Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Аудио опрема: Слушалки, засилувачи, звучни карти, звучници, HI-Fi (аудиофилска дискусија)

The_Real_Vojvoda

poweruser
26 октомври 2012
2.151
3.443
Скопје
The_Real_Vojvoda's setup  
Processor & Cooler
i7 4790k @4.5ghz - 1.2v || Noctua D14
Motherboard
Asus z97-A
Storage
OCZ Vector 128gb (OS) + Samsung 840 pro 512gb + WD Blue 320gb + WD Blue (EZEX) 1TB
PSU
Antec TPC 650w 80+ Gold
RAM
2x8gb DDR3 G-Skill Sniper CL11 @2400mhz
Video card
XFX RX 580 GTS
Case
CM Storm Trooper
Mouse
Logitech G502 Proteus Spectrum/Logitech G400S/Logitech mx310
Keyboard
Asus Strix Tactic Pro ( CherryMX Brown)
Audio
E-MU 0202 + Marantz sr5500 + DIY speakers + Eltax Atomic A 10 sub + SteelSeries 9h
Monitor
Dell U2414H 1080p @74hz
OS
Windows 10 Enterprise LTSB
Има ли некој објаснување за background noise-ов што се дешава во позадина, ме полудува. Значи не знам ни како да го гуглам. Со headset е снимено иначе (3.5mm).

ЕДИТ: И ве молам совет, ми треба да снимам кристално чисто аудио. Што викате за Blue Yeti?

Не е background noise, туку white noise / static noise.
Пробај со ова или ова.

smole

poweruser
18 април 2007
3.898
4.579
Од розберито треба да извадам стерео аудио сигнал до појачало.

Дали да земам оптички излез

1204-4.jpg

или стерео излез ?
1205-2.jpg

mdeni

senior
24 септември 2012
6.058
5.992
За стерео е заебанција зошто дакот ти е во делот од расберито. И незнам колку е океј. А ако имаш отпички во појачалото или кај сакаш да го брцнеш значи си има веќе дак во него. Поарно да тера сигналот дигитално дур може. Така да отпички.

А за практичност стерео. Ако го мрдаш за натака-навака.

smole

poweruser
18 април 2007
3.898
4.579
Нема да се мрда, у дневна ќе стои.

И ја мислев оптички, ваљда тоа ќе биде, па после и да се предомислам ќе го купам и другото (стерео), $15 е.

Nem_Akata

Баниран/a
26 мај 2015
264
371
Слога Југомагнат
Има ли некој објаснување за background noise-ов што се дешава во позадина, ме полудува. Значи не знам ни како да го гуглам. Со headset е снимено иначе (3.5mm).

ЕДИТ: И ве молам совет, ми треба да снимам кристално чисто аудио. Што викате за Blue Yeti?

Со што е снимано ова, обични слушалки? Исто така, кулерот од компјутерот најчесто фаќа и надворешни звуци, но ова мене ми звучи пред сè на лошо микрофонче (за бесшумно снимање).

G4M3R

user
26 јуни 2012
1.078
1.378
@smole Оптички all the way. Плус нема да имаш зезнации со шумови/брумови/интерференции и остали тракатанци.

Ficiani

Multipotential
1 јуни 2012
515
969
Скопје
www.kordanovskifilip.com
Со што е снимано ова, обични слушалки? Исто така, кулерот од компјутерот најчесто фаќа и надворешни звуци, но ова мене ми звучи пред сè на лошо микрофонче (за бесшумно снимање).
Со headset е снимано, ама тој white noise го има буквално цело време додека е упален микрофонот. Не знам како да објаснам, дали е од некакво
мешање со звучките, врска неам.

igor_xxxx

user
10 септември 2010
1.308
1.750
Ја знае некој фирмава, дали ги бива за акустични решенија?

Звучна изолација, акустика,виброизолација и индустриски звучна изолација

Или некоја друга препорака, генерално ми требаат замки за басови и неколку панели за апсорбција/дифузија ама профи направени со кастом принт по можност.

Од страна имам избор, ама сакам во МК ако може да се најде за прифатлива цена, да не се малтретирам со правење или увоз.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.058
5.992
Лидија е сосема на место и ептен се труди да ги задоволи муштериите. Мене ми правеа панели по мој вкус и кога виде малце дека нешто замерка сама спомна еве вака одма ќе направиме нов со потенко подебелко ова она.

Слободно барај ги мислам дека ќе завршиш работа. Во ѓорче во куќа се. Не се брзи баш ама се што побарав завршивме работа. Отиди им поткован за што ти треба и ќе им кажеш. Можда и ќе се премислиш од дизајнерска гледна точка па нешто предлог и така.

Топла препорака за Лидија од Децибел.

igor_xxxx

user
10 септември 2010
1.308
1.750
@mdeni , супер тогаш штом си задоволен ќе ги контактирам да видам што цени и препорака ќе дадат.Имаш директен контакт од нив или преку страната да одам?

Веќе имам на ум што ми треба првично, ама после мерење и проверка на просторот може друга препорака да дадат... многу важен момент ми е естетскиот изглед за да се одобри од комисијата сето ова :)

Ќе ми остане уште некако да најдам добар омнидирекционален USB микрофон за REW (пример miniDSP UMIK-1), кај нас не можам да најдам ништо.Некој да не има предлог за ова?

Draynor

hello world
16 април 2016
50
57
Draynor's setup  
Processor & Cooler
I5-6500
Motherboard
Asus H-110
Storage
Wd 1tb
PSU
Antec 700
RAM
8gb Kingston
Video card
Asus R9 290
Case
Deepcool Kendomen
OS
Windows 10
Може да ми препорачате слушалки до 3000ден. Ке се користат за гејминг и слушане музика. Потребно е и да имаат микрофон со добар квалитет.

ivsss

hello world
16 февруари 2012
345
700
После толку време се склопи и системот за дома, Monitor Audio Bronze 5 во комбинација со Cambridge Audio Azur SR20, засега задоволен иако ме советуваа дека треба да почекам одреден период да легнат и да се разработат компонентите. Другата комбинација што беше како опција за купување беа Klipsch 28F во комбинација со Denon 520AE засилувач и Denon 300 DAC. Каква разлика прави ДАК-от во било кој систем е запрепастувачки, така да иако SR20 има одличен вграден ДАК, размислувам за набавка нешто посебно. Ќе се слуша претежно поп/рок/амбиентална музика на Mede8er 1000X3D како главен извор на музика.

Препорачувајте добри извори за симнување музика (loose-less, 24bit итн).

Поздрав,
Ивс.

Tegla

hello world
19 јуни 2014
213
379
Skopje
Tegla's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 7 3700X + Noctua NH-D15 chrommax.black
Motherboard
Asus ROG Strix B550-F Gaming
Storage
Samsung 990 Pro 1TB + Samsung 860 Evo 500GB + 1TB WD10EZEX
PSU
EVGA Supernova G2 750W
RAM
2x8GB G.Skill Flare X DDR4-3200MHz CL14-14-14-34 1.35V
Video card
Asus TUF Gaming GeForce RTX™ 3060 Ti V2 OC
Case
CM Storm Trooper (Window); 2x Noctua NF-F12 pwm (front); 1x Noctua NF-A14 pwm (rear)
Mouse
Benq Zowie EC2-B
Keyboard
Steelseries Apex M500
Audio
Rotel RA-11; B&W 685 S2; B&W ASW608; Audio Technica ATH-M50, Senhheiser HD 560S
Monitor
LG 27GP850 1440p/180Hz Nano IPS
OS
Windows 11 Pro x64
После толку време се склопи и системот за дома, Monitor Audio Bronze 5 во комбинација со Cambridge Audio Azur SR20, засега задоволен иако ме советуваа дека треба да почекам одреден период да легнат и да се разработат компонентите. Другата комбинација што беше како опција за купување беа Klipsch 28F во комбинација со Denon 520AE засилувач и Denon 300 DAC. Каква разлика прави ДАК-от во било кој систем е запрепастувачки, така да иако SR20 има одличен вграден ДАК, размислувам за набавка нешто посебно. Ќе се слуша претежно поп/рок/амбиентална музика на Mede8er 1000X3D како главен извор на музика.

Препорачувајте добри извори за симнување музика (loose-less, 24bit итн).

Поздрав,
Ивс.
Треба време ТИ да се навикнеш на новиот звук а деловите ќе си свират одлично out of the box. :)

Инаку добра страница за симнување FLAC/ALAC/WAV албуми е rutracker.org

igor_xxxx

user
10 септември 2010
1.308
1.750
@ivsss , честито, уживај сега.

Инаку покрај советот на @Tegla , јас секогаш го користам stevehoffman форумот за информации за која продукција од некој албум е најдобра.Досега ретко утка да имало на овој начин.

moongose

poweruser
19 јули 2013
4.376
5.510
@ivsss Со здравје да се слуша. А за набавка, Redacted (PassTheHeadphones), AppoloRip, Waffles.ch. Само треба да влезеш внатре. За аполо можеби можам да најдам покана.

CHukio

hello world
7 март 2013
202
141
Прилеп
churlinoski.mk
CHukio's setup  
Processor & Cooler
AMD Rayzen 5 2600x
Storage
Kingston A2000 500GB, Kingston A400 240GB
RAM
2 X Kingston HyperX FURY 8GB 2600MHz
Video card
AMD Radeon RX 550X 4G
Јас имам едно прашање. Како да поврзам surround од SmartTV да враќа 5.1 на системот. Дали можи преку 3.5мм џек?

igor_xxxx

user
10 септември 2010
1.308
1.750
Стигна конечно... е сега можно е да ме избркаат од дома :)

Уште сталак да земам на наредно идење до Ск и готово.

Ќе следи тема со мерења набрзо и некое проектче за DSP корекција на звукот и кои бенефити ќе се добијат.

Направив едно апла брзо тестирање и одма видов дека имам 10-15db намалување на басот на 80-120hz што се сомневав.

n1ot2t.jpg

sbkhfa.jpg

igor_xxxx

user
10 септември 2010
1.308
1.750
Нели е многу тоа 10-15dB? А што се случува под 80Hz?

Многу е дефинитивно, ама целата соба ми беше разместена за гости што ми спијат во дневна така да резултатите што ги видов не се релевантни воопшто, повеќе ми беше за проверка дали работи микрофонот.

Уште не знам точно REW софтверот да го работам, да расчепкам што како е па после ќе почнам сериозно мерења и позиционирање.

Замислата ми е колку може да ги средам проблемите над 300-400hz со акустичен третман, а за се под тоа да активирам малце таргетирано DSP корекција.

Тоа зборувам за пиковите, ваквите нулирања да ги речам ке морам со репозиционирање на звучниците и мојата положба, плус ќе видам зависност од фрекфентниот опсег каде е нулирањето дали има смисла замки за басови.

Ќе отворам тема за ова, ме интересира мислењето на стручните дечки тука.

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

На врв Дно