Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Сакам да купам iPad Pro 11'' М2 барам мислење?

liduda

read-only
9 јули 2019
41
49
Тука
liduda's setup  
Processor & Cooler
Core i7-10750H
Motherboard
Intel HM470 chipset
Storage
Never enough
PSU
320w
RAM
16 GB DDR4
Video card
GeForce GTX 1660ti
Case
Legion 5
Mouse
Logitech M560 Silent
Keyboard
Logitech K480
Monitor
Dell Ultrasharp
OS
Windows 11 Insider
Би ви бил благодарен за искуство од каде најдобро да купам моментално опции ми се сетек и нептун. И дали воопшто вреди за тие пари. Би го користел за дизајн, илустрации и све останато.

Psycore

Модератор
12 ноември 2013
1.145
1.542
Скопје

Направи си математика дали ти вреди полоша гаранција и 128/256 за неколку илјадарки разлика.
Ако е конкретно меѓу Сетек и Нептун, ни од двете не сум задоволен од поглед на customer care. Исти се горе доле, освен ако немаш некои национални преференци.

liduda

read-only
9 јули 2019
41
49
Тука
liduda's setup  
Processor & Cooler
Core i7-10750H
Motherboard
Intel HM470 chipset
Storage
Never enough
PSU
320w
RAM
16 GB DDR4
Video card
GeForce GTX 1660ti
Case
Legion 5
Mouse
Logitech M560 Silent
Keyboard
Logitech K480
Monitor
Dell Ultrasharp
OS
Windows 11 Insider
Генералната математика ми се базира на рати, и двете се со нула посто камата и како таков не ми е проблем да го расцепкам месечно. мене лично ми одговара 256 гига, само барам мислење генерално од корисник на ајпад дали 2022 верзија вреди да се купи 2 години подоцна. Јас од сетек имам земено лаптоп и 4 години (да чукнам у бука пресована) е коска.

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.814
10.135

Направи си математика дали ти вреди полоша гаранција и 128/256 за неколку илјадарки разлика.
Ако е конкретно меѓу Сетек и Нептун, ни од двете не сум задоволен од поглед на customer care. Исти се горе доле, освен ако немаш некои национални преференци.

Каква е таа полоша гаранција? Ако е нов уредот, гаранцијата на Apple е интернационална и ќе си оди во iStyle без сметка/доказ за купување.

lumixoid

hello world
22 септември 2008
217
257
Каква е таа полоша гаранција? Ако е нов уредот, гаранцијата на Apple е интернационална и ќе си оди во iStyle без сметка/доказ за купување.

Кај Епл датумот за почеток на гаранција може да го внесе само официјален reseller/distributor. Тој е датумот што го читаш во Settings -> Coverage.
Тоа значи дека ако го купиш од друга продавница (пр. Анхоч) тој датум е веќе претходно внесен кога Анхоч ги купил уредите на големо. Реално ќе добиеш пократка од 12м официјална гаранција, а за возврат продавачот ќе ти даде негова гаранција во целосна должина. Поточно, ќе имаш период во кој продавачот ќе биде одговорен за поправка на уредот, а не официјалниот сервис.

Пример, јас купив AirPods од Жирафа во февруари, а откако ги активирав, warranty start date беше некаде во декември. Од Жирафа добив 12м нивна гаранција до следниот февруари.

Оваа разлика може да биде и многу подолга, некогаш и целосно ќе биде истечена официјлната гаранција.

Последна промена:

Psycore

Модератор
12 ноември 2013
1.145
1.542
Скопје
Исто како кај iPhone од официјален reseller (iStyle/Telekom/One/Neptun/Setek) добиваш 1 година интернационална + 1 година локална гаранција. Од мобилара ја добиваш само првата.
Мислењето е автоматски споено:

Кај Епл датумот за почеток на гаранција може да го внесе само официјален reseller/distributor. Тој е датумот што го читаш во Settings -> Coverage.
Тоа значи дека ако го купиш од друга продавница (пр. Анхоч) тој датум е веќе претходно внесен кога Анхоч ги купил уредите на големо. Реално ќе добиеш пократка од 12м официјална гаранција, а за возврат продавачот ќе ти даде негова гаранција во целосна должина. Поточно, ќе имаш период во кој продавачот ќе биде одговорен за поправка на уредот, а не официјалниот сервис.

Пример, јас купив AirPods од Жирафа во февруари, а откако ги активирав, warranty start date беше некаде во декември. Од Жирафа добив 12м нивна гаранција до следниот февруари.

Оваа разлика може да биде и многу подолга, некогаш и целосно ќе биде истечена официјлната гаранција.
Jас кога земав iPhone гаранцијата во Settings ми почна од дента кога го купив. Ама има шанси и истиот ден да им има стигнато набавката.

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.182
18.823
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i9-9900k + Noctua NH D15 Chromax.black
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
SM951 256 + PM981 512 + 850 Pro 512 + 840 Evo 250 + WD Blue 1TB + WD Red 2TB + WD Red 3TB
PSU
Cooler Master Vanguard v850
RAM
Kingston HyperX Predator 2x16GB Kit (2x8GB) DDR4 3200MHz
Video card
MSI RTX3080 SuprimX
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Logitech MX Master 2, Logitech MX Master 3, Logitech Wireless G Pro, Logitech G703
Keyboard
Keychron Q2, Keychron Q6, Logitech MX Keys Mini
Monitor
Dell U2515H
OS
Windows 11 + MacOS

What? Секогаш секој уред што сум го купил од епл се активирал со активирање на уредот и нема никаква врска со активирање на гаранција од официјален продавач или шотијазнам, од кај сега вакви паушални изјави? Пре би рекол дека тебе Ѓирафа ти продале или рифрбишд или половни слушалки.

k3b

hello world
12 декември 2017
404
331
Секој гаранција си се активира во моментот кога се ктивира уредот. Господ знае што имате купено и од каде

Sent from my iPhone using Tapatalk

Delta111

hello world
23 мај 2010
134
146
Епл дава една година нивна гаранција (нивен овластен дистрибутер е одговорен) и една година од продавач, ако е купено од Нептун или Сетек тие ќе бидат одговорни да го пратат за поправка и проверка втората година. Секоја гаранција може да се провери и корегира (ако има грешка во датумите) кај нивен овластен дистрибутер.

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.182
18.823
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i9-9900k + Noctua NH D15 Chromax.black
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
SM951 256 + PM981 512 + 850 Pro 512 + 840 Evo 250 + WD Blue 1TB + WD Red 2TB + WD Red 3TB
PSU
Cooler Master Vanguard v850
RAM
Kingston HyperX Predator 2x16GB Kit (2x8GB) DDR4 3200MHz
Video card
MSI RTX3080 SuprimX
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Logitech MX Master 2, Logitech MX Master 3, Logitech Wireless G Pro, Logitech G703
Keyboard
Keychron Q2, Keychron Q6, Logitech MX Keys Mini
Monitor
Dell U2515H
OS
Windows 11 + MacOS
Епл дава една година нивна гаранција (нивен овластен дистрибутер е одговорен) и една година од продавач, ако е купено од Нептун или Сетек тие ќе бидат одговорни да го пратат за поправка и проверка втората година. Секоја гаранција може да се провери и корегира (ако има грешка во датумите) кај нивен овластен дистрибутер.

Од каде тоа дека нептун или некој друг дава една година гаранција плус на таа на епл?

PanceB

read-only
31 октомври 2018
33
24
Пред точно една недела земав слушалки директно од iStyle, од нивна страна рекоа дека има 1 година интернационална гаранција и плус уште 1 година од страна на iStyle (вкупно 2 години).
Само што ги активирав, во Settings си ја пишуваше датата, но на страната на Аpple излегува сосем друго.

За корисникот што има земено од Жирафа слушалки нити се рефрбишд нити се половни, туку Apple имаат некоја нова политика само директно од Аpple Store да ги покажува на нивната страна.

APPLE.png

worker_x

hello world
17 март 2010
404
416
iPhone 14 Pro Max купен во Ледиком, не отпакуван(освен сами ако препакуваат :D), во Јануари, тогаш и уклучен, на страната од Епл пишуваше дека од Декември почнала гаранцијата.

Што е финтата, не знам.

Се извинувам за офтопик.

lumixoid

hello world
22 септември 2008
217
257
What? Секогаш секој уред што сум го купил од епл се активирал со активирање на уредот и нема никаква врска со активирање на гаранција од официјален продавач или шотијазнам, од кај сега вакви паушални изјави? Пре би рекол дека тебе Ѓирафа ти продале или рифрбишд или половни слушалки.

iPhone 14 Pro Max купен во Ледиком, не отпакуван(освен сами ако препакуваат :D), во Јануари, тогаш и уклучен, на страната од Епл пишуваше дека од Декември почнала гаранцијата.

Што е финтата, не знам.

Се извинувам за офтопик.

Тука убаво е објасното дека гаранцијата почнува кога производот е купен од авторизиран reseller/distributor.
Пребарајте по нет, ќе најдете голем број идентични објаснувања.

Тоа значи дека во системот на Apple ќе стои тој податок како датум кога тој уред бил продаден.
Политикава е сменета пред неколку години. Претходно било од датум на активација.
Ако купам од iStyle/Apple Store или било кој друг авторизиран reseller тој ќе има пристап до системот на Apple за да внесе датум на продажба и реално ќе се поклопи со датумот на активација.
Ако купам од препродавач кој не е официјален, тогаш датумот ќе биде кога тој го купил производот од авторизиран дистрибутер.

vladimir171

lurker
15 ноември 2007
632
454
На времето беше активирање на гаранција од моментот на активирање на уредот и имаше само 12 месеци па ако сакаш нешто повеќе можеше да се докупи apple care од ајстајл. Сменето е ова веке подолг период ама пошто никој не ги чита промените кога ќе ги објават сите мислат дека сеуште важи од активирање :)

Delta111

hello world
23 мај 2010
134
146
Од каде тоа дека нептун или некој друг дава една година гаранција плус на таа на епл?

Во ЕУ е така со тоа што кај нас заради малиот пазар можеби се договориле и втората година iStyle директно да ги презема гаранцииите, според Consumer Law во ЕУ втората година продавачот ги зема уредите и му ги праќа на Епл за поправка или проверка.

Од сајтот на iStyle:

„Интернационалната гаранција за сите Apple уреди е во траење од 12 месеци, за сите физички и правни лица. Гаранција од дополнителни 12 месеци имаат сите физички лица кои ќе приложат соодветен документ (фактура), дека уредот е купен од официјален препродавач во Р. С. Македонија.“

kirev

senior
31 мај 2010
9.070
7.755
Ви благодарам. Имам купено два уреди од Жирафа што веднаш се активираа и покажуваа една година гаранција на сајтот на Епл. Иако беа со чешки тастатури. И еден од Ајстајл што скоро му истече едногодишната гаранција на сајтот на Епл.
Не знам како е решено во ЕУ, ама мислам дека во нашиот Закон стои дека мора да има писмена гаранција со точни датуми во неа. Ете ако ја најдам сметката некаде, ќе проверам дали таму пишува пошто принт скрин не знам колку ќе почитуваат ако тргне нешто наопаку :( (А ова што го пишале „физички лица“ малце е чудно... Нејсе, ако мора ќе бараме чаре)

InSides

lurker
21 февруари 2009
770
2.042
iStyle мора да ги испочитува тие услови. Назначени им се од Apple и од ЕУ. Што ќе рече, сметката нека е и од вон МК, мора да ја (и ја) испочитуваат.

Дополнително, македонската легислатива во голема мерка е порамнета со онаа во ЕУ, од неколку причини, помеѓу кои (1) потреба од усогласување во однос на идна интеграција и (2) делумна мрзливост за алтернативна локална легислатива. Оттука, пак ќе речам во голема мерка, голем дел од тие регулативи се применливи и на локално ниво.

Psycore

Модератор
12 ноември 2013
1.145
1.542
Скопје
Mене така ми рекоа кога се јавив во iStyle. Од било каде да ти е купен во Македонија ако приложиш легална фактура и фискална ќе ја добиеш таа екстра гаранција.

kirev

senior
31 мај 2010
9.070
7.755
iStyle мора да ги испочитува тие услови. Назначени им се од Apple и од ЕУ. Што ќе рече, сметката нека е и од вон МК, мора да ја (и ја) испочитуваат.

Дополнително, македонската легислатива во голема мерка е порамнета со онаа во ЕУ, од неколку причини, помеѓу кои (1) потреба од усогласување во однос на идна интеграција и (2) делумна мрзливост за алтернативна локална легислатива. Оттука, пак ќе речам во голема мерка, голем дел од тие регулативи се применливи и на локално ниво.
Well, Македонија не е во ЕУ. И за гаранциите уште е нерамна. Епл/Ајстајл ништо не мора да прават. И дали во ЕУ се ограничува гаранцијата само за физички лица?

hawk

read-only
19 март 2022
38
34
Тука убаво е објасното дека гаранцијата почнува кога производот е купен од авторизиран reseller/distributor.
Пребарајте по нет, ќе најдете голем број идентични објаснувања.

Тоа значи дека во системот на Apple ќе стои тој податок како датум кога тој уред бил продаден.
Политикава е сменета пред неколку години. Претходно било од датум на активација.
Ако купам од iStyle/Apple Store или било кој друг авторизиран reseller тој ќе има пристап до системот на Apple за да внесе датум на продажба и реално ќе се поклопи со датумот на активација.
Ако купам од препродавач кој не е официјален, тогаш датумот ќе биде кога тој го купил производот од авторизиран дистрибутер.
Еве јас имам купено производи од повеќе продавници. Пример, телефон од мобеликс, гаранцијата почна од денот кога го активирав телефонот, слушалки од plaisio, гаранцијата почнуваше од денот на активирање. Последно, лани, лаптоп од istyle, гаранцијата исто почна од денот кога се активираше. За плус една година гаранција, имаше некоја ЕДУ акција со кој што моравме да приложиме индекс, па да ја добиеме.

stefan_mkd

lurker
18 март 2015
843
669
Заден продукт што сум купил се Airpods Pro во Мај лани. Активирани неколку недели по купување и гаранцијата стоеше од дата на активација. После 3-4 недели доплатив за AppleCare+ и добив 2 години гаранција од дента кога доплатив.

InSides

lurker
21 февруари 2009
770
2.042
Well, Македонија не е во ЕУ. И за гаранциите уште е нерамна. Епл/Ајстајл ништо не мора да прават. И дали во ЕУ се ограничува гаранцијата само за физички лица?

Што ти е поентата?

Не ти се верува во она што е напишано? Не знам дали во ЕУ се ограничува гаранцијата само за физички лица - но тоа не е ни поентата. Поентата е дека гаранцијата во МК ти е 24 месеци во усогласеност со ЕУ стандарди.

членови онлајн
мислења
теми
членови

Нови мислења

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно