Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Temu

^^GoRiLLaZ^^

hello world
7 април 2008
254
184
Милшпед + ВИП Пошта = Тешко срање. Се чекат пратките по 1 месец.

Си дремат на аеродром маки немат.

Transfera + ELS најбрзо досега, за 10 дена се дома. И VIA POST не е лоша опција.

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.745
3.891
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
WD SN5000S 512gb + Samsung QVO 870 1tb
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
7 март 2014
1.294
750
Skopje
despotovikj's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen™ 5 5600X + AMD Ryzen Wraith Prism RGB
Motherboard
ASUS TUF GAMING ATX B550-PLUS
Storage
500GB Samsung 980 NVMe M.2 + ADATA LEGEND 710 512GB
PSU
CoolerMaster Elite V3 500W
RAM
x2 Kingston 8GB 3200MHz DDR4 CL16 DIMM FURY Beast RGB
Video card
GeForce® GTX 1660 SUPER™ OC 6G
Case
ATX Midi Tower Case Deepcool CC560 Black
Mouse
ASUS ROG Strix Impact II Wireless
Keyboard
AOC GK500 Gaming Full RGB Mechanical Keyboard
Audio
AOC GH300 USB Gaming Headset
Monitor
AOC Gaming Monitor 24G2SAE 1080p/VA/165 Hz
OS
Windows 11 PRO
Какво ви е до сега искуството со милшпед ? Прв пат ми праќаат преку нив.

acekorg

hello world
5 октомври 2010
414
673
Какво ви е до сега искуството со милшпед ? Прв пат ми праќаат преку нив.
Најлошо што може…
Секој пат биле спори, последен пат имав 2 пратки, првата M One - Милшед, втората 4-5 дена покасно порачана преку Трансфера. Втората преку Трансфера стигна прва и ЕЛС ја доставија до врата.
Секој пат (3-4 пати вкупно) Милшпед праќа порака “пратката ти е таму и таму, во рок од 2 дена дојди земи си ја” ко мислиш ќе ја фрлат ако не ја земам…
Последен пат кога бев у пакет шопот да земам пратка возачот ме мавна со пикавец од врата, пошто го џитна на надвор без да погледне… ни култура општа немаат…
Летово една пратка кога ја земав после уште 15 пораки ми пратија и 2 пати звонеа да прашат “абе си имал пратка, дали ја имаш подигнато?” - Ја подигнав јас у рок од два дена ама телетабисите у обична тетратка запишуваат кој земал и што земал…

Шта реци…

chroot

lurker
12 ноември 2021
768
1.101
Скопје
што произведуваат друже нашите? Дај некој пример.
Мислам дека ова се однесува на мали фирми што се бават со продажба/препродажба на ситни работи што сега се увезуваат директно од Кина и го губат ќарот. Под овие фирми мислам принт на маици, дрангулии и слично што стана драстично поевтино да си го купиш од Кина наместо тука да ти наплатат.

Сепак ова е глобален проблем, Кинезите го освоија цел свет и единствениот одговор на западот е да ставаат тешки царини затоа што поинаку не знаат да станат конкурентни, воедно тоа е и мерката демек кај нас а додатно што собираат пари за партиски цели.

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.745
3.891
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
Ето бидна:

7 март 2014
1.294
750
Skopje
despotovikj's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen™ 5 5600X + AMD Ryzen Wraith Prism RGB
Motherboard
ASUS TUF GAMING ATX B550-PLUS
Storage
500GB Samsung 980 NVMe M.2 + ADATA LEGEND 710 512GB
PSU
CoolerMaster Elite V3 500W
RAM
x2 Kingston 8GB 3200MHz DDR4 CL16 DIMM FURY Beast RGB
Video card
GeForce® GTX 1660 SUPER™ OC 6G
Case
ATX Midi Tower Case Deepcool CC560 Black
Mouse
ASUS ROG Strix Impact II Wireless
Keyboard
AOC GK500 Gaming Full RGB Mechanical Keyboard
Audio
AOC GH300 USB Gaming Headset
Monitor
AOC Gaming Monitor 24G2SAE 1080p/VA/165 Hz
OS
Windows 11 PRO
Најлошо што може…
Секој пат биле спори, последен пат имав 2 пратки, првата M One - Милшед, втората 4-5 дена покасно порачана преку Трансфера. Втората преку Трансфера стигна прва и ЕЛС ја доставија до врата.
Секој пат (3-4 пати вкупно) Милшпед праќа порака “пратката ти е таму и таму, во рок од 2 дена дојди земи си ја” ко мислиш ќе ја фрлат ако не ја земам…
Последен пат кога бев у пакет шопот да земам пратка возачот ме мавна со пикавец од врата, пошто го џитна на надвор без да погледне… ни култура општа немаат…
Летово една пратка кога ја земав после уште 15 пораки ми пратија и 2 пати звонеа да прашат “абе си имал пратка, дали ја имаш подигнато?” - Ја подигнав јас у рок од два дена ама телетабисите у обична тетратка запишуваат кој земал и што земал…

Шта реци…
Нема што да одиш да ја зимаш сам кога се обврзани да ти ја достават на домашна адреса. Со кого соработуваат од каде се превзимаат пратките?
И мене до сега ми е супер искуството со ЕЛС и ВИП пошта, културни беа и во нормално време се јавија за достава.

^^GoRiLLaZ^^

hello world
7 април 2008
254
184
Нема што да одиш да ја зимаш сам кога се обврзани да ти ја достават на домашна адреса. Со кого соработуваат од каде се превзимаат пратките?
И мене до сега ми е супер искуството со ЕЛС и ВИП пошта, културни беа и во нормално време се јавија за достава.

За културни никој не го спори тоа, ниту пак се криви оние што возат локално.

Они имаат друг проблем, за 10 дена пратките се дојдени тука и поминати на царина. 20 дена не одат да ги земат пратките од аеродром и бавно ги транспортираат до градовите.

Со секоја достава им одам жалба веќе, се надевам ќе ја тргнат оваа партал фирма.

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.745
3.891
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
Добро прашање :)
f872b2bc7fc574bbed1bd1772cc79ecc.jpg

Sent from my M2101K9G using Tapatalk

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.080
14.178
Се надевам дека данокот ќе биде пресметан на сајтот на Тему, Алиекспрес, Амазон и сл. Очигледно ова е возможно. Па потоа со меѓународен банкарски трансфер да се враќа во државата. Ова би било најлесно за да нема задржување и папирологија. Дали и кога би било имплементирано е знак прашање. Но ако на почеток планираат некоја процедура со мануелна проверка на вредноста па да се бара доказ за плаќање ќе биде лудница. Посебно за црн петок па и претстојните празници.

Друго прашање е исто дали пратки кои се нарачани пред да стапи законот на сила ќе бидат даночени. Не знам дали во регулативата ова е предвидено. Но би требало да важи за пратки купени по стапување на законот на сила.

kloki

hello world
24 јули 2015
330
74
Нали тој „Јади бурек“ ја симпатише владеачкава гарнитура, па да се прашува што како во ниедно време има новинари и тој самиот нека истражат објават ако знаат овие што го донеле овој новитет. Ќе има ли поврат и на овој ддв, закај па не ? Оти сите почнаа електронски и ај сега да воведеме провизии разни давачки(продавници,банки итн.) а заштита на потрошувачите кои нарачуваат од домашниве продавачи кои се невоспитани, некултурни, без можност да реагираш на неквалитетен производ услуга итн.Барем овие кинезиве и останатите странски онлајн продавници имаат некаков си систем на заштита поврат,право на рекламација итн. Да не збориме за разно разни домашни лаици(надри-мајстори,занаетчии) кои се без лиценца и наплатуваат од ракав без никаква гаранција,квалитет и документ за сработеното.

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.080
14.178
ЕУ планира и плус 2 евра на пакетчиња од кина со цел да се покријат царински процедури:

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.745
3.891
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO

kloki

hello world
24 јули 2015
330
74
Јосипа Лисац “Магла свуда магла око нас“,сега што правиме ? Нели е решен проблемот со неа или загубени во преводот(маглата) сме ,прст пред око не гледам. Пак труење на воздухот, не се дише „Црнила“ од Коле Чашуле. Скопје има микро клима,да пуштат субвенции за прочистувачи на воздухот. Нови халогени светилки. Час по ликовно образование домашна задача “Се молат учениците да нацртаат магла.“ Да се воведе и данок на магла(на невидено) и на ветер, дожд, сонце, месечина итн. и да има неодложно поврат на истиот од истите. Хајдемо у планине,јер тамо нема вакве климе.

Последна промена:

kloki

hello world
24 јули 2015
330
74
Мислам дека ова се однесува на мали фирми што се бават со продажба/препродажба на ситни работи што сега се увезуваат директно од Кина и го губат ќарот. Под овие фирми мислам принт на маици, дрангулии и слично што стана драстично поевтино да си го купиш од Кина наместо тука да ти наплатат.

Сепак ова е глобален проблем, Кинезите го освоија цел свет и единствениот одговор на западот е да ставаат тешки царини затоа што поинаку не знаат да станат конкурентни, воедно тоа е и мерката демек кај нас а додатно што собираат пари за партиски цели.
„У том грму лежи зец“ кај нас што би рекле северниве соседи на севернава.

Majestic

hello world
25 јули 2008
199
196
Битола
Кај мене почна да се појавува од пред некој ден.
Јас ова го гледам веќе неколку недели, и пред 14-ина дена баш прашав дали поврзано со овие промени, но мислам дека ми одговорија дека не е (види пост подолу).

Ајде се надевам наскоро ќе го разврзиме клопчето нејасности околу ова со давачките.
Дали ова "VAT included" си беше тука од порано, и има некаква врска со интегрирање на најавените дополнителни трошоци во цената?
Погледнете го атачментот 155359

krema

OG
24 јуни 2009
15.726
15.818
youtu.be
Го видов твојот пост (тогаш кај мене го немаше VAT included), вероватно етапно ќе се појави кај сите регистрирани корисници.

FiC DoGG

user
17 април 2007
1.042
1.098
www.behance.net
FiC DoGG's setup  
Processor & Cooler
i7 2600k Noctua NH D14
Motherboard
Asus Sabertooth P67
Storage
840 pro 128GB + 500GB HDD + 1000GB HDD
PSU
CM Real Power 550W
RAM
2x4GB DDR3 1333
Video card
Gigabyte GTX 760 2GB
Case
CM Centurion 5
Mouse
A4tech X7
Monitor
2x Dell U2412m
OS
Windows 8.1 Pro
Тему ДДВ рачунаше на пратки над 1200 ден, сега на сите ќе биде кога ќе влезе во сила.

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.745
3.891
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO

krema

OG
24 јуни 2009
15.726
15.818
youtu.be
Кога веќе го изгласаа овој закон, се наметнува прашањето како и дали ќе може да се прави поврат на ддв како што тоа е регулирано со мојДДВ!?

PC_GAMER

lurker
16 јуни 2017
538
464
Друго прашање е исто дали пратки кои се нарачани пред да стапи законот на сила ќе бидат даночени. Не знам дали во регулативата ова е предвидено. Но би требало да важи за пратки купени по стапување на законот на сила.
Кога веќе го изгласаа овој закон, се наметнува прашањето како и дали ќе може да се прави поврат на ддв како што тоа е регулирано со мојДДВ!?
Ова му доаѓа како да се отвора некаква пандорина кутија:unsure: Не би требало било кој нов или постоечки закон кој се носи, т.е. изменува/дополнува да важи ретроактивно. Ако грешам слободно поправете ме.

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно