exe
taskkill /f /im deluge.exe
taskkill /f /im AAM Updates Notifier.exe
taskkill /f /im Skype.exe
taskkill /f /im Origin.exe
taskkill /f /im RemoteServerWin.exe
Ко последњи нуб си ставил драјвери од штампач кои го чекаат spool сервисот да им јави дека нема документи, Adobe AAM Updater ти прави приватни журки и после скрипта. Е скрипта..
Ќе ги наместиш овие сервиси на manual дечко!

Avid

senior
21 јануари 2009
6.438
11.491
Скопје
Ко последњи нуб си ставил драјвери од штампач кои го чекаат spool сервисот да им јави дека нема документи
Не ме интересира бе. Дали е непотребно, дали не е тоа проблемот, не ме интересира. Нека си клечи таму.
Adobe AAM Updater ти прави приватни журки и после скрипта. Е скрипта..
Какви се тие приватни журки?
Со години им ги користам дузината софтвери пиратски, без да платам цент, они журки ми правеле.
Што сакаат нека прават/зимаат/шпионираат :D
Ќе ги наместиш овие сервиси на manual дечко!
Не сакам. Добро ми е вака. Немам проблеми, не штети.
Додека не најдеш сериозни причини зошто ова треба да го направам, не ми реплицирај со глупости само колку да ми маваш контра.
Напротив, мануелно гасење сервиси ми има правено проблеми.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.554
19.226
Додека не најдеш сериозни причини зошто ова треба да го направам, не ми реплицирај со глупости само колку да ми маваш контра.
Сериозна причина е тоа што користиш „скрипта“ за гаснење на процеси за да можеш да го изгаснеш компјутерот во разумно време. Никој друг не користи скрипти. Примитивно е и не е начин за решавање на проблемот.

Не е контра. Освен што ти го сронав бисерот не е контра. Ти понудив решенија ама тебе
Не ме интересира бе. Дали е непотребно, дали не е тоа проблемот, не ме интересира. Нека си клечи таму.
Значи, ќе констатираш нешто или ќе ми глумиш повредена тинејџерка?

Avid

senior
21 јануари 2009
6.438
11.491
Скопје
Сериозна причина е тоа што користиш „скрипта“ за гаснење на процеси за да можеш да го изгаснеш компјутерот во разумно време. Никој друг не користи скрипти. Примитивно е и не е начин за решавање на проблемот.
Еве, ги видов другите решенија спомнати, реинсталирање оперативен систем 3 пати :D
Нема никаков проблем во ова што го правам.
И не е којзнае каков проблем за да му влагам ко што знам да влагам.

DarthJe5us

poweruser
2 јануари 2012
3.098
2.341
Не знам дали има тема за Win7(не најдов) ама го имам следниот проблем, кога ќе стиснам на видео да се отвори со WMP му треба отприлика 30 секунди да го отвори, вака и за музика прави понекогаш. Решение некое?

Последна промена:

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.149
16.235
Не знам дали има тема за Win7(не најдов) ама го имам следниот проблем, кога ќе стиснам на видео да се отвори со WMP му треба отприлика 30 секунди да го отвори, вака и за музика прави понекогаш. Решение некое?
Каква е состојбата на перформанс каунтерите за тие 30 секунди? Смирени се или I/O се многу високи?

Sent from my Redmi 3 using Tapatalk

Fredy

Ербап
12 октомври 2014
1.223
3.270
Skopje
Fredy's setup  
Processor & Cooler
AMD 7800x3d/Deepcool AK620
Motherboard
Gigabyte B850 DDR 5
Storage
970 evo plus 500gb + Kingston A2000 NvMe 1Tb + SSD Samsung 850 pro 256gb
PSU
EVGA SuperNova 750 G3
RAM
2x16GB DDR5 Kingston Fury Beast @6000Mhz
Video card
Gigabyte 5070ti windforce
Case
Thermaltake View 380 TG rgb black
Mouse
Logitech G502 X Lightspeed wireless
Keyboard
G.Skill Ripjaws KM780 RGB cherry mx brown
Audio
Sennheiser HD 518 + Kurzweil KS40A
Monitor
Asus RoG PG279Q 1440p 165Hz IPS + MSI Mag 273QP OLED 1440p 240hz
OS
Windows 11 Pro
Дечки линкот од @mihovkris го реши проблемот сега за сега.Ако има некој сличен проблем нека ги следи инструкциите.

Sent from my SM-G920F using Tapatalk

DarthJe5us

poweruser
2 јануари 2012
3.098
2.341
Не ме интересира CPU, ме интересира I/O, дали проблемот е со диск/партиција/ECC....

На ова мислиш? На Диск 1 се гледа разликата од стискање на видеото и после празнината и се пушта. Исто така само со WMP се случува ова со други плеери не.

https://i.imgur.com/PRY8SeI.png

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.149
16.235
На тоа мислев. Ама не ми изгледа дека дискот е проблем, веројатно е некој тајмаут од нешто

pumaval

read-only
26 август 2009
20
0
Имам проблем што мислам дека е поврзан со виндоусов.
Имам рутер speedport w503v од тие на телеком и после 2-3 часа закачен на wi-fi, рутерот се блокира и првата ламбичка му свети црвено, а нема ни телевизија ни телефонска линија. Претходно со виндоус хп и 8 и мобилни телефони не правеше ваков проблем. Сите три лаптопи имаат аваст антивирс.

kirev

senior
31 мај 2010
9.036
7.706
Имам проблем што мислам дека е поврзан со виндоусов.
Имам рутер speedport w503v од тие на телеком и после 2-3 часа закачен на wi-fi, рутерот се блокира и првата ламбичка му свети црвено, а нема ни телевизија ни телефонска линија. Претходно со виндоус хп и 8 и мобилни телефони не правеше ваков проблем. Сите три лаптопи имаат аваст антивирс.
Пријави дефект? Да ти го заменат.

pumaval

read-only
26 август 2009
20
0
Пријави дефект? Да ти го заменат.
пријавив и ми рекоа дека ќе дојде техничка служба. Ми рекоа дека не сум бил прв што пријавува ваков проблем.
Синоќа направив апдејт на драјверот за wi-fi и се нема појавено пак проблем. Ако е се ок до утре значи сум си завршил работа.

kirev

senior
31 мај 2010
9.036
7.706
пријавив и ми рекоа дека ќе дојде техничка служба. Ми рекоа дека не сум бил прв што пријавува ваков проблем.
Синоќа направив апдејт на драјверот за wi-fi и се нема појавено пак проблем. Ако е се ок до утре значи сум си завршил работа.
Што значи тоа „не си бил прв“? Толку им е чкарт робата?

DarthJe5us

poweruser
2 јануари 2012
3.098
2.341
На тоа мислев. Ама не ми изгледа дека дискот е проблем, веројатно е некој тајмаут од нешто

Најден е проблемот, кога ќе избришам K Lite Codec pack престанува да се отвара споро windows media player. Како што кажав само WMP се отвараше споро а MPC или VLC си беа топ. Сега не знам дали да го избришам К лите или да користам winamp за музика и VLC/MPCHC за видеа.

Metuzalem

Tootle Puffer
28 ноември 2010
7.659
13.706
1000 Скопје
Metuzalem's setup  
Processor & Cooler
i7-2600K @4,6 GHz, Noctua NH-D14
Motherboard
ASUS P8Z68-V/GEN3
Storage
Samsung 840 Pro 256 Gb SSD, Samsung Spinpoint F3 1 Tb
PSU
CM 600W Silent Pro Gold
RAM
Kingston @1866
Video card
Radeon HD 7750
Case
HAF 912 Plus
Mouse
ASUS ROG GX950
Keyboard
Filco Majestouch-2, Logitech G710+
Audio
Realtek ALC892
Monitor
Viewsonic VX2753MH-LED
OS
WinServer2003, Win7 x64
Најден е проблемот, кога ќе избришам K Lite Codec pack престанува да се отвара споро windows media player. Како што кажав само WMP се отвараше споро а MPC или VLC си беа топ. Сега не знам дали да го избришам К лите или да користам winamp за музика и VLC/MPCHC за видеа.

Па вака, K-Lite Codec Pack содржи Codec Tweak Tool и го извршува (стартува) при инсталирање. Како што викаат за K-Lite Codec Pack:

K-Lite Codec Pack напиша:
The installer is able to detect broken codecs and DirectShow filters on your system, and helps you to fix those problems. This unique functionality has helped thousands of people solve problems they were unable to fix themselves or with other packs.

Можно е да ти оправил некои ситни проблеми (што им се познати на авторите затоа што секој ден се среќаваат со нив), па тој „благослов“ да ти остане и кога ќе го деинсталираш. Можно е и да не остане ако го деинсталираш (фалел кодек и WMP го барал, па пак ќе го бара). Можно е и да не е ништо од тоа, туку изменет тајминг при стартување (нешто како race condition).

Codec Tweak Tool може да се стартува и во тотално silent режим и да не го видиш. Јас го користам само еднаш во животот на поединечна Windows инсталација, колку да проверам дали е се` во ред откако сум ги инсталирал повеќето програми што ќе се користат на таа машина (тие да не се запукале меѓусебно со кодеци - да си инсталирале свои). Не сум сигурен ни дали и во нормален режим сепак не чепка/менува нешто без дозвола (како ова „поправање на проблеми“).

Јас би ти советувал да не пипаш многу ако не се разбираш или ако не те интересираат тие работи, кодеци можат многу лесно да се за*бат. Важно е што проблемот е решен.

Последна промена:

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно