Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Македонски Пошти - Општа Дискусија

Како сте задоволни од услугите на Македонски Пошти?

• Вкупно гласале
    722

alekso550

read-only
15 јуни 2023
31
12
освен што не се тие ставки за сите категории на пошта :) за компјутери и компјутерски делови има ослободувања и давачките се 5%

поголем проблем е ако ти го пратат отпакуван = половен .. тука ќе ти бараат други документи и изјавив

поклон не постои по закон исто

инаку над 800 евра и со обична пошта да е пак ќе треба шпедиција, така да најбрзо и најлесно може би поминал со ДХЛ (најдобро да им се јавиш да ги прашаш директ).
Од триве курирски кај нас главни (ДХЛ, Фекдекс и УПС), ДХЛ ем се најбрзи со постапка ем им се 1560 мкд трошковите (другиве се 2100 мкд негде)
Согласно член 1 став 3) од Уредбата за спроведување на Царинскиот закон и член 2 став 1) точка д) од Уредбата за поблиските критериуми и начинот на спроведување на ослободувањето од плаќање на увозни давачки, како и вредноста, количината и видот или намената на стоката која може да се ослободи од плаќање на увозни давачки, како пратки од некомерцијална природа се сметаат оние пратки кои се испратени од едно на друго физичко лице, повремено се увезуваат и нивниот вид и количина укажува дека се наменети за приватна, лична и семејна употреба на примачот или која очигледно е наменета за подарок.Овие пратки се ослободени од плаќање на царински давачки и ДДВ до вредност од 45 ЕУР.
Има, само лошо сум разбрал. Се ослободени ако не го поминуваат лимитот на 45 евра. Значи исто стојко различно пакување.

VerGer

poweruser
9 ноември 2016
2.026
1.841
Скопје
Има, само лошо сум разбрал. Се ослободени ако не го поминуваат лимитот на 45 евра. Значи исто стојко различно пакување.
значи вака .. до 22 евра се ослободени, од 22 до 90 се плаќа данок, над 90 се плаќа царина и данок (во вкупната цена влегува и поштарината) - ако испраќач е фирма
тоа горе што си пишал важи за ако е испракаќ физичко лице

дефолтно е 15% царина и 18% данок .. ама не сите производи се иста категотија, царина има тарифник, некој производи се ослободени, некој се со намалена ставка, додека некој пак се со зголемена ставка (парфеми и сл тек тогаш ќе јадете царина :)) )

во случајот за лаптоп пошто има повластена стапка давачките се 0% со 5% .. значи си влага пак во истите лимити само има други ставки за царина и данок

Царинска управа <- еве го релевантното инфо од царина за ова .. водичот за царинење го имаше порано како ексел документ ама сега мислам е тргнат, така да инфо кај било кој шпедитер може да се побара за одреден производ

исто ко што пишува на линкот до 800 Евра постапката може да се заврши и со усна декларација (сам да си отидеш лично на царина и сл), додека над 800 еввра мора да оди се тоа преку овластен шпедитед секогаш.

Himena

read-only
21 март 2022
12
1
Фала многу VerGer супер ми објасни, ја ептен дудук за овие работи, а и прво искуство вакво па сакам да не се заебам и јас, а и компанијата.

Инаку се јавив и во ДХЛ за инфо на темава во случај ако они средуваат се и таа ми вика следно:
  • 18% плаќаш царина
  • 18% плаќаш данок
  • 1000 ден. на ден лежарина
(ова се ако пратката е над 22 евра)

А да и демек по македонски закони и да сака испраќачот да ги подмири сите трошоци за ти само да си ја добиеш пратката на врата, не може, мораш ти (примачот) да си ги платиш пропратно овие трошоци кои се ненормални. Пример компанијата ми кажа ние сакаме се да е smooth ќе подмириме и поштарина и се што треба само ти да го добиеш лап топот на врата ама очигледно кај нас тоа е невозможно според инфово или?

Пример ако ми пратат да речеме лаптоп што вреди 100.000ден според процентиве и математикиве јас ќе треба да платам над 300 евра за царини, даноци, шпедиции, курци, палци...

VerGer

poweruser
9 ноември 2016
2.026
1.841
Скопје
Фала многу VerGer супер ми објасни, ја ептен дудук за овие работи, а и прво искуство вакво па сакам да не се заебам и јас, а и компанијата.

Инаку се јавив и во ДХЛ за инфо на темава во случај ако они средуваат се и таа ми вика следно:
  • 18% плаќаш царина
  • 18% плаќаш данок
  • 1000 ден. на ден лежарина
(ова се ако пратката е над 22 евра)

А да и демек по македонски закони и да сака испраќачот да ги подмири сите трошоци за ти само да си ја добиеш пратката на врата, не може, мораш ти (примачот) да си ги платиш пропратно овие трошоци кои се ненормални. Пример компанијата ми кажа ние сакаме се да е smooth ќе подмириме и поштарина и се што треба само ти да го добиеш лап топот на врата ама очигледно кај нас тоа е невозможно според инфово или?

Пример ако ми пратат да речеме лаптоп што вреди 100.000ден според процентиве и математикиве јас ќе треба да платам над 300 евра за царини, даноци, шпедиции, курци, палци...
ова со 18/18 не ми штима само .. ко што ти одговори на другата тема TheMarshal треба да е 0/5 плус шпедитерски услуги

прашај и во УПС од таму ми имаат стигано пратки со платени давачки од испраќач директно

Himena

read-only
21 март 2022
12
1
ова со 18/18 не ми штима само .. ко што ти одговори на другата тема TheMarshal треба да е 0/5 плус шпедитерски услуги

прашај и во УПС од таму ми имаат стигано пратки со платени давачки од испраќач директно
Искрено и јас се сомневам дека женскава знаеше точно инфо да ми каже затоа викам да си препрашам тука за just in case.

Фала баш ќе се јавам во УЈП ќе прашам за повеќе инфо.

igor_igor

poweruser
2 септември 2012
2.286
3.985
Скопје
igor_igor's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-14400F + Deepcool AG400 V2 ARGB White
Motherboard
ASrock B760M-HDV/M.2 White
Storage
SSD Kingston NV1 500GB M.2 / HDD Seagate BarraCuda 2TB (ST2000DM008)
PSU
Cooler Master V750 GOLD V2
RAM
2 x 16GB (32GB) Kingston HyperX FURY RGB 6000MHz DDR5
Video card
ASRock Phantom Gaming D RX 6800 16GB OC
Case
White Shark Bullet Gaming GCC-2303 White
Mouse
A4 X5 MAX Bloody Gaming Esports Stone Black
Keyboard
X7 A4tech G800 MU
Monitor
Cooler Master GM238-FFS 144hz IPS / AOC D2357Ph Led 3D
OS
Windows 11 Pro

Пиши твое бројче на крај и пиши баш ме интересира дали пратката е над 22 евра.

Sent from my 2203129G using Tapatalk
Денес ми пристигна пратка од Алиекспрес нарачана на 17-ти Јуни во вредност од 455 ден. доставена преку Виа пост.

Претходниве месеци ми пристигале и преку ЕЛС со помала вредност од 22 $ или евра.

Titanium

hello world
1 март 2024
355
194
Искрено и јас се сомневам дека женскава знаеше точно инфо да ми каже затоа викам да си препрашам тука за just in case.

Фала баш ќе се јавам во УЈП ќе прашам за повеќе инфо.
Во УЈП на крај ќе се јавиш, ако не ти проаѓа скенирањето на фискалната од лаптопот.

gdamjan

poweruser
3 април 2008
4.057
3.496
Скопје
damjan.softver.org.mk
gdamjan's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 Pro 4650G / Cooler Master Hyper 212 Black
Motherboard
MSI MAG B550m Mortar Wifi
Storage
NVME: 1TB AData XPG SX8200 Pro / HDD: 2x 2TB Toshiba P300
PSU
Gigabyte G750H
RAM
G. SKILL Ripjaws V Series 2x 16GB / DDR4 3200Mhz/CL16
Video card
Vega 7 on APU
Case
Bequiet! PureBase 500
Mouse
Logitech MX Anywhere 2S
Keyboard
ThinkPad USB Keyboard With TrackPoint (sk-8855)
OS
Arch Linux
ова не е точно.
пред две години нарачував тркала за точак од Англија, ги платив online со картица, ги пратија со Fedex.
По некое време го добив следниов мејл од „PNL Translog Dooel“ кој е (еден од?) преставниците на Fedex тука:

Почитувани,

Пристигната е пратка на ваше име и истата има паритет DDP, односно царинските давачки ќе бидат подмирени од страна на испраќачот.

Од ваша страна потребно ни е да ни доставите лична карта (сликната или скенирана, од предната и од задната страна) и доказ за плаќањето при купување на производот (доказ за вредноста на пратката – извод од банка, Pay Pall, Swift или Order Confirmation) за да можеме да ја спроведеме царинската постапка.

По завршувањето на процедурата, пратката ќе ви биде доставена на адреса

Времетраење на царинската процедура: 5-6 работни дена.

така и беше. траеше нешто повеќе од 5-6 дена да бидам искрен. но неисе.

пс.
да допрецизирам. точно е дека според закон само ти си одговорен трошоците/царини/данок да се платени - но постои механизам тоа да биде платено од праќачот.

ппс.
не платив ништо дополнително!

Последна промена:

zoran.europe

hello world
15 јули 2024
155
97
ова не е точно.
пред две години нарачував тркала за точак од Англија, ги платив online со картица, ги пратија со Fedex.
По некое време го добив следниов мејл од „PNL Translog Dooel“ кој е (еден од?) преставниците на Fedex тука:

пс.
да допрецизирам. точно е дека според закон само ти си одговорен трошоците/царини/данок да се платени - но постои механизам тоа да биде платено од праќачот.

ппс.
Биди другар, пушти ни линк од тие што ти ги пуштија тркалата со ДДП, ПДД, како и да е
Од сега ни тоалет хартија не купувам од друго место
Каков Алиекспрес, кои беа тие.....

Himena

read-only
21 март 2022
12
1
ова не е точно.

пс.

ппс.
Е ова е инфото што ми треба да им пренесам. Од компанијата ми напоменаа дека сакаат они се да средат во однос на трошоци и јас само да го добијам лаптопот на врата без никакви дополнителни плаќања од моја страна.

Претпоставувам они без разлика дали ќе одберат DHL, FedX, USP треба да имаат delivery duty paid (DDP) ако добро сфатив за да биде се smooth како што и двете страни сакаме да биде.

kirev

senior
31 мај 2010
9.045
7.719
Е ова е инфото што ми треба да им пренесам. Од компанијата ми напоменаа дека сакаат они се да средат во однос на трошоци и јас само да го добијам лаптопот на врата без никакви дополнителни плаќања од моја страна.

Претпоставувам они без разлика дали ќе одберат DHL, FedX, USP треба да имаат delivery duty paid (DDP) ако добро сфатив за да биде се smooth како што и двете страни сакаме да биде.
А да се прошеташ до таму за да го земеш?

JonnyDark

Баниран/a
10 јуни 2022
532
365
Што се случува во моментот на македонски пошто страницата за следење? Сите податоци што беа пишани за следењето на пратки ги снема и нема никаква евиденција.

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.500
31.940
psyside's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 [email protected] + PCCooler X5
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
2x8GB Hyper X Predator@ 3200
Video card
Asus RTX Dual EVO 2060 Super
Case
CM Masterbox E500 with ODD
Mouse
Cooler Master Storm Spawn + Corsair 140/Zalman ZM-F4
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Што се случува во моментот на македонски пошто страницата за следење? Сите податоци што беа пишани за следењето на пратки ги снема и нема никаква евиденција.

Nestose sprema

Necromancer

poweruser
24 февруари 2012
4.233
5.546
Скопје
Зашто не плаќаш давачки, немаат пари за одржување на сервер.

alekso550

read-only
15 јуни 2023
31
12
Чекајте малце другари. Ја мислам дека придизвикана штета од џонка може да го надокнади мојот оптиплекс 3020 со тоа што како донација према македонски пошти јас ке донирам серверски ресурси на претходно споменатиот оптиплекс за тракинг сервис. Исто и у пакет може и jellyfin library да си гледаат филмови додека ги сортираат вашите пратки. МЦ серверот не го давам! У меѓувреме може и како у знак на протест да форум.и.мк компЉутер да направам форум со назив "неплаќачи на даноци и царини и к*р се тресе у ладну воду".

PC_GAMER

lurker
16 јуни 2017
538
464
1.jpeg
Шо да праам? Треба ли да одам да прашам до железничка или момциве се отидени на одмор? Пред едно недела-две го прашав поштарот и он ми рече дека уште ја немаат сортирано за испорака и да сум почекал да ми достават карточе. Некако бааги ја развлекоа со праткава. Дреме ли дреме...

igor_igor

poweruser
2 септември 2012
2.286
3.985
Скопје
igor_igor's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
X7 A4tech G800 MU
Monitor
OS
Windows 11 Pro
Не си единствен, поштава стана ужас.
Две пратки дремат 1 месец во главна пошта, немаат абер да ги пратат во локална како би ми ги доставил поштаров на реон.

Screenshot_20240731_134937_Firefox.jpg

gamon

user
15 септември 2014
1.669
1.951
orgrimar
прочитајте малце назат ебаго, УБ пратки стојат во пошта по 4-5 месеци, јас сега примам од февруар и март, РР пратки обично 2-4 недели им треба откако ќе стигнат тука до носење

igor_igor

poweruser
2 септември 2012
2.286
3.985
Скопје
igor_igor's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
X7 A4tech G800 MU
Monitor
OS
Windows 11 Pro
Ова не е случај со сите пратки.

Пред две недели ми стигнаа неколку, откако се појавија во главна пошта 1000 одма наредниот ден се препратени во локалната 1010 и и следниот веќе беа кај мене пред врата.

Ваков случај пратки да дремат во главна пошта скоро 1 месец и да не ги препраќаат до локалната наредниот ден немам видено.

gamon

user
15 септември 2014
1.669
1.951
orgrimar
Ова не е случај со сите пратки.

Пред две недели ми стигнаа неколку, откако се појавија во главна пошта 1000 одма наредниот ден се препратени во локалната 1010 и и следниот веќе беа кај мене пред врата.

Ваков случај пратки да дремат во главна пошта скоро 1 месец и да не ги препраќаат до локалната наредниот ден немам видено.
ти немаш видено ама прочитај 5-10 страни на темава за да видиш, пратки порачани пред 3 недели може да стигнат а пратки може да седат во пошта со месеци. Вчера подигнав пратка порачана на 15 февруар во пошта пристигната 4 мај
Мислењето е автоматски споено:

една од 100+ пратки порачана во февруар 1722432200156.png
Мислењето е автоматски споено:

1722432308641.png

Последна промена:

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно