Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Македонски Пошти - Општа Дискусија

Како сте задоволни од услугите на Македонски Пошти?

• Вкупно гласале
    722

Manis

hello world
14 јануари 2026
146
57
Добро, има некој појма што се случува со пратките со МК тракинг броеви што одат преку ЕЛС? Од 29 јануари ми дремат кај нив. Само стои статус "Креирана комплетна нарачка" на тие првите, а другите што се подоцна испратени не ги ни наоѓа на било кој тракинг, на Aliexpress ми пишува дека е почната царинската процедура.
Овде се стигнати ама дремат на царина во магацини кај Пошта на Северна Македонија. Треба да ги оцаринат, да пишува "customs finished" пред да ги дадат на ЕЛС изгледа. А ЕЛС ќе си наплате дебело за таа услуга по 10-20 еура ако пратката е по скапа од 90 еура мислам така беше пишуваа членови на форумот.

2 имам пратки од 50-60еура и една ваква од 9 еура. Сите се заглавени на царина

Screenshot 2026-02-20 115900.png .

Gligorov

hello world
25 февруари 2021
115
129

Titanium

hello world
1 март 2024
360
196
Ги добива некој UA...SK обичните пратки? Кај мене една направи повеќе од 50 дена од денот на купување, стигната во МК пред повеќе од еден месец, абер немаат. А што е интересно, една купена 2-3 дена по најстарава ја добив уште пред повеќе од две недели, испратена со ист шипинг метод. Па бар ситнуријава да ја пуштат. Ни ред има, ништо. Хаос невиден.

Последна промена:

hiks

read-only
22 јануари 2024
7
2
завчера ми даде дека е на достава во моја пошта ,денес изгледа му падна сервер не дава ништо
бог да чува

hiks

read-only
22 јануари 2024
7
2
02.12 i 05.12.2025 zaglavija na 29.12.2025 префрли на 1006 во поста п пак на 1005 во пошта и вчера кажа во достава
денес ништо нема на тракинг на македонски пошти сајтот,лудница
али сум го видел и порано тоа

Titanium

hello world
1 март 2024
360
196
Ништо чудно и кинезиве да почнат да ги стопираат. Имам друга нарачано пред околу две недели, веќе 11 дена стои со статус Arrived at departure transport hub во Кина и не мрда поматаму. Yanwen го поминуваше за 24 часа овој статус до пред извесно време.

Zokbt

read-only
13 ноември 2014
48
20
Ништо чудно и кинезиве да почнат да ги стопираат. Имам друга нарачано пред околу две недели, веќе 11 дена стои со статус Arrived at departure transport hub во Кина и не мрда поматаму. Yanwen го поминуваше за 24 часа овој статус до пред извесно време.
Kineska nova godina praznici se .

Enquito

poweruser
8 август 2017
2.626
1.794
Да Кинеска нова година трае доста долго, си одат Кинезите дома за празниците, имаше уште еден празник на комунистичката партија што исто така траеше долго мислам дека на пролет беше некаде.

Titanium

hello world
1 март 2024
360
196
Да Кинеска нова година трае доста долго, си одат Кинезите дома за празниците, имаше уште еден празник на комунистичката партија што исто така траеше долго мислам дека на пролет беше некаде.
Можно е, само се сеќавам дека порано сум имал нарачки кои биле испратени ама мислам дека сепак се движеле за време на нивната нова година. Мислам дека поштите не им работат само за 7-дневниот пик пред завршувањето на славењето. Тоа дека цел месец ништо не работи многу тешко.
Како и да е, ако оние нормалните не стигнаа на време, оваа мало сутра ќе стигне. :D

Enquito

poweruser
8 август 2017
2.626
1.794
Можно е, само се сеќавам дека порано сум имал нарачки кои биле испратени ама мислам дека сепак се движеле за време на нивната нова година. Мислам дека поштите не им работат само за 7-дневниот пик пред завршувањето на славењето. Тоа дека цел месец ништо не работи многу тешко.
Како и да е, ако оние нормалните не стигнаа на време, оваа мало сутра ќе стигне. :D
Порачав една пратка денес, не издржав, па ќе пишам кога ќе ја пратат.

Manis

hello world
14 јануари 2026
146
57
Имам околу 20 со м тракинг број, од кина до тука за 3-4 дена и после не мрдаат и тие.,... Погледнете го атачментот 159003
На сите ни дремат на царина повеќе од 20 дена со М тракинг број. Само така стојат а ништо не им прават... не верувам дека ги отварат зошто немат надлежност за тоа да отварат. Треба само според фактурата на пакетот колку е пишано вредност да се царине.

А тие од Виа Пост пред 3-4 месеци што беа порачани со РР тракинг број, вчера ми ги донесоа конечно. На сите ќе бидат доставени ако не биле вчера тогаш во понеделник или вторник сигурно.

kirev

senior
31 мај 2010
9.067
7.749
Како мислиш дека царина „нема надлежност да ги отворат“ пратките? Кој има ако царина нема надлежност да отвора пратки?

Manis

hello world
14 јануари 2026
146
57
Пратките одат на скенер. Се отвара пратка по закон само ако има сомнеж за недозволена или нелегална содражина и ако постои сомнеж за фалсификати, оружје, илегални суптанци итн.

Немат право по закон да ја отварат и сами по своја желба да си пишуват цена...Затоа и праќаме фактура на нивна емајл адреса за да знаат што е порачано и според тоа да царинат.

50.000 пратки. Ако секоја пратка ја отварат и пребаруват што е и рачно пишуват цена..Тогаш знаш кога ќе си ја добиеш пратката? Другата година.

Што сега треба од алиекспрес и тему глупостите секоја пратка да ја отварат и рачно да си пишуват цена по своја желба?
3е456737373.png
Пример што сега ова ако го порачам? треба ли да го отварат, да ја тестират и на крајот да ми ја царинат???

stormwin

read-only
21 мај 2015
8
9
Пратките одат на скенер. Се отвара пратка по закон само ако има сомнеж за недозволена или нелегална содражина и ако постои сомнеж за фалсификати, оружје, илегални суптанци итн.

Немат право по закон да ја отварат и сами по своја желба да си пишуват цена...Затоа и праќаме фактура на нивна емајл адреса за да знаат што е порачано и според тоа да царинат.

50.000 пратки. Ако секоја пратка ја отварат и пребаруват што е и рачно пишуват цена..Тогаш знаш кога ќе си ја добиеш пратката? Другата година.

Што сега треба од алиекспрес и тему глупостите секоја пратка да ја отварат и рачно да си пишуват цена по своја желба?
Погледнете го атачментот 159018
Пример што сега ова ако го порачам? треба ли да го отварат, да ја тестират и на крајот да ми ја царинат???
Ке го отворат и испробаат. Може има заби и спаѓа во опасна и фалсификат роба

Мала шала. Се согласувам дека не треба да отвараат се'. Затоа имаат скенер. Мада и тој скенер кој како го гледа и како ја толкува сликата.
Ми поминувале камери и телефони нецаринети/неотворени, а ми отварале ситни глупости само затоа што кутијата била малце поголема.

kirev

senior
31 мај 2010
9.067
7.749

Погледнете го атачментот 159018
Не ми одговори на прашањата, ама еве ќе ти кажам дека имаат надлежност да отвораат и тоа како. И не само за дрога и секс играчки туку и за било што… А дали имаат време и желба не дискутираме - надлежноста е нивна. А и шпедитерите зошто депонираат гаранции за да можат да работат со Царина?

gamon

user
15 септември 2014
1.669
1.951
orgrimar
НЕ САМО што смеат туку и мораат да ги отварат, поединачни пратки сите, ког а има пакетски увоз со шпедиција мора примерок од најмалку 2 до 5% да ги отворат и проверат дали се совпаѓа содржината со декларацијата, треба да отвараат пакети и цели контењери

Titanium

hello world
1 март 2024
360
196
Порачав една пратка денес, не издржав, па ќе пишам кога ќе ја пратат.
Ги праќаат. Еве кај мене, нарачана во петокот денеска ја пратија. Конечно и постарата мрдна од departure transport hub до departed после 11 дена.

hiks

read-only
22 јануари 2024
7
2
Dva pati mu imam pushteno faktura, i slika od od izvod, aber se nema.

Погледнете го атачментот 159021
оди во пошта2 со испринтана нарачка и уплата за таа нарачка и предај ги на цариникот во прозорчето лево таму каде што треба да подигнеш пратка,за пола сат ке завршиш работа со уплата или без уплата

462 членови онлајн
1.042.106мислења
51.209теми
37.452членови

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно