Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Ваши искуства со Сетек

Sparkplug folf

hello world
5 јануари 2021
360
278
Мене ми цркна ссдето кингстон кц 2500 земено пред 3 години од нив, нормално кај нив гаранцијата 2 години а кингстон вика 5, па ете сега со кингстон сапорт се замарам.
Набавуваат дискови со пониска гаранција како и Нептун, по некој диск и во сетек минус месец гаранција(пример: 1050 и 1080 денови). За Кингстон и за Самсунг занаат да имаат помала гаранција. Се зема диск со целосна гаранција да се спречат главоболки во иднина. Кратките патишта не испаѓаат баш кратки.

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.764
10.096
Земи заменски и продај го па барај чаре после. 2000 денари секако не ти бркаат работа.
Нека го земе истиот со доплата.

како да земам заменски не даваат. Нудат само рефундирање или друг со моја доплата
Кажи им дека го сакаш овој со доплата - Сетек - се од техника

А потоа дека ќе пишеш на Пазарна и Kingston за да си ги бараш од нив 7к+ денари назад. Да видиме дали ќе одат до крај.

1775740609516.png

Официјално им се партнери во МК, па нека видат Kingston како им работат партнерите.

Детали - сами се обврзуваат да ти го поправат производот или заменат, И САМО ДОКОЛКУ НЕ МОЖАТ, да ти ги вратат средствата. Дополнително пишува дека може и да биде од ВРЕДНОСТА на продуктот кога гаранцијата е активирана.

1775741055052.png

Дополнително, оди преку kingston.com/support

1775741135016.png

Последна промена:

moongose

poweruser
19 јули 2013
4.376
5.510
Дополнително пишува дека може и да биде од ВРЕДНОСТА на продуктот кога гаранцијата е активирана.

Погледнете го атачментот 160491
Пише дека ќе ја вратат помалата вредност од моменталната или купената.

Тоа значи дела ако моменталната е повисока од купената, ќе ја вратат купената. Ако моменталната е пониска од купената, ќе ја вратат моменталната.

Trtka

Gaining Сало
11 април 2018
702
1.001
Пишува дека треба да вратат current value... А не цена по која е земен предметот...

moongose

poweruser
19 јули 2013
4.376
5.510
Во законот за потрошувачи има член 49, со кој е регулирано баш ова, ама никој не го почитува, сите се прават „јас не сум од тука“.
Погледнете го атачментот 160516
Ова е стариот закон од 2004-та кој веќе не е на сила.
Во новиот од 2022-ра нема ваков член. Враќањето пари се однесува само на платената цена.

Gligorov

hello world
25 февруари 2021
113
126
Сега го разгледав набрзина новиот закон, точно така, се враќа платената сума.

Да им дале на трговците да го пишуваат, немало толку убаво да го напишат.

Колку што разбрав, Сетек и било кој друг продавач, може производот да го прати на сервис и да го држи таму 30 дена.
Откога ќе поминат тие 30 дена купувачот има право да бара нов производ.
А продавачот треба да му одговори на купувачот во рок од 30 дена после поднесеното барање, дали има или нема таков производ.

У.П.М. Добар закон.
Само насловот го згрешиле, треба да биде: Закон за заштита на продавачите.

tomskibt

hello world
12 јули 2022
109
86
Ете јас средив со кингстон сапорт, расипаното ссд во пликче по дхл кај нив а тие ми одобрија да ми пратат ново пошо ова другото не го продаваат поќе. Поевтино ми е вака од ошто да платам тон пари за ново ссд со слични перформанси на тоа шо го имав.

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.764
10.096
Ете јас средив со кингстон сапорт, расипаното ссд во пликче по дхл кај нив а тие ми одобрија да ми пратат ново пошо ова другото не го продаваат поќе. Поевтино ми е вака од ошто да платам тон пари за ново ссд со слични перформанси на тоа шо го имав.
Да направиме една анализа - ако ти успеа сам да добиеш RMA, тогаш што се случува со ситуацијата на @Enis-Phantom ?

1. СЕТЕК го зема дискот назад, му враќа 2к+ денари
  2. СЕТЕК си добива RMA и нов диск назад (или друг доколку го немаат тој модел)
  3. СЕТЕК си го листа за 9000 денари
  4. СЕТЕК си добива 7000 денари профит врз профитот што го направиле кога оригинално му го продале дискот за 2000+ денари
Ова значи со новиот* Закон што го изанализира @Gligorov - компаниите едвај чекаат да се расипе диск/рам, чист ќар се.

moongose

poweruser
19 јули 2013
4.376
5.510
Да направиме една анализа - ако ти успеа сам да добиеш RMA, тогаш што се случува со ситуацијата на @Enis-Phantom ?

4. СЕТЕК си добива 7000 денари профит врз профитот што го направиле кога оригинално му го продале дискот за 2000+ денари
Ова значи со новиот* Закон што го изанализира @Gligorov - компаниите едвај чекаат да се расипе диск/рам, чист ќар се.
Ако веќе шпекулираме, може и вика:
  1. Сетек го зема дискот назад, му враќа 2к+ денари.
  2. Сетек добива RMA и намалување на следната фактура за цената што ја платил за дискот. (cca. 1500 денари), согласно условите од гаранција што ја постираше погоре.
  3. Сетек е во загуба 500+ денари (маржата од вратениот диск).

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.764
10.096
Ако веќе шпекулираме, може и вика:
  1. Сетек го зема дискот назад, му враќа 2к+ денари.
  2. Сетек добива RMA и намалување на следната фактура за цената што ја платил за дискот. (cca. 1500 денари), согласно условите од гаранција што ја постираше погоре.
  3. Сетек е во загуба 500+ денари (маржата од вратениот диск).
Ako sakas da spekulirame prvo procitaj sto pisuva Kingston i sto citirav - duri e i so highlight.

Kingston vika deka DOKOLKU NE MOZE DA GO POPRAVI ILI ZAMENI RAM - togas vraka sredstva.

Vo slucajov moze da go zameni i tvojata spekulacija ne vazi.

Diablo

hello world
5 ноември 2014
92
166

Сетек има толку дубари направено, па некои тука немаат толку шишки на главата.

Да сум на местото на членот би им пишал со сериски број на Сетек и Кингстон истовремено.
Тоа што ќе го добиеш на писмено од Сетек испрати им го на Кингстон.

би им ја објаснил ситуацијата на Кингстон.

Потоа оди и остави им го на сетек, и земи си ги парите.
И после тој период пиши им
на Кингстон и извести ги дека се чувствуваш измамен, и прашај дали и Сетек добиле само поврат на парите, како што тие ти ги вратиле тебе или од Кингстон им дале на нив заменски производ (без доплата)

Ќе знае потоа Кингстон со кого си има работа и добро ќе им го плесне.

Луѓе па вие не знаете колку многу дубари има направено оваа фирма.
Колку отворени лаптопи (веројатно земени како дефекти) имаат продадено
.
Во минатото кога работевме со нив
Секоја 3-4 нарачка беше со некоја дубара.

Последна промена:

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.764
10.096
Шпекулација е претпоставката дека ќе го замени, а нема да го рефундира. Тоа нема врска со англиски.

Директно достапно преку Kingstone Store, обврзани се да го заменат според нивната гаранција. Шпекулација може да биде само ако се правиме дека немаме Интернет и си збориме „маалски“ муабети.

moongose

poweruser
19 јули 2013
4.376
5.510

Директно достапно преку Kingstone Store, обврзани се да го заменат според нивната гаранција. Шпекулација може да биде само ако се правиме дека немаме Интернет и си збориме „маалски“ муабети.
Можеби, ако Сетек набавува роба преку Амазон.

Ron26

poweruser
4 мај 2019
2.215
2.644
мора да праат РМА штом соработуваат со тие брендови. Само многу хоштаплери сакаат да ќарат и да не му излезат у пресрет на муштеријата.

Chiller

user
8 март 2012
1.541
1.139
Скопје Аеродром
Ако можит по редовна цена само
Зар уште некој се замара со сетек?

Можеби се изгледа супер цена, продажен персонал, ама ако нешто се расипе или е фалично од почеток исто како од бувљак да си го купил нема гаранција, по пат ти паднал па си го расипал....

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

На врв Дно