Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Проблем Rtx 3080

pero144

read-only
7 октомври 2013
6
1
Здраво дечки. Сакам да ја апдејтам графичкава со модел барем со 16GB видео меморија. Има ли некој нешто да понуди . Да не е послаб модел барем ,исто и амд не би ми праело баш мерак ама може да понудите. Новиве 5070ti ми се некако нереални со цениве .

Атачменти

• 20260807_025600.jpg
    20260807_025600.jpg
    1,6 MB · Прегледи: 23
  • 20260806_225830.jpg
    20260806_225830.jpg
    4 MB · Прегледи: 23

Pane24

GpuHardware
31 октомври 2012
6.504
7.807
Скопје
www.facebook.com
I 3080kite koga iskocija bea po 1800-2000e i bea nerealni so cenite pa pak se kupuvaa.
Jas ne gledam problem so 5070ti sto se 1000e novi i so 3 godini garancija. I si gi kupuvam.
Nekogas moras i ti da kupes nova 5070,5080ka za da imas da prodades na nekoj, vo sprotivno pazarov samo ke se vrte celo vreme samo so 3070, 3080ki i 3080ti vo narednive 5 godini.

Na 3090kite i ne smetajte mnogu, pocnaa da zavrsuvaat nadvor od Makedonijava taka da izborot ke vi bide uskraten na 1660ki i 6700ki ili na 4060ki i 5060ki :)

pero144

read-only
7 октомври 2013
6
1
Купив asus dual 6600xt пред 4 години од сетек добра си беше ,ја купив 25 500мкд после 2 години ја апдејтав со колега за 8000 му ја дадов а друг колега 16000 ми ја даде оваа 3080ка. Полека полека нема назад само на повисока класа се оди нагоре

Pane24

GpuHardware
31 октомври 2012
6.504
7.807
Скопје
www.facebook.com
Epa toa i mi e muabetov na mene sega, ako ne se kupuvaat 50xx serija ili 40xx za vo narednite godini ke nema sto da kupuvame od poloven hardware a e so 40 ili 50xx serija.
Inaku od 10gb pa do 12gb max na nvidia imas na zalihi momentalno. Odnosno 3080ti.
Isto taka prodavam i polovni 4080s, 5070ti i 5080ki. Ama za nas standard i po tie ceni gledam se skapi :)

FikanA

hello world
3 април 2025
264
337
Средe никаде...
Здраво дечки. Сакам да ја апдејтам графичкава со модел барем со 16GB видео меморија. Има ли некој нешто да понуди . Да не е послаб модел барем ,исто и амд не би ми праело баш мерак ама може да понудите. Новиве 5070ti ми се некако нереални со цениве .
Ако го користиш само за играње, не знам дали имаш уште потреба да смениш. А ако новите 5070ти ти имаат нереални цени, а не сакаш АМД, тогаш реално ти останува читање книги и некое друго хоби, свриење, пливање, планинарење итн.

Шала на страна, не знам што е одбивноста на АМД. Ја за кратко време веројатно ќе преминам на Линукс пошто имам фул систем АМД и гледам на интернет дека имало одреден буст на перформанци за АМД системчиња на Линкус. А домашниот компјутер сега ќе ми е само за гејминг пошто си склопив посебен дуал бут за работа и студии. Би ти препорачал истото и ти да пробаш ако ти е само за гејмање.

Epa toa i mi e muabetov na mene sega, ako ne se kupuvaat 50xx serija ili 40xx za vo narednite godini ke nema sto da kupuvame od poloven hardware a e so 40 ili 50xx serija.
Inaku od 10gb pa do 12gb max na nvidia imas na zalihi momentalno. Odnosno 3080ti.
Isto taka prodavam i polovni 4080s, 5070ti i 5080ki. Ama za nas standard i po tie ceni gledam se skapi :)
Ја реално мислам дека цените се општо превисоки за да се оправдаат како нешто за хоби.
Сега кој ги зима за работа, тоа е друга прича.
Покрај тоа твоите цени се секад ок според мене, ама па и знам дека стискањето џеб нема граници...

pero144

read-only
7 октомври 2013
6
1
Да во право си ,не го користам компјутерот за работа. Во неделата неколку дена ,не секој ден ,ке се изигра по некоја игра и друго ретко јутуб нетфликс. Една од игрите мора со ретрејсинг затоа амд би го одбрал како втора опција

FikanA

hello world
3 април 2025
264
337
Средe никаде...
Да во право си ,не го користам компјутерот за работа. Во неделата неколку дена ,не секој ден ,ке се изигра по некоја игра и друго ретко јутуб нетфликс. Една од игрите мора со ректрејсинг затоа амд би го одбрал ама повеке сум за nvidia
Ја мислам дека едино искуство со Ray Tracing до сега ми беше во Metro Exodus, и не бев нешто воодушевен. Не беше тоа што чичко НоВидио го рекламираше (логично). Али од тоа што сум читал новите АМД графички и за тоа бркаат работа.

jocoklavulanski

hello world
25 јануари 2025
139
194
Ја за кратко време веројатно ќе преминам на Линукс пошто имам фул систем АМД и гледам на интернет дека имало одреден буст на перформанци за АМД системчиња на Линкус.
Вчера баш тестирав TW3 со поскромно RT + макс сетинзи на 1800P FSR4 B кај влезот на Kaer Morhen.

Win11: 49 FPS
Cachy: 57 FPS

Од мојот test suite нема игра шо полошо ми ја терало на линукс вака во груби перформанси, баш често гледам или поконзистентни фрејмови или повисоки.

Но имам една многу голема замерка, VRR gamma flicker имам на голем дел од игрите за жал.
Десктоп композиторите на линукс не си играт убаво со VRR како на Win11.

Иначе како претходен корисник на RTX 3080 сум ги изиграл со RTX On Cyberpunk, Alan Wake 2, Control, Metro, Witcher 3 и мање више сите игри кај шо selling point е рејтрејсинг.

Би рекол ray traced осветлување дава така поживотоописна слика, кога имав опција секогаш го уклучував чисто пошо даваше за нијанса пожива слика.
Не секогаш беше приметно и многу од игриве не бенефицираа од новите нијанси.
Рефлексиите лично ми се overrated, некаде ги уклучував некаде не.

Во Cyberpunk пример премногу рефлексии има и искрено на моменти презаситено ми делуваше.
Во AW2 малце повкусно им беше направено, ама и без RT рефлексии играта е одлична.
RT Shadows и RTAO се тотално hit or miss.

Сум чепнал екстензивно и path tracing, и комотно можам да кажам дека освен ако имаш 4090 или 5090 не се ни замарај со Path tracing.
Одлично излгеда, но само доколку тераш на повисоки резолуции.
Во спротивно изгледа замачкано и покрај RR denoiser-от.

И кога сме кај denoising, новиве AMD графички уште се во рана фаза со denoising т.е. Ray Regeneration.
Без добар denoising PT изгледа ужасно, така да PT е реално достапен само на Nvidia графички над $3к.

Регуларниот рејтрејсинг 9000 серијалот топ го тера и FSR4 е одличен апскејлер, доволно е добар шо ме убеди да ги баталам зелените со 6800XT.

Но шо се однесува до рејтрејсинг општо, тотално overrated e.
За перформансите шо ги губиш не вреде да се уклучи во 90% од игрите, какво сака нека биде осветлувањето џабе е ако треба играта да ја искусуваш преку 40 слоја вазелин и диоптер на двете очи.

Нема нешто побитно од добар art direction, некогаш RT додава на тоа а некогаш само го уништува.
Еве пример DOOM TDA и Indiana Jones имаат фиксен RT но океј се перформансите и топ изгледа, AC4 Resycned има опционален RT и изгледа и тера одлично на сите графички.

Крај краева сето е до имплементацијата, но ако има Nvidia спонзорство рачунај RT ќе тера само на најскапите и најновите графички и сите други (вклучително и постарите нивни производи) ќе служат само како точка на споредба т.е. вид на реклама пошо ќе ти индуцира FOMO за 5090.

T.L.D.R. за Перо
Земи си 9070XT ако купуваш нова графичка.

членови онлајн
мислења
теми
членови

Офтопик

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно