Пробај со попрост пасворд, колку што се сеќавам некои знаци му прават проблеми...Сменив меил адреса на епдд и сега не можам да се логирам. Некој со сличен проблем?
Ресетирам пасворд, ми стига на новата адреса, се логирам и ми дава погрешна лозинка или меил.
Пробано, нејќе. Проблемот е со меил адресата, веројатно во систем е старата, но нејќе ни со стара ни со нова да се логира.Пробај со попрост пасворд, колку што се сеќавам некои знаци му прават проблеми...
Логирај се со стариот мејл, тоа ти е account name.Сменив меил адреса на епдд и сега не можам да се логирам. Некој со сличен проблем?
Ресетирам пасворд, ми стига на новата адреса, се логирам и ми дава погрешна лозинка или меил.
не е точно, договор за дело е со персонален данок. најавата е дека од 2023 ќе има дополнително и придонеси.Има најава за задолжителни придонеси, ќе биде интересна реакцијата ако се изгласа.
До вчера 0% данок, денес придонеси.
Два пати да плаќа осигурување? Патем, што е разликата меѓу осигурување на 20.000 и 200.000 плата? За 10 пати повеќе дали се добива подобра услуга? Ако е иста услугата зошто сите не плаќаат исто?Тука има уште една ситуација - што ако некој е вработен во македонска фирма и плус работи фриленс за странски фирми/физички лица?
Само прашувам, затоа што веќе се доведовме во слична ситуација пред неколку години ако не се лажам (се плаќаа придонеси на хонорари иако луѓе беа вработени).Два пати да плаќа осигурување? Патем, што е разликата меѓу осигурување на 20.000 и 200.000 плата? За 10 пати повеќе дали се добива подобра услуга? Ако е иста услугата зошто сите не плаќаат исто?
Теоретски коректнаДа во право сте , одлуката е тотално коректна, чекаат уште полно рамковци да се вработат.
го спонзорираш здравството на вработените во Кам. Пошо ако се разболат сите нема кој да ти продаде нишо и ќе ги јадеш 200.000 денари у 10тки.Два пати да плаќа осигурување? Патем, што е разликата меѓу осигурување на 20.000 и 200.000 плата? За 10 пати повеќе дали се добива подобра услуга? Ако е иста услугата зошто сите не плаќаат исто?
Значи не се вика точно. Нека го прекрстат во данок наместо осигурување.crying all the way to the bank.
Мислењето е автоматски споено:
го спонзорираш здравството на вработените во Кам. Пошо ако се разболат сите нема кој да ти продаде нишо и ќе ги јадеш 200.000 денари у 10тки.
Не е ако државата е пред банкрот. Дигнаа кредити со 7,8% камата, немаат пари плати на администрацијата да исплатат.Има некој информација до кога треба да излезат со финално решение?
Мене не ми е јасно да се пропагира зголемување на даноци (добивка, капитални инвестиции, данок на доход) во време на криза/инфлација е огромна глупост.
Cul te gospod.државата е пред банкрот
Повели Управа за Јавни Приходи на Република Северна МакедонијаМоже некој пишал на темава ама не најдов. Дали кај нас постои нешто вакво и каде да го најдам - tax residency certificate? Ми бара еден клиент.
Значи треба да се оди до УЈП. Ц ц ц ц
тоа што пишаНа странска компанија, треба да и завршам одреден проект.
Начинот на наплаќање за тој проект како да го реализираме а тоа да биде легална исплата?
Да им дадам девизна сметка?
И што треба да направам откако ќе легнат парите? Персонален да платам?
Не е голема сума на пари.
Да.Доколку ЕУ клиент ти бара Даночен број/Tax number/Taxpayer Identification Number (TIN) или слично.. а ти работиш како фриленсер без фирма (значи си плаќаш само 10% персонален данок) - што треба да биде вредноста на ова? Вашиот ЕМБГ?
KEYBOARD MECHANICAL KEYCHRON C2 Pro 8K QMK RGB, Full Size, Super Red switch, C2PX-M1
4.640,00 ден
PSU 850W CORSAIR RM850E 80 PLUS GOLD ATX 3.1& PCIe5.1 FULL MODULAR, BLACK, CP-9020296-EU
8.410,00 ден
MOUSE WIRELESS KEYCHRON BM24, 2.4Ghz/Bluetooth, 2400 DPI PixArt PAW3212 sensor, 1000Hz, Metal Grey, BM24-C61
1.290,00 ден
NET ACCESS POINT CUDY AP3600-P, BE3600 2.5GbE PoE, 5-Stream Dual-Band Wi-Fi 7, 130m2, wall/ceiling-mount, (POE Adapter included), AP3600-P
6.000,00 ден
CASE KOLINK Mini-ITX, Micro-ATX, Satellite Cube, 1x120mm fan, Black, GEKL-006
2.790,00 ден
MOUSE WIRELESS USB KEYCHRON M6 WHITE (Premium Wheel), w/bluetooth, 30K DPI, 1K polling rate,All silent micro switch, M6S-A3
4.030,00 ден