Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Македонски Пошти - Општа Дискусија

Како сте задоволни од услугите на Македонски Пошти?

• Вкупно гласале
    722

denko55

hello world
8 ноември 2025
58
60
Нарачувам онлајн од 2011 година. Не е точно дека некогаш на вака масовно ниво имало застој во пратките, не ваков и не без обнова на статус по неколку месеци. Имало застој за време на празници, ама ова се решавало брзо откако ќе излезе во јавност. Измените во границата за наплата на ДДВ се главна причина за застојот овојпат. Проблемот е што недоволно од нас реагираат во надлежни институции/медиуми и затоа никој од горе не притиска да се реши ситуацијава. Еве еден медиум нека објави (другите ќе препишат), ќе видите како ситуацијава ќе се реши за 2 недели. Овие нарачки секако се направени пред донесување на измените во законот и за нив не треба да се применува. Само треба некој од горе да каже, пуштајте ги пратките. Ама тој некој од горе треба да почне да губи политички поени за да реагира.

zoran.europe

hello world
15 јули 2024
155
97
Тоа што не им работи тракингот почнав да сумњам дека можеби намерно го гаснат за да не ги пратат пратките до кај се и да не им досадуват поради застојот.
Не е тоа. Хаварија се, ништо не им работи како што треба. Им паѓа апликацијата, серверот. Обична црна дупка...
Мислењето е автоматски споено:

Jas ne zboram pausalno ti kazav email sto dobiv od ecsc , tie voopsto ne gi prosledile pratkite prema mk i napisaa od koj pricini .ili tie lazat ?
Мене ми рефундираа една со RR...HU пред некој ден без никакво објаснување на причините. Беше стара 2 месеци. Прво и единствено, тебе како купувач не те инересира зошто пратката не е стасана. Го пробиле рокот, толку е приказната. Мора да те рефундираат. Зошто и како не е твој проблем, нивни е. А искрено, не знам каде се пратките со RR...HU, ниту па има некој да ми каже. Може само да нагаѓам.
Ајде тие, а зошто исто два месеци чекам пратки од европски продавачи? И тие се заглавени заради Алиекспрес? А стојат во Царина кај нас...

Нарачувам онлајн од 2011 година. Не е точно дека некогаш на вака масовно ниво имало застој во пратките, не ваков и не без обнова на статус по неколку месеци. Имало застој за време на празници, ама ова се решавало брзо откако ќе излезе во јавност. Измените во границата за наплата на ДДВ се главна причина за застојот овојпат. Проблемот е што недоволно од нас реагираат во надлежни институции/медиуми и затоа никој од горе не притиска да се реши ситуацијава. Еве еден медиум нека објави (другите ќе препишат), ќе видите како ситуацијава ќе се реши за 2 недели. Овие нарачки секако се направени пред донесување на измените во законот и за нив не треба да се применува. Само треба некој од горе да каже, пуштајте ги пратките. Ама тој некој од горе треба да почне да губи политички поени за да реагира.
Веројатно не си купувал доволно за да го тврдиш тоа
Ако немаше проблеми, зошто Алиекспрес ја откачи мк пошта пред некоја година?
Имаше периоди на тешки хаварии, знаат оние што купувале
Да, ова е специфичен случај, но последиците беа слични

Не си единствен. Во иста ситуација сме сите со тие броеви на следење RR*****HU преку Унгарска пошта. Моите пратки беа порачани од 24 ноември+-.
Ниту една не стигна, а и не верувам дека ќе стигнат. Мене ми ги вратија парите. Виа Пост што ги носеше тие пратки повеќе не го работи тоа со АлиЕкспрес и не е активна, сега новите се со MK******R број на следење и одат најчесто преку ЕЛС со откуп трошоци за царина.

Никогаш вака не е била да доцнат по 80-90 дена поради царина и воопшто да не стигнат, и порано лани имаше исти проблем се чекаше по 60-70 дена зошто Македонски Пошти не беа способни да ги достават сите навремено. Се префрлија со достава на приватните пошти Виа Поста/ЕЛС...Мислевме дека ќе биде подобро...Но ете полошо стана.
Не е полошо
Не може да биде полошо со приватни пошти па да го е...
Ова сега е од хаосот со новите правила
Ќе се среди ако оди само преку приватните пошти
Ако ја вмешаат мк пошта, тури му крс на алиекспрес

Последна промена:

Zokbt

read-only
13 ноември 2014
48
20
2
Не е тоа. Хаварија се, ништо не им работи како што треба. Им паѓа апликацијата, серверот. Обична црна дупка...

Мене ми рефундираа една со RR...HU пред некој ден без никакво објаснување на причините. Беше стара 2 месеци. Прво и единствено, тебе како купувач не те инересира зошто пратката не е стасана. Го пробиле рокот, толку е приказната. Мора да те рефундираат. Зошто и како не е твој проблем, нивни е. А искрено, не знам каде се пратките со RR...HU, ниту па има некој да ми каже. Може само да нагаѓам.
Ајде тие, а зошто исто два месеци чекам пратки од европски продавачи? И тие се заглавени заради Алиекспрес? А стојат во Царина кај нас...

Веројатно не си купувал доволно за да го тврдиш тоа
Ако немаше проблеми, зошто Алиекспрес ја откачи мк пошта пред некоја година?
Имаше периоди на тешки хаварии, знаат оние што купувале
Да, ова е специфичен случај, но последиците беа слични

Не е полошо
Не може да биде полошо со приватни пошти па да го е...
Ова сега е од хаосот со новите правила
Ќе се среди ако оди само преку приватните пошти
Ако ја вмешаат мк пошта, тури му крс на алиекспрес
Poloso e 3x poveke od bilo koga do sega , RR pratkite isto odea preku viapost , se odese odlicno dodeka ne napravija problem so ddv-to , odtogas gi blokiraa zaglavija na pola pat ne vo mk, zatoa sto niti eden prevoznik firma ne bi nosela roba sto nema.da znae sto so nea ili vo mk nema da moze da ja vnesat poradi nekoj novi pravila sto ne se postepeno prilagodeni vo odreden vremenaki rok , od temu si odat kako treba , ima golem prostor za somnez za kriminal vo seto ova !! Aliexpres pocna da prefrla razni posti za isporaka sto dosega ne bil slucaj se e ova povrzano i glavniot problem e kaj nasite institucii .
Treba da se izvestat televizii da se diskutira za ovoj ogromen problem nezapamten do sega , PUSETE GI PRATKITE PLATENI SE OD NASI SRESTVA !1

kloki

hello world
24 јули 2015
331
74
Точно дека се тоа наши пари и тие сакаат да земат од нив. Пуштете пораки по социјални мрежи на медиуми блиски до оние кои управуваат со мкд пошта Сител,Телма,ТВ 21 итн. и нека се обидат да истражат. Со коментари тука на форумот не се прави ништо може само да споделуваме искуства од нешто што ни се случило.

Daniel86

poweruser
28 мај 2013
4.314
11.867
Скопје, Карпош 1
www.facebook.com
Daniel86's setup  
Processor & Cooler
i5 11400 & Deepcool AK620
Motherboard
Gigabyte Z590 UD AC
Storage
Samsung 980 Pro NVMe 500GB & Samsung 980 PRO NVMe 1TB & WD Blue WD10EZEX 1TB
PSU
Asus Rog Strix 850W
RAM
2X 16GB DDR4 3200MHz Kingston Fury Beast CL16 RGB
Video card
Intel UHD730 & Asus RX5700XT OC 6GB
Case
Deepcool Tesseract SW Black/Blue
Mouse
MX Master 3
Keyboard
Aula Moon Slasher
Audio
Kenwood KRF-V5020 + Kenwood LS76
Monitor
Asus TUF Gaming VG27AQ3A
OS
Windows 11 Pro
Пуштете пораки по социјални мрежи на медиуми блиски до оние кои управуваат со мкд пошта Сител,Телма,ТВ 21 итн. и нека се обидат да истражат. Со коментари тука на форумот не се прави ништо може само да споделуваме искуства од нешто што ни се случило.

Важи, ајде прв ти.

kloki

hello world
24 јули 2015
331
74
pocituvani dali ke moze da istrazite zosto e tolkav zastojot na isporacuvanje na pratki od mkd posti kon poracuvacite i zapocnete, inicijativa za pobrzo resavanje na ovoj navistina gorliv problem. Dali koga za kolku vreme ke se resi?
Ova e isprateno do infomax.
ne sakam so nikoj od forumot da navleguvam vo raspravii itn. Дали Ви е страв од некого или се обидувате да ми создадете неспокој(иритираност). Јас само насочувам како и кон кого треба да реагираме сигурно има и други кои го делат моето мислење и размислуваат подобро и од мене или не се согласуваат.Тоа е нивен избор не се наметнувам кон никого овде на форумот.
И јас чекам како и сите останати и засегнат сум за своето. Незнам „даниел86“ што лично имаш против мене ? пред мојот пост имаше ист ваков од друг член но гледам реагираш на мојот!
Sent 23h ago

pocituvani dali ke moze da istrazite zosto e tolkav zastojot na isporacuvanje na pratki od mkd posti kon poracuvacite i zapocnete, inicijativa za pobrzo resavanje na ovoj navistina gorliv problem. Dali koga za kolku vreme ke se resi?
Ova e isprateno do infomax.
ne sakam so nikoj od forumot da navleguvam vo raspravii itn. Дали Ви е страв од некого или се обидувате да ми создадете неспокој(иритираност). Јас само насочувам како и кон кого треба да реагираме сигурно има и други кои го делат моето мислење и размислуваат подобро и од мене или не се согласуваат.Тоа е нивен избор не се наметнувам кон никого овде на форумот.
И јас чекам како и сите останати и засегнат сум за своето.
Sent 23h ago
Важи, ајде прв ти.
Poloso e 3x poveke od bilo koga do sega , RR pratkite isto odea preku viapost , se odese odlicno dodeka ne napravija problem so ddv-to , odtogas gi blokiraa zaglavija na pola pat ne vo mk, zatoa sto niti eden prevoznik firma ne bi nosela roba sto nema.da znae sto so nea ili vo mk nema da moze da ja vnesat poradi nekoj novi pravila sto ne se postepeno prilagodeni vo odreden vremenaki rok , od temu si odat kako treba , ima golem prostor za somnez za kriminal vo seto ova !! Aliexpres pocna da prefrla razni posti za isporaka sto dosega ne bil slucaj se e ova povrzano i glavniot problem e kaj nasite institucii .
Treba da se izvestat televizii da se diskutira za ovoj ogromen problem nezapamten do sega , PUSETE GI PRATKITE PLATENI SE OD NASI SRESTVA !1

Последна промена:

Daniel86

poweruser
28 мај 2013
4.314
11.867
Скопје, Карпош 1
www.facebook.com
Daniel86's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Gigabyte Z590 UD AC
Storage
PSU
Asus Rog Strix 850W
RAM
Video card
Case
Mouse
MX Master 3
Keyboard
Aula Moon Slasher
Audio
Monitor
Asus TUF Gaming VG27AQ3A
OS
Windows 11 Pro
Дали Ви е страв од некого
Од @HardCorec . Од него имам страв во коски влезен.

се обидувате да ми создадете неспокој(иритираност
Во никој случај.

Јас само насочувам како и кон кого треба да реагираме
Знаеме, со денови го постираш истото мислење, ако досега не си не убедил, нема ни сега. Сите чекаме пратки и на сите ни е преку глава. Јас имам 20 пратки и само евтина од 5$ една стигна, другите папала маца, што би требал да правам сега, да спамам по форуми? Немам намера да комуницирам со дновинари, едноставно ќе си побарам refund и тоа е тоа.

kloki

hello world
24 јули 2015
331
74
Од @HardCorec . Од него имам страв во коски влезен.

Во никој случај.

Знаеме, со денови го постираш истото мислење, ако досега не си не убедил, нема ни сега. Сите чекаме пратки и на сите ни е преку глава. Јас имам 20 пратки и само евтина од 5$ една стигна, другите папала маца, што би требал да правам сега, да спамам по форуми? Немам намера да комуницирам со дновинари, едноставно ќе си побарам refund и тоа е тоа

нормално за сите исто доколку рокот за испорака е истечен или пред крајот.

Fiatov

hello world
18 септември 2020
50
14
Пратка UA.....SK од ноември денес стигната на царина,други пратки UB....HU i RR....HU од декември сеуште никаков абер од нив.:(

zoran.europe

hello world
15 јули 2024
155
97
Пратка UA.....SK од ноември денес стигната на царина,други пратки UB....HU i RR....HU од декември сеуште никаков абер од нив.:(
Па не е лошо. Уште не поминала година...
Сега таму ќе полежи уште месец два. Да созрее....
Тамам до Велигден може ќе ја имаш
А може и не...

bonsmk

read-only
23 јануари 2026
32
10
RE-NL на царина од 26.12.2025, вчера самиот Али на апп ми предложи refund, и гледам денес дека е одобрен..чудно..пратката може сепак за една година ќе биде ослободена од царина :)

Riste19

lurker
14 ноември 2016
654
264

ВОЛОВИ !
На толку пренатрупани пратки и застој и обичниве (не)препорачани ли најдоа да ги праќат на царинење?! Што чекат нека почнат и обични плика да праќаат. Мамицата!

Daniel86

poweruser
28 мај 2013
4.314
11.867
Скопје, Карпош 1
www.facebook.com
Daniel86's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Gigabyte Z590 UD AC
Storage
PSU
Asus Rog Strix 850W
RAM
Video card
Case
Mouse
MX Master 3
Keyboard
Aula Moon Slasher
Audio
Monitor
Asus TUF Gaming VG27AQ3A
OS
Windows 11 Pro
Screenshot_20260207_124507_AliExpress.jpg
Самите нудат refund, кликнав и инстант го одобрија. LKxxxxxxSK пратка околу 2000 денари, заглавена на 1006 без да пишува недостасува фактура. Се надевам ќе најдат некој нормален начин за достава, инаку ни се смешка уште поскап шипинг или блеклиста.

kosmos78

lurker
9 јули 2023
773
859
Па, поскап шипинг и воопшто цени на производите и поевтино ќе е да купувам од Harrods со DHL overnight!

Ви реков јас го прогласувам Али за умрено!

Ron26

poweruser
4 мај 2019
2.269
2.705
Ќе се среди, може не одма али за некој месец ќе биде. Јас не нарачувам додека не се врати у нормала.

gamon

user
15 септември 2014
1.669
1.951
orgrimar
Погледнете го атачментот 158461
Самите нудат refund, кликнав и инстант го одобрија. LKxxxxxxSK пратка околу 2000 денари, заглавена на 1006 без да пишува недостасува фактура. Се надевам ќе најдат некој нормален начин за достава, инаку ни се смешка уште поскап шипинг или блеклиста.
али стандарт праќа преку елс, 3 нарачки така последни, ама проблем е што други 3 продавачи решиле да сменат начин на достава и ги пратија по NL а али ми рефундира по 1$ од пратка. Тие со РР М ќе стигнат за 2 недели, другите 3 ќе чекам 4 месеци за да ми дадат рефунд...

zoran.europe

hello world
15 јули 2024
155
97
али стандарт праќа преку елс, 3 нарачки така последни, ама проблем е што други 3 продавачи решиле да сменат начин на достава и ги пратија по NL а али ми рефундира по 1$ од пратка. Тие со РР М ќе стигнат за 2 недели, другите 3 ќе чекам 4 месеци за да ми дадат рефунд...
Како што пишав, се што ќе оди преку мк пошта ќе биде крш...
А никогаш не знаеш како ќе го испратат, така да Али е сега лотарија
Мислам дека за ова не решава продавачот туку таа нивната шипинг компанија Cainiao...
Во секој случа,ј шајзе, што би рекле нашите европејски партнери...

gamon

user
15 септември 2014
1.669
1.951
orgrimar
Како што пишав, се што ќе оди преку мк пошта ќе биде крш...
А никогаш не знаеш како ќе го испратат, така да Али е сега лотарија
Мислам дека за ова не решава продавачот туку таа нивната шипинг компанија Cainiao...
Во секој случа,ј шајзе, што би рекле нашите европејски партнери...
бозмунд секој ден објавува по 2-3 поста на твитер и фб, ни 1 не му пише за пошта зошто ќе му се најлутат од партија, убаво ни прави, сменија закон без да направат услови да се имплементира, наместо пари во буџет им ставија јаже на врат на сите мобилари, авто електроничари, одржувачи на индустрија...

Manis

hello world
14 јануари 2026
147
58
Овие се новите со МК*****Р тракинг број...Старите со РР*****ХУ, од унгарска пошта што ги носеа со Виа Пост, тешко деќа ќе дојдат, 90% има шанси никогаш да не дојдат и 10% се шансите да дојдат другата 2027 година.

Веќе ги дава новите на ЕЛС...Со приватна пошта, нема да идат со македонски пошти...Е сега зошто не ми пишува колку пари ќе ме кошта трошоците за царина? Нели они ги гледат однапред пратките со вредност колку коштат и според тоа ќе царинеа?

Атачменти

• els.png
    els.png
    53,9 KB · Прегледи: 49

gamon

user
15 септември 2014
1.669
1.951
orgrimar
Овие се новите со МК*****Р тракинг број...Старите со РР*****ХУ, од унгарска пошта што ги носеа со Виа Пост, тешко деќа ќе дојдат, 90% има шанси никогаш да не дојдат и 10% се шансите да дојдат другата 2027 година.

Веќе ги дава новите на ЕЛС...Со приватна пошта, нема да идат со македонски пошти...Е сега зошто не ми пишува колку пари ќе ме кошта трошоците за царина? Нели они ги гледат однапред пратките со вредност колку коштат и според тоа ќе царинеа?
кога ќе се плати ддв тука ќе ти пише

Sapphire

user
11 ноември 2015
1.207
810
Дали е ова во ред? Чисто да знам дали да чекам или веќе некој си ја познал пратката :)

Атачменти

• Screenshot_20260208_030234_Chrome.jpg
    Screenshot_20260208_030234_Chrome.jpg
    566,7 KB · Прегледи: 74

bonsmk

read-only
23 јануари 2026
32
10
Чим уште не си пишал, претпоставувам уште ти ја немаат доставено?
Скроз изумив да пишам, пратката ја доставија од ЕЛС,но без никаков документ за откупот, си платив и ја земав пратката пошто ми беше битна...така што немам инфо колку е ддв-то, царинската стапка и таксата во тие 50е откуп..

Ќе се ажурира делот на откуп откако ќе направат пресметка од ЕЛС, сеуште ти ја немаат обработено пратката

Последна промена:

kosmos78

lurker
9 јули 2023
773
859
Ама луѓе, еднаш засекогаш сфатете дека ако мене тука ми кажете, ништо не сте направиле. Имате Агенција за пошти, Царинска управа, Поштa, Министерство за транспорт, пазарна инспекција, Министерство за економија заштита на потрошувачи...

Истите 328 пати повторени мајки, шајки, што сѐ не, испраќајте ги на тие места со ист тон и со иста фрекфенција. Мене тука ако ми кажете... како ланскиот снег...

Не разбирам... Едноставно, не може во исто време цело време да барате некакви права и правдина, поволности, олеснување, а со прст да не мрдате кон тоа! Не постои тоа никаде! Секој стап има два краја. И стапот и морковот.

ArMaKeDoN98

hello world
7 февруари 2016
298
192
Ама луѓе, еднаш засекогаш сфатете дека ако мене тука ми кажете, ништо не сте направиле. Имате Агенција за пошти, Царинска управа, Поштa, Министерство за транспорт, пазарна инспекција, Министерство за економија заштита на потрошувачи...

Истите 328 пати повторени мајки, шајки, што сѐ не, испраќајте ги на тие места со ист тон и со иста фрекфенција. Мене тука ако ми кажете... како ланскиот снег...

Не разбирам... Едноставно, не може во исто време цело време да барате некакви права и правдина, поволности, олеснување, а со прст да не мрдате кон тоа! Не постои тоа никаде! Секој стап има два краја. И стапот и морковот.
Абе човек зошто ми касни пратката

462 членови онлајн
1.042.106мислења
51.209теми
37.452членови

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно