Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Избор на клима уред (линк со резултати од мерења има во првиот пост)

mdeni

senior
24 септември 2012
6.062
5.995
Јас лично би одел со една клима зошто се сакам отворено и несакам греење во спални. Би зел оваа промотивна Gree Ucrown 18ka зошто стварно е добра цената за флегшип 18ка според мене. А ако може малкуцка да се доближи буџетот за Daikin FXTF50 тогаш таа. Евентуално поефтина варијанта би била Панасоник Z15ка.

Е сега ако пак несакаш така со една како мене, ќе треба две помали. Што е исто супер опција ако не ти пречи да има клима во спална соба. Во најсеверната спална веројатно би одела една 2,5kw клима или парапетна зависи како е просторот. Ама не појака - за да е што потивка и понежна. А во дневната 3.5ка некоја од Тундра 12ка па нагоре, Панасоник Де35, даикин...

Мене првата опција повеќе ми се свиѓа не само заради тоа што мене ми одговара начинот на греење со една клима туку дека и буџетот остава простор за повисока КЛАСА на клима од производителот. Наместо 2 од пониска класа 09 и 12 како даикин фхтц35 да се оди на фхтф50 или наместо ломо12 да се оди на украун18 или наместо панасоник де35 да се оди на Z15и слично. А ако тооооолку има потреба некаде да се грее во спалните, што пак ќе кажам според мене не е убаво за добро изолиран простор со пвц, може да се стави панелка од 1kw со добар термостат за да се пали самата ако температурата во спалната падне под 22ц. А за ВЦто една електрична пешкирача исто со термостат за да се пали на испод 20-21ц температура. Тоа би било идеално. И решен проблем. Ем тивко во спални, ем висока класа на клима, ем вц средено, сметки 3-6000 зависи од потрошувачи во домот. И готово.

pinky

lurker
23 мај 2009
525
428
@Stole Macukov

А јас, пошто сум во слична ситуација ко твојата, т.е. живеам на приземје и сите соби ми се одделени со ходник измеѓу, ќе ти препорачам да не пробуваш со една клима, без разлика колку е моќна. Имам пробано со две клими (Mitsubishi FH35) да греам четири соби, али неуспешно. Во најладните денови и по 5 степени е поладно во собите кај што нема греење. Со додавање трета клима се доби драстично порамномерна температура низ целиот стан.

Друг проблем е што тој ладен воздух од спалните ќе ти "патува" назад по подот до дневна и ќе се случува ова.

Исто така, пошто си на приземје, би ти препорачал ако имаш можност да разгледаш клими со конзолни внатрешни единици.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.764
6.475
SK
Секогаш ќе има темературни разлики од под до плафон. Но забелешката е на место ако приземјево за кое зборуваме, е приземје без подрум. Приземје директно врз земја, ќе има многу поголеми потреби за греење. Соодветно, ќе има и поголеми температурни разлики од под до плафон.

5 степени да е поладно во собите кај што нема греење, укажува на релативно слаба изолација (веројатно пошто е приземје, од подот се губи топлина). Но 5 степени разлика сеуште е прифатлива разлика АКО собите се користат само како спални соби. Барем за мене е така. Во спротивно се согласувам дека некоја мултисплит алтернатива ќе мора да се имплементира.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.062
5.995
Дечкото вика 5м стиропор па кошуљица, пвц и добра изолација на ѕидови. За таван не кажа, ама тоа е страшно добро изолиран објект за наши услови.

Не споредувајте со фурија прозори, цигла и доле плоча бетонска.

pinky

lurker
23 мај 2009
525
428
Во мојот случај се работи за стан со PVC прозори од висока класа, сендвич ѕидови со 2-3cm стиропор и 3-5cm стиродур внатрешна изолација на ѕидови и таван. На подот имам стар паркет, па пола cm некаква изолација, па ламинат најгоре. Под мене подруми и гаражи. Значи горе-доле иста ситуација како кај @Stole Macukov.

Инаку, во собите кај што има греење, не е никаков проблем да се постигне посакуваната температура и на минус 20 и кусур, али тој топол воздух додека по природен пат пројде низ врата, па низ ходник, па низ уште една врата, веќе не е топол воздух.

Последна промена:

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.764
6.475
SK
Поентата е дека е подобро долу да има простории, освен ако просториите не се целосно отворени кон надвор. Второ, кај мене разликата до соседната незагреана просторија не надминува 3-4 степени (целзиусови). Се е до топлотните загуби, изолацијата.

За било кој простор, можеме да нагаѓаме, но праксата ќе покаже најточно.
Затоа е најдобро правање проба со греалки, што прашувачот не може да го направи ако сака летово да купи клими. Затоа предлогот е една подобра клима, да проба, и ако не бива тогаш да докупи уште една помала поевтина клима. Или твојот предлог за мултисплит систем, во старт поскап ама посигурен дека нема да има изненадувања. Изборот е личен, на прашувачот.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.062
5.995
Кај мене нема ни 2ц разлика ама тоа е затоа што нема ходник туку само голем дневен престој од кој со врати се влегува во собите.

Ако долниот спрат е стан со 20тина степени во собата и живеат луѓе, природно таванот нивен ќе е 25ц. Тоа е огромна разлика од гаража која во која е 0 степени кога е надвор минус. Или пак плоча на земја со 5цм стиропор која ќе е 8ц (техничка температура на земја под куќа).

Stole Macukov

read-only
14 септември 2014
11
3
Друштво,
Најпрвин фала за исцрпните одговори,
Околу подот мислам дека изолацијата е добра бидејќи сум подигнат од асфалтот некои 70 цм, па има бетонска плоча, па стиропор 5цм и пак кошулица поради нерамнини и поради тоа што ќе пуштам само цеви за радијатори кое во иднина ќе го приклучам на гасовод (во моментот нема инфраструктура на гасовод во мојата улица), но тоа е само опција која во иднина можеби и нема да ја искористиме зависно од цената на гасот и приклучокот, засега друг извор на енергија за парното не сакам како котел на дрва, пелети или парно на струја. Како главен избор на тело за греење сум за инвертер клима.
Е сега поради тоа што сме млад брачен пар и во следните 3-4 години би грееле дневна со кујна и трпезарија и само една од спалните, мислам дека една подобра инвертер клима би ги задоволила овие квадратури? Со една додатна панелна греалка би "дотоплувале" доколку има потреба во спалната или тоалетот.
@pinky ќе може ли малку поопширно околу клими со конзолни внатрешни единици?

pinky

lurker
23 мај 2009
525
428
Еве искуство со конзолна од друг член.

Овде можеш да видиш што избор има кај нас (избери "систем > парапетни/конзолни").

Али кога веќе си спремен за централно греење, би ти препорачал топлинска пумпа, нешто од овој калибар.

Можеш да ги разгледаш и еко кредитите (Sparkasse, Охридска) со поврат на 20% од инвестицијата за топлински пумпи.

И не очекувај многу од гасот (ако некогаш го дочекаш). Во западна европа се користи пошто е околу 50% поевтин, а струјата е 200% - 400% поскапа споредено со Македонија.

Последна промена:

Stole Macukov

read-only
14 септември 2014
11
3
@pinky Така е, засега цената на гас тука е многу скапа, околу централно греење нема да спремиме сега, само ке пуштиме алумпласт црева и спојки каде што можеби во иднина би монтирал радијатори, не е некоја инвестиција па нека си има спремно инсталација, незнаеме иднината што ќе донесе.
Споредувајќи повеќе клими селекцијата падна на овие 3:
Клими - Најголема понуда
gree u-crown vs daikin ftxf50a vs toshiba suzumi plus ras b16

Не сум стручен па ќе си дозволам една анализа меѓу трите, слободно корегирајте.
Gree ucrown
Консумирана мощност на отопление (Мин./Ном./Макс):0.2 / 1.42 / 2.4 kW
Отдавана мощност на отопление (Мин./Ном./Макс):0.75 / 5.28 / 7.25 kW

Toshiba
Консумирана мощност на отопление (Мин./Ном./Макс):0.14 / 1.52 / 1.68 kW
Отдавана мощност на отопление (Мин./Ном./Макс):0.8 / 5.5 / 6.0 kW

Даикинот
  • Консумирана мощност на отопление, (kW) 0,44/1,62/2,36
  • Отдавана мощност на отопление, (kW) 1.70-6.00-7.70
Даикинот предничи пред другите две при брзина на затоплување (ќе стопли побрзо бидејќи произведува повеќе моќност за повлечените киловати), но ќе потроши повеќе киловати за одржување на температурата (мин 0.44). Работи до -15 целзиус. Цената е најскапа помеѓу трите а во Бугарија е 880 евра овој модел споредбено со цената овде, 1080евра. Гаранција 3 години. Дизајн и естетика 5/10 не дека е нешто битно дизајнот али нека има и тоа.

Тошибата е најевтината од трите, 50.000 иста цена е и во БГ, на максимум капацитет заостанува за околу 20% произведена топлинска енергија, но од друга страна пак троши 30% помалку електрична енергија за да ја произведе својата максимална топлинска енергија. За одржување на температура предничи пред другите две. Гаранција 3 години. Дизајн и естетика 6/10

Gree u-crown е 60.000, исти и во БГ и во перформансите и соодносот потрошена електрична енергија - произведена топлинска енергија е некаде измеѓу. Предност на хартија е тоа што има гаранција 10година (што точно покрива незнам), и дека работи до -30 хмм, ту гуд ту би тру? естетика и дизајн 9/10.

Некако тошибата како да си вреди за парите, доколку веруваме на спецификациите од производителот Грее u crown би бил изборот, но од овие три бренда како најмалку да му верувам на Грее. Ваше мислење?

Во прилог мојот распоред, климата би била позади трпезариската маса. Десна страна е лепенка, главен влез од левата страна

Атачменти

• Stanbena edinica-Model.pdf
    12,1 KB · Прегледи: 17

Antropos

hello world
20 јануари 2017
85
91
@pinky Така е, засега цената на гас тука е многу скапа, околу централно греење нема да спремиме сега, само ке пуштиме алумпласт црева и спојки каде што можеби во иднина би монтирал радијатори, не е некоја инвестиција па нека си има спремно инсталација, незнаеме иднината што ќе донесе.
Клими - Најголема понуда

Gree ucrown

Toshiba

Даикинот
Даикинот предничи пред другите две при брзина на затоплување (ќе стопли побрзо бидејќи произведува повеќе моќност за повлечените киловати), но ќе потроши повеќе киловати за одржување на температурата (мин 0.44). Работи до -15 целзиус. Цената е најскапа помеѓу трите а во Бугарија е 880 евра овој модел споредбено со цената овде, 1080евра. Гаранција 3 години. Дизајн и естетика 5/10 не дека е нешто битно дизајнот али нека има и тоа.

Тошибата е најевтината од трите, 50.000 иста цена е и во БГ, на максимум капацитет заостанува за околу 20% произведена топлинска енергија, но од друга страна пак троши 30% помалку електрична енергија за да ја произведе својата максимална топлинска енергија. За одржување на температура предничи пред другите две. Гаранција 3 години. Дизајн и естетика 6/10

Gree u-crown е 60.000, исти и во БГ и во перформансите и соодносот потрошена електрична енергија - произведена топлинска енергија е некаде измеѓу. Предност на хартија е тоа што има гаранција 10година (што точно покрива незнам), и дека работи до -30 хмм, ту гуд ту би тру? естетика и дизајн 9/10.

Некако тошибата како да си вреди за парите, доколку веруваме на спецификациите од производителот Грее u crown би бил изборот, но од овие три бренда како најмалку да му верувам на Грее. Ваше мислење?

Во прилог мојот распоред, климата би била позади трпезариската маса. Десна страна е лепенка, главен влез од левата страна
Дизајн не те грее. ко ќе ја монтираш горе внатрешната, нема ни да ја погледнеш.... квалитетот е најбитен, а јапонскиот предничи (макар што не е изработено во Јапонија, сепак брендот квалитетот и стандардите се нивни), натаму колку испорачува на +5 до +7*С (најчестата температура во 5,5 месечната сезона на греење во поголемиот дел на МКД)... потоа колку е PdesignH, колку kW ќе испорача на -7*C (температури кои се ретки во дневните, а некои месец до месец и половина во сезоната ги има во ноќните часови).... се разбира и енергетската класа, те потрошувачката при греење COP те SCOP (која е во мали нијанси различна кај посочените клими) .... U-Crown е секако добра клима, но гарант внатрешната единица е 70-80 Евра поскапа од внатрешните на твоите други две опции! И битни се секако корисничките искуства. На Ж'тиот форум и овде, тешко ќе најдеш некој што ја има Круната која до завчера беше 100карти, но затоа имаш корисници кои пишуваа за тошиба и особено доста е пишувано од корисници кои го имаат Даикинот... па разгледај информирај се извагај и земи што ти мислиш дека е најдобро.
Многу среќа во изборот!

ante1

read-only
11 јануари 2017
49
100
Клими - Најголема понуда

Gree ucrown

Toshiba

Даикинот

За греење со клима перката е секогаш долу, ако ручаш или имаш гости ќе мора да ја крениш перката и жешко да дува со фен се сушиш пет мин не повеќе!Замисли макс издува на клима и да седиш под него! Друго и со 5.5 клима ако има изолација нема теорија со овој распоред да ги затоплиш спалните подеднакво! Трето сакаш да спиеш во спална а жена ти има колешки во дневна со отворена врата ли ќе спиеш!
Колку трошат имаш линк со мерења на оваа тема на прва страна..Едноставно решение нема,макар и 100к да дадеш за клима во дневна...Ти требаат повеќе единици..Не џабе де става парно во зградите во секоја соба и купатило! Да ќе биди поекономични со клима..Ама треба да се потрудиш да биди и комфорно..Изборот е твој...Не барај податици за потрошувачка од секакви страни,имаш еуровент за некои модели,за другите имаш мерења и мислења овде и на другиот форум...Не сум јас ние што ќе седиме во твојот стан,ти си тој и самиот треба добро да размилиш прочиташ пред да одлучиш!

ante1

read-only
11 јануари 2017
49
100
Ај за тие што незнаеме да читаме прочитај ни да си научиме на што да гледаме и пазиме, а после продолжете да се надмудрувате

Sent from my Redmi Note 4X using Tapatalk
Колку чинеше фх35 и имаша 5.1 scop во умерена,а оваа 5.2 scop во умерена!Оваа троши повеќе во топла зона и замисли дава повеќе кв во топла,а таму по логика ти требаат помалку кв за греење! И замисли а+ на греење во ладна зона..Најди некоја јапонска клима со овие карктеристики,види енерги лејбл од други врвни модели! Дај не зафркавјте у краун од грее да се споредува со аеуи од Вивакс, споредете ја и со мица и со тошиба...

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.790
5.509
Колку чинеше фх35 и имаша 5.1 scop во умерена,а оваа 5.2 scop во умерена!Оваа троши повеќе во топла зона и замисли дава повеќе кв во топла,а таму по логика ти требаат помалку кв за греење! И замисли а+ на греење во ладна зона..Најди некоја јапонска клима со овие карктеристики,види енерги лејбл од други врвни модели! Дај не зафркавјте у краун од грее да се споредува со аеуи од Вивакс, споредете ја и со мица и со тошиба...
Негледам 5.2 никаде на сликата. Ама најверојатно има и други фактори, влажност ова она. Не сум читал мноогу за климиве, еве уште ги држам специјалциве овде за поедуцирани. Ама уште не ми е јасно што точно, онака просто кажано и објаснетоне проблематучно на сликата. Од 4 те колони со бројки. Еве и @Lokvan i @mdeni нека кажат, да си знаеме што да се пазиме кај вакви налепници, кога ќе ни затреба.

GGTT1

lurker
1 февруари 2017
600
512
Битола
Негледам 5.2 никаде на сликата. Ама најверојатно има и други фактори, влажност ова она. Не сум читал мноогу за климиве, еве уште ги држам специјалциве овде за поедуцирани. Ама уште не ми е јасно што точно, онака просто кажано и објаснетоне проблематучно на сликата. Од 4 те колони со бројки. Еве и @Lokvan i @mdeni нека кажат, да си знаеме што да се пазиме кај вакви налепници, кога ќе ни затреба.

pokraj nalepnicata ke si baras servise manual i kolkav kompresor ima klimata i nadvoresnosta i kolku freon i togas ke znaes na sto si.
novite na r32 imaat pomali kompresori ,nadvoresni i pomalku freon vo odnos na r410.
tuka e vazen i bekapot nekoi go imaat poslabite klimi a nekoi go nemaat pojakite klimi
ima tuka i drugi finesi .
klimi so twin kompresor e podobra potivka od taa so single kompresor

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.790
5.509
pokraj nalepnicata ke si baras servise manual i kolkav kompresor ima klimata i nadvoresnosta i kolku freon i togas ke znaes na sto si.
novite na r32 imaat pomali kompresori ,nadvoresni i pomalku freon vo odnos na r410.
tuka e vazen i bekapot nekoi go imaat poslabite klimi a nekoi go nemaat pojakite klimi
ima tuka i drugi finesi .
klimi so twin kompresor e podobra potivka od taa so single kompresor
Се убаво, поштовање. Ама ова со налепницава што лесно секаде се гледа ми остана необјаснето.

GGTT1

lurker
1 февруари 2017
600
512
Битола
Се убаво, поштовање. Ама ова со налепницава што лесно секаде се гледа ми остана необјаснето.

PRIMER1 klimata moze da ima pdizajn 3kw so SCOP 5 ama nikade ne e navedeno osven vo product fiche i bekap primer 600w na -7[-10] za da go odrzi toj SCOP
PRIMER 2 NA EUROVENT stoi na -10 deka klimata dava 3 kw so cop 2.5 toa idi 1200w potrosuvacka ama na -10 trga i po 1800w ama na eurovent nigde ne stoi toa toa zavisi i od jacinata na samata klima

bicikle

poweruser
3 март 2018
2.061
1.013
која е разликата од инвертер и од не-инвертер или пак поедноставно која е разликата од нео/вивакс/фаворит од ~20к денари до панасоник од 45к денари (освен во цената)

bicikle

poweruser
3 март 2018
2.061
1.013
е фала за изцрпниот одговор, не милев толку да те изнамача :)
Што е тоа се‘? и таа топли 3,5kw и таа топли исто. Едната е демек до -20, другата пак е -15(не живеам сибир), едната има ви-фи(чуму ми е, за греење ми е не за мирцање), SCOP имаат едната 3,65, другата 4, што ќе ми треба 10 години за да ја покраијам разликата..

GGTT1

lurker
1 февруари 2017
600
512
Битола
која е разликата од инвертер и од не-инвертер или пак поедноставно која е разликата од нео/вивакс/фаворит од ~20к денари до панасоник од 45к денари (освен во цената)
na 0 do 7 stepeni ke bidat slicni pod toa invertetot e podobar
za 20 karti imas vlezen inverter

bicikle

poweruser
3 март 2018
2.061
1.013
^ каков е тој влезен инвертер? Собчево е 25-6тина квадрати, и е релативно топло, со греалка од 2kw се прави сауна за саат_два, не гледам потреба за 4,5kw ,инвертер, разликата од 25к денари не знам кога би ми се исплатила, ама ми се чини дека ќе биде долг период. Со никаква вивакс клима ја греам дневната за некои 2000 денари месечно.

GGTT1

lurker
1 февруари 2017
600
512
Битола
^ каков е тој влезен инвертер? Собчево е 25-6тина квадрати, и е релативно топло, со греалка од 2kw се прави сауна за саат_два, не гледам потреба за 4,5kw ,инвертер, разликата од 25к денари не знам кога би ми се исплатила, ама ми се чини дека ќе биде долг период. Со никаква вивакс клима ја греам дневната за некои 2000 денари месечно.
neinverter on off imas i za 12000 den
inverterite vleznite modeli pocnuvaat okolu 20000den

ako ti gree vivaksot duri ne se rasipi rabotija potoa inverter kupuvaj

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.764
6.475
SK
која е разликата од инвертер и од не-инвертер или пак поедноставно...
За греење прашуваш.

Он-оф клима уредот „запнува“ со цела сила, работи, се исклучува целосно кога ќе постигне температура. Потоа пак истото. Ова не е голем проблем во загревањето ако температурата е над нула, освен за комфорот на луѓето пошто работата секогаш е најгласна, дувањето е силно.

Проблемот е на температури под нула. Значи ако 1.5 киловати му е декларирана потрошувачка, тој он-оф уред работи со 1.5 киловати, секогаш кога работи. Ова значи дека кога температурата е под нула, многу бргу се прави иње и лед на надворешната единица, многу побргу од инверор клима уред кој кога не е потреба целата снага (а најчесто не е потребна), тогаш работи со дел од снагата на пример со 0.4 киловати, и едноставно многу поспоро фаќа лед на надворешната единица. Он-оф климите се гушат од дефрости кога температурата е во минус, колку поладно толку полошо. Но инвертор климите многу поретко влагаат во дефрост кога температурата е под нула... Чуден парадокс се Мидеа климите кои почесто се во дефрост отколку што не се. Истото важи и за сите наречи ги брендови кои ги препродаваат Мидеа климите под свое име. ;)

GGTT1

lurker
1 февруари 2017
600
512
Битола
За греење прашуваш.

Он-оф клима уредот „запнува“ со цела сила, работи, се исклучува целосно кога ќе постигне температура. Потоа пак истото. Ова не е голем проблем во загревањето ако температурата е над нула, освен за комфорот на луѓето пошто работата секогаш е најгласна, дувањето е силно.

Проблемот е на температури под нула. Значи ако 1.5 киловати му е декларирана потрошувачка, тој он-оф уред работи со 1.5 киловати, секогаш кога работи. Ова значи дека кога температурата е под нула, многу бргу се прави иње и лед на надворешната единица, многу побргу од инверор клима уред кој кога не е потреба целата снага (а најчесто не е потребна), тогаш работи со дел од снагата на пример со 0.4 киловати, и едноставно многу поспоро фаќа лед на надворешната единица. Он-оф климите се гушат од дефрости кога температурата е во минус, колку поладно толку полошо. Но инвертор климите многу поретко влагаат во дефрост кога температурата е под нула... Чуден парадокс се Мидеа климите кои почесто се во дефрост отколку што не се. Истото важи и за сите наречи ги брендови кои ги препродаваат Мидеа климите под свое име. ;)
ima postari on off klimi sto great dobro ama sega se isplaka vlezen model od 20karti od kolku on off za 12 karti

Последни теми

Последни огласи

На врв