Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Дали треба да се забрани или регулира ТикТок во Македонија?

Ron26

poweruser
4 мај 2019
2.217
2.649
децентрализација на интернетот и бришење на социјални медиуми е права ствар за секое општество. Некако превише замав зема ова и луѓево живеат у некој замислен свет, многу токсично станува со овие глупави глобални трендови. Светот не е глобално село како што сакаат да го прикажат.

Ragnar

poweruser
9 декември 2015
2.500
3.101
Macedonia
Ragnar's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 3 2200G
Storage
Samsung 850 EVO 500 GB SSD
RAM
8 GB
Monitor
DELL S2419H
OS
Windows 10 Pro
Јас сум против забрани. Не може на луѓето да им забраниш да бидат глупави.

alexi

hello world
14 февруари 2009
159
85
Како прво за забрани се сложувам, но од друга страна поефикасна работа е да се филтрираат сите видеа кои се со експлицитни содржини како пример (чаленџери со глупави идеи задржи воздух 5 минути и после последици), и како такви да не се појават во етер на интернет, бидејќи несоодветно созреан мозок на малите деца мислат се е како во цртан филм ако можело тоа можам и јас викаат и после последиците сами идат... И плус секој родител мора да свати дека тоа е дете на кое мора да му посветите внимание повеќе, а не да го запоставите како некои зркнати во фејсбук или што ти знам гледаат да порачаат нешто од интернет ова она, а детето го оставаат со таблет или мобилен или на телевизор да гледа што ќе му текни затоа прво родителите да РАЗМИСЛАТ.

Goran995

Баниран/a
16 ноември 2019
1.495
2.572
Скопје
Сум прошол секакви социјални мрежи бидејќи го фатив и времето на нивниот подем.
mIRC, ICQ, Yahoo! Answers, Live Messenger, MySpace, Hi5, Twitter, Facebook, LinkedIn, 4chan, YouTube, Skype, Reddit, Flickr, Vine, Discord, Twitch, Tumblr, Instagram, prijateli.com.mk, top.mk

TikTok е најголемото срање од сите нив и претставува се што е погрешно со човештвото во 21-ви век, иако има доста конкуренција за таа „титула“.

DarthJe5us

poweruser
2 јануари 2012
3.098
2.341
mIRC, ICQ, Yahoo! Answers, Live Messenger, MySpace, Hi5, Twitter, Facebook, LinkedIn, 4chan, YouTube, Skype, Reddit, Flickr, Vine, Discord, Twitch, Tumblr, Instagram, prijateli.com.mk, top.mk

TikTok е најголемото срање од сите нив и претставува се што е погрешно со човештвото во 21-ви век, иако има доста конкуренција за таа „титула“.

Како стигна до заклучок дека ТикТок е најлоша мрежа од сите?

Fredy

Ербап
12 октомври 2014
1.223
3.270
Skopje
Fredy's setup  
Processor & Cooler
AMD 7800x3d/Deepcool AK620
Motherboard
Gigabyte B850 DDR 5
Storage
970 evo plus 500gb + Kingston A2000 NvMe 1Tb + SSD Samsung 850 pro 256gb
PSU
EVGA SuperNova 750 G3
RAM
2x16GB DDR5 Kingston Fury Beast @6000Mhz
Video card
Gigabyte 5070ti windforce
Case
Thermaltake View 380 TG rgb black
Mouse
Logitech G502 X Lightspeed wireless
Keyboard
G.Skill Ripjaws KM780 RGB cherry mx brown
Audio
Sennheiser HD 518 + Kurzweil KS40A
Monitor
Asus RoG PG279Q 1440p 165Hz IPS + MSI Mag 273QP OLED 1440p 240hz
OS
Windows 11 Pro
И филмови да забранат да се гледаат јер и у голем дел од нив има некој вид насилство.
Таман после ќе може и полека за шеријат да се спремаме :)

Sent from my SM-G975U using Tapatalk

И

Избришан член 42370

Гостин
Јас сум против забрани. Не може на луѓето да им забраниш да бидат глупави.

Да ама некако со TikTok многу глупави луѓе доаѓаат до израз на интернетов.
Јас $hitTok би го карактеризирал како сајбер напад од Кина на остатокот од светов.
Имаше еден куп видеа каде е докажувано дека алгоритамот во Кина им сортира корисни видеа на TikTok, а во спротивно на остатоков од светов, поготово Америка, си врти глупави видеа, челенџи, простилук најпросто кажано.

Vine беше слично ако го паметите, али не беше вака токсично. Баш беше смешно. Не знам зошто ова сра*е со потполно иста идеа зема толкав замав.

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.059
14.143
Јас лично нема да плачам ако го забранат. Никој дома немаме акаунт. Иако општо не сум поборник на забрани и ограничувања.

Ама она што треба да се направи е да се модернизира образованието од корен. Почнувајќи од наставните програми и едукација на кадар, но и поактивно да ги вклучи и родителите.

Натрупан е само материјал кој едвај може да се стигне да се предаде на децата. Седење 7 часа во клупа и бубање на текст од книги па прераскажување на истото не вродува со плод. Развиениот свет одамна го надмина овој концепт. Мора да има многу повеќе време за разговор, градење на вистински вредности и социјализација.

Miki98

lurker
13 јануари 2021
617
384
Macedonia Pehchevo [2326]
www.balkan77.com
Како стигна до заклучок дека ТикТок е најлоша мрежа од сите?
Опасна работа е тикток,јас го користам повеќе за да гледам билдери, вежбање и за компјутери,од друга страна нешто што неможеш да очекуваш во оваа апликација е што сите се глупираат,еве пример:
Мојата Колешка што неја познавам на тикток се глупираа,ја избришав таа глупа апликација не е добра,дури старите луѓе се рекламираат не личи на ништо.

DarthJe5us

poweruser
2 јануари 2012
3.098
2.341
Така.

Ти како стигна до заклучок дека не е?
Нема што да дискутираме повеќе. :)

Редит сигурно е подобар со r/watchpeopledie, кој иако е избришан се распредели во 100 други сабредити. Или 4chan/gif со се што се постира таму.

Facebook што е најголема диструбициона мрежа за CP во свет сигурно е подобра мрежа нели?

Напиши глупост без обид за дискусија и наредниот пат.

Опасна работа е тикток,јас го користам повеќе за да гледам билдери, вежбање и за компјутери,од друга страна нешто што неможеш да очекуваш во оваа апликација е што сите се глупираат,еве пример:
Мојата Колешка што неја познавам на тикток се глупираа,ја избришав таа глупа апликација не е добра,дури старите луѓе се рекламираат не личи на ништо.
Што е опасно? Тоа што ти дава да го гледаш тоа што сакаш исто како сите други социјални мрежи?

mdeni

senior
24 септември 2012
6.058
5.992
Премногу млади луѓе имаат пристап да поставуваат видеа. Барем мене реално тоа ми е проблемот со тикток. Покрај многуте други проблеми. Да има лимит на 18 и 21 година верувам би имал барем малку повеќе логика.

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.679
3.765
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
WD SN5000S 512gb + Samsung QVO 870 1tb
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
Северна Кореја ни тропа на врата :))))

Psycore

Модератор
12 ноември 2013
1.132
1.530
Скопје
И јас сум не за цензура туку за поголема модерација.
Можам да се сложам дека и јас ги поминав сите горе-набројани социјални мрежи, но не се слагам дека ТикТок е глупа мрежа. Како што имаше една стара клише поговорка дека "компјутерот е паметен, колку што е неговиот корисник", таков ќе ти биде и ТикТок-от. Сам си го обликуваш. Имаат екстремно добар алгоритам што прави релативно добра проценка во каков контент уживаш. Мене не ми искача ниту еден challenge и никакви токсични содржини. Генерално ми излегуваат клипови за програмирање, АI, новости од технологија, по некој краток инсерт од филм и секако по некоја разголена млада тетка. Го користам 30-45 минути на ден, за пред спиење мозок да олабавам.

Miki98

lurker
13 јануари 2021
617
384
Macedonia Pehchevo [2326]
www.balkan77.com
@Fatal1ty_ - Зошто ги избриша сите последователни постови, а го остави ова да стои?
@Goran995 да не те боцка @DarthJe5us
without watermark TikTok
Незнам зашто вие Тикток,бојле една книга пред спиење, не сум главен,си имаат ит сектор и ќе си одлучи.
Погледнете го атачментот jerrysmemes_-08052023-0001.mp4

Goran995

Баниран/a
16 ноември 2019
1.495
2.572
Скопје
Избришано е тоа што сметав дека треба да се избрише.

Епа ОК, остави ги од сега сите мислења каде некој ќе напише дека нечие лично мислење е глупост. Да не си помислил да едитираш/избришеш таков пост.
Ако ова е преседанот - така да се водиме.

Интересно модерирање, мора да се признае. А први плачете дека форумов ви се претвори во Реклама5 за хардвер. Тоа и го заслужувате ваљда со ваква селективна модерација.

Ragnar

poweruser
9 декември 2015
2.500
3.101
Macedonia
Ragnar's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 3 2200G
Storage
Samsung 850 EVO 500 GB SSD
RAM
8 GB
Monitor
DELL S2419H
OS
Windows 10 Pro
Да ама некако со TikTok многу глупави луѓе доаѓаат до израз на интернетов.
Јас $hitTok би го карактеризирал како сајбер напад од Кина на остатокот од светов.
Имаше еден куп видеа каде е докажувано дека алгоритамот во Кина им сортира корисни видеа на TikTok, а во спротивно на остатоков од светов, поготово Америка, си врти глупави видеа, челенџи, простилук најпросто кажано.

Vine беше слично ако го паметите, али не беше вака токсично. Баш беше смешно. Не знам зошто ова сра*е со потполно иста идеа зема толкав замав.
Јас колку што знам TikTok е забранет во Кина :) А срањето зема замав пред се ради родителите и општеството. Забраната на TikTok не е решение, таа социјална мрежа е производ на моменталната состојба во општеството. Ако не е таа, ќе биде друга. Инаку се согласувам дека треба да поработат на алгоритмите ако е така како што некои тврдат.
Инаку еве јас сум на Твитер, ми улетаа две тепачки/видеа и сега кога и да отворам има нон-стоп тепачки во фидот. Не сум проверил дали можам да стиснам "less videos like this" ако е возможно.

coNNectMKD

user
13 март 2017
1.307
1.546
Skopje

Машала...

A piczo го заборави ли? Кој го памти? :ROFLMAO:

hi5 уште се трудам да си го вратам профилот, има опција само преку мобилен ама ако не си знаеш детали не ти даваат. Другарче некако дојде до профилот, какви времиња биле тоа... И тогаш имаше пување со дундиња, која да ти биде у топ 15 и која ќе те стави, па прв ред/втор ред :LOL:

Petarys

hello world
28 јули 2009
253
447
Прага, Чешка
Не е ТикТок проблемот, проблем се корисниците, ТикТок е само нивна рефлексија. Мојот ТикТок ми сугерира видеа од авијација - летање со авиони, домаќински lifehacks, лесни здрави рецепти за готвење, рецепти за кафиња, идеи за ентериер, комбинации/конфигурации за одела, iOS/iPhone related hacks, и многу други корисни ствари, така да се е до тоа како ќе го користите и наштелувате да ви дава содржини за ваш личен раст - како што е и самиот интернет.

Mar tiN

lurker
2 јануари 2014
877
633
Mar tiN's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-12400F
Motherboard
ASUS PRIME B660M-A D4
Storage
SAMSUNG 500GB SSD 970 EVO Plus M.2 + Western Digital 4TB
PSU
Cooler Master B500 ver.2
RAM
Kingston HyperX FURY™ 64GB
Video card
ASUS Dual GeForce RTX™ 3050 OC Edition 8GB
Case
Cooler Master K350
OS
Windows 11 Pro x64
Премногу млади луѓе имаат пристап да поставуваат видеа. Барем мене реално тоа ми е проблемот со тикток. Покрај многуте други проблеми. Да има лимит на 18 и 21 година верувам би имал барем малку повеќе логика.
Како ќе го решиш тоа, секое дете ќе стави +18 години возраст,ќе промени датум на раѓање кога ќе се регистрира на апликацијата и успешно ќе креира акаунт , иако е реално 12+ години.

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно