Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Safe City - Камерите за казнување

xenon

εικονοκλάστης
15 јануари 2011
4.761
12.718
Skopje
www.wemaxa.com
Ќе бидам краток, ме мрзи да се обасјнувам повеќе и бескрајно да се развлекуваме за историја, и ментален склоп на западот, и хемиските реакции во мозокот на просечниот германец. И како се тренира просечно човечко битие.

Ќе возат каде шо е предвидено со закон, ако му тресе скутерот поради дупки во тротоарот ќе си го бутка по истиот.
За возење по коловоз со тротинет треба да се лежи затвор, подобро тој него некој недужен шо ќе го акне со кола.

Кина и глобална политика е друга тема, исто ме мрзи ....

(за последниов пасос) Да важи, баш така е, во германија за рекнострукција на раскрсница има треабат 12 месеци, инфраструктура направиле, па закон донеле. :D
Исто како за Скопје ќе те прашам, да не си бил ти во некоја друга германија?

+ индиректен ad hominem, да бидеме пак педантни. 1.9tdi е најдобриот погонски агрегат произведен од VW (за масовна употреба), и во топ 3 во историја на авто. индустрија.
(и не возам дизел, ни пак некад сум возел)

Ајт, терај.

Нормално ќе те мрзи кога ти снема аргументи. Лесно е да се глуми кооперациски филозоф. Глеам зачленет си од 2008 година и за 18г. имаш едвај 190 поста. Ме чуди што толку те дирна да излезеш од нафталин и да се потрошиш на темава. Во однос на аргументи, тоа што викаш дека "ќе си го бутка по тротоар" a по коловоз нема да вози само кажува дека едноставно не сакаш тротинети во било која форма и издание. Што друго не сакаш кога веќе правиме желботека на темава, едни почнаа точаци не сакаат, други не сакале 3 слободни ленти, трети гумени бомбони. Ако је бал нек је маскембал.

А тоа за 1.9 TDI само потврдува дека точно те прочитав на која банда припаѓаш со сфаќања. Никој не го нападна Тадеј дека е добар или лош мотор, пак и тука релативизираш, но 1.9 Тадеј е мотор кој официјално престана да се произведува 2008-ма година и не, не се вози кај нас затоа што бил 1-2-3 место и "коска" туку затоа што толку ни е чергата тука. Али балкански его трип, не возел 1.9 тадеј пошто нема пари за нова кола туку пошто бил најбољи, новите не чинеле, не можеш да заебеш кооперација балканец така лесно..

Последна промена:

Popay

hello world
21 декември 2008
194
86
Нормално ќе те мрзи кога ти снема аргументи. Лесно е да се глуми кооперациски филозоф. Глеам зачленет си од 2008 година и за 18г. имаш едвај 190 поста. Ме чуди што толку те дирна да излезеш од нафталин и да се потрошиш на темава. Во однос на аргументи, тоа што викаш дека "ќе си го бутка по тротоар" a по коловоз нема да вози само кажува дека едноставно не сакаш тротинети во било која форма и издание. Што друго не сакаш кога веќе правиме желботека на темава, едни почнаа точаци не сакаат, други не сакале 3 слободни ленти, трети гумени бомбони. Ако је бал нек је маскембал.

А тоа за 1.9 TDI само потврдува дека точно те прочитав на која банда припаѓаш со сфаќања. Никој не го нападна Тадеј дека е добар или лош мотор, пак и тука релативизираш, но 1.9 Тадеј е мотор кој официјално престана да се произведува 2008-ма година и не, не се вози кај нас затоа што бил 1-2-3 место и "коска" туку затоа што толку ни е чергата тука. Али балкански его трип, не возел 1.9 тадеј пошто нема пари за нова кола туку пошто бил најбољи, новите не чинеле, не можеш да заебеш кооперација балканец така лесно..

Момак, разговараме за тротинети на јавен форум , не се решава судбината на Галактичката Империја .... не се нервирај
Незнам, твој став е дека ако се направи 500км точак/тротинет патеки, народот ќе се понаша како германци ? Детски и наивно ... убаво реков си живееш во некое ѕвоно
според ова шо го пишуваш последниве 5 поста.

Шо има везе кога сум зачленет, пак ад хоминем? По кој пат? до сеа 100 пати има навреди кон мене, еве јас нема да се спуштам на твое ниво и нема да те навредувам
Ме дирна пошо до сега 120 пати ќе ми улетале под кола, колеги/колешки се испокршија (види предходни постови), пријатели претрпеле трауми од камикази возење итн , со кои аргументи вози по коловоз, не му е лагодно на тротоар?
Извини, нека си тераат кај сакаат, коловоз не е за точаци и тротинети.

Незнам како да ти објаснам дека дизел не сум возел ни ќе возам ни ми е гајле кој вози и каде и на кој му е чергата ваква или онаква.
Ни дали ХЕВ тојота била подобра од незнам шо итн.

Де просветли ме ? На која багра припаѓам ? :D
(ќе ми правел психолошко профилирање, со вметнување на тди замки по постовите) :D

Последна промена:

xenon

εικονοκλάστης
15 јануари 2011
4.761
12.718
Skopje
www.wemaxa.com
Момак, разговараме за тротинети на јавен форум , не се решава судбината на Галактичката Империја .... не се нервирај
Незнам, твој став е дека ако се направи 500км точак/тротинет патеки, народот ќе се понаша како германци ? Детски и наивно ... убаво реков си живееш во некое ѕвоно
според ова шо го пишуваш последниве 5 поста.

Шо има везе кога сум зачленет, пак ад хоминем? По кој пат? до сеа 100 пати има навреди кон мене, еве јас нема да се спуштам на твое ниво и нема да те навредувам
Ме дирна пошо до сега 120 пати ќе ми улетале под кола, колеги/колешки се испокршија (види предходни постови), пријатели претрпеле трауми од камикази возење итн , со кои аргументи вози по коловоз, не му е лагодно на тротоар?
Извини, нека си тераат кај сакаат, коловоз не е за точаци и тротинети.

Незнам како да ти објаснам дека дизел не сум возел ни ќе возам ни ми е гајле кој вози и каде и на кој му е чергата ваква или онаква.
Ни дали ХЕВ тојота била подобра од незнам шо итн.

Де просветли ме ? На која багра припаѓам ? :D

Никој не се нервира, не знам за тебе, јас само ти ги напаѓам контрадикциите. Кога веќе толку педантно го повторуваш она ad hominem, научи барем што значи пред да го употребиш во секоја реченица. Тоа што ти ги анализирам контрадикциите што ги изнесуваш не е напад врз личноста туку напад врз твоите погрешни ставови. За разлика од тебе кој дебатата ја почна дека јас лично бранам тези тука затоа што дивеам со тротинет како девелопер со ранче што брза до офисот...

Во врска со "коловоз не е за точаци", според Законот за безбедност во сообраќајот (чл.96), велосипедистот е должен да се движи по десната страна на коловозот доколку нема велосипедска патека. Тротоар, под услов да го има и да не е полн со контејнери или испаркирани возила, не е наменет за велосипедисти туку за пешаци.

Делот каде што кукаш како "120 пати ќе ти улетале под кола" и како кумата претрпела "трауми од камикази" е врв! Класична замена на тези. Со цел памет ги кривиш тие на точак и тротинет како тие се закана по живот а не тие што седат во тон и ипол челик и буљаат во еден телефон а зборат на друг? Статистика за смртност и тешки повреди на патишта ја полнат колите а не тие на две тркала. Тие на 2 најчесто можат сами себе да се сј*бат, што од невнимание, што од аздис, што од неносење заштитна опрема, но многу често од некој што поминал на црвено, некој што отворил врата пошто (извини не те видов, кумата ми вртеше - итно и беше), некој што свртел каде што не треба, некој што излегол од споредна и не почитувал предност итн итн.

И да, ако се направат патеки, народ ќе вози по нив. Прошетај по кеј, секаде кај што има патеки активно се користат но за жал нема насекаде. Маалски улици не само што немаат велосипедски туку нема ни тротоар (заради испаркирани абдали - што никој не ги казнува!) по кој мајки со колички за бебиња ќе може да се движат па мораат по коловоз каде некоја фрустрирана будала сега вози +20+40км/ч за да компензира за изгубено време кога морал да глумата финоќа под камера.

На која банда? На онаа што кога ќе биде фатена во незнаење и ставена во тесно, одеднаш ја "мрзи", па се префрла на кукање дека била "навредена", па глуми дека е над ситуацијата со "ајт терај", ама пак панично мора да реплицира за да го има последниот збор.

gdamjan

poweruser
3 април 2008
4.060
3.505
Скопје
damjan.softver.org.mk
gdamjan's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 Pro 4650G / Cooler Master Hyper 212 Black
Motherboard
MSI MAG B550m Mortar Wifi
Storage
NVME: 1TB AData XPG SX8200 Pro / HDD: 2x 2TB Toshiba P300
PSU
Gigabyte G750H
RAM
G. SKILL Ripjaws V Series 2x 16GB / DDR4 3200Mhz/CL16
Video card
Vega 7 on APU
Case
Bequiet! PureBase 500
Mouse
Logitech MX Anywhere 2S
Keyboard
ThinkPad USB Keyboard With TrackPoint (sk-8855)
OS
Arch Linux

Статистичките податоци до 22 јуни 2026 година покажуваат импресивни резултати во поглед на безбедноста:
Бројот на загинати лица во сообраќајни несреќи е намален за 40%, односно од 55 жртви во истиот период лани, на 34 оваа година.

Popay

hello world
21 декември 2008
194
86
Никој не се нервира, не знам за тебе, јас само ти ги напаѓам контрадикциите. Кога веќе толку педантно го повторуваш она ad hominem, научи барем што значи пред да го употребиш во секоја реченица. Тоа што ти ги анализирам контрадикциите што ги изнесуваш не е напад врз личноста туку напад врз твоите погрешни ставови. За разлика од тебе кој дебатата ја почна дека јас лично бранам тези тука затоа што дивеам со тротинет како девелопер со ранче што брза до офисот...

Во врска со "коловоз не е за точаци", според Законот за безбедност во сообраќајот (чл.96), велосипедистот е должен да се движи по десната страна на коловозот доколку нема велосипедска патека. Тротоар, под услов да го има и да не е полн со контејнери или испаркирани возила, не е наменет за велосипедисти туку за пешаци.

Делот каде што кукаш како "120 пати ќе ти улетале под кола" и како кумата претрпела "трауми од камикази" е врв! Класична замена на тези. Со цел памет ги кривиш тие на точак и тротинет како тие се закана по живот а не тие што седат во тон и ипол челик и буљаат во еден телефон а зборат на друг? Статистика за смртност и тешки повреди на патишта ја полнат колите а не тие на две тркала. Тие на 2 најчесто можат сами себе да се сј*бат, што од невнимание, што од аздис, што од неносење заштитна опрема, но многу често од некој што поминал на црвено, некој што отворил врата пошто (извини не те видов, кумата ми вртеше - итно и беше), некој што свртел каде што не треба, некој што излегол од споредна и не почитувал предност итн итн.

И да, ако се направат патеки, народ ќе вози по нив. Прошетај по кеј, секаде кај што има патеки активно се користат но за жал нема насекаде. Маалски улици не само што немаат велосипедски туку нема ни тротоар (заради испаркирани абдали - што никој не ги казнува!) по кој мајки со колички за бебиња ќе може да се движат па мораат по коловоз каде некоја фрустрирана будала сега вози +20+40км/ч за да компензира за изгубено време кога морал да глумата финоќа под камера.

На која банда? На онаа што кога ќе биде фатена во незнаење и ставена во тесно, одеднаш ја "мрзи", па се префрла на кукање дека била "навредена", па глуми дека е над ситуацијата со "ајт терај", ама пак панично мора да реплицира за да го има последниот збор.

Кои се тие контрадикции ?
Сам си се јави за девелоперот/ранче/шо и да е, никој не те цитирал, ни директно те посочил. Види поназад.
И незнам што толку ти смета тоа, девелопер/ранче/слушалки и слично, тој ден тоа се погоди да видам на улица, двајца мамлази девелопери.
Утре ќе бидат друг профил на мамлази и така натаму.
Ти кажав веќе еднаш не ми сметаат "девелопери" ги имам околку мене.

Еве имаме една работа што се сложуваме, конкретно за тие шо буљаат во телефон додека возат, ваквиве треба да им се додели инстант "ладење" 12 месеци.

За нешто шо е кристално јасно на сите освен на тебе. Тротинети се напаст во сообраќај, треба да се регулираат, со оштри мерки и тоа е тоа.
Ти ми мантраш 2 дена дека на балканов со правење на инфраструктура ќе се сменел менталитет, сите ќе биле супер примерни и ружи ќе цетале, биди озбилен.

Па не дека некои брилијантни аргументи изнесе, ама за навреди немаш кочница.
Мојот став е јасен без да должам повеќе, ригорозни казни за мангупи во сообраќај, сакаш тротинети (во моментов најчир), точаци, мотори, коли и се остало.
Тротинет во сообраќај ти е најлоша можна комбинација на лоша регулатива, лош enforcement, балканска психологија, лош вид на транспорт (да се повтарам, законите на физиката се тие).

панично ? ок

Ragnar

poweruser
9 декември 2015
2.555
3.182
Macedonia
Ragnar's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 3 2200G
Storage
Samsung 850 EVO 500 GB SSD
RAM
8 GB
Monitor
DELL S2419H
OS
Windows 10 Pro
Кога станува збор за инфраструктура, од Железничка до Ново Лисиче има велосипедски патеки и широки тротоари за пешаци. Повеќе од пола од точаците возат кај пешаците, по некој пешак редовно пешачи на велосипедската патека, моторчиња се честа појава на тротоарот како и тротинетите кои излетуваат од сите страни, а се случило да видам и точаци и тротинети во најдесната лента од булеварот, тука се и претрчувањата на црвено на раскрсници. Порано и колите поминуваа на "малку црвено" ама сега со камериве речиси да не останаа такви паметњаковичи кои често предизвикуваа страшни сообраќајни незгоди кај Мајчин Дом, Тобако 2, Веро и Булевар Србија. Како и да е, тргни пешки од Железничка до Ново Лисиче и ќе видиш неколку примери на прекршување на сообраќајните правила во било кое време, а инфраструктура има.
Потоа, како што имам кажано повеќе пати, влези на било кој паркинг од мол, вклучувајќи го и ГТЦ, и ќе видиш какви дебили живеат меѓу нас. Обавезно има некој паркиран на место каде очигледно не е за паркирање (не е обележано), меѓутоа е блиску до влезот. И слушаш на разглас - да го премести возилото со таблички дрн дрн.

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв