Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Страв од AI или страв од сопственото незнаење?

Rufflesaurus

hello world
16 јуни 2018
238
520
Скопје
davorminchorov.com
Апликација е техничка работа. Креативност може да има во насока, како да се решава некој проблем, ама тоа пак може да се изведе подобро и да добиеш насоки како некој веќе го решил подобро од што си замислил.
Изработката е техничка, а смислувањето на решението, планирањето што како и зошто е креативниот дел.

Исто како и дизајн на лого или дизајн на продукт, користење на алатките како фотошоп или што и да е би бил техничкиот дел а смислувањето на решението е сепак креативна работа.

Само затоа што не се гледа тоа во позадина, не значи дека нема креативност.

JasSum

poweruser
8 мај 2007
2.622
3.169
Изработката е техничка, а смислувањето на решението, планирањето што како и зошто е креативниот дел.

Исто како и дизајн на лого или дизајн на продукт, користење на алатките како фотошоп или што и да е би бил техничкиот дел а смислувањето на решението е сепак креативна работа.

Само затоа што не се гледа тоа во позадина, не значи дека нема креативност.
Да. Решението секогаш е некој што пресекол што е тоа што го замислил. Но решавањето е поедноставено.

pipelin

Caffeine & IT.mk
8 мај 2010
2.689
3.325
Skopje
pipelin's setup  
OS
macOS
Што мислење имате за оваа проблематика?

Јас инаку почнав да го користам Claude на Facebook преку нивниот MCP. За сега 53 од некои 80+ од бизнис порфолијата (посебни ads менаџери) имаат дозвола за менаџирање преку Claude. Бројката нагло се зголеми од некои си 30 на 53 за нецели 5 дена од последна проверка.

Во scheduled tasks веќе ставив да прави проверка на нови додадени портфолија и исто така неколку активни кампањи кои ги водам да прави дневна проверка на leads и offline purchases.

За почеток мислам дека доволно ќе врши работа. Инаку генерира многу детални репорти ако му зададеш добра насока.

Може да додава буџет, да намалува, да гасне ад сетови. Воглавно олеснува работа.

JasSum

poweruser
8 мај 2007
2.622
3.169
Јас инаку почнав да го користам Claude на Facebook преку нивниот MCP. За сега 53 од некои 80+ од бизнис порфолијата (посебни ads менаџери) имаат дозвола за менаџирање преку Claude. Бројката нагло се зголеми од некои си 30 на 53 за нецели 5 дена од последна проверка.

Во scheduled tasks веќе ставив да прави проверка на нови додадени портфолија и исто така неколку активни кампањи кои ги водам да прави дневна проверка на leads и offline purchases.

За почеток мислам дека доволно ќе врши работа. Инаку генерира многу детални репорти ако му зададеш добра насока.

Може да додава буџет, да намалува, да гасне ад сетови. Воглавно олеснува работа.
Како ти е врзан процесот? н8н? Локално или си плаќаш или сосем трето?

pipelin

Caffeine & IT.mk
8 мај 2010
2.689
3.325
Skopje
pipelin's setup  
OS
macOS
Како ти е врзан процесот? н8н? Локално или си плаќаш или сосем трето?
Facebook ads manager е поврзан со Claude преку Facebook MCP. И повеќето ad профили веќе имаат пристап до AI па можеш да му поставуваш задачи преку Claude. Инаку за процеси со надворешни сервиси, користиме Zapier пошто е америчка, за разлика од н8н.

Ron26

poweruser
4 мај 2019
2.213
2.643
читам катастрофа била рентабилноста на АИво. Новите модели уште поскапи треба да се од овие кои се изгор скапи.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.758
6.459
SK
Еве еден интресен текст:

Кога вештачката интелигенција дојде по програмерите​

Во февруари 2026. решив да направам експеримент: следниот проект целосно да ѝ го препуштам на ВИ. Давав задачи, агентот пишуваше код. На први март 2026. се случи нешто необично – јас, програмер платен за креирање програмски код, добив плата за месец во кој не напишав ниту една линија код. Мојата плата ја заработи ВИ.
Значи платен за креирање код, ама не нужно рачно пишување код.

Вака на времето и за асемблер зборувале, кој бил значително потеж за учење и работење, ама давал подобар, поефикасен, и пофокусиран код. Кога дошле програмските јазици, тие „послабите“ програмери кои програмирале во „повисоките“ јазици а не во асемблер - тие ги замениле специјалистите во асемблер. Едноставно многу побрзо ја завршувале истата работа - па поѓаволите што кодот не бил толку ефикасен (се разбира Муровиот закон помогнал, итн).

Така и „креирање на програмски код“ ако е побрзо со ВИ асистент, во 9 од 10 случаи (или 99 од 100) ќе биде одбрано пред рачно пишување код. Освен во многу специфични случаи, кои се поретко ќе ги има. И пак ќе треба некој писмен во програмирање, што знае што работи, да „оркестрира“.

Мојата работа преку ноќ доживеа пресврт. Од оној што креира, станав оној што оркестрира. Односот е познат од програмерскиот свет: сениорот добива јуниор во тимот, му дава задачи, следи што работи, го насочува. Само што во случајов јуниорот не беше човек. Ниту пак беше јуниор – поседуваше знаење од целата историја на технологијата и беше исклучително брз и способен. Со таков јуниор сениорот повеќе не беше потребен.
  • „станав оној што оркестрира“, ок.
  • „со таков јуниор сениорот повеќе не беше потребен“, ако е тоа така тогаш зошто авторов мора да „оркестрира“?

Сега веќе ја гледаш тенденцијата на писаниево?
Ако не ја гледаш - жалам. :-/

И еј... Факинг Окно? Веројатно со пребарување или линк си дошол таму ама... Кој бре нормален чита Окно? Сорош НВО-ата се во оној правец ------------------------------------------------------------------------------------------------>
Мислењето е автоматски споено:

Авторов да ти бил „кодер“... Ај погодете кој ВИ бот му фали?
(прашањето е само до вас што не се бавите со програмирање)

a4(43).jpg

Последна промена:

JasSum

poweruser
8 мај 2007
2.622
3.169
И еј... Факинг Окно? Веројатно со пребарување или линк си дошол таму ама... Кој бре нормален чита Окно? Сорош НВО-ата се во оној правец ------------------------------------------------------------------------------------------------>

a4(43).jpg
Затоа не го отворив линкот. Окно, трн и слична багра не ми го троши времето. Ама да го ставиш копилот а да не го ставиш клод кажува колку си далеку од аи. Добро што не сум трошел време.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.058
5.989
Страшно колку се полажуваат со Копилот луѓе. Мислам дека од таму и произлегуваат сите оние статии и ствари кои хејтаат АИ. Ако користеле копилот можно е. Дури сега си поврзав дека е можно. Исто и гемини преку чат е очај со контекст на златна рипка, иако преку АПИ е сосема друг ѕвер.

Sent from my SM-S938B using Tapatalk

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.670
3.755
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
WD SN5000S 512gb + Samsung QVO 870 1tb
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO

NecrotoX

Undead
4 март 2013
5.589
6.861
Скопје
www.youtube.com
NecrotoX's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 2600 @ 3.40GHz & Cooler Master MasterAir G100M
Motherboard
ASUS PRIME B450M-A
Storage
Samsung 980 Pro 1TB NVMe SSD | WD10EZEX 1TB 7200 RPM HDD | WD Blue 1TB 5400RPM External HDD
PSU
Cooler Master MWE 500
RAM
32GB Kingston FURY Beast DDR4 @ 3200 MHz
Video card
EVGA GeForce RTX 3060 XC GAMING 12GB
Case
Cooler Master MB520
Mouse
Razer Basilisk V3 | Razer Cobra
Keyboard
Cooler Master CK530 Gateron Brown
Audio
Logitech Z333 2.1 Speakers | Genesis Gaming Argon 200 Black Headphones
Monitor
Dell U2518D 25" + Dell U2419H 24" + XP-Pen Artist 22 Pro
OS
Windows 11 Home
Затоа не го отворив линкот. Окно, трн и слична багра не ми го троши времето. Ама да го ставиш копилот а да не го ставиш клод кажува колку си далеку од аи. Добро што не сум трошел време.

Првиов коментар тотално офтопик, кој што сака ќе чита, го нападна и навреди човекот зашто читал Окно, бог да чува. Иначе главниот на Окно ми е пријател и е многу на место човек.

Вториов и третиов коментар, коментираат некоја рандом слика што нема врска со текстот туку е ставена за илустративни цели. Авторот нигде не пишува дека кодирал со Копилот. Клод е спомнат подоле во текстот и ако го прочитавте ќе го знаевте тоа. А тоа што го коментирате е едноставно карикатура со симболика што ја ставил графичкиот уредник а не авторот на статијата.

JasSum

poweruser
8 мај 2007
2.622
3.169
главниот на Окно
Немам што повеќе да додадам. Најак е сигурно.

Страшно колку се полажуваат со Копилот луѓе. Мислам дека од таму и произлегуваат сите оние статии и ствари кои хејтаат АИ. Ако користеле копилот можно е. Дури сега си поврзав дека е можно. Исто и гемини преку чат е очај со контекст на златна рипка, иако преку АПИ е сосема друг ѕвер.

Sent from my SM-S938B using Tapatalk
Имаш вин и офис и интегриран е во тоа. Што друго треба? Па сите се исти... Страшно е колку секој од нив е различен и различен одговор дава во зависност кој прашува и колку контекст има претходно.

NecrotoX

Undead
4 март 2013
5.589
6.861
Скопје
www.youtube.com
NecrotoX's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
ASUS PRIME B450M-A
Storage
Samsung 980 Pro 1TB NVMe SSD | WD10EZEX 1TB 7200 RPM HDD | WD Blue 1TB 5400RPM External HDD
PSU
Cooler Master MWE 500
RAM
Video card
Case
Cooler Master MB520
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
OS
Windows 11 Home
Немам што повеќе да додадам. Најак е сигурно.
Па ти не ни можеш нешто повеќе да додадеш и да сакаш зашто првичната реплика ти беше скроз ирелевантна, исто како и оваа :ROFLMAO:

JasSum

poweruser
8 мај 2007
2.622
3.169
Па ти не ни можеш нешто повеќе да додадеш и да сакаш зашто првичната реплика ти беше скроз ирелевантна, исто како и оваа :ROFLMAO:
Изгледа и ти си главен некаде.
Може да ми објасниш што е главен?
Твојата неможност да разбереш кога некој те заебава само ја прави заебанцијата појака :)

NecrotoX

Undead
4 март 2013
5.589
6.861
Скопје
www.youtube.com
NecrotoX's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
ASUS PRIME B450M-A
Storage
PSU
Cooler Master MWE 500
RAM
Video card
Case
Cooler Master MB520
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
OS
Windows 11 Home
Изгледа и ти си главен некаде.
Може да ми објасниш што е главен?
Твојата неможност да разбереш кога некој те заебава само ја прави заебанцијата појака :)
Братче "заебанцијата" ја сфатив ама беше ем неповрзана со тоа што го напишав ем не баш смешна. Главен и одговорен уредник е и основач на Окно заедно со брат му. Народски и скратено кажано главниот. Што е битно како сум напишал. Јас искритикував дека си погледнал симболична карикатура и си заклучил дека авторот на статијата е далеку од АИ зашто на карикатурата го немало Клод. А човекот ги спомнува и Антропик и Клод подоле во текстот. Дај молим те.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.758
6.459
SK
Првиов коментар тотално офтопик, кој што сака ќе чита, го нападна и навреди човекот зашто читал Окно, бог да чува. Иначе главниот на Окно ми е пријател и е многу на место човек.

Вториов и третиов коментар, коментираат некоја рандом слика што нема врска со текстот туку е ставена за илустративни цели. Авторот нигде не пишува дека кодирал со Копилот. Клод е спомнат подоле во текстот и ако го прочитавте ќе го знаевте тоа. А тоа што го коментирате е едноставно карикатура со симболика што ја ставил графичкиот уредник а не авторот на статијата.
Преку други видов дека си реплицирал. На игнор си ми, и не се ни сеќавав зошто додека не проверив (небитно сега). Фан факт, сега проверив једини си таму, на игнор листа (не е ни листа ако има само едно име).

Како и да е: Јас напишав аргументи зошто го критикувам текстот, но ти не ми ја напаѓаш ни тезата ни аргументите.

Го напаѓаш тоа на крај што како мајтап се пошегував за ретардираната илустрација.

За Окно не се шегував, факинг НВО дувло на факинг НВО платеници - и тоа е така скроз независно од твоите анегдоти кои таму ти се пријатели, како да ти си некој си авторитет за другарување со луѓе што не се НВО платеници... Би рекол обратното е случај.

Мене баш тоа ме заинтригира да кликнам (да видам што срања пишуваат), инаку според насловот беше јасно дека (насловот) е кликбејт.

JasSum

poweruser
8 мај 2007
2.622
3.169
Братче "заебанцијата" ја сфатив ама беше ем неповрзана со тоа што го напишав ем не баш смешна. Главен и одговорен уредник е и основач на Окно заедно со брат му. Народски и скратено кажано главниот. Што е битно како сум напишал. Јас искритикував дека си погледнал симболична карикатура и си заклучил дека авторот на статијата е далеку од АИ зашто на карикатурата го немало Клод. А човекот ги спомнува и Антропик и Клод подоле во текстот. Дај молим те.
Да се биде "главен" на окно не е нешто за фалење. Мојот став за таа бљувотина е изградена врз основа на целокупниот нивни опус. Не сакам да знам што тропаат на темата. Секако нема зошто да трошам време на нив.

Глупав

IQ=IQ+1
20 април 2008
1.519
1.027
Глупав's setup  
OS
Windows; MacOS; Linux
ако може да отворам една подтема која можеби ќе заитересира дискусија кај невработени:

Дали се сложувате со новиот тренд на интервју од страна на AI при вработување!?

Имено неколку пати во последно време ми се случува да има потреба да ме интервјуира машина
на што во последно време не се сложувам
поради немање на човечки пристап во самиот процес на вработување.

Имено дооколку сум одвоил 40 години да стекнам некое искуство
доколку сум одвоил 2 часа за некое интервју
можел некој од другата страна да одвои исто некоео време да ги поставува истите прашања кои ги поставува некоја машина

не ми е проблем да ги одговарам истите прашања
проблем ми е да разговарам со некој кој ги гледа одговорите како превод на вектори во милисекунди
а не како нешто што некој стекнувал знаење со години

(Можеби една ако не и првата рабогта која ме иритира кај Машините
а всушност воопшто не ми смета да ми се снима екран на работа
како што е тренд во последните години на многу работни места
и тоа знаење тие информации да се преточуваат во било што )

Daniel86

poweruser
28 мај 2013
4.278
11.752
Скопје, Карпош 1
www.facebook.com
Daniel86's setup  
Processor & Cooler
i5 11400 & Deepcool AK620
Motherboard
Gigabyte Z590 UD AC
Storage
Samsung 980 Pro NVMe 500GB & Samsung 980 PRO NVMe 1TB & WD Blue WD10EZEX 1TB
PSU
Asus Rog Strix 850W
RAM
2X 16GB DDR4 3200MHz Kingston Fury Beast CL16 RGB
Video card
Intel UHD730 & Asus RX5700XT OC 6GB
Case
Deepcool Tesseract SW Black/Blue
Mouse
MX Master 3
Keyboard
Aula Moon Slasher
Audio
Kenwood KRF-V5020 + Kenwood LS76
Monitor
Asus TUF Gaming VG27AQ3A
OS
Windows 11 Pro

JasSum

poweruser
8 мај 2007
2.622
3.169
ако може да отворам една подтема која можеби ќе заитересира дискусија кај невработени:

Дали се сложувате со новиот тренд на интервју од страна на AI при вработување!?

Имено неколку пати во последно време ми се случува да има потреба да ме интервјуира машина
на што во последно време не се сложувам
поради немање на човечки пристап во самиот процес на вработување.

Имено дооколку сум одвоил 40 години да стекнам некое искуство
доколку сум одвоил 2 часа за некое интервју
можел некој од другата страна да одвои исто некоео време да ги поставува истите прашања кои ги поставува некоја машина

не ми е проблем да ги одговарам истите прашања
проблем ми е да разговарам со некој кој ги гледа одговорите како превод на вектори во милисекунди
а не како нешто што некој стекнувал знаење со години

(Можеби една ако не и првата рабогта која ме иритира кај Машините
а всушност воопшто не ми смета да ми се снима екран на работа
како што е тренд во последните години на многу работни места
и тоа знаење тие информации да се преточуваат во било што )
HR се првите отпуштени (и тоа е одлична вест).
Тоа дека ќе ме интервјуира робот наместо некој од HR може е најдобриот момент во целата аи работа.
Реалноста е дека нема да имате тимбилдинзи и нема да тегнете јажиња во некој ресорт за перење пари.

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно