Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

TCL ќе ги произведува Sony Bravia Телевизорите

DarthJe5us

poweruser
2 јануари 2012
3.100
2.342
Буквално тоа што го зборев. Бравиата е по прецизен во боите, потесно калибриран од фабрика, по прецизен во во HDR (PQ Tracking), во процесинг и upscaling, и е буквално слично оценет ко телевизор што има подобар екран и 4 пати повеќе зони. Муабетот е ајфон и андроид. И ценовно, и во перформанси и во работа.

А за како работи ОС-от, нема споредба.
Сони има полош инпут лаг.
Сони има послаба осветленост.
Ниеден Сони модел не се справува добро со движења на слика.
Сони има проблем со сецкање на 24/25фпс контент.
Сони има преписка фреквенција за pwm.
Лошо се справуваат дисплеи на Сони со рефлексии.
Поради тоа што панелот на сони е BGR не е погоден за користење како монитор и знае да има проблеми со острина на текст.
Сонцето троши хдми 2.1 порта на eARC.
Сони не подржува хдр10+.

Перформанси би требало и двата телевизори да пуштат 4к60 хдр без проблем.
Можеби Сони работи подобро низ менија.

И двете фирми немаат најсјајни менија.

dekomote

Скептик
11 ноември 2014
2.846
6.401
Скопје
dekomote's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 9 9950x + Arctic Liquid Freezer ||| 360
Motherboard
X870 Aorus Elite WIFI7
Storage
Samsung NVME 980 Pro, Synology DS 920+
PSU
NZXT C850 ATX3.1
RAM
2x16GB G-Skill 6000 CL32
Video card
EVGA RTX 3080Ti FTW3 Ultra
Case
Fractal Design North XL
Mouse
Razer Basilisk v3 Pro, Logitech Master MX 3
Keyboard
Keychron Q1 Max
Audio
Presonus Eris 3.5, Mackie CR8S
Monitor
Dell S2721DGF 165Hz HDR
OS
Fedora
Инаку целата поента на постовите ми е да го намалам величењето на Сони како бренд и омаловажувањето на TCL.
Никој не го „омаловажи“ ТЦЛ друже. Читај убаво, пишав дека ТЦЛ во секој ценовен сегмент нуди подобар телевизор на хартија од сите.

Ама пак кинез е кинез:

Бравија 7 е Бравија 7 секаде. Истата е, исти дисплеј, исто име, исти перформанси.
QM8K го нема во Македонија :) Го има C8K, а пошо ТЦЛ нема јавно инфо за спекс, треба да се ослонуваме на шпекулации од интернет коментари дека e истиот телевизор. Види RTINGS што викаат:

1769927601298.png

Така да, тој текстот погоре ти е џабе.

Последна промена:

DarthJe5us

poweruser
2 јануари 2012
3.100
2.342
Никој не го „омаловажи“ ТЦЛ друже. Читај убаво, пишав дека ТЦЛ во секој ценовен сегмент нуди подобар телевизор на хартија од сите.
Има постови во темата, не мислев на твојот.

Ама пак кинез е кинез:

Бравија 7 е Бравија 7 секаде. Истата е, исти дисплеј, исто име, исти перформанси.
QM8K го нема во Македонија :) Го има C8K, а пошо ТЦЛ нема јавно инфо за спекс, треба да се ослонуваме на шпекулации од интернет коментари дека e истиот телевизор. Види RTINGS што викаат:

Погледнете го атачментот 158255

Така да, тој текстот погоре ти е џабе.
Сигурно има и кај Сони разлики затоа има различни броеви на модел за САД, Англија, Европа итн, кај секој уред има некаква разлика колку и да не кажува производителот.

Кај ТЦЛ една од разликите е што во Европа на некои модели има B&O звучници, а на истите во САД нема.

Нема врска дали кинез е кинез недостатоците на Сонито си остануваат. Секој може да отиде во салон и да види дали му се свиѓа панелот што го гледа. Цените се ненормални за тоа што се нуди.

Оваа спојка е бенефит за Сони, очигледно и пола од бизнисот да е на ТЦЛ истите пари ќе ги прави Сони од овој сегмент од пазарот.

Бенефит за ТЦЛ можеби ќе е што ќе извадат OLED побрзо.

Моменталната разлика во цена меѓу овие модели 65“ е 29.991 денари затоа што сонито е на попуст. Пред тоа беше 62991мкд, што е поскапо од два TCL C81k. Вака е кај сите еквивалентни модели.

Sony веќе користат TCL CSOT панели.

Еве европска рецензија.

Прецизност на бои не можам да коментирам, немам референтен панел како и 99% од луѓето што немаат. Имам олед телефон со совршена прецизност наводност од рецензии и дури и да ја споредам сликата со телевизор кој наводно има одлична прецизност пак има многу различни бои.

dekomote

Скептик
11 ноември 2014
2.846
6.401
Скопје
dekomote's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
X870 Aorus Elite WIFI7
Storage
PSU
NZXT C850 ATX3.1
RAM
2x16GB G-Skill 6000 CL32
Video card
Case
Fractal Design North XL
Mouse
Keyboard
Keychron Q1 Max
Audio
Monitor
Dell S2721DGF 165Hz HDR
OS
Fedora
Сигурно има и кај Сони разлики затоа има различни броеви на модел за САД, Англија, Европа итн, кај секој уред има некаква разлика колку и да не кажува производителот.
Не знам, не пишува така во ривјуто за бравија на ртингс. За ТЦЛ експлицитно пишува, а и името на моделот се разликуваат.

Нема врска дали кинез е кинез недостатоците на Сонито си остануваат. Секој може да отиде во салон и да види дали му се свиѓа панелот што го гледа. Цените се ненормални за тоа што се нуди.
Не претерувај, не се недостатоци, нијанси се во прашање.

Моменталната разлика во цена меѓу овие модели 65“ е 29.991 денари затоа што сонито е на попуст. Пред тоа беше 62991мкд, што е поскапо од два TCL C81k. Вака е кај сите еквивалентни модели.
Само што ТЦЛ-от го нема никаде. Сонито го има. Јас бравиата ја земав 90к од нептун, другарче ја зема 70к последната :)

Ова е за C8K, кај нас се C81K :))))))) не знам дали ме сфаќаш што сакам со ова да кажам? Ко на времето жаомије шо правеше редми ноут икс фори.

Прецизност на бои не можам да коментирам, немам референтен панел како и 99% од луѓето што немаат. Имам олед телефон со совршена прецизност наводност од рецензии и дури и да ја споредам сликата со телевизор кој наводно има одлична прецизност пак има многу различни бои.
сите работи погоре што ги наведе нема да моеш да ги споредиш или да ги видиш во day to day операции, ама багови во софтвер ќе гледаш. Пребарај на редит колку имаат проблем со HDR контент на ТЦЛ да видиш, секој нов апдејт нова мака. И дел имаат, дел немаат, веројатно затоа што се 18 модели за различни пазари.

И не ме сфаќај погрешно, блиску беше да го земам ТЦЛ-от, ама има зошто сони наплаќа премиум.

Enquito

poweruser
8 август 2017
2.613
1.776
Различни модели за различни пазари е нешто најлошо, пошто ртингс и цел свет се фокусирани на УСА пазарот, а ЕУ се небитни, граѓани од втор ред. Пример Хисенсе во Кина и САД се сосема различни модели од моделот во ЕУ. Слично е и за ТЦЛ, таму во САД не смеат да си дозволат пропуст, па шкартот овде го носат. Тоа го правеше и Самсунг со Ексинос во ЕУ, а Снапдрагон во САД, Кина, Кореја.

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.781
10.103

И не ме сфаќај погрешно, блиску беше да го земам ТЦЛ-от, ама има зошто сони наплаќа премиум.
Има премиум и има разлики од 500 до 1000 евра на телевизор.

И не ме сфаќај погрешно, очигледно има причина зашто Sony го продава и овој сегмент како скоро сите останати...

dekomote

Скептик
11 ноември 2014
2.846
6.401
Скопје
dekomote's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
X870 Aorus Elite WIFI7
Storage
PSU
NZXT C850 ATX3.1
RAM
2x16GB G-Skill 6000 CL32
Video card
Case
Fractal Design North XL
Mouse
Keyboard
Keychron Q1 Max
Audio
Monitor
Dell S2721DGF 165Hz HDR
OS
Fedora
И не ме сфаќај погрешно, очигледно има причина зашто Sony го продава и овој сегмент како скоро сите останати...
Профит.

Не им е прв бизнис на сони ова да го направат.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.564
19.249
Профит.

Не им е прв бизнис на сони ова да го направат.
Шок беше кога го продадоа сопствениот бизнис на Samsung, S-LCD.

Истите "причи" и тогаш се водеа. "Не ги бива, алчни, nekvalitetnise..."

Каков гигант, мудоња и визионер треба да бидеш да продадеш бизнис "во најјакото" како тогаш?

Имав доста за пишување, аргументирано како тебе но нозете ми се враќаат кога ќе треба да вкрстиш перо со "nekvalitetnise, negi biva"

Иначе мои пријатели кои барале да земат телевизор "не ср разбирам ја многу ама за гледање фудбал ми е" ги терам да земат Sony. Else, TCL

dekomote

Скептик
11 ноември 2014
2.846
6.401
Скопје
dekomote's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
X870 Aorus Elite WIFI7
Storage
PSU
NZXT C850 ATX3.1
RAM
2x16GB G-Skill 6000 CL32
Video card
Case
Fractal Design North XL
Mouse
Keyboard
Keychron Q1 Max
Audio
Monitor
Dell S2721DGF 165Hz HDR
OS
Fedora
Има премиум и има разлики од 500 до 1000 евра на телевизор.
Инаку, разликата на споредените модели (во америка) е 200 долари

1770029222945.png
1770029232721.png

а не 500 евра. Тука разликата е 500 евра меѓу Бравиа 7 и C81K за кој се шпекулира дека е истиот телевизор со QM8K ама никој точно не знае, за кој нема ривјуа, и телевизор што го нема никаде на лагер, а не па на излог да го видиш. Сеуште се продава C855, кој исто не постои по светов како таков и според шпекулации, е претходен или претпретходен модел. Ако ТЦЛ сакаат да се сериозен бренд, нема да се заебаваат ко Хисенс и останата кинезарија, да вадат за различни земји различни телевизори.
Проблемот е во бабите и жабите.
Ама за цената на Сони тука, криви си се Галерија. Дури јадеа го*на како Нептун продавал баук роба зошто го земав 90к од кај нив а во галерија на блек фрајдеј дојде до минимум 105.000.

Малце претерани се некои разлики тука, во корист на ТЦЛ.

Знаеш дека ова што го прават е дефиниција за помал профит така?
Аутсорсинг произвотство е дефиниција за помал профит??
Сони уште има 49% а ТЦЛ презема комплет произвотство, логистика и сите пропратни работи... Дај не заебавај

Атачменти

• 1770029491295.png
    1770029491295.png
    550,3 KB · Прегледи: 21

dekomote

Скептик
11 ноември 2014
2.846
6.401
Скопје
dekomote's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
X870 Aorus Elite WIFI7
Storage
PSU
NZXT C850 ATX3.1
RAM
2x16GB G-Skill 6000 CL32
Video card
Case
Fractal Design North XL
Mouse
Keyboard
Keychron Q1 Max
Audio
Monitor
Dell S2721DGF 165Hz HDR
OS
Fedora
28 јануари 2017
2.065
4.727
Ресен
Телевизор користам 1 годишно ама затоа не е изгаснат тој што го имам (Филипс некаков)

Ако утре сакам да земам нов, 40-50к, кој би бил за мене помеѓу Сони и ТЦЛ?

dekomote

Скептик
11 ноември 2014
2.846
6.401
Скопје
dekomote's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
X870 Aorus Elite WIFI7
Storage
PSU
NZXT C850 ATX3.1
RAM
2x16GB G-Skill 6000 CL32
Video card
Case
Fractal Design North XL
Mouse
Keyboard
Keychron Q1 Max
Audio
Monitor
Dell S2721DGF 165Hz HDR
OS
Fedora
Телевизор користам 1 годишно ама затоа не е изгаснат тој што го имам (Филипс некаков)

Ако утре сакам да земам нов, 40-50к, кој би бил за мене помеѓу Сони и ТЦЛ?

Ако ти треба смарт тв, земаш TCL.
Ако не ти е важен ОС-от, земаш Hisense. Ќе добиеш повеќе за парите.
Бар во тој ценовен ранк.

DarthJe5us

poweruser
2 јануари 2012
3.100
2.342
Инаку, разликата на споредените модели (во америка) е 200 долари

Погледнете го атачментот 158306
Погледнете го атачментот 158307

а не 500 евра. Тука разликата е 500 евра меѓу Бравиа 7 и C81K за кој се шпекулира дека е истиот телевизор со QM8K ама никој точно не знае, за кој нема ривјуа, и телевизор што го нема никаде на лагер, а не па на излог да го видиш. Сеуште се продава C855, кој исто не постои по светов како таков и според шпекулации, е претходен или претпретходен модел. Ако ТЦЛ сакаат да се сериозен бренд, нема да се заебаваат ко Хисенс и останата кинезарија, да вадат за различни земји различни телевизори.
Проблемот е во бабите и жабите.
Ама за цената на Сони тука, криви си се Галерија. Дури јадеа го*на како Нептун продавал баук роба зошто го земав 90к од кај нив а во галерија на блек фрајдеј дојде до минимум 105.000.

Малце претерани се некои разлики тука, во корист на ТЦЛ.

Аутсорсинг произвотство е дефиниција за помал профит??
Сони уште има 49% а ТЦЛ презема комплет произвотство, логистика и сите пропратни работи... Дај не заебавај
whathifi ги водат како истиот модел.

flatpanelshd исто.

Јасно ми е дека е чудно што има и C81k.
Има и европски сертификати за различни бачеви од телевизорите. Моментално се до KX7 стигнати.

C8K

линк до сертификатот земен од

C81K

Еве бугарски продавач на C8K

кој линка до сертификат за C81K сертификат.

Вака личи C8k како да е првичниот модел и после е сменет во C81k интерно.

dekomote

Скептик
11 ноември 2014
2.846
6.401
Скопје
dekomote's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
X870 Aorus Elite WIFI7
Storage
PSU
NZXT C850 ATX3.1
RAM
2x16GB G-Skill 6000 CL32
Video card
Case
Fractal Design North XL
Mouse
Keyboard
Keychron Q1 Max
Audio
Monitor
Dell S2721DGF 165Hz HDR
OS
Fedora
whathifi ги водат како истиот модел.

flatpanelshd исто.

Јасно ми е дека е чудно што има и C81k.
Има и европски сертификати за различни бачеви од телевизорите. Моментално се до KX7 стигнати.

C8K

C81K

Еве бугарски продавач на C8K

кој линка до сертификат за C81K сертификат.

Вака личи C8k како да е првичниот модел и после е сменет во C81k.

И сега ја треба да го најмувам Шерлок за да се осигурам дека телевизорот што ртингс вика дека е подобар од бравиа 7, е истиот тој што се продава во Македонија, иако тој што се продава тука не носи иста ознака ни со европскиот пандан, го нема официјално никаде и ртингс експлицитно пишува дека не важи ривјуто за него...

Сфаќаш колку е банално кога станува збор за телевизор што кошта 1500 евра, воедно е флегшип на брендот, и за бренд што треба да е водечки бренд во телевизорите?
Мислењето е автоматски споено:

И пази сега!!!

Во ривјуто што го линкна на whathifi, за C8K викаат дека има само 2 2.1 HDMI порти :). Ти кажа дека сонито има 2 наспроти 4 на QM8K :)))))
Свесен сум дека QM8K има 4 2.1, ртингс го вика тоа, ама whathifi вика дека C8K (што е истиот телевизор според тебе) има само 2.

Дополнително, whathifi вика дека поскапо го платиле c8k од bravia 7.

Катастрофа!

Еве ти тред на реддит кај што луѓе сфаќаат дека имаат различни конфигурации на ХДМИ за различни пазари на „истиот“ телевизор. Мислам дека не ќе да е ист...

https://www.reddit.com/r/tcltvs/comments/1o1sepd View: https://www.reddit.com/r/tcltvs/comments/1o1sepd/tcl_qm8k_hdmi_21_and_earc_questions/

Последна промена:

DarthJe5us

poweruser
2 јануари 2012
3.100
2.342
И сега ја треба да го најмувам Шерлок за да се осигурам дека телевизорот што ртингс вика дека е подобар од бравиа 7, е истиот тој што се продава во Македонија, иако тој што се продава тука не носи иста ознака ни со европскиот пандан, го нема официјално никаде и ртингс експлицитно пишува дека не важи ривјуто за него...

Сфаќаш колку е банално кога станува збор за телевизор што кошта 1500 евра, воедно е флегшип на брендот, и за бренд што треба да е водечки бренд во телевизорите?
Мислењето е автоматски споено:

И пази сега!!!

Во ривјуто што го линкна на whathifi, за C8K викаат дека има само 2 2.1 HDMI порти :). Ти кажа дека сонито има 2 наспроти 4 на QM8K :)))))
Свесен сум дека QM8K има 4 2.1, ртингс го вика тоа, ама whathifi вика дека C8K (што е истиот телевизор според тебе) има само 2.

Дополнително, whathifi вика дека поскапо го платиле c8k од bravia 7.

Катастрофа!
Ок, за други производи ти се замара да бараш разлики и да правиш споредби ама за телевизор од 1500 евра не?

Патем и Бравиа 7 има различни сертификати и не е само еден модел.

dekomote

Скептик
11 ноември 2014
2.846
6.401
Скопје
dekomote's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
X870 Aorus Elite WIFI7
Storage
PSU
NZXT C850 ATX3.1
RAM
2x16GB G-Skill 6000 CL32
Video card
Case
Fractal Design North XL
Mouse
Keyboard
Keychron Q1 Max
Audio
Monitor
Dell S2721DGF 165Hz HDR
OS
Fedora
Ок, за други производи ти се замара да бараш разлики и да правиш споредби ама за телевизор од 1500 евра не?
Ми се замара, ама овде не можеш да ги најдеш бре човече, Ц81К не постои, разбираш ли? Ете најди го ти на сајт на тцл! Никој не го има анализирано, се шпекулира! Ти не можеш да тврдиш дека е подобар или полош од некој друг телевизор дур не го анализираш! Се дури прават вака, не може да продаваат „премиум“.

Патем и Бравиа 7 има различни сертификати и не е само еден модел.
Апсолутно. Ама сите бравии имаат ист хардвер, софтвер и ознака. Или, ако немаат, разликите ги пишуваат ртингс па моеш да си процениш. Инаку истите ривјуа важат за сите. За ТЦЛ имаш ист сертификат за телевизори што очигледно се разликуваат во хардвер според ова што го читам во твоите ривјуа :) Ете видиш, немале повеќе 2.1 порти од бравиата.

Последна промена:

DarthJe5us

poweruser
2 јануари 2012
3.100
2.342
Ете видиш, немале повеќе 2.1 порти од бравиата.
Двата модели имаат два 2.1 порти, проблемот е што сони троши една од тие на eARC.

А можеби и не ја троши ако закачиш АВР и преку него тераш се. Ама така си додаваш лаг во гејминг системот. За друга употреба небитно.

dekomote

Скептик
11 ноември 2014
2.846
6.401
Скопје
dekomote's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
X870 Aorus Elite WIFI7
Storage
PSU
NZXT C850 ATX3.1
RAM
2x16GB G-Skill 6000 CL32
Video card
Case
Fractal Design North XL
Mouse
Keyboard
Keychron Q1 Max
Audio
Monitor
Dell S2721DGF 165Hz HDR
OS
Fedora
Двата модели имаат два 2.1 порти, проблемот е што сони троши една од тие на eARC.

Во ред, повлечено.

Не ме сфаќај погрешно, ТЦЛ-от е гром телевизор, можеби најдобриот во моментов (цена/перформанси, висок сегмент). Ама за да бидат врвот, им фали малку полирање. Малку во софтвер, малку во маркетинг.

Последна промена:

DarthJe5us

poweruser
2 јануари 2012
3.100
2.342
Во ред, повлечено.

Не ме сфаќај погрешно, ТЦЛ-от е гром телевизор, можеби најдобриот во моментов (цена/перформанси, висок сегмент). Ама за да бидат врвот, им фали малку полирање. Малку во софтвер, малку во маркетинг.
Пишав и претходно поентата едиствено ми беше да покажам дека ТЦЛ прават многу квалитетни телевизори и дека не се за потценување. Имаат и повисоки модели од C8K и се конкурентни.

Сони веќе користеа панели од нив неколку години. На крај за потрошувачот единствено нешто што е битно е да добие највеќе за парите.

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв