Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Дали би сакале наш форум за е-цигари?

Дали би сакале наш форум?

• Да, со фронт пејџ како сајт, па форум

Гласови: 10 26,3%
  • Да, само форум

Гласови: 6 15,8%
  • Не

Гласови: 22 57,9%

• Вкупно гласале
    38

ARMac

senior
2 октомври 2010
9.388
12.327
Скопје
androgaming.com
Со ова не мислам да го напуштиме овој како избеглици, него да имаме и наш за ете.

Би се нафатил да го хостирам и регистрирам на мој трошок. Најмалце една година. Модератор админ би го ставил @Metuzalem на почеток, после он нека си тера и става кој мисли дека треба.

Дали сакаме вакво нешто и ако да, дали сакаме вебсајт со форум (кој би го направил фронтпејџот) или чисто само форум.

Немам скриен интерес во ова, можда некое банерче или слично, ама не само за мене.

Како би се викал и дали им е на луѓето стварно поедноставно да одат на уште едно место плус (дневна рутина итн...) или го сметаат како непотребна обврска?

Што мислите?

Costigan_Jr

poweruser
5 јули 2013
2.958
4.168
Не е до форумот друже...Башка членот што го спомна беше понуден и одби да биди модератор, така да не верувам дека има енергија да се справува со хунтата славо-македонска. Цела поента ќе испадне дека е да не биде истата администрација. И што? Ако не е оваа, друга иста ќе биде. За едни мајка за други маќеа.

Форум нов, во нова форма - да. Без администраторски надзор. Членовите да се самодисциплинираат. Членовите да гласаат за бан на член, а не модератор/админ. Постовите да се сортираат според рејтинг, а не хронолошки. Ако некој член не постира нешто корисно и се најде на дното на одредена тема подолго од месец пример, да си добие бан по автоматизам. Зомби-членови нема потреба да постојат. Следствено, форумот нема да може да се рекламира како овој на пример, бидејќи нема да му биде цел што повеќе членови, туку квалитет. И ако тој форум забега, тоа значи дека не заслужуваме македонски форум. А, да, и огласи - никако. Овој форум се упропасти заради нив. Ете ја реклама5/пазар3. Кој сака да продаде нешто и купи од познат член, ќе си се спријатели со него и ќе си дознае за огласот на друг начин(да не навлегувам, има начини да дознаете кој е продавач на реклама5/пазар3 и да знаете од кој точно купувате...). Ќе се формира заедница на доверба и взаемен респект и која нема да се базира на купо-продажни интереси.

Gaston

user
9 февруари 2011
1.728
3.159
Gaston's setup  
Audio
AR
Можда се мисли на форум кај што овдешниве членови ќе зборат за што сакаат, ќе идат офтопик без некој да ги зарезуе, ќе постираат торенти од добри јапански порки и ќе се пцујат по расна, религиска, политичка и сексуална природа без никој да ги цензурира.

И на крај, ќе седнат на цигари, пиво, салама и вегета и ќе зјапаат по случајни пролазници у миничи и штикли што чекаат такси за искачање: еј добра е брат!

Costigan_Jr

poweruser
5 јули 2013
2.958
4.168
Можда се мисли на форум кај што овдешниве членови ќе зборат за што сакаат, ќе идат офтопик без некој да ги зарезуе, ќе постираат торенти од добри јапански порки и ќе се пцујат по расна, религиска, политичка и сексуална природа без никој да ги цензурира.

И на крај, ќе седнат на цигари, пиво, салама и вегета и ќе зјапаат по случајни пролазници у миничи и штикли што чекаат такси за искачање: еј добра е брат!
Ако тоа го сака заедницата, ќе пројде. Ќе можеш да ставаш торенти од јапански порки и ќе видиш дали тоа ќе ти донесе позитивна репутација. Се разбира, во автоматскиот систем за банирање ќе се земе во обзир и бројот на постови во однос на репутацијата. Со самото тоа ќе биде потребно да се постираат работи кои ќе бидат одобрени од што поголем, а не ограничен број на членови.

Во секој случај ќе се создаде една заедница која ќе се базира на взаемно разбирање и почитување. И секако, нема да биде потребно да се регистрираш за да читаш. Но, ќе биде неопходно да си регистриран член за да можеш да имаш удел во рангирањето на постовите. Едноставно.

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.054
14.133
Иницијативата е за форум за електронски цигари и вејпинг заедницата.

Не се гледа баш јасно но темава е во подфорумот за ел цигари.

Лично ја поддржувам идејата иако лично немам време дури ни за овој наш насушен форум. Не би посетувал друг само од таа причина.

Gaston

user
9 февруари 2011
1.728
3.159
Gaston's setup  
Audio
AR
Џабе се изнапишавме ја и Костиган џуниор (он поготово).
Брејнсторминг у вода.

Costigan_Jr

poweruser
5 јули 2013
2.958
4.168
Иницијативата е за форум за електронски цигари и вејпинг заедницата.

Не се гледа баш јасно но темава е во подфорумот за ел цигари.

Лично ја поддржувам идејата иако лично немам време дури ни за овој наш насушен форум. Не би посетувал друг само од таа причина.
трол тема...насловот сменете го... Си ги тришам прстиве овде :(

Го променив гласот на анкетата, мислам дека заслужувате ваш форум. Мрш оттука :p
Сериозно, преголема област е и плус мене лично доста ми е веќе да читам постови и да гуглам паралелно lol

Последна промена:

krema

OG
24 јуни 2009
15.709
15.802
youtu.be
Идејата е добра, но дали некој ќе се нафати да го модерира, се плашам дека сеуште сме мала таргет група и дека тешко ќе одат работите. Не треба да се споредуваме со нашите соседи кои имаат далеку поголема вејперска заедница и поголем број на модератори.
Сметам дека тука ни е добро и дека колку толку (полека по полека) со нашиот подфорум ќе си дојде се` на свое место.
Не сум гласал а и не знам како да гласам :)
Сепак поздрав за идејата и понудата од страна на @ARMac.
Puff:cool:

Metuzalem

Tootle Puffer
28 ноември 2010
7.657
13.704
1000 Скопје
Metuzalem's setup  
Processor & Cooler
i7-2600K @4,6 GHz, Noctua NH-D14
Motherboard
ASUS P8Z68-V/GEN3
Storage
Samsung 840 Pro 256 Gb SSD, Samsung Spinpoint F3 1 Tb
PSU
CM 600W Silent Pro Gold
RAM
Kingston @1866
Video card
Radeon HD 7750
Case
HAF 912 Plus
Mouse
ASUS ROG GX950
Keyboard
Filco Majestouch-2, Logitech G710+
Audio
Realtek ALC892
Monitor
Viewsonic VX2753MH-LED
OS
WinServer2003, Win7 x64
Јас се разбира дека би сакал, но мислам дека засега нема потреба, добро е и вака. Има обострана корист, ние што се наоѓаме на најпопуларниот македонски ИТ форум, а форумов што придонесуваме за неговата популарност и содржини (интересни за дел од популацијата).

Кога би требало да се почне од нула, не сум сигурен дека би го можел тоа. Нели, останува прашањето на сопственоста на содржината и не може тукутака се` да се префли на друго место. Не дека не може да се напише одново, но тоа е огромна работа.

Но добро е да се има алтернатива ако не` избркаат. :hay:

krema

OG
24 јуни 2009
15.709
15.802
youtu.be
Се согласувам од А до Ш со хер-Метузалем, немам што повеќе да додадам од тоа што тој го напиша.

Но добро е да се има алтернатива ако не` избркаат

Не ми се верува дека ќе не избркат, едино ако на Симо му текне да ја извади бичкијата. :D

GreenRoot

user
1 октомври 2011
1.039
1.008
Охрид
mvpring.com
GreenRoot's setup  
Processor & Cooler
i5 4200U
Storage
Samsung Evo 850 240gb
RAM
8GB
Video card
AMD 8670m
Monitor
15,4''
OS
Windows 7 Home Premium
Зaбoрaвaте еднa битнa рaбoтa a тoa е декa бaрем пoлa oд вие штo вaјпaте немaше никoгaш дa гo терaте тoa хoби aкo не беше oтвoренa темaтa зa електрoнски цигaри.

Ете дури и јaс прoбaв еднo време дa вaјпaм oд тoa штo темaтa беше мнoгу пoпулaрнa.

Дa речеме декa нa нoвиoт фoрум ќе се префрлaт oвдешните членoви, нo немa нaчин кaкo дa стекнете нoви.

Вејпингoт стaнa пoпулaрен нa фoрумoв бидеќи фoрумoв веќе имaше сoлиднa брoјкa нa членoви кoи јa зaвележaa темaтa. А кoј ќе гo зaбележи нoвиoт фoрум? Зa реклaмa требa пaри a не се нaдевaјте нa пoсетители oд гугл бидеќи скoрo сите пребaрувaaт нa aнглиски.

Sent from my LG-H830 using Tapatalk

ARMac

senior
2 октомври 2010
9.388
12.327
Скопје
androgaming.com
Зaбoрaвaте еднa битнa рaбoтa a тoa е декa бaрем пoлa oд вие штo вaјпaте немaше никoгaш дa гo терaте тoa хoби aкo не беше oтвoренa темaтa зa електрoнски цигaри.

Ете дури и јaс прoбaв еднo време дa вaјпaм oд тoa штo темaтa беше мнoгу пoпулaрнa.

Дa речеме декa нa нoвиoт фoрум ќе се префрлaт oвдешните членoви, нo немa нaчин кaкo дa стекнете нoви.

Не беше поентата да ги затвориме и избришеме сите теми за електронски цигари овде, тоа е спомнато во првата реченица.

Повеќе беше прашањето дали на македонската вејперска заедница би и требал свој форум.

Модерирање за без-пари е тешко, знам. Јас лично не би имал време. Поентата е што имам неискористени ресурси 100 мегабитна линија и 6ТБ трансфер месечно па сакав ако нешто можам да направам да го направам сега, но ете луѓето во голем број се изјанисја дека не би сакале.
И потполно го разбирам ова. Дневна рутина е тешко да се смени и уште едно плус место да се посети е проблем.

Вејпингoт стaнa пoпулaрен нa фoрумoв бидеќи фoрумoв веќе имaше сoлиднa брoјкa нa членoви кoи јa зaвележaa темaтa. А кoј ќе гo зaбележи нoвиoт фoрум? Зa реклaмa требa пaри a не се нaдевaјте нa пoсетители oд гугл бидеќи скoрo сите пребaрувaaт нa aнглиски.

Воопшто не е поентата да се собираат посетители и да се билда популарност мислам дека погрешно си ме разбрал. Поентата беше ако сака некој да разговара на оваа тема, да може да го направи тоа без рестрикции. Ова важи и за луѓе што сакаат да читаат, а да не се регистрираат. Да не заборавиме форумов има лимит од 3 страни и толку. Тешко тој што сака да пребарува во индексот или главната тема без да се регистрира, а како што кажав, нови работи па дури и регистрација - па конфирмација на мејл и сл. е работа со која многу посетители не сакаат да се замараат.

Би ја оставил анкетата барем еден месец. Јас како што кажав не сакам да профитирам од ова, него да помогнам да се формира. Ако се најде доверлива личност која би се нафатила да го одржува, без проблем би отстапил ресурси. Струја за серверите и онака иде.

П.С. Не се согласувам дека овде веќе имало солидна бројка на членови кога ја отворив темата. @Metuzalem, @Ace Lud , @krema беa меѓу првите и тек после доаѓаа нови луѓе (се извинувам ако заборавив некого).

tomi

Sensei Модератор
16 април 2007
9.876
3.884
Скопје
Не гледам причина зашто нов форум да се прави кога тука е цела заедница и од тука почнало се, форумов е голем има место за сите да не собере

bicikle

poweruser
3 март 2018
2.061
1.013
Форум нов не би рекол, точно има место за сите, можеби некој сајт со линк до форумов (ако е во ред тоа), ама треба да се изези од рките на форумот и да се публиковаат е циг. Тоа е мое мислење, што секако не значи тоа мора да е така како што јас мислам.

Metuzalem

Tootle Puffer
28 ноември 2010
7.657
13.704
1000 Скопје
Metuzalem's setup  
Processor & Cooler
i7-2600K @4,6 GHz, Noctua NH-D14
Motherboard
ASUS P8Z68-V/GEN3
Storage
Samsung 840 Pro 256 Gb SSD, Samsung Spinpoint F3 1 Tb
PSU
CM 600W Silent Pro Gold
RAM
Kingston @1866
Video card
Radeon HD 7750
Case
HAF 912 Plus
Mouse
ASUS ROG GX950
Keyboard
Filco Majestouch-2, Logitech G710+
Audio
Realtek ALC892
Monitor
Viewsonic VX2753MH-LED
OS
WinServer2003, Win7 x64
Како што реков, I'm not going anywhere. Форумов (ако скроз го исклучиме вејпингот) многу ми дал и јас сум се трудел да придонесам.

Но зошто размислуваме (кои би биле предностите) на засебен вејперски форум?

1. Да го личи - единствена земја сме во околината, веројатно и пошироко, што нема свој standalone вејперски форум.

2. Да можеме да соработуваме со слични форуми и да каниме луѓе на нашиот форум, што се вика да се пофалиме. Па би имало дел на англиски...

3. Можеби да дојдат фирми спонзори (за вејперски ситници) (кинески) со наградни игри и купони (но и спамирање, па не можеме да ги поканиме овде, или да ги ограничиме на дел од форумот овде)

shitpost101

hello world
9 февруари 2018
407
297
ја би сакал само што проблемот е како што рекоа сите кој ќе најде време да одвои од таа секојдневна рутина што ја тера за да го модерира или нешто слично.
Би било добро да има ама стварно само ''ние'' немаме, а треба еден пејџ, вебсајт, форум или нешто слично...ја би пробал ама сум дудук и нов во оваа област така да џабе.
А поентата е да се прошири/сподели/пренесе искуство, знаење, на некои што сакаат да читнат набрзина или слично, затоа што реално тука освен 3 страни неможе повеќе да се прочитаат, а има далеку повеќе од 3 страни содржина за да се разбере.

bicikle

poweruser
3 март 2018
2.061
1.013
"Како што реков, I'm not going anywhere."
Овде ќе ги праќаме :)
Нит мене ми беше поентава да го напуштиме местенцево, напротив да го промовираме барем делов вејперски.

3 ноември 2012
868
1.896
Area 51
Трајче Дрварчето's setup  
Processor & Cooler
Intel 8088, 4.77MHz
Storage
dual 160KB 5.25-inch disk drives and 10 MB HDD
RAM
16K on-board RAM
Video card
Monochrome Display Adapter
Audio
1-channel PWM
Monitor
IBM 3270
OS
PC-DOS v1.0
Да си направите два форуми ако сакате!
Да ми кажуваше некој дека толку теми ќе се отворат за „фазомери“ ќе му се изнасмеев :)

Ојдов јас до парк да дрмнам некоја бира... утре ќе отворам теми:
„Крале Марко, Златен Даб, Скопско...“
„Кое ви е најомилено пиво и дали го конзумирате од чаша, лименка или шише?“
„Пластично вс срчено пиво“
„20 начини да отвориш пиво без отворач“
„Алтернативни начини за ладење на пиво“
„Дали го поддржувате законот за продажба на пиво после 19/21 часот“
„Дали можете да свиткате тапа од пиво со два прсти?“

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет