Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Safe City - Камерите за казнување

Goran995

Баниран/a
16 ноември 2019
1.495
2.572
Скопје
Rekoa deka ke ima 5% tolerancija.
Ова значи дека во град со брзина од 51km/h ќе се казнува.

Ниту рекле дека ќе има 5% толеранција, ниту ништо.
Али добро, ти не знаеше дека во Македонија СО ГОДИНИ и ГОДИНИ е задолжително да се вози со вклучени светла, така да сите информации од тебе на темава се за тројна проверка. Или за занемарување.

@krema - Каква ти е оваа весела математика?
Ако казнуваат со 51km/h - тогаш нема толеранција воопшто. 50km/h е секако ограничувањето моментално. 2015-та го намалија од 60 на 50km/h.
На крај краева - 5% oд 50 e 2.5 :)

Последна промена:

Скоти

user
15 октомври 2013
1.273
2.342
Не ли е казната за брзо возење некоа смешна од 10-20 еур?
ИТ Форум е ова, сите се програмери информатичари со илјадници евра плата.. што се буните за 1000 денари казна..
Охооо.. Да ги видиш ти на темите за стриминг сервисите.. За 2 евра бараат ВПН, бразилски/аргентински IP адреси што ти знам јас.. 10 евра е премногу.

18 август 2019
1.210
1.172
ИТ Форум е ова, сите се програмери информатичари со илјадници евра плата.. што се буните за 1000 денари казна..
Десет камери по десет евра не е баш малку. Па тоа помножено со триесет дена...

Мислам дека казната е од 20 евра па до 400 евра.

Последна промена:

Goran995

Баниран/a
16 ноември 2019
1.495
2.572
Скопје
10 eвра е казната до 10km/h надминување на брзината.
На пола е 5 евра (ако се плати во рок од 8 дена), барем така пишува во записниците што ги праќаат.

thexfiles125

hello world
29 април 2013
409
276
Сабајле баш да проверам отидов над 60 да ми стигне, број ми е грешен во систем... за 1 цифра, среќа email си беше точен, знае некој како најлесно се корегира ова? Кај технички кај полицаецот?

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.145
16.230
сите вие bookworms што возите 50 на булевар со 3 ленти веднаш да си ги продадете возилата. веднаш ќе се реши проблемот и со метежот и загадувањето.
ова казнување и нетолеранција што ги барате за возачите да го баравте за урбаната градежна мафија и многу други сфери, Скопје ќе беше многу подобро место за живеење, и немаше да има потреба од камери и радари да не камшикуваат за 53 km/h, wooow каков криминал!

А кој мислиш дека не прашува нас за урбаната мафија и криминалот? Коментаров ти е 99,9 и 102% излишен. Еве сега веднаш ќе одам да ја продадам колата. Да не сакаш да ја купиш? o_O:p

Последна промена:

Perdita_Durango

hello world
13 декември 2020
104
69
Улегна и јаска д'нске уф ауто и тестираја камере. Добив чуство дека доста пофлуидно се одвива сообраќајот, бар за рутата која ја поминав и најчесто ја одам (Лисиче алфите до ГТЦ и назад, у 07ч.)
Да, видно е успорено тргањето, мора на секој семафор да се најде бар еден што мисли дека со притискање на педалата за гас инстанто го достигнал казнениот лимит па непотребно се влече но па затоа ги немаше закрчените раскрсници со опинците покондурчени (на овој потег/реон мислам дека ги има најмногу) што поминале на жолто или црвено па ја блокирале раскрсницата затоа што се отворил друг семафор.
Не можам само никако да го сварам менталниот склоп на оние кои на лева или трета-втора лента, како и да ја викате, се влечат со 15-30км/ч. Миљон пати сум се расправал со таквите, без разлика што лимитот во градските подрачја е 50, абре ИДИОТУ има некој кој свесно ризикува казна, влегува у макази, ризикува свој или туѓ живот (не дај боже) ама не ја знаеш правата причина!!! ТЕРАЈ СИ ЈА ДЕСНАТА ЛЕНТА ако не ти се брза, остај ја брзата/левата лента да биде брза лента...

thexfiles125

hello world
29 април 2013
409
276
Види мојддв топик колку fellow brokies чекавме за 2000ден со недели :cry: некои сме мрзливи

9 јуни 2015
1.388
2.199
Скопје
А кој мислиш дека не прашува нас за урбаната мафија и криминалот? Коментаров ти е 99,9 и 102% излишен. Еве сега веднаш ќе одам да ја продадам колата. Да не сакаш да ја купиш?

никој не прашува и за ова, па ете даваме мислење. Нема тема за урбана мафија, има за сообрајаќни прекршоци. А за купопродажба на возилото, би бил заинтересиран за бензинец - реден шестак, по можност да е без direct-injection за да емитува повеќе CO2.

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.145
16.230
Улегна и јаска д'нске уф ауто и тестираја камере. Добив чуство дека доста пофлуидно се одвива сообраќајот, бар за рутата која ја поминав и најчесто ја одам (Лисиче алфите до ГТЦ и назад, у 07ч.)
Да, видно е успорено тргањето, мора на секој семафор да се најде бар еден што мисли дека со притискање на педалата за гас инстанто го достигнал казнениот лимит па непотребно се влече но па затоа ги немаше закрчените раскрсници со опинците покондурчени (на овој потег/реон мислам дека ги има најмногу) што поминале на жолто или црвено па ја блокирале раскрсницата затоа што се отворил друг семафор.
Не можам само никако да го сварам менталниот склоп на оние кои на лева или трета-втора лента, како и да ја викате, се влечат со 15-30км/ч. Миљон пати сум се расправал со таквите, без разлика што лимитот во градските подрачја е 50, абре ИДИОТУ има некој кој свесно ризикува казна, влегува у макази, ризикува свој или туѓ живот (не дај боже) ама не ја знаеш правата причина!!! ТЕРАЈ СИ ЈА ДЕСНАТА ЛЕНТА ако не ти се брза, остај ја брзата/левата лента да биде брза лента...
Во град нема брза и спора лента. Има само лева, средна и десна.

Daniel86

poweruser
28 мај 2013
4.278
11.752
Скопје, Карпош 1
www.facebook.com
Daniel86's setup  
Processor & Cooler
i5 11400 & Deepcool AK620
Motherboard
Gigabyte Z590 UD AC
Storage
Samsung 980 Pro NVMe 500GB & Samsung 980 PRO NVMe 1TB & WD Blue WD10EZEX 1TB
PSU
Asus Rog Strix 850W
RAM
2X 16GB DDR4 3200MHz Kingston Fury Beast CL16 RGB
Video card
Intel UHD730 & Asus RX5700XT OC 6GB
Case
Deepcool Tesseract SW Black/Blue
Mouse
MX Master 3
Keyboard
Aula Moon Slasher
Audio
Kenwood KRF-V5020 + Kenwood LS76
Monitor
Asus TUF Gaming VG27AQ3A
OS
Windows 11 Pro
ТЕРАЈ СИ ЈА ДЕСНАТА ЛЕНТА ако не ти се брза, остај ја брзата/левата лента да биде брза лента.
Си помешал автопат и градско населено подрачје, и ти, и многу други. Во град нема брза лента.

Perdita_Durango

hello world
13 декември 2020
104
69
А за купопродажба на возилото, би бил заинтересиран за бензинец - реден шестак, по можност да е без direct-injection за да емитува повеќе CO2.
Иам 126ка со М103 ако си заинтересиран
Мислењето е автоматски споено:

Во град нема брза и спора лента. Има само лева, средна и десна.
Си помешал автопат и градско населено подрачје, и ти, и многу други. Во град нема брза лента.
Нема во МаЌедоЊа пошто сообраќајната култура ни е на нивоу, коментариве на обајцата се одличен пример за тоа. Кога почнав да возам "булевари" беа само партизанска, јужен и автокоманда, кружен беше само еден и цело Скопје го возевНе, обуката беше од 10-13ч. и после 17ч. кога нема шпиц и на десна лента и така не учеа таа да се користи, левата да биде слободна за заобиколување-претекнување. Брза лента може да биде и со 50, наспроти тројца што возат во шпалир со 25-30 км/ч.

Последна промена:

FikanA

hello world
3 април 2025
194
244
Средe никаде...

Нема во МаЌедоЊа пошто сообраќајната култура ни е на нивоу, коментариве на обајцата се одличен пример за тоа. Кога почнав да возам "булевари" беа само партизанска, јужен и автокоманда, кружен беше само еден и цело Скопје го возевНе, обуката беше од 10-13ч. и после 17ч. кога нема шпиц и на десна лента и така не учеа таа да се користи, левата да биде слободна за заобиколување-претекнување. Брза лента може да биде и со 50, наспроти тројца што возат во шпалир со 25-30 км/ч.
Најискрено на многу мал број локации ми текнува кај што левата лента би ја третирал и прифатил да се третира како „брза“ и тоа напамет вака ми паѓа огромнион пат Пинтија накај Драчево и евентулано 8ми Септ бидејќи ај е подолго и не е активно со многу пешаци. Низ град и да ти ослободам лева лента додека возам ~50км/ч ти и 120 да качиш исто ќе ти се фати пошто ќе те начека семафор евентуално? Освен ако не мислиш дека и на семафор лентата треба да е само за “брзинци“ ?

Skorp

hello world
25 август 2016
488
505
Skopje
Нема правило дека ако си во лева лента треба да се тргнеш али ја практикувам ако некој сака побрзо од мене да вози, да се преместам во десна лента.
Апсолутно ништо не ми менува ако се тргнам да помине па да се вратам во лева лента.

thexfiles125

hello world
29 април 2013
409
276
Неповрзано но што е со семафорите деновиве, 2-3 дена пола не работат и има полицајци, нешто да не се оверлоадна со адиција на камерите? :LOL:

Goran995

Баниран/a
16 ноември 2019
1.495
2.572
Скопје
Нема правило дека ако си во лева лента треба да се тргнеш али ја практикувам ако некој сака побрзо од мене да вози, да се преместам во десна лента.
Апсолутно ништо не ми менува ако се тргнам да помине па да се вратам во лева лента.

Не е проблем ти да се тргнеш, ама некогаш (и најчесто) се вози паралелно со друга кола/коли во средната лента, а позади некој ретардиран ти аблендира како да нема утре и како да е на Смоквица - Гевгелија.

Ова се дешава и на автопат, кога веќе претицуваш некој или си започнал да го претицуваш, а некој позади тебе со 180km/h ти аблендира од минимум 200-300m како лудак. Значи - не си му засметал, не си му влегол во лента или било што, туку ти аблендира да се тргнеш, само за да помине како ВОЛ и да не мора господинот да закочи.
Многу возачи што се доведени во таква ситуација паничат и прават глупости (се враќаат во средна лента и кочат како луди за да не го фукнат тој што почнале да го претицуваат и сл).

Јас би ги носел тие лица (што аблендираат) во Бардовци директ.
Би се радувал како мало дете кога камерите ќе ги видиме на сите автопати. Би ги ставил на 500 метра една од друга.

Perdita_Durango

hello world
13 декември 2020
104
69
Најискрено на многу мал број локации ми текнува кај што левата лента би ја третирал и прифатил да се третира како „брза“
Секоја локација/пат со едносмерен сообраќај и најмалку 2 ленти може да се третира како нормална или спора (како милуваш) и брза лента, не мора да бидат 3 ленти.
"и да ти ослободам лева додека возам 50" ќе те прашам а зашто да не ослободиш?
Тоа е сообраќајната култура, ако сака тој нека вози и 120 ако мисли дека побрзо ќе стигне, пак ќе кажам не секогаш е курташачење причината зошто на некој му се брза, радари имало и се казнувало од секогаш, моментот е ти да си исправен а да не го крчиш сообраќајот а на кој му се гине или му се лежи затвор кој си ти да му го оспориш тоа право? Или можеби гледаш на тоа дека ТИ си херој кој ќе спаси нечиј живот со тоа што нема да му дозволиш на некој да вози 120?

xenon

εικονοκλάστης
15 јануари 2011
4.688
12.511
Skopje
www.wemaxa.com
Релацијата Влае - до - Ново Лисиче е едно така фино Потемкиново Село :). Алудирам на ентузијазмот со кој жителите на оваа релација го поздравуваат овој феномен што конечно (имаме многу конечности ама оваа, оваа е таа, вистинската!) ќе не избави од мракот и ќе не оправи. Да му се позлати профитот од тендерот на оној за камерите, па да знаевме дека до ова е само требаше одамна да почнеме :).

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.145
16.230
никој не прашува и за ова, па ете даваме мислење. Нема тема за урбана мафија, има за сообрајаќни прекршоци. А за купопродажба на возилото, би бил заинтересиран за бензинец - реден шестак, по можност да е без direct-injection за да емитува повеќе CO2.
Епа немам реден шстак, имам само пола од тоа и е со direct injection ама ако му ги извадиме инјекторите ќе биде indirect

9 јуни 2015
1.388
2.199
Скопје
Не е проблем ти да се тргнеш, ама некогаш (и најчесто) се вози паралелно со друга кола/коли во средната лента, а позади некој ретардиран ти аблендира како да нема утре и како да е на Смоквица - Гевгелија.

Ова се дешава и на автопат, кога веќе претицуваш некој или си започнал да го претицуваш, а некој позади тебе со 180km/h ти аблендира од минимум 200-300m како лудак. Значи - не си му засметал, не си му влегол во лента или било што, туку ти аблендира да се тргнеш, само за да помине како ВОЛ и да не мора господинот да закочи.
Многу возачи што се доведени во таква ситуација паничат и прават глупости (се враќаат во средна лента и кочат како луди за да не го фукнат тој што почнале да го претицуваат и сл).

Јас би ги носел тие лица (што аблендираат) во Бардовци директ.
Би се радувал како мало дете кога камерите ќе ги видиме на сите автопати. Би ги ставил на 500 метра една од друга.
паралелното возење е исто така многу небезбедно, ако веќе си толку засекиран за безбедноста. Ако практикуваш паралелно возење, заслужуваш да ти аблендираат. јас лично паралелните возачи што се влечат ги претекнувам на 2 полни и го кочам намерно тој што вози во лева afterwards, да си добие од сопствениот сос. истата сатисфакција ја добивам како ти кога не му се тргаш на некој.

Ragnar

poweruser
9 декември 2015
2.498
3.101
Macedonia
Ragnar's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 3 2200G
Storage
Samsung 850 EVO 500 GB SSD
RAM
8 GB
Monitor
DELL S2419H
OS
Windows 10 Pro
Секоја локација/пат со едносмерен сообраќај и најмалку 2 ленти може да се третира како нормална или спора (како милуваш) и брза лента, не мора да бидат 3 ленти.
"и да ти ослободам лева додека возам 50" ќе те прашам а зашто да не ослободиш?
Тоа е сообраќајната култура, ако сака тој нека вози и 120 ако мисли дека побрзо ќе стигне, пак ќе кажам не секогаш е курташачење причината зошто на некој му се брза, радари имало и се казнувало од секогаш, моментот е ти да си исправен а да не го крчиш сообраќајот а на кој му се гине или му се лежи затвор кој си ти да му го оспориш тоа право? Или можеби гледаш на тоа дека ТИ си херој кој ќе спаси нечиј живот со тоа што нема да му дозволиш на некој да вози 120?
99.99% e заради ова. Порано се пуштаа четири жмигавци и брзаш ако некој е на умирање а возиш накај болница. Ама овие случаи се екстремно ретки.

паралелното возење е исто така многу небезбедно, ако веќе си толку засекиран за безбедноста. Ако практикуваш паралелно возење, заслужуваш да ти аблендираат. јас лично паралелните возачи што се влечат ги претекнувам на 2 полни и го кочам намерно тој што вози во лева afterwards, да си добие од сопствениот сос. истата сатисфакција ја добивам како ти кога не му се тргаш на некој.
Какво паралелно ти кажува додека претица со 120-30 додека овој свети од 200 метра подоле пошто можеби ќе изгуби моментум - ќе мора да прикочи од 190 на 150 и пак да брка брзина после тоа. Пишав пред некоја страна еден така ми се залепи на 3 метра - јас 140 он 200 - и уште ме помина после тоа и мавта со раката. Тоа се тие ретко моменти кога ми зоврива главата :)

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.145
16.230

Не знам тебе кој и по кој основ ти дал возачка кога ти немаш комон сенсе и не разбираш основни правила и принципи во сообраќајот.

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно