marv
poweruser
- 5 октомври 2007
- 5.820
- 5.526
Готовио, чим зема да ми споредуваш PPx t.e. PGP, t.e. NYM кабли меѓу себе, и плус истите со H07 применети затворени при инсталација в цигла, малтер или слично, тука муабетот завршува.Според монтажата како што е наведено во упатството ако напојувањето и конекцијата одат во сноп заедно со двете бакарни цевки Тошиба ти вели да се користи H07RN-F кој пстој од памтивек и лесно достапен (не треба специјална нарачка).Не дека нема подобри а и поскапи од него но таа вели дека е тој кабел доволен да ги здоволи критериумите оштета на бакарната изолација било мехничка,било UV зрачење или останати неповолни ситуации па ке ја издржи топлината од допирот со бакарните цевки,а не дека е тоа закон.Ти можеш да користиш и други кабли но да се во групата на 60245 IEC66 а РР/Ј и PGP кој се користи за инсталација не би требало да се употребуваат да се во сноп со бакарните цевки Каде сто треба има и дополнително загревање.Мозеби на твојата Фонко издрзал PGP кабелот 25 год.што си ја користел претежно за ладенње или мало пригревање па со тоа и изолацијата на бакарната севка не се оштетила а и кабелот бил оптеретен со 4-5А со пали гаси на климата.Се знае системите на Р-22 не биле толку оптеретени на негативни температури оти при грењето
како сто пагала температурата надворешна ,така и климата се помалце влечела ампеража а и бакарните цевки се помалце биле загреани,додека кај инвертерите е обратно.
Е па така кај мене Тошиба Сузуми 16 максим која макцилмум мозесе да повлечи 2250в го укруте ПП/Ј кабелот со пресек 1,5мм2 ставен во сноп со бакарните цевки после 50000 работни сати,е сега кога би била монтирана со H07RN-F би била друга приказна.Сега ако моето искуствосто сто го опишав го сметаш за претерување со изјави тоа незнам.Јас само велам теба да се внимава.
И ел.спорет и термоакомулационите ги продаваат без кабел треба да се монтираат со
H07RN-F па има многу сто сум ги видел монтирани и со РР/Ј и
PGP па ене работаат ништо не им е се додека не слушнеш дека причина за пожарот била неисправна ел.инсталација,или пецката или шпорет итн.
Не сакам да ширам никаква фобија или наратив или да си ги мериме тука кој е во право , него сакам да укажам дека треба да бидеме внимаелни,а тука на форумов е да размениме искуства и спознанија.
А за тие 80 степени слободно стави сонда помегу кабел пп/ј 1,5мм2 и бакарата цевка на растојание помеги нив од 2мм.
При тоа оптеретиго кабелот со ете не моора 10А нека бидат 8А во полна тула од двете страни дупката да е затворена па после кази го резултатот.Мозис да го поврзис и на монитор па како Злате да ни ја презентираш топлината.
Еве ви едно видео каде казва дека H07RN-F мози да издрзи 90 целзи без да ги изгуби своите својства.https://www.youtube.com/watch?v=5SobD-ZfMd0
Него, пипна ли цевката од климата преку термо изолацијата?
Sent by ME using Tapatalk