Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Safe City - Камерите за казнување

Ron26

poweruser
4 мај 2019
2.214
2.643
Не знам дали возењево точак го суши мозокот? Гледам едено детиште од водно со електричен точак шиба со 50 на саат надоле и ќе изгази пешаци кои излегле на чист воздух. Друг дебил на инстаграм редовно се снима уз сообраќај каде ги крши сите можни правила.

DrMTR

senior
27 март 2014
7.918
8.409
Не знам дали возењево точак го суши мозокот? Гледам едено детиште од водно со електричен точак шиба со 50 на саат надоле и ќе изгази пешаци кои излегле на чист воздух. Друг дебил на инстаграм редовно се снима уз сообраќај каде ги крши сите можни правила.
View: https://youtu.be/4pJv3y5f9ZU?si=_N9HKBNlcTzSwvcS

kirev

senior
31 мај 2010
9.029
7.694
А можеби и возењето кола. Уствари според групава сигурно го суши мозокот. Пошто качување на хауби, велосипедери, омраза кон секој друг вид на сообраќај, ова она...
(инаку генерално гледано, мешањето на бициклисти и пешаци порано не беше дозволено, т.е. мораше да бидат физички одвоени патеките. ова што го направија демек мајка со дете и бицикли е КАТАСТРОФА пошто еве детево е убедено дека е океј да вози брзо надолу каде што има многу пешаци)

maci

poweruser
2 април 2008
3.383
972
како што гледам мотори не намалуваат пред камери
и слободно возат над 60/70

значи нив не ги регистрира сејв сити?

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.145
16.230
И као детево нешто се правда на Јутуб? Тера наратив дека не било напишано дека патеката не е за точаци и затоа тој лета ко будала надоле меѓу пешаци?

Абе не сејф сити, роботи со пендраци ни требаат на секои 5 метри да ја научат оваа нација понашање човече. Неверојатно е ова што се случува.

Ragnar

poweruser
9 декември 2015
2.498
3.101
Macedonia
Ragnar's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 3 2200G
Storage
Samsung 850 EVO 500 GB SSD
RAM
8 GB
Monitor
DELL S2419H
OS
Windows 10 Pro
Мислам дека детето само сака да собере views и likes.

pipelin

Caffeine & IT.mk
8 мај 2010
2.689
3.325
Skopje
pipelin's setup  
OS
macOS
Офтопик:
Не ја знам патеката, и по некој мој заклучок и двајцата се во право ако патеката не е обележана. Човекот си ги брани децата, ете имал случај и малце побурно реагира. Од друга страна па детето знае дека патеката е за сите и си вози. Проблемот тука го гледам во институциите што не си ја работат работата, да ги обележат патеките и едноставно да ги отстранат овие проблеми.

Инаку детето најверојатно е уплашено од самиот пристап и неговата култура му даде повеќе „сила“ другиот така да се однесува. Пример ако му врател: не ми јади ку#от многу не е од мајкати пи#ката патекава, сигурно немало така да продолжи да се однесува типов. Сепак почит за детето за културата, можеби дека снима, па испаѓа жртва, кој знае..

Е сега друго што приметив е што многу луѓе застанаа на страна на детево. Но први сме после да судиме и да даваме правда кога некој стварно ќе згазне некого во ваков случај.

Заклучокот: Државата не си ја работи работата, луѓето се накурчени и не знаат со добро да комуницираат и да објаснат за потенцијалните ризици, и останатите кои пишуваат коментари на интернет се тешки дебили.

Trtka

Gaining Сало
11 април 2018
701
998
Офтопик:
Не ја знам патеката, и по некој мој заклучок и двајцата се во право ако патеката не е обележана. Човекот си ги брани децата, ете имал случај и малце побурно реагира. Од друга страна па детето знае дека патеката е за сите и си вози. Проблемот тука го гледам во институциите што не си ја работат работата, да ги обележат патеките и едноставно да ги отстранат овие проблеми.

Инаку детето најверојатно е уплашено од самиот пристап и неговата култура му даде повеќе „сила“ другиот така да се однесува. Пример ако му врател: не ми јади ку#от многу не е од мајкати пи#ката патекава, сигурно немало така да продолжи да се однесува типов. Сепак почит за детето за културата, можеби дека снима, па испаѓа жртва, кој знае..

Е сега друго што приметив е што многу луѓе застанаа на страна на детево. Но први сме после да судиме и да даваме правда кога некој стварно ќе згазне некого во ваков случај.

Заклучокот: Државата не си ја работи работата, луѓето се накурчени и не знаат со добро да комуницираат и да објаснат за потенцијалните ризици, и останатите кои пишуваат коментари на интернет се тешки дебили.
Баш како што наведе, тоа е патека а не спуст стаза… дечкото лета… не вози велосипед туку лета ко факин идиот … буквално испробува адреналински спорт по пешачка патека…. И да во право си . Државата потфрла, треба закон за забрана на вакви идиотозми.

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.145
16.230
Човекот си ги брани децата, ете имал случај и малце побурно реагира. Од друга страна па детето знае дека патеката е за сите и си вози.
Абе види, и во парк нема проблем некој да си вози точак меѓу пешаци и на тротоар нема проблем, ни на плоштад нема проблем, нема потреба да се обележува секој сантиметар квадратен дали е за точаци или пешаци. Ама во тесна патека каде имаш пешаци, каде е лизгаво и стрмно, па не можеш да леташ бре со метален велосипед надолу и да очекуваш дека луѓено ќе скокаат настрана од тебе како на Кармагедон. Човечки е да се ставиш во кожата на другиот и да се запрашаш чекај бе што правам јас дали сум нормален? Не ти требаат никакви институции за тоа. Не може државата на постави 500 милиони знаци на секоја педа дека луѓето треба да се тргнат од велосипедите. Тоа е глупост.

требаше тука да дојде полиција, да направи записник и да ја седнат мајка му на детево да и одржат лекција по воспитување на дете па да седне таа дома после да го воспита, да му рече абе шапшал, ги доведуваш во опасност другите ќе изедеш ќутек некој ден, подобро јас да те скршам од маање сега тебе него некој друг утре да те прекрши на сред улица кога ќе згазиш дете пошто си глуп.

Пошто да бидеме реални, да ми згази мене дете вака, ќе му ги искршам и рацете и нозете на лице место, око за око, зуб за зуб. Затоа мајка му треба да го седне и да го исшамара, да му го вгради тоа чувство во тимбата за општествено однесување и одговорност пред другите.

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.479
2.924
Офтопик:

Најмалце шо можеше да напрај детево (ако беше „културно“ ко шо велиш), после раговорот и укажувањето за тоа каква е патеката -ако пред тоа не знаело, е да не вози понатаму во спуст стајл, или да се врати назад (ама тоа потешко).
Така што, нема „култура“ кај детево што снима, имало малце страв од ситуационен ќотек, па како што заминала ситуацијата, така заминала и „културата“.

pipelin

Caffeine & IT.mk
8 мај 2010
2.689
3.325
Skopje
pipelin's setup  
OS
macOS
Абе види, и во парк нема проблем некој да си вози точак меѓу пешаци и на тротоар нема проблем, ни на плоштад нема проблем, нема потреба да се обележува секој сантиметар квадратен дали е за точаци или пешаци. Ама во тесна патека каде имаш пешаци, каде е лизгаво и стрмно, па не можеш да леташ бре со метален велосипед надолу и да очекуваш дека луѓено ќе скокаат настрана од тебе како на Кармагедон. Човечки е да се ставиш во кожата на другиот и да се запрашаш чекај бе што правам јас дали сум нормален? Не ти требаат никакви институции за тоа. Не може државата на постави 500 милиони знаци на секоја педа дека луѓето треба да се тргнат од велосипедите. Тоа е глупост.

требаше тука да дојде полиција, да направи записник и да ја седнат мајка му на детево да и одржат лекција по воспитување на дете па да седне таа дома после да го воспита, да му рече абе шапшал, ги доведуваш во опасност другите ќе изедеш ќутек некој ден, подобро јас да те скршам од маање сега тебе него некој друг утре да те прекрши на сред улица кога ќе згазиш дете пошто си глуп.

Пошто да бидеме реални, да ми згази мене дете вака, ќе му ги искршам и рацете и нозете на лице место, око за око, зуб за зуб. Затоа мајка му треба да го седне и да го исшамара, да му го вгради тоа чувство во тимбата за општествено однесување и одговорност пред другите.

Види, јас сум планинар, не возам точак, искрено што е до мене не сакам точак да ми налета во фаца додека се качувам по козја патека (така ми личи она). Но колку што е моја толку е и на точакот патеката, затоа што никаде не му пишува дека за него е забрането. Затоа велам да се означат патеките за да ако утре ти налета некој идиот да го уништиш на суд. Инаку ако веќе зборам, да мразам точаци да ми одат по патека, затоа што јас имам побавен момент на одговор за разлика од тој што се спуштил надолу и лета. Исто така и како планинар, мразам кога четирицикли буквално ја ораат планината пошто никој тоа не им го забранува, ама јас не сум тука да судам (во случајот може некој пиштол да извади од косоварите на видеото).

А родителите што им даваат поддршка на децата немам коментар за тоа. Ете имавме случај со едно дете што изгази девојче...

Ќе те тужат кај оштетен па и крив ќе испаднеш, затоа знакче едно па тепај после.

Trtka

Gaining Сало
11 април 2018
701
998
Не пишува дека е забрането и чоек да отепаш .... Кој ти к... ???? Не пишува многу работи ....

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.145
16.230
Види, јас сум планинар, не возам точак, искрено што е до мене не сакам точак да ми налета во фаца додека се качувам по козја патека (така ми личи она). Но колку што е моја толку е и на точакот патеката, затоа што никаде не му пишува дека за него е забрането. Затоа велам да се означат патеките за да ако утре ти налета некој идиот да го уништиш на суд. Инаку ако веќе зборам, да мразам точаци да ми одат по патека, затоа што јас имам побавен момент на одговор за разлика од тој што се спуштил надолу и лета. Исто така и како планинар, мразам кога четирицикли буквално ја ораат планината пошто никој тоа не им го забранува, ама јас не сум тука да судам (во случајот може некој пиштол да извади од косоварите на видеото).

А родителите што им даваат поддршка на децата немам коментар за тоа. Ете имавме случај со едно дете што изгази девојче...

Ќе те тужат кај оштетен па и крив ќе испаднеш, затоа знакче едно па тепај после.
Не не не, доста е веќе со тоа пикање на главата во песок и глумење нисам изодавде.

Колку што е твоја толку е и негова патеката, се разбира но да го бутка точакот а не да биде смртоносно оржује. И мене не ми пречи да го путка точакот по патеката како што не ми пречи полицаецот што го носи пиштолот во холстер, но ќе ми пречи ако го репетира или го впери во мене. И не е точно дека не си тука да судиш, тоа е пикање на главата во песок. Замисли во видеото пешакот ако не го спречеше, тоест не му пресудеше на детено па 100 метри подолу тој убиеше некој планинар ни крив ни должен? Сеуште мислиш дека не си ти тој што треба да пресуди или во најмала рака да реагира? Јас не се сложувам со тебе, тоа е исто како да кажеш не одам јас да протестирам, ќе чекам петко и станко да ги оправат работите. Во најмала рака треба да се направи како што направи пешакот, спречи го, викни полиција, сними го, пушти го на социјални мрежи нека добие случајот популарност, нека го видат луѓе па утре нека се дискутира пред совет на град Скопје. Зошто ако не се направи тоа, нема да има промена, што е една од главните причини што државата ни е таква каква што е.
Мора да се реагира, за тоа детето утре да рече чекај нема да се глупирам, наместо да одам на Водно ќе одам во Кучково или Бањани или некаде каде нема пешаци, пошто guess what, луѓе ќе реагираат, може ќе изедам ќотек а може и да ме уапсат.... а може ќе убијам некого па ќе лежам во затвор. Ама после е*ење нема каење, затоа треба да се реагира.

pipelin

Caffeine & IT.mk
8 мај 2010
2.689
3.325
Skopje
pipelin's setup  
OS
macOS
Не пишува дека е забрането и чоек да отепаш .... Кој ти к... ???? Не пишува многу работи ....
Хаха вау! Каков одговор… човек да се запраша дали навистина разговара со полнолетни лица на форумов. Оди па утепај човек, што да ти кажам.

Инаку за ова што го спомна а и ако не дај боже детето со точакот усмрти некого, постои член 123 од кривичниот законик каде што на детето ќе му се суди за убиство.

Не не не, доста е веќе со тоа пикање на главата во песок и глумење нисам изодавде.
Не велам да се пикне глава, туку да се извадат тие џаболебарите од канцеларија и да си ги работат работите. Како што се деси со пожарот во Кочани па после сите купија ПП апарати, така и овде ќе чекаме некого да убијат, па после некој да се активира и да среди ова.

Инаку со видеово, е чисто „свако чудо за три дана“, ќе се смеам на муабетиве што сум ги правел затоа што ништо нема да биде сменето.

Сеуште мислиш дека не си ти тој што треба да пресуди или во најмала рака да реагира?
Да, јас не сум тој што може да суди. Можам да му речам само дека со такво возење може само да убие некого и тој да ми рече „ок“.

Во најмала рака треба да се направи како што направи пешакот, спречи го, викни полиција
Како би реагирала полиција ако нема забрана? само усна опомена може да му се даде. Значи пак идеме на тоа дека нема метод за да се казни.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.758
6.460
SK
Некој лечи комплекси
Не си налетал на вакви?
Почнав да не носам слушалки во правец надолу, на камиказиве ако не им се тргнеш (и тоа брзо) го наeбyваш. Не од што им се неисправни точаците, туку од што агресивно возат (Страва рекорди и сѐ тоа). Имаше случаи со тешко повредени удрени планинари. Скраја да е, за мали деца може и фатално да биде. Па и за возрасни реално.

Мислам погледајте ја снимката од копиљот, минута после шиба надолу по друга патека а планинари панично му се тргаат од пат.
Инаку копиљот и не е толку крив колку системот што не функционира. Во право е дека и други го прават истото (само за тоа е во право).

И скроз се ретардирани што се спуштаат вака за викенд. Иди бре у работен ден, помалку луѓе има. Или вози накај Нерези, ама не, не му се вози нагоре - сака со жичара да иде и само даунхил да цепа.

Реално треба полиција повремено да казнува, после сами ќе бегаат на други стази.
За замерките дека стазите не биле обележани како пешачки: Сите стази освен велосипедските стази - се пешачки стази. Никаде во законот не се кажува дека пешачките патеки мора да бидат обележани како пешачки, туку дека велосипедските мора да се обележани како такви.

И да не зборуваме на празно, ако патеката не е обележана со соодветен знак или маркација, таа законски не се смета за „велосипедска“ (што директно влијае на одговорноста во случај на незгода):

• Член 4, точка 1:
    Пропишува дека секоја планинска патека мора да има портал (почеток)со табла која содржи податоци за:
    • Должината и тежината на патеката.
    • Времето потребно за поминување.
    • Домаќинот на патеката (одговорен за одржување).

• Член 2, точка 39:
    Велосипедска патека е изградена сообраќајна површина, наменета за сообраќај на велосипеди, која е издвоена од коловозот и обележана со пропишан сообраќаен знак.“
Мислењето е автоматски споено:

Па бензинот, па сѐ по ред. :)

Проблемот не е нагоре додека се качуваш, ќе го видиш и генерално ќе имаш време да се тргнеш. Проблем е надолу кога идеш и имаш слушалки на уши.

А четирициклите (ATV) зошто уште не се регулирани со закон, не ми е јасно. На неколку пати ќе ме изгазеле седнат на лединки. Буквално ќе ги тепав.

Колку што е твоја толку е и негова патеката, се разбира но да го бутка точакот а не да биде смртоносно оржује.
Буквално е забрането да вози точак по пешачка планинарска патека. Велисипедска патека дури не смее ни да сече пешачка, освен ако не е доволно широка за разминување.

Последна промена:

acikaaa

user
22 октомври 2018
1.188
1.190
Скопје
Велосипедист сум и детево не е во право, остај тоа што “не купи” со културно однесување тоа секоја чест, не не може вака да се спуштаат.
Дефинитивно на Водно фали обележана велосипедска патека од средно нагоре, вакви спуштања и мене од такт ме вадат кога дечишта ми прелетуваат со точаци.
Дел од секунда фали мало детенце во паника да смени движење и готово го собра.
И мене приоритет ми е возење земја али Водно го спуштам по асфалтната патека или задна страна накај Соње

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.758
6.460
SK
Погледнете го атачментот 160722

Броооооооооо .. дај бе користете мултицитат .. толку ли ви е тешко да кликнете едно копче???
Taкви се известувањата???
Постот го сублимира во еден цитат, ама нотификациите не... И ТИ МЕНЕ МИ СЕ ЛУТИШ?? :LOL::D

Дел од секунда фали мало детенце во паника да смени движење и готово го собра.
Или глупа џукела, па бајкерот да направи салто мортале.

Како и да е, имаат на Водно куп опции за возење и една работа што разумни луѓе не ја прават: Не се симуваат како манијаци по тие 2-3 најпопуларни стази. И посебно не за викенд кога има катаљада планинари.

Последна промена:

acikaaa

user
22 октомври 2018
1.188
1.190
Скопје
Или глупа џукела, па бајкерот да направи салто мортале.
И тоа што викаш.
Друго би направил, би забранил качување на жичара со велосипеди дур не се направи велосипедска патека, вака што прават се качува со жичара се спушта со возење и пак и пак и пак, за 200 денари има 4 спуста.
И кога сме кај Водно би казнувал коли што паркираат на на било кое место освен обележано за паркинг, и тоа е претеризам.
Малку забегавме од темава Сејф сити али па нема тема кај би се дискутирале а ни е секојдневие

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.758
6.460
SK
Малку забегавме од темава Сејф сити али па нема тема кај би се дискутирале а ни е секојдневие
Јас сум за камери поставување на Водно, на пар места каде се сублимираат стазите во една. ;)
И пошто многу брзо се вози, да се затвори едната лента со паркирани (пешаци, и што и да е).

И тоа што викаш.
Друго би направил, би забранил качување на жичара со велосипеди дур не се направи велосипедска патека, вака што прават се качува со жичара се спушта со возење и пак и пак и пак, за 200 денари има 4 спуста.
И кога сме кај Водно би казнувал коли што паркираат на на било кое место освен обележано за паркинг, и тоа е претеризам.
Добро си е вака. Има нормални луѓе, не се сите идиоти. Може сакаат по с`р да возат до изнад Матка, и назад. Не е забрането да се качи со жичара. Забрането е да се спушта со велосипед по необележана за бајкови патека. Како манијак и во викенд кога има куп пешаци.

Затоа за викенд џандари во цивилка, ќе ги застанат (баш како дечкото што беше застанат) и ќе му врачат некое илјадарче-две честитка за родителите со напомена дека следанта казна ќе биде на квадрат, и така третата, четвртата/итн е по геометриска прогресија. Па или ќе си ги воспитаат децата или нека си спремат хипотека ако продужи така со казните.

acikaaa

user
22 октомври 2018
1.188
1.190
Скопје
Јас сум за камери поставување на Водно, на пар места каде се сублимираат стазите во една. ;)
И пошто многу брзо се вози, да се затвори едната лента со паркирани (пешаци, и што и да е).

Добро си е вака. Има нормални луѓе, не се сите идиоти. Може сакаат по с`р да возат до изнад Матка, и назад. Не е забрането да се качи со жичара. Забрането е да се спушта со велосипед по необележана за бајкови патека. Како манијак и во викенд кога има куп пешаци.

Затоа за викенд џандари во цивилка, ќе ги застанат (баш како дечкото што беше застанат) и ќе му врачат некое илјадарче-две честитка за родителите со напомена дека следанта казна ќе биде на квадрат, и така третата, четвртата/итн е по геометриска прогресија. Па или ќе си ги воспитаат децата или нека си спремат хипотека ако продужи така со казните.
И во право си , може цивилки да ги ловат а и ко што кажав и непрописно паркираните на средно водно, ете убави пари во буџет

Ragnar

poweruser
9 декември 2015
2.498
3.101
Macedonia
Ragnar's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 3 2200G
Storage
Samsung 850 EVO 500 GB SSD
RAM
8 GB
Monitor
DELL S2419H
OS
Windows 10 Pro
И да ги симињаат од точак, легнати, лицето свртено према земја, колено на грб и да им се дерат - лежи доле, лежи доле!

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв