Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Избор на клима уред (линк со резултати од мерења во прв пост)

klima fan

lurker
14 јуни 2021
655
366
Hisense имаат многу проблеми со електрониката Gree имаат висока потрошувачка не модулираат прават непотребни дефрости работат он-офф Така да од Кинеските брендови најдобри се Midea Vivax Haier

Скоти

user
15 октомври 2013
1.281
2.381
На Hissense не им треба еуровент. На klimi.mk пишува дека работи до -20 а даикинот до -15 така да hissense мора да е подобар од даикинот.
Кајгана слепци at its finest.

28 јануари 2017
2.098
4.839
Ресен
За помалку пари добиваш:
  • Појака
  • Топли на пониски температури
  • А со 3 плуса наместо 2
  • Покрива +5 квадрати
Оние вентил, греач, двореден мореден, не знам шо се ама сигурно другава ги нема тие работи.

Не сум овца да ме стрижат

2024-08-24_17h15_38.jpg

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.506
31.954
psyside's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 [email protected] + PCCooler X5
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
2x8GB Hyper X Predator@ 3200
Video card
Asus RTX Dual EVO 2060 Super
Case
CM Masterbox E500 with ODD
Mouse
Cooler Master Storm Spawn + Corsair 140/Zalman ZM-F4
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
нема врска тоа брендови кинески, јапански. Баш вчера у апотека влагам да купам нешто, си прават муабет на климата и рикнала електрониката и ја праеле од сервис. И ај да видам што клима, Дајкин 18ка, најскупата клима на светот.
за 30к што го земав хајсенсот имам дајкин 70к што кошта како еквивалент. Дајкинот грее до -15 и нема вифи вградено. Хајсенсот грее до -25 и има вифи, замисли за 40к помалце добиваш повеќе :ROFLMAO:

Мајко моја. Ми иде солна киселина да испијам на екс.

@marv

Не се фаќај за глава, ниту Јас, а ниту Ти не сме биле на еуровент тестирање, ама и двајцата знаеме како функционира светот - со пари и бизнис.

Едно практично прашање...

Кој ќе ти биде поголем репер за избор:

1. Клима без еуровент, но илјадници лични искуства од луѓе околу тебе, со конкретни карактеристики на просторот, временски услови, сервисна мрежа и делови, итн...

2. Еуровент папирологија?

Sent from my Mi Note 10 using Tapatalk

Класика балкан размислување, ангедоти > студии.

Ron26

poweruser
4 мај 2019
2.344
2.766
Мајко моја. Ми иде солна киселина да испијам на екс.

Класика балкан размислување, ангедоти > студии.

балкан размислување е на другиве форумџии, у превод да "ти каже чичо у наше време" муабет, јапанците втора светска ќе ја победеа да не беше нуклеарката.

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.506
31.954
psyside's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 [email protected] + PCCooler X5
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
2x8GB Hyper X Predator@ 3200
Video card
Asus RTX Dual EVO 2060 Super
Case
CM Masterbox E500 with ODD
Mouse
Cooler Master Storm Spawn + Corsair 140/Zalman ZM-F4
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
балкан размислување е на другиве форумџии, у превод да "ти каже чичо" муабет, јапанците втора светска ќе ја победеа да не беше нуклеарката.

Нивното размислување е базирано на години и години истражување за клими, читање студии, а неколку од нив тоа имаат и студирано. И сега нагло се појавуваш ти со твојата анегдота и субјективно убедување да демантираш консензус за тоа кои клими се најдобри.

Никој не вика дека Кинезите не се топ за цената, и јас ги користам, ама се знае кој се кој.

Истиот муабет за Redmi vs Samsung хај енд го правеше а сега 23U користиш.

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.571
3.037
Никој не вика дека Кинезите не се топ за цената, и јас ги користам, ама се знае кој се кој.
Тоа се обидуваме во поќе наврати да го кажиме, ама ете....
Истиот муабет за Redmi vs Samsung хај енд го правеше а сега 23U користиш.
Ау, да! Сум подзаборавил малку на овие моменти :)

18 август 2019
1.245
1.235

Goran333

hello world
19 август 2022
113
126
Профил има, ама (можеби) блокиран. Некому не му се допаѓаше вистината за Gree да излегува на виделина.
На Кајгана форумот јас и Грее тимот цело време се контраме па никој не ме блокирал.
А и ти си имал некогаш профил таму 2020
20240824_230749.jpg
Си пишувал коментари.
Али сега те покажува као Deleted Member 12196

18 август 2019
1.245
1.235
На Кајгана форумот јас и Грее тимот цело време се контраме па никој не ме блокирал.
А и ти си имал некогаш профил таму 2020
Погледнете го атачментот 140271
Си пишувал коментари.
Али сега те покажува као Deleted Member 12196
Токму така. Имав профил. Кога газдата почна да ме навредува, му возвратив со иста мера и ме блокираше во таа тема. Потоа ме блокира и во темата за инвертери бидејќи пишував како се однесува мојот инвертер, како се однесуваат продавачите, како се однесуваат монтерите. Јавна тајна е дека газдата го штити Стрелчо-белчо и му дозволува што сака да прави, а другите ако возвратат одат малку на одмор. Затоа барав мојот профил да биде избришан, немам што да барам на форум кој го води пе***ска личност.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.611
19.345
@FLEGMA што толку против жолтиот форум?
Па и ти имаш профил таму
Баниран сум повеќе од 3-4 години ако не се лажам.
Ме банираа без никакво образложение и повод.

После тоа никогаш не пробав да правам нов профил, да барам симнување на бан или да мољакам од тоа ни нивната нечесна и корумпирана администрација. Тоа ми дојде како кец на десетка.

Таму има еден - два полуликови со безброј акаунти на кои единствена задача им е да го бранат Gree.
Да се брани неодбранливото. Јас и уште неколку други членови сум аргументирал, сум ставал графикони, мерења ама се е џабе.
Ти се појавува медиокритет, те навредува и ти треба да молчиш на тоа.

Од овај форум има и други членови таму.
А од таму има и овде. Само имаме њух па ги сеќаваме пошто djabe kupuvate jspanci hehehhh им е девизата.

Им се чудам на @zlatko_ti412 и на @Паланчански што си го трошат времето таму.
Бизнисот им е очигледен.

18 август 2019
1.245
1.235
Им се чудам на @zlatko_ti412 и на @Паланчански што си го трошат времето таму.
Одамна не сум таму. Барав да ми го избришат профилот. Со секакви будали можам да се борам, ама не и со газдите. Тие можат да ме блокираат, јас нив не можам. Не сме рамноправни во таа битка. А дека се корумпирани, корумпирани се. Тука нема дилема.

Dinamit

hello world
25 мај 2013
438
612
Луѓе безпотреба се искaравте. Само совет побарав за разлики во цена
и потрошувачка. Ама добро.

На почетокот во избор ми беа Daikin и Mitsubishi но почнав да се предомислувам.
кога на гугл ќе ги пребарав моделите испаѓаа страни од молдавија, Босна, Турција и сл.
Со mitsubishi изгуглав неколку модели кои се продаваат тука.
реално не најдов ништо на англиски.Само романски страни.
Тоа ме предомисли/ можеби да ги тргнам од список.

Прашањето беше повеќе насочено кон тоа, како е можно клима од пониска класа на бренд во случајов хисенсе и вивакс да греат на пониски температури од клими кои се 30-40% поскапи ( даикин, Тошиба и останати јапонци)

Добро би било дискусијата да продолжеше во тој правец, бидејќи вака е доста нејасно, што ги одвојува јапонците како подобри, ако според хартија трошат повеќе и греат до помалку.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.611
19.345
Прашањето беше повеќе насочено кон тоа, како е можно клима од пониска класа на бренд во случајов хисенсе и вивакс да греат на пониски температури од клими кои се 30-40% поскапи ( даикин, Тошиба и останати јапонци)
Можно е затоа што јапонците чесно наведуваат што можат и што не можат на одредена температура додека кај другиве карактеристиките се шлакнати од трговците.

Затоа го мантраме тој Еуровент. Таму фино лепо си пишува.
Ако веќе сакаш кинеска клима тогаш гледај ги моделите на Midea, Gree и Haier и спореди ги со перформансите на јапонските клими.

Кинеска клима која има добри резултати на Eurovent има цена еднаква или слична со јапонска.

Тоа што нашиве трговци се понашаат како пинг-понг топче и не знаат кај удараат со цените не значи дека човек не може да претрча до Грција и да си земе тоа што чини.

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.571
3.037

кога на гугл ќе ги пребарав моделите испаѓаа страни од молдавија, Босна, Турција и сл.

Добро би било дискусијата да продолжеше во тој правец, бидејќи вака е доста нејасно, што ги одвојува јапонците како подобри, ако според хартија трошат повеќе и греат до помалку.
Еден добар инвертер од високата класа (или средна нека е), и доколку е јапонец, најмногу се издвојува од кинеската конкуренција во таа класа со одредени „финеси“ кои го прават корисничкото искуство да е подобро.
Тука зборуваме за подобар алгоритам (подобро искористување на if-then else) во склоп со нешто повеќе сензори (внатрешни/надворешни) за температура/влага и одлично искористување на податоците од тие вградени сензори, и сето тоа споено со модулирање кое кај одредени јапонци се спушта многу ниско, кое на крај се преточува во поудобно корисничко искуство, и поголема заштеда на енергија.
Аналогијата со друга технологија би била, еве на пример да земиме еден џип - руска лада нива: нема кај нема да влези и излези.
Ама удобност...па ја знајме каква е нивата.
Спореди лада нива со даихатсу териос.
И тоа е мало џипче, со кратко меѓуоскино растојанија и одличен клиренс.
Ама, е поудобен од лада нива, а веројатно ќе те извади од истите ситуации од калта како и нивата.
Ама е поскапо.
:)

И како што рече Флегма, и кинезите имаат коњи за тркање со јапонските.
Само, и тие се поскапи (поефтини од јапонците, но сепак ценовно доволно близу), за да размислиш дали сепак да не се земи јапонец?

П.С.
Не ти сугерирам да купиш јапонец, само дообјаснував што стои позади митот за јапонски инвертер.
Иначе имаш одлични инвертери од мидеа (вивакс), хаиер и сл.

Последна промена:

klima fan

lurker
14 јуни 2021
655
366

Многу е едноставно ако имаш буџет купуваш Toshiba Mitsubishi Daikin Hitachi Fujitsu ако не тогаш од кинеските Vivax Midea Haier се одличен избор Gree НЕ бидејќи имаат висока потрошувачка не модулираат работат он-офф прават суви дефрости

28 јануари 2017
2.098
4.839
Ресен
Тоа што нашиве трговци се понашаат како пинг-понг топче и не знаат кај удараат со цените не значи дека човек не може да претрча до Грција и да си земе тоа што чини.
Како би се извело ова? Нема да ти дојде исто кога ќе платиш давачки?

Goran333

hello world
19 август 2022
113
126
Dali ima dobra 2.5ka Mitsu ili Daiken do 30K? Osven Vivaks 2.5ki drug model ne ni sretnav na net.
Mitsubishi HR25 најефтина јапанка со попуст 33000 денари на Ананас. Попустот мислам важи уште еден ден.

Имаш и Mitsubishi DM25 таа е 31000 денари ама оваа работи на стариот фреон R410a.
Додека HR25 е на R32 фреон.
Капацитет на греење
-10° 1.9kW
И изменувачот на надворешна е краток прав, го нема оној завртаниот дел.
Вака изгледa

20240815_232933.jpg

Атачменти

• 20240815_232933.jpg
    20240815_232933.jpg
    442,2 KB · Прегледи: 15
членови онлајн
мислења
теми
членови

Офтопик

Последни огласи