Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Е-Данок?

goce03

user
20 јануари 2015
1.599
3.203
Skopje
goce03's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-10500
Motherboard
ASUS PRIME B460M-A
Storage
SSD Kingston NVMe A2000 1TB /HDD Toshiba P300 2 TB
PSU
Cooler Master MWE 600W White
RAM
2x8 DDR4 Kingston HyperX Predator
Video card
INNO3D RTX 2060 SUPER
Case
CoolerMaster Case K350
Monitor
HP EliteDisplay e232
OS
Win 10
За тоа знам, мислев без фирма.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Нема одбитоци, ако сакаш да ти се признаат трошоците за данок на добивка и да враќаш/пребиваш ДДВ, регистрирај фирма.

Blagojcebt

hello world
1 септември 2009
219
94
Сум имал, али прв пат од Payoneer. Тогаш ништо не помнам дека ми побараа. Статус не постои... најлево таму кај внесот во Девизни приливи имаше "Распредели" и "Известување", распределив и остана само известување, друго ништо. Ќе кажат понеделник, фала.
Го реши проблемот ?

NENO19

hello world
30 јануари 2011
163
131
Го реши проблемот ?
Тазе решен пред ~2 часа.

Резиме:
  • 06.12 : Стига прилив од Payoneer
  • 08.12 : Вршам распределба, прикачувам пдф-то за трансакцијата од Payoneer кон НЛБ. Одбирам шифра 691 после консултација со НЛБ Контакт центар. 250 компјутерски услуги не е дигитален маркетинг, јбг, 691 беше нај-нај и се согласивме со агентот.
  • 11.12 : Парите не се легнати на USD сметката, барам помош во НЛБ Контакт центар, само оставив број да ме контактираат.
  • 13.12 : Стига СМС порака, "...потребно е да се пополни генерално овластување... ...поради грешно внесена шифра на прераспределбата"
  • 13.12 : Одам во експозитура и вработената ми кажа... "системот не ни е баш разработен" , некоја таква комбинација. Пополнив овластување (не генерално за ако ви стига секој месец туку тоа по потреба после секој прилив) и повторно напишав иста шифра - 691. Опција е и самите да си пратите Овластување + Документ на [email protected] ("f" не e печатна грешка). Мора навремено да се изврши распределба бидејќи парите после X денови ќе бидат вратени назад од таа привремена сметка каде стојат. Бев испратен со порака дека би требало парите да легнат за 1 час.
  • 14.12 : После 24 часа парите не се легнати, во ист термин посетувам иста вработена. Не знаеше што да каже дополнително освен уште еднаш да препрати и да им се јави па да ме извести.
  • 14.12 : Телефонски ме контактираше, колегите и кажале дека 691 е погрешна шифра бидејќи "тоа важело само ако праќам од Payoneer корисничка сметка на мое име, на моја банкарска сметка". Повторив дека случајот е токму таков. "Да, но кај налогодавач при приемот стои само Payoneer Inc, не и моето име" (ова е случај и со пдф-то генерирано од Payoneer за самата трансакција).... па оттаму не знаат дека ми припаѓа на мене. Во превод, очигледно 691 е идеално ама само за тие електронски процесори каде имаат доказ дека корисничката сметка е на ваше име. И да знам за нареден пат да одберам 250 (компјутерски услуги). На прашање дали тоа ќе ми направи некаков проблем понатаму со УЈП, рече не, само за нивни потреби е информацијата.

Е тоа, сега уште данок да платам.

Blagojcebt

hello world
1 септември 2009
219
94
Тазе решен пред ~2 часа.

Резиме:
  • 06.12 : Стига прилив од Payoneer
  • 08.12 : Вршам распределба, прикачувам пдф-то за трансакцијата од Payoneer кон НЛБ. Одбирам шифра 691 после консултација со НЛБ Контакт центар. 250 компјутерски услуги не е дигитален маркетинг, јбг, 691 беше нај-нај и се согласивме со агентот.
  • 11.12 : Парите не се легнати на USD сметката, барам помош во НЛБ Контакт центар, само оставив број да ме контактираат.
  • 13.12 : Стига СМС порака, "...потребно е да се пополни генерално овластување... ...поради грешно внесена шифра на прераспределбата"
  • 13.12 : Одам во експозитура и вработената ми кажа... "системот не ни е баш разработен" , некоја таква комбинација. Пополнив овластување (не генерално за ако ви стига секој месец туку тоа по потреба после секој прилив) и повторно напишав иста шифра - 691. Опција е и самите да си пратите Овластување + Документ на [email protected] ("f" не e печатна грешка). Мора навремено да се изврши распределба бидејќи парите после X денови ќе бидат вратени назад од таа привремена сметка каде стојат. Бев испратен со порака дека би требало парите да легнат за 1 час.
  • 14.12 : После 24 часа парите не се легнати, во ист термин посетувам иста вработена. Не знаеше што да каже дополнително освен уште еднаш да препрати и да им се јави па да ме извести.
  • 14.12 : Телефонски ме контактираше, колегите и кажале дека 691 е погрешна шифра бидејќи "тоа важело само ако праќам од Payoneer корисничка сметка на мое име, на моја банкарска сметка". Повторив дека случајот е токму таков. "Да, но кај налогодавач при приемот стои само Payoneer Inc, не и моето име" (ова е случај и со пдф-то генерирано од Payoneer за самата трансакција).... па оттаму не знаат дека ми припаѓа на мене. Во превод, очигледно 691 е идеално ама само за тие електронски процесори каде имаат доказ дека корисничката сметка е на ваше име. И да знам за нареден пат да одберам 250 (компјутерски услуги). На прашање дали тоа ќе ми направи некаков проблем понатаму со УЈП, рече не, само за нивни потреби е информацијата.

Е тоа, сега уште данок да платам.
Сума сумарум - подобро би користел картичка дури не го поедностават процесот.

NENO19

hello world
30 јануари 2011
163
131
Фрустрации... :cautious:

Значи, за добиен прилив на моја НЛБ девизна сметка од сопствен Payoneer акаунт каде пак ми било платено за фриленс услуги (од физичко лице и од fiverr-like правно лице... никакви договори, никакви фактури)... помогнете во пополнување на чудово како би можел да пријавам прилив и потоа да платам данок.

ttNPxCc.png

- ЕМГБ, Име, Презиме, Општина..... се намерно скриени.

- Држава во која е резидент исплатувачот..... Payoneer е резидент во САД.

- Начин на исплата..... не може и не мора да се промени, ок.

- Трансакциска сметка..... не дозволува внес на било какви карактери.

- Вид доход и Подвид доход..... По совет на goce03 околу вршење активности од областа на дигитален маркетинг - 'T1.Доход од работа' (што сеуште ми е чудно бидејќи "...врз основа на договор за повремено или привремено вршење на услуги..." , а тука како и за повеќето фриленсери - нема никаков договор) и 'S.1.15.Примања по основ на извршени интелектуални услуги'

- Забелешка на исплатувачот..... немам поим, празно валјда.

- Датум на прилив од странство..... На НЛБ известувањето си пишува 06.12.2021. А датум на валута 07.12.2021. Вработената во НЛБ експозитура стриктно препорача во 'Овластување за Прилив / Изјава' , во делот "...кој е пристигнат на датум..." најубаво да внесам 7ми. Сега сум во двоумење што да ставам на УЈП внесов, би ставил сепак 6ти. Иако... читај следно.

- Бруто / Остварен доход..... автоматски се генерира кога ќе внесам сума под 'Доход во странска валута' и ќе одберам датум. Испаѓа 7ми да одберам е поубаво јер НЛБ по курс на 7ми го процесирале.

- Валута..... USD, ок.

- Доход во странска валута..... колку долари е приливот, ок.

- Датум платен данок во странство (немам) ; Платен данок во странство (немам) ; Платен данок во МК (хм, се обидувам баш тоа) ; Износ кој не подлежи на одданочување (нема) ; Одбитоци (нема) ; Данок на доход ; Нето доход (последниве две сами ќе се генерираат некогаш или што, се надевам не треба јас да пресметувам)..... сите овие остануваат празни, точно ?

Последно, не гледам каде би можел да прикачам Прилог, верувам се мисли на документ, каде бев советуван да го прикачам ПДФ-то од Payoneer за трансакцијата од Payoneer кон НЛБ.

Повелете со мислења...

Последна промена:

Dead Brain

hello world
19 февруари 2018
74
108
1640203981524.png Тоа е се што ти треба после ќе имаш поле да прикачиш извештај од девизна кај што ти стигнале парите и коа ќе ти одобрат имаш рекапитулација (пдф со 2 страни само првата ти треба да ја испечатиш и платиш во банка или онлајн ако имаш онлајн банкинг)
За рекапитулацијата ако плаќаш во банка ќе треба да ги потполниш празните полиња со твоја трансакциска од која ќе платиш данок така да треба да имаш префрлено прво пари на неа ако немаш...
Имаш рок за пријавување на данокот до 10ти нареден месец откако ти стигнал приходот а до 15ти да го платиш.

За тоа како да го декларираш приливот најдобро јави се во ујп да ти појаснат или ако некој работи тука слично нека ти каже под кој вид на доход се пријавуваат.

За AdSense e Вид на доход: Друг Доход - Подвиг: .2 - 10% данок до крај на 2022

Ако нешто е грешно нека ме поправи некој

Torlakian

hello world
21 октомври 2014
324
372
Куманово
Фрустрации... :cautious:

Значи, за добиен прилив на моја НЛБ девизна сметка од сопствен Payoneer акаунт каде пак ми било платено за фриленс услуги (од физичко лице и од fiverr-like правно лице... никакви договори, никакви фактури)... помогнете во пополнување на чудово како би можел да пријавам прилив и потоа да платам данок.

ttNPxCc.png

- ЕМГБ, Име, Презиме, Општина..... се намерно скриени.

- Држава во која е резидент исплатувачот..... Payoneer е резидент во САД.

- Начин на исплата..... не може и не мора да се промени, ок.

- Трансакциска сметка..... не дозволува внес на било какви карактери.

- Вид доход и Подвид доход..... По совет на goce03 околу вршење активности од областа на дигитален маркетинг - 'T1.Доход од работа' (што сеуште ми е чудно бидејќи "...врз основа на договор за повремено или привремено вршење на услуги..." , а тука како и за повеќето фриленсери - нема никаков договор) и 'S.1.15.Примања по основ на извршени интелектуални услуги'

- Забелешка на исплатувачот..... немам поим, празно валјда.

- Датум на прилив од странство..... На НЛБ известувањето си пишува 06.12.2021. А датум на валута 07.12.2021. Вработената во НЛБ експозитура стриктно препорача во 'Овластување за Прилив / Изјава' , во делот "...кој е пристигнат на датум..." најубаво да внесам 7ми. Сега сум во двоумење што да ставам на УЈП внесов, би ставил сепак 6ти. Иако... читај следно.

- Бруто / Остварен доход..... автоматски се генерира кога ќе внесам сума под 'Доход во странска валута' и ќе одберам датум. Испаѓа 7ми да одберам е поубаво јер НЛБ по курс на 7ми го процесирале.

- Валута..... USD, ок.

- Доход во странска валута..... колку долари е приливот, ок.

- Датум платен данок во странство (немам) ; Платен данок во странство (немам) ; Платен данок во МК (хм, се обидувам баш тоа) ; Износ кој не подлежи на одданочување (нема) ; Одбитоци (нема) ; Данок на доход ; Нето доход (последниве две сами ќе се генерираат некогаш или што, се надевам не треба јас да пресметувам)..... сите овие остануваат празни, точно ?

Последно, не гледам каде би можел да прикачам Прилог, верувам се мисли на документ, каде бев советуван да го прикачам ПДФ-то од Payoneer за трансакцијата од Payoneer кон НЛБ.

Повелете со мислења...
братко тебе младост... живот ти пројде додека да платиш данок :ROFLMAO::LOL::ROFLMAO:

NecrotoX

Undead
4 март 2013
5.589
6.864
Скопје
www.youtube.com
NecrotoX's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 2600 @ 3.40GHz & Cooler Master MasterAir G100M
Motherboard
ASUS PRIME B450M-A
Storage
Samsung 980 Pro 1TB NVMe SSD | WD10EZEX 1TB 7200 RPM HDD | WD Blue 1TB 5400RPM External HDD
PSU
Cooler Master MWE 500
RAM
32GB Kingston FURY Beast DDR4 @ 3200 MHz
Video card
EVGA GeForce RTX 3060 XC GAMING 12GB
Case
Cooler Master MB520
Mouse
Razer Basilisk V3 | Razer Cobra
Keyboard
Cooler Master CK530 Gateron Brown
Audio
Logitech Z333 2.1 Speakers | Genesis Gaming Argon 200 Black Headphones
Monitor
Dell U2518D 25" + Dell U2419H 24" + XP-Pen Artist 22 Pro
OS
Windows 11 Home
Реално @NENO19 брат мислам дека магистрира на тема плаќање данок. И пак не успеа најосновното да го пополниш :LOL: Не е толку комплицирано, што се замараш толку не те разбирам? Пополни тамо тоа најосновното и прати, земи си мТокен од НЛБ банка, кај нив на е-банкинг идеш и пополнуваш образец ПП 53 со внесување на фолио број кој ќе го најдеш во полето „Печати рекапитулација“, ти стига на мТокен апликацијата код со го потпишуваш налогот и толку е.

NENO19

hello world
30 јануари 2011
163
131
Реално @NENO19 И пак не успеа најосновното да го пополниш :LOL: Не е толку комплицирано, што се замараш толку не те разбирам?
Се замарам да не утре ме замара некој "дечко ти фали документ" а јас го немам јер "договор не постои, а јас T.1.Доход од работа..." или сум одбрал 7ми наместо 6ти па тука повици па не знам што, затоа на најосновно прашувам што и како, а и дека крај година е а имам уште доста за повлекување. Ќе средам утре :)

NecrotoX

Undead
4 март 2013
5.589
6.864
Скопје
www.youtube.com
NecrotoX's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
ASUS PRIME B450M-A
Storage
Samsung 980 Pro 1TB NVMe SSD | WD10EZEX 1TB 7200 RPM HDD | WD Blue 1TB 5400RPM External HDD
PSU
Cooler Master MWE 500
RAM
Video card
Case
Cooler Master MB520
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
OS
Windows 11 Home
или сум одбрал 7ми наместо 6ти па тука повици па не знам што,
Озбилен ли си со ова? :ROFLMAO::ROFLMAO:

Јас плаќам данок така како што ти опишав веќе не знам од пред колку години, пополнувам тоа 3-4 полиња, ставам датум на кој што се легнати во банка парите и толку, ниту ме прашал некој нешто ниту ми замерил.
Веројатно знаеш дека огромен процент од фриленсерите што зимаат преку Пејонир па и преку други сервиси воопшто ни на крај памет не им паѓа тој прилив да го пријавуваат, а ти се секираш за ситници што ни вработените во УЈП нема да знаат да ти ги одговорат. Сакам да кажам олабави се малце и не се секирај и фрустрирај за ситници, све додека редовно си ги пријавуваш парите што ги ставаш на сметка нема никој ни да ти се јави ни да се замара со тебе.

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.815
5.521
Се замарам да не утре ме замара некој "дечко ти фали документ" а јас го немам јер "договор не постои, а јас T.1.Доход од работа..." или сум одбрал 7ми наместо 6ти па тука повици па не знам што, затоа на најосновно прашувам што и како, а и дека крај година е а имам уште доста за повлекување. Ќе средам утре :)
Не се замарај буквално дека мора да имаш пишан договор, дали при доход ор работа, или договор на дело. Договорот може да е во писмена форма поформално и препорачливо, НО И ВО УСНА форма.
Они се среќни шти воопшто пријавуваш а ти се замараш со техникалии кои они не ги дообјасниле како треба за секој да ги сфати а не да мораш да имаш докторат од даночни политики.

Sent from Телефон using Tapatalk

biljana_mk

read-only
21 ноември 2021
6
5
Јас инаку комплет се организирав, благодарение на вашите совети

Во НЛБ ако распределуваш сам со електр банкарство бараат само од payoneer pdf, (во payoneer профилот кога ќе кликниш на трансакцијата payoneer кон НЛБ најдолу има симни потврда), ништо друго, во раб време за саат време ги распределува. Или во експозитура формулар некој пополнуваат потпис и тоа е.

Купи продај девизи исто од дома ги префрлам на денарска сметка одма.
За трошење уште помахер сум, да не ви раскажвам.

Во УЈП исто ништо не бараат, од дома пополнуваш е пдд и тоа што треба да го прикачиме е скриншот од НЛБ кога стигнал приливот да се види датум. Толку. После изготвуваат пресметка, до 15ти се плаќа.

Се надевам некому ќе му помогне ова што го напишав.

p.s. сигурно може и други банки

Последна промена:

wolverine

user
27 јуни 2012
1.341
1.578
Голема Македонија
wolverine's setup  
Processor & Cooler
Intel i5-13600K / Arctic Liquid Freezer II 360
Motherboard
Gigabyte Z790 GAMING X AX
Storage
1x 2TB 980 Pro | 2x 980 PRO 500GB | 1x 1TB MX500
PSU
NZXT C750
RAM
2x32GB G.Skill TridentZ 6400
Video card
ASUS 7800 XT 16G
Case
Phanteks Eclipse P600s
Mouse
Logitech G502
Keyboard
IBM Model M / F12 Kailh BOX White
Monitor
2x Dell 27" S2721DGFA 166Hz
OS
Fedora (GNOME)
Некој што користи Шпаркасе, дали при девизен прилив ви иде PDF документ на емаил?

Кој документ го прикачувате во УЈП кога пријавувате данок?

chroot

lurker
12 ноември 2021
773
1.102
Скопје
Некој што користи Шпаркасе, дали при девизен прилив ви иде PDF документ на емаил?

Кој документ го прикачувате во УЈП кога пријавувате данок?
Било кој извод што покажува прилив на сметка.
Пример денеска ти легнале на сметка 2000 евра од таму и таму.

Ragnar

poweruser
9 декември 2015
2.568
3.206
Macedonia
Ragnar's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 3 2200G
Storage
Samsung 850 EVO 500 GB SSD
RAM
8 GB
Monitor
DELL S2419H
OS
Windows 10 Pro
Јас праќам фактура и пдф од приливот од нашата банка. Порано праќав само фактура па ми се јавија од УЈП да праќам и пдф од приливот (заради увид во разликата после провизиите). Може сум пишал овде не памтам:)

Dead Brain

hello world
19 февруари 2018
74
108
Дали за личен доход од адсенсе се плаќа нешто друго освен тие 10% ? Во смисла дали после одредена сума се плаќа нешто како данок на добивка или ДДВ?

NecrotoX

Undead
4 март 2013
5.589
6.864
Скопје
www.youtube.com
NecrotoX's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
ASUS PRIME B450M-A
Storage
PSU
Cooler Master MWE 500
RAM
Video card
Case
Cooler Master MB520
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
OS
Windows 11 Home
Туу, баш кога се решив да платам данок :LOL:

1643021876164.png

Ај да видиме што надградба ќе направат..

Spamalot

lurker
13 јуни 2011
943
308
Здраво дечки,
Имам дилема, и ве молам за помош.
Прв пат влегувам во водите на фриленс, и потенцијалниот клиент од странство ми бара да можам да издадам фактура на странската фирма. Како можам да издадам фактура како физичко лице ? Дали за тоа ке треба да се регистрирам како даночен обврзник, ако да што значи всушност да си даночен обврзник, кои се позначајните импликации и компликации на кои треба да внимавам ?
Кога го почнав ова мислев дека само се прави договор на дело и ми праќаат пари на сметка и на нив си плаќам 10% персонален данок, ама изгледа има повеќе во приказнава.

Благодарам на одговорите.

NecrotoX

Undead
4 март 2013
5.589
6.864
Скопје
www.youtube.com
NecrotoX's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
ASUS PRIME B450M-A
Storage
PSU
Cooler Master MWE 500
RAM
Video card
Case
Cooler Master MB520
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
OS
Windows 11 Home
Здраво дечки,
Имам дилема, и ве молам за помош.
Прв пат влегувам во водите на фриленс, и потенцијалниот клиент од странство ми бара да можам да издадам фактура на странската фирма. Како можам да издадам фактура како физичко лице ? Дали за тоа ке треба да се регистрирам како даночен обврзник, ако да што значи всушност да си даночен обврзник, кои се позначајните импликации и компликации на кои треба да внимавам ?
Кога го почнав ова мислев дека само се прави договор на дело и ми праќаат пари на сметка и на нив си плаќам 10% персонален данок, ама изгледа има повеќе во приказнава.

Благодарам на одговорите.
Повели, јас овој сервис го користам за издавање фактури:

Не ти треба ништо да се регистрираш или слично, фактурата им е чисто за нивна евиденција. пополни си што ти треба и прати. Кај нас ќе си плаќаш 10% данок преку е-пдд и толку е, како што сам кажа, нема ништо повеќе.
(има и многу други вакви сервиси, можеби некои и подобри, само мене не ми требало ништо повеќе од ова)

Spamalot

lurker
13 јуни 2011
943
308
Повели, јас овој сервис го користам за издавање фактури:

Не ти треба ништо да се регистрираш или слично, фактурата им е чисто за нивна евиденција. пополни си што ти треба и прати. Кај нас ќе си плаќаш 10% данок преку е-пдд и толку е, како што сам кажа, нема ништо повеќе.
(има и многу други вакви сервиси, можеби некои и подобри, само мене не ми требало ништо повеќе од ова)

Ок одлично, фала ти на одговорот.
Наредно прашање, дали генерираната фактура е доволна ваква без географска одредница или идентификациски број на физичкото лице Ххх Ууу(јас) во фактурава.
И дали ако им генерирам вакви фактури е доволно пред законот и властите кај нас, или дополнително треба да имам некој си договор на дело или договор преку авторска агенција ?

Се извинувам однапред ако прашањава се веќе одговорени во темава, ја разлистував да најдам но многу страници се.

chroot

lurker
12 ноември 2021
773
1.102
Скопје
Наредно прашање, дали генерираната фактура е доволна ваква без географска одредница или идентификациски број на физичкото лице Ххх Ууу(јас) во фактурава.
И дали ако им генерирам вакви фактури е доволно пред законот и властите кај нас, или дополнително треба да имам некој си договор на дело или договор преку авторска агенција ?

Се извинувам однапред ако прашањава се веќе одговорени во темава, ја разлистував да најдам но многу страници се.
Јас работам фриленс, не ти треба никаков договор на дело или авторски агенции. УЈП ги интересира само да го пријавиш приходот и да го платиш данокот, НБРМ (банките) не бараат ништо како доказ ако доаѓаат парите од легални ентитети како Пејонир, АпВорк па и физички лица. бараат само да потпишеш основ за приходот, по кој основ ги примаш средствата, има таму шифри дали се од работа, подарок, пензија и слично.

УЈП бара само да приложиш доказ за парите во смисла извод од банка кога ти легнале парите, Х сума легнала на сметка на тој и тој ден.

NecrotoX

Undead
4 март 2013
5.589
6.864
Скопје
www.youtube.com
NecrotoX's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
ASUS PRIME B450M-A
Storage
PSU
Cooler Master MWE 500
RAM
Video card
Case
Cooler Master MB520
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
OS
Windows 11 Home

Тоа што ти кажа @chroot е доволно за кај нас, не ти треба друго.
Што се однесува за тоа каква фактура му е потребна на клиентот, најдобро него да го прашаш, или пак да му испратиш една ваква па ако не е во ред он ќе ти каже. Мене до сега поинаква фактура не ми побарале.

членови онлајн
мислења
теми
членови

Нови мислења

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно