Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Многу чуден проблем со лаптоп, барам дијагноза

Zee

hello world
10 септември 2010
209
22
На лаптоп Сони Ваио со инсталиран Убунту повеќе од месец дена си работеше нон стоп за спуштање торенти. Вчера, без никакво предупредување сите торенти ми се исклучија и ми напиша фајл коруптед или кенот аксес фајл така нешто. Ме зачуди проблемот зошто хардискот беше пола полн и реков дај ќе направам рестарт. Откако неправив рестарт ми напиша моунт диск фејлд па со фцск успеав да го поправам и да го бутирам убунтуто си работи ОК навидум но после 20 минути или 30 минути тотално блокира, сијаличките од хард дискот и напајањето светкаат синхронизирано на секоја секунда, екранот е или скроз блокиран или исклучен. Откако ќе направам хард ресет пак ми бутира и после 30 минути истото.

Пробав да ставам друга верзија на линукс на пола инсталација (и кај убунту и кај лубунту и кај дебиан) ми го дава истиот проблем на 60посто дека цдто или хардискот не чинат. А сигурен сум дека се ОК. Пробав со 2 различни хард диска резултатот е ист. Сега правам апдејт на најнов убунту преку апдејт менаџер да видиме дали ќе успее ама еднаш кога ми блокира хард дискот ми работеше многу чудно со крцкања и чудни звуци.

Што може маката да му биде, не верувам нешто во хард дисковите, може да е проблем со матичната? Компјутерот си седеше на едно место повеќе од 1 месец без мрдање нема никакво механичко оштетување.

Предлог?

Новица

hello world
7 јануари 2009
226
20
да улеташ на убунту прва помош утре во хаклаб може ќе ти биде најпаметно :)

krema

OG
24 јуни 2009
15.736
15.830
youtu.be
спрема тоа што го пишуваш мислам дека е до хардискот ! Но сепак провери ги сите опции за диагноза, пробај со алатките од хиренс бут цд

поздрав

Zee

hello world
10 септември 2010
209
22
Новица би дошол но не сум од Скопје.

Пробав со 2 хард диска проблемот е исти. Не верувам дека е двата се зезнати? Бидејќи и двата бутираат најнормално, си работат супер првите 20-30-40 минути и после тоа блокирање.

Еве сега уште трае апдејт на 10.04 ЛТС па да видиме дали ќе заврши и каков ќе биде ефектот.

Aleks

poweruser
18 мај 2007
5.748
289
Софтверски не верувам дека е проблемот.

Тоа што ти светкаат LED-диодите значи дека кернелот оди во kernel panic мод и нешто (најверојатно) харверски е зезнато.

Прво што би можел да направиш е да ја тестираш меморијата, потоа хард дискот темелно да го прегледаш со некоја алатка за барање на лоши сектори. Истотака би било добро да ни ги кажеш информациите од SMART, дали се жале за нешто.

Zee

hello world
10 септември 2010
209
22
И јас Алекс верувам дека е нешто хардверски. Еве ни апдејтот не ми помина пак заглави. Екранот и компјутерот беа блокирани а хард дискот постојано вртеше и правеше чуден звук, како камчиња да се дробат во него.

Ќе пробам со лајв цеде да направам рам тест и хдд тест па да видиме што ќе каже. Беља работа.

Steff_Maja

poweruser
30 мај 2010
4.174
1.710
правеше чуден звук, како камчиња да се дробат во него.

Исправен хард диск не смее вакво нешто да прави. Не треба воопшто звуци да испушта. Секако освен оној мал шум кој што мора да го произведе поради вртењето.

gdamjan

poweruser
3 април 2008
4.068
3.527
Скопје
damjan.softver.org.mk
gdamjan's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 Pro 4650G / Cooler Master Hyper 212 Black
Motherboard
MSI MAG B550m Mortar Wifi
Storage
NVME: 1TB AData XPG SX8200 Pro / HDD: 2x 2TB Toshiba P300
PSU
Gigabyte G750H
RAM
G. SKILL Ripjaws V Series 2x 16GB / DDR4 3200Mhz/CL16
Video card
Vega 7 on APU
Case
Bequiet! PureBase 500
Mouse
Logitech MX Anywhere 2S
Keyboard
ThinkPad USB Keyboard With TrackPoint (sk-8855)
OS
Arch Linux
а хард дискот постојано вртеше и правеше чуден звук, како камчиња да се дробат во него
ова кажува дека дискот е расипан

Steff_Maja

poweruser
30 мај 2010
4.174
1.710
Исправен хард диск не смее вакво нешто да прави. Не треба воопшто звуци да испушта. Секако освен оној мал шум кој што мора да го произведе поради вртењето.

Избрзав со одговорот, ама нема везе. Еве ќе го надополнам. Пред пола година мојот хард диск испушташе чудни звуци. Е сега не баш како камчиња да се дробат туку како да забрзува па да успорува. Се слушаше погласно, па послабо и така наизменично. На крај ми излезе дека е до напојувањето. Ги немал доволните 12 и 5 волти.

SaleSk

Arzt
20 април 2007
4.697
5.491
На крај ми излезе дека е до напојувањето. Ги немал доволните 12 и 5 волти.

Или тоа или пак земи пробај инсталирај њиндоус и види како ке се понаша и на него...ако проблемот е ист, во тој случај имаш хардвер кој ти е неисправен.
Поздрав

Zee

hello world
10 септември 2010
209
22
Направив МЕМ ТЕСТ и ХДД ТЕСТ со убунту лајв цедето после 1 час проверка на ХДД и 3 часа проверка на РАМ даде НО ЕРОРС. Стварно сум збунет. Значи хардот подига без проблем, чим почне да работи да снима торенти ми се блокира компјутерот. Не разбирам.

Значи хардот не прави звуци кога се подига и кога се работи на него најнормално се бутира убунту ама чим почнат торентите да работат после 20-30 минути се блокира и почнуваат чудните звуци.
Други идеи? Ќе видам утре со ИксПе ќе пробам дали ќе има промена.

Steff_Maja

poweruser
30 мај 2010
4.174
1.710
Ти останува со XP да пробаш и провери ги напоните од напојувањето. А од Hiren's провери го хард дискот со HDD Regenerator, а потоа провери ја брзината на пристапот на сектоrите со HDD Scan. Мислам дека ќе можеш да го подигнеш од самото Hiren's цд и веднаш да скенираш со HDD Scan.

Zee

hello world
10 септември 2010
209
22
Ај ќе го направам и тоа утре.

Разговарав со еден пријател сервисер кој исто имал ваков проблем пред некое време. Ми вели дека најверојатно дел од хардискот е расипан, при што чим се наполни целосно или до одреден степен комплетно блокира. Штом го ослободиш од место си работи најнормално само зафркава кога треба да се полни над таа цифра што има коруптирани или расипани делови, иако со тестовите не покажува грешки.

Мене ме бунат 2-3 работи.

Претходно хардисков беше наполнет и исполнет сигурно 2-3 пати без да биде помрднат односно немаше никаков механички удар за некаков проблем да се очекува. Ш

Ставив друг хард диск и тој слично се понаша. Или двата хард диска се заебани на сличен начин односно ист начин, или има некој проблем со матичната плоча или контролерот. Пријателот сервисер ми вели дека не верува за матичната и за контролерот туку дека и двата хард дискови патат од ист проблем, заглавуваат/блокираат кога ќе дојдат одреден степен на информации снимени.

Многу ме буни...утре земам нови ЦДа и ќе пробам со Хирен и со ИксПе.

Aleks

poweruser
18 мај 2007
5.748
289
Ај пробај со друг софтвер за торенти. Можно е клиентот да прави некој проблем, но како тоа би направило kernel panic не ми е јасно.

И да, дај го /var/log/messages.log да го ѕирнеме :)

Steff_Maja

poweruser
30 мај 2010
4.174
1.710
Епа баш таков проблем можеш да го откриеш со HDD Scan и избери Surface Test. Тој ти ја покажува брзината на пристап кон секој сектор. Кај тој одреден степен можеби ќе му треба повеќе време за да пристапи и ти тоа ќе го видиш.

bruno_duke

read-only
8 ноември 2010
26
0
A da proveris voltaza u bios, i toa moze da ti pravi zafrkancii. Procesorot propusta poveke otkolku sto treba i napajanjeto dobiva instrukcii pogresno taka da, golema e verojatnosta i da ti e do plocata nisto cudno stom si probal drugi diskovi. Sepak napravi softverska dijagnoza pred da otides na hardverska.

Zee

hello world
10 септември 2010
209
22
Побарав во биос да ги видам волтажите но нема таква опција. Има само РАМ, бут ордер такви работи, нема ништо за волтажите нажалост.

Го симнав најновиот Хирен и почнав некои тестови на хардот и покажува грешки. Наместив да ги поправа ќе видиме што ќе биде од тоа.

Ќе пишам што сум направил.

Steff_Maja

poweruser
30 мај 2010
4.174
1.710
HDD Regenerator ќе ти ги поправи привремено, а можеби и воопшто нема да ги поправи. Се зависи дали Bad секторите се физички или не.

Zee

hello world
10 септември 2010
209
22
Истестирав еден куп пати со алатките од Хирен за поправање на бед сектори и мислам дека го открив проблемот, она што претпоставив, на еден дел од хард дискот има бед сектори кои изгледа не можат да се поправат (секогаш ги наоѓа кај 69.78 гигајбајт дискот ми е 80 гига голем) се обидува едно чудо време да поправи ама изгледа не може Чим стигне до овој 69ти гигабајт од дискот и почнува да дава чудни звуци како да се дробат камчиња во него. Направив и тест со Тошиба диск чекер (ХДДто е Тошиба и ми го даде ова)

dsc01611zl.jpg

Што повеќе од сигурно е дека дискот е уништен на тој дел каде што запнува и ги покажува бед секторите. Мислам дека ако не стигнам воопшто со податоци до тој дел нема да има проблем но до кога е прашање. Чудна работа, познавам барем тројца пријатели кои користат линукс и им се има случено истово, коинциденција веројатно не верувам дека софтерот може да направи ваква штета, сепак дискот е стар и помина низ многу перипетии.

Ми останува да го проверам другиот диск од 40 гига да видам како ќе се однесува тој. Можеби, (гласно размислувам) ако делумно расипаниот диск од 80 гига го поделам на 2 партиции од 65 и 15 гига првата партиција нема да стигнува до расипаните делови и ќе работи колку толку без проблем? Можеби глупаво е размислувањево, не знам. Грешките се лоцирани на 87 кома нешто проценти од дискот.

Не верувам дека нешто ќе се смени ако инсталирам Икспе во мојов случај.

Поздрав до сите и фала што помогнавте.

gdamjan

poweruser
3 април 2008
4.068
3.527
Скопје
damjan.softver.org.mk
gdamjan's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 Pro 4650G / Cooler Master Hyper 212 Black
Motherboard
MSI MAG B550m Mortar Wifi
Storage
NVME: 1TB AData XPG SX8200 Pro / HDD: 2x 2TB Toshiba P300
PSU
Gigabyte G750H
RAM
G. SKILL Ripjaws V Series 2x 16GB / DDR4 3200Mhz/CL16
Video card
Vega 7 on APU
Case
Bequiet! PureBase 500
Mouse
Logitech MX Anywhere 2S
Keyboard
ThinkPad USB Keyboard With TrackPoint (sk-8855)
OS
Arch Linux
Софтверот не може да ги направи тие проблеми, но Linux е познат по тоа што максимално го искористува хардверот, па така во Linux проблемите побрзо испливуваат на површина.

Во windows веројатно ќе дискот комплетно ќе ти цркнеше одма откога ќе ја снимеше дипломската на него :)

Zee

hello world
10 септември 2010
209
22
Софтверот не може да ги направи тие проблеми, но Linux е познат по тоа што максимално го искористува хардверот, па така во Linux проблемите побрзо испливуваат на површина.

Во windows веројатно ќе дискот комплетно ќе ти цркнеше одма откога ќе ја снимеше дипломската на него :)

Хаха, ме изнасмеа.

Што е чудно, при лоадирање 2-3 пати ми се појави порака дека ХДДто ќе цркне наскоро и дека треба да си направам бекап на податоците. Сега барем знам каде е проблемот кај тој фамозен 69ти гигабајт.

Zee

hello world
10 септември 2010
209
22
Направи си бекап и напрај му после зеро формат на целиот хдд.

Направив бекап (бидејќи убунтуто си се креваше без проблем, сега ми останува само да експериментирам до каде е границата или ќе го цркнат скроз или ќе дознаам до каде можам да го полнам без да се блокира.

Направив зеро формат со Тошиба јутилити но изгледа штом стигна до оние фамозни 87-88 проценти даде ерор дека дискот е уништен. Се дотогаш си работи ок.

Гледам дека се додека не стигне до 69 гига не дава ниту еден ерор, после тоа почнува да ги средува/поправа тие и изгледа не успева. Во теорија, ако не го полнам дискот над тие 68-69 гига би требало да работи без проблем. Прашање е дали ќе работи нормално и дали е подложен побрзо да рикне. Како и да е, ако работи ќе морам да држам работи кои не ми требаат или можам да ги прежалам ако дефинитивно пушти душа.

Steff_Maja

poweruser
30 мај 2010
4.174
1.710
Еве нешто да ви пренесам што ми кажа еден човек што се занимава со електроника и хардвер за компјутери. Тој ова го пробувал на стар хард диск Maxtor од 10 GB (многу одамна).

Значи овој хард диск може да се каже дека е исправен се додека не дојде до тие сектори. Тој ми кажа дека имал ист ваков случај, но неговите bad сектори биле на средина околу 5-иот гигабајт.

Значи тој направил една партиција C: со 4.5 GB, потоа D: со 1 GB каде што биле bad секторите и на крај уште една партиција E: со останатите 4 GB. После оваа поделба го користел уште 4 години иако имал bаd сектори, но не ја користел D: партицијата бидејќи не е сигурна за чување на податоци.

Сега во овој случај ти можеш да си направиш една партиција C: од 30 GB и уште една D: од 38 GB. Останатите 7-8 што ќе останат остави ги Unpartitioned или пак направи уште една партиција, но не ја користи воопшто.

членови онлајн
мислења
теми
членови

Нови мислења

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно