Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Како купувате crypto?

whiterabbit

hello world
20 мај 2020
180
142
Пробав сега на Binance so NLB Visa Electron и овој пат ме одбија со забелешка дека банката ја одбива трансакцијата, за депонирање FIAT сега на картичката стои ознака дека картичка од оваа држава не е поддржана. А пак НЛБ ми прати СМС порака за "УСПЕШНО плаќање" и ене ги парите стојат во резервирани средства :poop: Па кога ќе ми текне на оваа вест од пред 12 дена ми иде да.... Македонија привлекува дигитални номади
Каква вест, колку што знам нбрм го третира криптото како нелегално.

kirev

senior
31 мај 2010
9.057
7.729
Срби се, ecd.mk им е нов проект за нашиот пазар, исто така коа им писував на viber враќаат на Србски, Може да си у право за ова со картицата, можно е да може само преку сметка а не и со картичка, имам само вадено пари од таму и легнуваат на сметка уште истиот ден.
Не, ова е намерно македонски пишувано со латиница. Мислам дека му даваат идеја на некој со IQ33 да предложи во Собрание да пишеме латинично. „Za da vllezeme vo Evropa“.
Мислењето е автоматски споено:

Says who? НБРМ нема ингеренција да го третира вака или онака. Има ингеренции само врз денарот.
Патем Македонски - Прашања и одговори за крипто-средствата

Последна промена:

Psycore

Модератор
12 ноември 2013
1.135
1.533
Скопје
Како што напишав во другата тема. На Binance може да купувате со Visa Electron од НЛБ преку вебсајтот на Binance. Јас купувам USDT/BUSD за USD затоа што имаат најмали провизии. Ми се случило да фејлне, но од втора поминувало секогаш.

На Windows апликацијата Binance, не поминува. На мобилната апликација Binance, не поминува. MasterCard никаде не поминува.

Опција 2 е Simplex на Binance, ама има поголеми провизии.

whiterabbit

hello world
20 мај 2020
180
142
Не, ова е намерно македонски пишувано со латиница. Мислам дека му даваат идеја на некој со IQ33 да предложи во Собрание да пишеме латинично. „Za da vllezeme vo Evropa“.
Мислењето е автоматски споено:

Says who? НБРМ нема ингеренција да го третира вака или онака. Има ингеренции само врз денарот.
Патем Македонски - Прашања и одговори за крипто-средствата

Моја грешка, знам пред некоја година рекоа дека не е легално, фала богу мрднале од таа точка.

NENO19

hello world
30 јануари 2011
162
131
На Binance може да купувате со Visa Electron од НЛБ преку вебсајтот на Binance.

Така и пробав. Така и успеав претходни 2 наврати овој месец, на ниту еден друг начин не сум пробал да извршам трансакција освен онака како што те цитирам. Третиот пат - капут, банката ја одбила трансакцијата, а сепак НЛБ ми стигна известување дека е успешна, дури и од helpdesk ми потврдија се е во ред, не сакаа да од-резервираат средства без "допис". Па сега ќе чекам 10 дена за 'refund' како што успеав да најдам на Binance help.

Еве што се појави кога пробав ЕУР (со NLB Visa Electron) директно да купам крипто, ова не е стандардниот жолт warning за кој зборуваш:

OQSPIPV.png

Еве што се појавува кога сакам да заобиколам со тоа што ќе депонирам средства (на ЕУР баланс на Binance) па потоа да конвертирам:

SerRR8Z.png

Нерегулирано не значи дека е нелегално. НБРМ не може да го третира како нелегално. Може евентуално да одлучи купувањето на крипто да го третира како нелегално, или поседувањето на криптовалути (мало сутра), или да се гонат тие што користат крипто во платен промет (there can be only one - Денар), така да ако беше точно тоа што го напиша ќе треба едно 50,000 да ги стрпаме во затвор.

GreenRoot

user
1 октомври 2011
1.039
1.008
Охрид
mvpring.com
GreenRoot's setup  
Processor & Cooler
i5 4200U
Storage
Samsung Evo 850 240gb
RAM
8GB
Video card
AMD 8670m
Monitor
15,4''
OS
Windows 7 Home Premium
Направите акаунт на advcash и од тука можете да депозирате средства на binance. 3% провизија.

Ова за сега е најефтиниот начин што го најдов. Можете и од cex.io да купите биткоин, но тие дерат со провизии кога ќе префрлате на binance.

Sent from my LG-H830 using Tapatalk

NENO19

hello world
30 јануари 2011
162
131
Веќе проверено од друга личност оди и преку trusted wallet via simplex, со НЛБ картичка. Златен p2p.

Sludge.Factory

Баниран/a
7 февруари 2014
1.225
1.901
Gostivar
Проверете и каква конверзија ви прави картичката, зошто ако не ви е девизна сметка, обично еврото го рачуна 62-63 денари што е 2-3% провизија на менувањето.

The exchange rate for converting refunds of non-U.S. dollar transactions to U.S. dollars is the rate charged to us by MCI minus 2.5%. Mastercard

Psycore

Модератор
12 ноември 2013
1.135
1.533
Скопје
Така и пробав. Така и успеав претходни 2 наврати овој месец, на ниту еден друг начин не сум пробал да извршам трансакција освен онака како што те цитирам. Третиот пат - капут, банката ја одбила трансакцијата, а сепак НЛБ ми стигна известување дека е успешна, дури и од helpdesk ми потврдија се е во ред, не сакаа да од-резервираат средства без "допис". Па сега ќе чекам 10 дена за 'refund' како што успеав да најдам на Binance help.

Еве што се појави кога пробав ЕУР (со NLB Visa Electron) директно да купам крипто, ова не е стандардниот жолт warning за кој зборуваш:

OQSPIPV.png

Еве што се појавува кога сакам да заобиколам со тоа што ќе депонирам средства (на ЕУР баланс на Binance) па потоа да конвертирам:

SerRR8Z.png

Нерегулирано не значи дека е нелегално. НБРМ не може да го третира како нелегално. Може евентуално да одлучи купувањето на крипто да го третира како нелегално, или поседувањето на криптовалути (мало сутра), или да се гонат тие што користат крипто во платен промет (there can be only one - Денар), така да ако беше точно тоа што го напиша ќе треба едно 50,000 да ги стрпаме во затвор.
Ај пробај со USD, наместо EUR. И купи BUSD.

Jesse

read-only
31 јануари 2021
5
1
Колку што гледам не е баш најлесно да се купи со картица, ми препорачаа да купам УСДТ од човек.

AndrejGagale

lurker
12 април 2009
569
73
Прилеп
Независно од кај купувам крипто треба да имам wallet? Кој го користите како crypto wallet?

Последна промена:

Sancho Sanchez

hello world
12 октомври 2016
272
294
Независно од кај купувам крипто треба да имам wallet? Кој го користите како crypto wallet?

Само ако сакаш да ти бидат non-confiscatable.

За биткоин Electrum е ок, за етереум и се што е ERC20 имаш Metamask plugin за chrome & firefox.

AndrejGagale

lurker
12 април 2009
569
73
Прилеп
Само ако сакаш да ти бидат non-confiscatable.

За биткоин Electrum е ок, за етереум и се што е ERC20 имаш Metamask plugin за chrome & firefox.
Така , Metamask веќе и го користам.
Сакам уште да прашам еве за купување преку картица директно на Coinmama или Binance. Што е со продавање на крипто, дали преку нив може да се продаде и дирек идат парите на сметка или преку менувачнициве кај нас?

И дали има начин пример да се уплатат 1000$ па после да се купува - трејдова крипто? Или затоа ја купуваат USDT па после со таа крипто купува друга?
Да се избегнат провизиите?

Последна промена:

Sancho Sanchez

hello world
12 октомври 2016
272
294
Не знам тоа, никојпат не сум купувал преку картица или сметка.

Имаш тука на форумот луѓе што купуваат/продаваат со провизии најниско до 3%, така да јас не би барал друг начин.

Ако пари ти стигнат на сметка во мк, најмалку што треба да платиш е 10% персонален данок, провизиите за конверзија ти се плус.

Последна промена:
И

Избришан член 18474

Гостин
Не знам тоа, никојпат не сум купувал преку картица или сметка.

Имаш тука на форумот луѓе што купуваат/продаваат со провизии најниско до 3%, така да јас не би барал друг начин.

Ако пари ти стигнат на сметка во мк, најмалку што треба да платиш е 10% персонален данок, провизиите за конверзија ти се плус.
Пара на рака токен на новчаник :)

NecrotoX

Undead
4 март 2013
5.589
6.863
Скопје
www.youtube.com
NecrotoX's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 2600 @ 3.40GHz & Cooler Master MasterAir G100M
Motherboard
ASUS PRIME B450M-A
Storage
Samsung 980 Pro 1TB NVMe SSD | WD10EZEX 1TB 7200 RPM HDD | WD Blue 1TB 5400RPM External HDD
PSU
Cooler Master MWE 500
RAM
32GB Kingston FURY Beast DDR4 @ 3200 MHz
Video card
EVGA GeForce RTX 3060 XC GAMING 12GB
Case
Cooler Master MB520
Mouse
Razer Basilisk V3 | Razer Cobra
Keyboard
Cooler Master CK530 Gateron Brown
Audio
Logitech Z333 2.1 Speakers | Genesis Gaming Argon 200 Black Headphones
Monitor
Dell U2518D 25" + Dell U2419H 24" + XP-Pen Artist 22 Pro
OS
Windows 11 Home
Дали може да се купи ETH од Wyre со наша картичка? Некако наједноставно и најбрзо ми изгледа, интегрирано е во MetaMask.

DragonX

read-only
31 декември 2013
12
3
Од каде би можел да купам со картица крипто и ако може кој новчаник е најдобар? сакам да вложам 200е

no_retreat

lurker
22 јануари 2011
621
1.509
no_retreat's setup  
Processor & Cooler
intel core i7 14700kf w/ NZXT KRAKEN 280mm AIO Liquid Cooler with LCD Display
Motherboard
Gigabyte Aorus Elite AX Z790 Black
Storage
Samsung 970 Evo 2tb
PSU
Corsair HX 1200i Platinum
RAM
2x16gb DDR G-Skill Trident Z5 ARGB 6000mhz cl30
Video card
RTX 4070 ti Super MSI Ventus 3X
Case
NZXT H9 Flow Black
Mouse
Logitech G Pro X Black
Keyboard
Keychron Q3 modded with Lime Green Switch and Glorious GPBT Black Ash Dye Keycaps
Audio
Logitech G733 wireless
Monitor
Samsung Neo G8 32" 240hz UHD MiniLED + QLED Panel
OS
windows 11 pro
Од каде би можел да купам со картица крипто и ако може кој новчаник е најдобар? сакам да вложам 200е

Можеш со кеш пари директно во cryptotresor во Мавровка, мој совет за стартери за новчаник би ти препорачал blockchain под услов да не трејдаш со други коини или доколку сакас да трејдаш во тој случај hitbtc, двата не бараат верификации и испраќање на лични карти,пасоши и сликање како затвореник (bittrex) и се многу user friendly, blockchain е многу лесен за користење,а hutbtc е малку посложен за почетници.

DragonX

read-only
31 декември 2013
12
3
Можеш со кеш пари директно во cryptotresor во Мавровка, мој совет за стартери за новчаник би ти препорачал blockchain под услов да не трејдаш со други коини или доколку сакас да трејдаш во тој случај hitbtc, двата не бараат верификации и испраќање на лични карти,пасоши и сликање како затвореник (bittrex) и се многу user friendly, blockchain е многу лесен за користење,а hutbtc е малку посложен за почетници.
Фала ти за информациите, колку fee зимаат? Иначе сакам да почнам со трејдање најверојатно на biance ми изгледаат како најдобри до најмало fee и најголема ликвидност (можеби грешам)

no_retreat

lurker
22 јануари 2011
621
1.509
no_retreat's setup  
Processor & Cooler
intel core i7 14700kf w/ NZXT KRAKEN 280mm AIO Liquid Cooler with LCD Display
Motherboard
Gigabyte Aorus Elite AX Z790 Black
Storage
Samsung 970 Evo 2tb
PSU
Corsair HX 1200i Platinum
RAM
2x16gb DDR G-Skill Trident Z5 ARGB 6000mhz cl30
Video card
RTX 4070 ti Super MSI Ventus 3X
Case
NZXT H9 Flow Black
Mouse
Logitech G Pro X Black
Keyboard
Keychron Q3 modded with Lime Green Switch and Glorious GPBT Black Ash Dye Keycaps
Audio
Logitech G733 wireless
Monitor
Samsung Neo G8 32" 240hz UHD MiniLED + QLED Panel
OS
windows 11 pro
Фала ти за информациите, колку fee зимаат? Иначе сакам да почнам со трејдање најверојатно на biance ми изгледаат како најдобри до најмало fee и најголема ликвидност (можеби грешам)
5% на трансакции до 500$, Binance ти е најверојатно најдобриот избор доколку си решен да ги трејдаш коините, имаат ако не се лажам најголем трафик на купи продај.

Darkec11

read-only
3 март 2021
1
0
Poima nemam, sto kako...mi rece eden prijatel napraj toa ova ona...i sega imam wallet na blockchain okolu 0.00835 bitcoini poklon...koga mi gi prefrli bea 3000, 4000 evra..denes gleam 40.000 eden bitcoin..kako da gi izvadam bez golema provizija tj. Da gi kesiram

Noumenon

hello world
14 ноември 2009
219
162
Пробав сега на Binance so NLB Visa Electron и овој пат ме одбија со забелешка дека банката ја одбива трансакцијата, за депонирање FIAT сега на картичката стои ознака дека картичка од оваа држава не е поддржана. А пак НЛБ ми прати СМС порака за "УСПЕШНО плаќање" и ене ги парите стојат во резервирани средства :poop: Па кога ќе ми текне на оваа вест од пред 12 дена ми иде да.... Македонија привлекува дигитални номади
Пиши им да ти пратат screenshot или нешто на Binance дека ти ги одбиле, и пиши им на helpdesk на НЛБ. Мене со друга трансакција така цел месец ми седеа во резервирани средства, додека не интервенираа да ги ослободат рачно.

Mitre123

read-only
18 февруари 2021
5
1
Njpametno ti e preku kripto trezor -skopje. Otvori si adresa na koja sakas berza ili na lokalen wallet , parite u dzeb, adesata na mob i pravo u crypto trezor...ke im dades pari ke ti presmetaat za tie pari kolku koini ti sleduvaat (po cena na berza samo sto zapiraat nekoj procent koj e mnogu mal vo odnos na drugite, nekoi si 1-4% )im ja davas adresata , ti gi pustaat na taa adresa, ti stasuva nostrifikaci za nekoi si 10-20 min i zavrsena rabota. BTW ja sum plakal i so mkd karticki no na krajot koga ke zemes kolkava e provizijata i kolku ke ti go fati bankata kursot , ovaaa profizija ke bide mnogu pogolema. Eve ti korisen link kako da otvoris wallet...videoto ti e na makedonski
View: https://www.youtube.com/watch?v=yZBv5X2i11g&t=2s

MartinGR1MR

hello world
14 јуни 2014
165
71
Imam nekoja sitna valuta na Binance,nemozam nikako da otkrijam kako da gi povlecam.
Ima li nekoj sto kupuva,ili da mi pomogne kako bi ja izvadil sumata?
Nemav napraveno depozit na Binance,nego gi primiv od drugo mesto.

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно