Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Совет за бела техника-очајни домаќинки

dekomote

Скептик
11 ноември 2014
2.844
6.393
Скопје
dekomote's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 9 9950x + Arctic Liquid Freezer ||| 360
Motherboard
X870 Aorus Elite WIFI7
Storage
Samsung NVME 980 Pro, Synology DS 920+
PSU
NZXT C850 ATX3.1
RAM
2x16GB G-Skill 6000 CL32
Video card
EVGA RTX 3080Ti FTW3 Ultra
Case
Fractal Design North XL
Mouse
Razer Basilisk v3 Pro, Logitech Master MX 3
Keyboard
Keychron Q1 Max
Audio
Presonus Eris 3.5, Mackie CR8S
Monitor
Dell S2721DGF 165Hz HDR
OS
Fedora
Не си бил сам и не било до електрониката

Во глобала проблемот бил: "burnt wire harnesses at the back" или им се откачуела жица / изгорен конектор заради што била кратка.
Еден лик велит дека физички го исклучил тоа Еко бублето и немало проблеми (ова да ти било пандан на она зло наречено EGR вентил :) )

Електроника менување не помагало.
Држат вода оние тврдења за жиците. Ајде момак. DIY и малки chop chop и готово :)

Пробав повеќето работи. Работи неколку дена и пак знае да заебе. Ќе ја отворам пак.

Chiller

user
8 март 2012
1.541
1.139
Скопје Аеродром
Некое искуство со telefunken шпорети? Го гледав овој модел TELEFUNKEN TVCC 6060DXF ама освен на setec информации друго ништо не успеав да најдам.
Фала.
Електроника и разлика во температури од 200 степени, нема да трае долго.
Не зборам за конкретнава марка ама најдобро механички без електроника.

Скоти

user
15 октомври 2013
1.273
2.345
Дечки, совет или препорака за стик правосмукалка? Гледам има од 6 000 па се до 60 000 денари. Што е најдобро бенг фор јор бак?

Ron26

poweruser
4 мај 2019
2.215
2.644

Chiller

user
8 март 2012
1.541
1.139
Скопје Аеродром
горење уште ги произведува тие производи. Ти како што гледам имаш предрасуди према кинезите.
Кинеско производство нормално дека е понеквалитетно, нормално дека имам предрасуди. Кога би купил кинески уред тоа би било во крајна нужда. :D

Ron26

poweruser
4 мај 2019
2.215
2.644
Кинеско производство нормално дека е понеквалитетно, нормално дека имам предрасуди. Кога би купил кинески уред тоа би било во крајна нужда. :D

брат, Кина има најдобро производство на светов моментално. Тоа Кина инженери што има светот не може да собере заедно. Било кој бренд може само да се подобри со производство со кинески делови и технологија. Така и Горење.

У случајов тој телефункен ти е пропаднат германски бренд кој сега некој го купил, лепи марка и продава исто кинески шпорети. Исти брендови ти се Искра и Фаворит овде локални. А Горење уште произведува во Словенија, јас машина скоро земав склопена таму.

Chiller

user
8 март 2012
1.541
1.139
Скопје Аеродром
брат, Кина има најдобро производство на светов моментално. Тоа Кина инженери што има светот не може да собере заедно. Било кој бренд може само да се подобри со производство со кинески делови и технологија. Така и Горење.

У случајов тој телефункен ти е пропаднат германски бренд кој сега некој го купил, лепи марка и продава исто кинески шпорети. Исти брендови ти се Искра и Фаворит овде локални. А Горење уште произведува во Словенија, јас машина скоро земав склопена таму.
Јас во кинеска стручност немам сомнеж, проблемот е кога газдите ќе им кажат да биде што поефтино, тоа значи кратење на сите можни репроматерјали од контакти до самиот лим да биде што потенок, помала заштита од корозија и т.н.

Ron26

poweruser
4 мај 2019
2.215
2.644
Јас во кинеска стручност немам сомнеж, проблемот е кога газдите ќе им кажат да биде што поефтино, тоа значи кратење на сите можни репроматерјали од контакти до самиот лим да биде што потенок, помала заштита од корозија и т.н.

па ако сакаш тоа ќе искешираш 500+ евра. Затоа имаш шпорети од 20к и 30к. Па и поскапи.

3 ноември 2012
868
1.896
Area 51
Трајче Дрварчето's setup  
Processor & Cooler
Intel 8088, 4.77MHz
Storage
dual 160KB 5.25-inch disk drives and 10 MB HDD
RAM
16K on-board RAM
Video card
Monochrome Display Adapter
Audio
1-channel PWM
Monitor
IBM 3270
OS
PC-DOS v1.0
Конкретно шпорињата на Горење не се произведени во Кина, во ЕУ се, поточно во Чешка.
Вградливите рерни и плочи се сите произведени во Словенија.
Скоро сите модели на фрижидери се произведуваат во Србија, исто како и години наназад. Има неколку модели што се во Кина.
Машините за перење се произведуваат во Словенија, освен слим моделот...
Горење далеку од тоа дека е на ниво на Миеле или Бош, ама далеку од тоа дека се на ниво со Телефункен или Фаворит.

Хајсенс не е бренд што се продава во чајна шоп, сѐ за 99.

Chiller

user
8 март 2012
1.541
1.139
Скопје Аеродром
Конкретно шпорињата на Горење не се произведени во Кина, во ЕУ се, поточно во Чешка.
Вградливите рерни и плочи се сите произведени во Словенија.
Скоро сите модели на фрижидери се произведуваат во Србија, исто како и години наназад. Има неколку модели што се во Кина.
Машините за перење се произведуваат во Словенија, освен слим моделот...
Горење далеку од тоа дека е на ниво на Миеле или Бош, ама далеку од тоа дека се на ниво со Телефункен или Фаворит.

Хајсенс не е бренд што се продава во чајна шоп, сѐ за 99.
Не е битно кај се произведуваат, туку кој диригира квалитет а кинезот е врв на фалш економичност.

Ron26

poweruser
4 мај 2019
2.215
2.644
Не е битно кај се произведуваат, туку кој диригира квалитет а кинезот е врв на фалш економичност.

друже, не збориме за алиекспрес производи од 3та класа. Хајсенс и Горење ти се најдобри буџет брендови. И освен предрасуди, нема никакви аргументи против нив.

3 ноември 2012
868
1.896
Area 51
Трајче Дрварчето's setup  
Processor & Cooler
Intel 8088, 4.77MHz
Storage
dual 160KB 5.25-inch disk drives and 10 MB HDD
RAM
16K on-board RAM
Video card
Monochrome Display Adapter
Audio
1-channel PWM
Monitor
IBM 3270
OS
PC-DOS v1.0
Токму така. Од ко го купија кинезите Волво, поим за фалш е. Обично тенеќе, канта за сирење.

Chiller

user
8 март 2012
1.541
1.139
Скопје Аеродром
друже, не збориме за алиекспрес производи од 3та класа. Хајсенс и Горење ти се најдобри буџет брендови. И освен предрасуди, нема никакви аргументи против нив.
Не си бил по фабрики да видиш што прават за да заштедат пари.....

Optipro

lurker
5 мај 2021
618
465
Оти вака се тепате која е подобра марка? Кога 99,9 % од цела електроника(за апаратите) се произведува Кина.
И факт, не барајте нешто што има електроника внатре да трае 40 години како што беа механичките Машини/Фрижидери на Горење, Ободин и сл.

ARMac

senior
2 октомври 2010
9.388
12.327
Скопје
androgaming.com
Сите нови машини траат од 7 до 14 години. Лани фрлив Бош за садови после 12 години. Канта стана, само ја крпеа 6 пати поправана.

Преклани исто Бош 11 години, за алишта. 3 пати поправана, еднаш менувана гума.

Беко 11 години, садови, 3 пати поправана, еднаш мењани перки.

LG Фрижидер од 2007-ма, еднаш мењан кондензатор, ништо друго нечепнато уште работи.

Беко шпорет 2006-та. Ништо непоправано, сите рингли и рерна работи.

Самсунг фрижидер од 2002-ра, од најголемите и најскапите тогаш (186цм), двапати мотор менуван во првите 6 години. Сега го заменивме со Liebherr.

И кај е квалитетот? Боље сврти рулет, повеќе шанси има да погодиш тоа него која машина ќе се покаже најбоља.

Па уште и така страсно да ги фалите на форум...

Ron26

poweruser
4 мај 2019
2.215
2.644
Оти вака се тепате која е подобра марка? Кога 99,9 % од цела електроника(за апаратите) се произведува Кина.
И факт, не барајте нешто што има електроника внатре да трае 40 години како што беа механичките Машини/Фрижидери на Горење, Ободин и сл.

електрониката е 100% поуздана од тие старовремски програматори што ги користеа машиниве. Не за џабе тоа се исфрли. Имав една таква ободин, секоја година по 2 пати ја поправав. А и ободин и горење у иста реченица не можеш да ги ставиш. Едниот бренд кои никогаш не се расипува со нешто што е Ш класа.

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.055
14.134
Јас ќе се согласам дека квалитетот од порано денес го нема кај ниту еден бренд. Исто имам искуство поскапи уреди да се расипат побрзо од поефтини и поедноставни. Нема бренд чиј уред не се расипува. Колку ќе трае? Како ќе ти се погоди е работава.

Многу фактори влијаат на ова. Порано не се продаваа толку апарати како денес. И истите во глобала беа поскапи. Во 70 и 80тите години луѓе се задолжуваа со кредити за да купат телевизор во боја. Но стандардите беа поставени високо. Денес сите делови се поефтини заради поефикасен процес на производство. Секој уред има по десетици сензори за разлика од порано кога се беше аналогно и механичко. Но исто е исфрлено олово од лемовите заради екологија. Па имаме снижување на цени заради конкуренција, заработка од резервни делови итн.

Се на се не постои нешто што се вика најдобар бренд во областа на бела техника. Можеби од аспект на новитети и функционалности. Но не и кога станува збор за издржливост.

18 август 2019
1.210
1.176
Во 70 и 80тите години луѓе се задолжуваа со кредити за да купат телевизор во боја. Но стандардите беа поставени високо.
Не е ова поради високите стандарди, туку сѐ што е ново е скапо. 1989 година брат ми купи видео рикордер за 1100 ГМ, 1992 јас купив подобар за 300 ГМ. 2002 купив мобилен телефон за 15000 денари, 2005 купив друг за 2500 денари.

Инаку точно е дека со сегашното сериско и фушерско производство често се случуваат дефекти.

Mario.S

read-only
19 септември 2019
16
9
земи си Горење шпорет. Овие ребредирани производи не знам колку се саглам.
Разгледав и опција вградена рерна+плотна , па некако сега одам натаму најверојатно ќе одам со Electrolux рерна и плотна , во сетек ми рекоа во Полска биле склопувани и добри биле.

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.055
14.134
Разгледав и опција вградена рерна+плотна , па некако сега одам натаму најверојатно ќе одам со Electrolux рерна и плотна , во сетек ми рекоа во Полска биле склопувани и добри биле.
Elektrolux е добар бренд. Јас имам плотна и рерна од нив веќе неколку години и сум задоволен.

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно