Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Unlimited Date lte / 5g ruter

blumarten

read-only
11 март 2026
6
1
Здраво на сите,

Барам SIM картичка со неограничен мобилен интернет за користење во дом, бидејќи ADSL врската од Телеком е многу слаба. Контактирав и со Телеком, но тие велат дека Unlimited 5G тарифите важат само за смартфон, а ако се користи SIM картичката во LTE рутер, брзината се намалува. Темата беше дискутирана слично порано, но можеби во меѓувреме се промени нешто.

Имам веќе 5G Outdoor рутер, па Starlink би била последна опција. Можеби некој има друга идеја или искуство со Telekabel Unlimited SIM картичка или слични провајдери со вистински неограничен интернет? Благодарам однапред!

Bosko71

hello world
18 август 2022
102
94
И мене ме интересира истово. Дали има некој искуство, а и препорака и цена за добар 5г лет рутер.

Miki98

lurker
13 јануари 2021
617
384
Macedonia Pehchevo [2326]
www.balkan77.com
Здраво на сите,

Барам SIM картичка со неограничен мобилен интернет за користење во дом, бидејќи ADSL врската од Телеком е многу слаба. Контактирав и со Телеком, но тие велат дека Unlimited 5G тарифите важат само за смартфон, а ако се користи SIM картичката во LTE рутер, брзината се намалува. Темата беше дискутирана слично порано, но можеби во меѓувреме се промени нешто.

Имам веќе 5G Outdoor рутер, па Starlink би била последна опција. Можеби некој има друга идеја или искуство со Telekabel Unlimited SIM картичка или слични провајдери со вистински неограничен интернет? Благодарам однапред!
Нема врска не се намалува, имам тестирано.

Добар лте рутер и Телеком опција.
Пробај со начин на обична картичка од Телеком со активиран пакет да видиш како се движи брзината.

После барај договор на месечно кога сакаш ти да го откажеш не на 2 год.

Mar tiN

lurker
2 јануари 2014
876
633
Mar tiN's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-12400F
Motherboard
ASUS PRIME B660M-A D4
Storage
SAMSUNG 500GB SSD 970 EVO Plus M.2 + Western Digital 4TB
PSU
Cooler Master B500 ver.2
RAM
Kingston HyperX FURY™ 64GB
Video card
ASUS Dual GeForce RTX™ 3050 OC Edition 8GB
Case
Cooler Master K350
OS
Windows 11 Pro x64
Почекај наскоро А1 Combo Box ќе биде со 5G рутер.

Josifosky

hello world
24 октомври 2011
110
60
Во А1 има ограничување од 200GB додека пак телеком имаат 500GB на новите тарифи

blumarten

read-only
11 март 2026
6
1
Фала за брзите одговори. Мислам дека најдобро ќе биде да земам припејд SIM картичка од Телеком и да ја тестирам. Истото можам да го направам и со Телекабел.

Инаку, дали се знае кога ќе излезат новите A1 Combo 5G понуди? За новите тарифи на Телеком читав, ама во продавница ми рекоа дека SIM картичката е само за мобилен телефон. Дали некој тука има поинакво, односно трајно искуство со тоа?

И уште едно прашање: дали навистина кај овие тарифи се намалува брзината кога ќе се достигне лимитот, или тоа само стои на „хартија“?

Mar tiN

lurker
2 јануари 2014
876
633
Mar tiN's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-12400F
Motherboard
ASUS PRIME B660M-A D4
Storage
PSU
Cooler Master B500 ver.2
RAM
Video card
Case
Cooler Master K350
OS
Windows 11 Pro x64

bxxxn

user
11 март 2011
1.659
1.812
Било која SIM картичка да подесиш на LTE рутер со APN, user, pass, работи како да е на мобилен телефон.

Justice for All

hello world
10 септември 2010
405
251
Фала за брзите одговори. Мислам дека најдобро ќе биде да земам припејд SIM картичка од Телеком и да ја тестирам. Истото можам да го направам и со Телекабел.
Брзината на припејд не е иста со таа на постпејд.

Josifosky

hello world
24 октомври 2011
110
60
A1 имаа 200GB пред 6 години , сега се 300,700 и 1000 GB.
Веројатно мислиш на регуларните пакети за интернет на викендица. Ако добро го разбрав дечкото бара интернет со сим картичка за мобилна линија. И не било ни 200GB туку 150GB :)

Инаку, дали се знае кога ќе излезат новите A1 Combo 5G понуди? За новите тарифи на Телеком читав, ама во продавница ми рекоа дека SIM картичката е само за мобилен телефон. Дали некој тука има поинакво, односно трајно искуство со тоа?

И уште едно прашање: дали навистина кај овие тарифи се намалува брзината кога ќе се достигне лимитот, или тоа само стои на „хартија“?
Јас ова го тестирав и да се намалува интернетот. Го тестирав на број на претплата од А1 со тоа што ако имаш во сеф GB ќе ги искористи нив и после тоа се намалува и нормално следниот месец имаш само 150GB. Доколку 150GB ти се доволни имаш добри рутери што креваат и до 500mbps.

28 ноември 2014
1.224
820
Скопје
Антониј.К's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 5600
Motherboard
Asus Prime B550M-K
Storage
Samsung SSD 980
PSU
Cooler Master
RAM
ADATA 2x8gb
Video card
MSI N750TI/OC EDITION
Case
Cooler Master MB511 RGB
Keyboard
GHOSTWRITER CLASSIC | RIOTORO
Monitor
SAMSUNG C24F396FHU 24" Curved AMD Freesync Monitor
OS
Microsoft Windows 10 Pro
Јас имам A1 Combo Box во Маврово за викендица од 2019 и служи ОК. 4G e.
Ама, кога е гужва таму интернет брзината е тапа, испод 10мбпс и не правиш ништо. Лимитот беше 150гб сега е околу 200 мислам.
По договор е 20мбпс ама они не гарантираат дека секогаш ќе е 20. Пробано и со APN да се намести како за телефон, исто е.
Гледам членови пишале дена наскоро ќе бидат 5G што е супер. Па ако искочи со разумна цена, би обновил договор.

blumarten

read-only
11 март 2026
6
1
Со SIM картичките и 5G рутерите не сум баш сигурен, бидејќи тука во Германија преку IMEI бројот гледаат во кој уред се користи SIM-от и понекогаш има и приоритизација. Ама ако некој тука има поинакво искуство, на пример со Telekom SIM, уште подобро – бидејќи новите тарифи за околу 1300 денари нудат и до 500 GB, што воопшто не е лошо.

Имам и 5G outdoor рутер (Zyxel NR7302). Објектот е во правец на Јажинце, а Telekom ADSL линијата е многу слаба – околу 20/5. Пошто таму имам повеќе smart home уреди и доста камери, реално не е баш доволно.

Кога ќе дојдам пак во Македонија, прво ќе ја пробам SIM картичката од Телекабел, бидејќи во нивните услови не видов некакво ограничување или дроселирање. Плус читав дека користат мрежа од Телеком.

18 септември 2020
926
865
Македонија
Здраво на сите,

Здраво,
имаш можност за неограничен фиксен интернет од телеком преку 4G рутер (брзината до 30/5Mbps и 3ТБ со активирана е-сметка) за 1000 денари месечно.
Имаш во А1 можност преку LTE да земеш пакет за 700, 900 или 1300 денари и имаш лимит со целосна брзина + неограничено ноќно сурфање на пакетите од 900 и 1300 денари од 00-06 часот без лимит. После потрошување на лимитот се намалува на 6/1 Mbps. Подолу во прилог сегашната брзина со старите тарифи со помалку лимит и брзина на мобилен LTE интернет од А1 на мобилен телефон (припејд). После искористување на вклучениот лимит, продолжуваш да сурфаш со брзина до 6/1 Mbps на комбо бокс пакетите, значи интернетот фактички ти е неограничен.
11477967665.png

11489460461.png

kirev

senior
31 мај 2010
9.030
7.699
Здраво на сите,

Стави некој стар телефон како хотспот и види дали ќе ти ја намалат брзината... И која брзина ти е минимално потребна?

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.764
10.096
1773587661441.png

Со 1799 денари месечно неограничено 100 мегабита, ова ти е одлична понуда. Не знам каква ти е 5G покриеноста, но Starlink е одличен, го користам во викендица со 400 мегабита пакет, 99.9999% е uptime, брзини како рекламирани, стабилност и латенција.

blumarten

read-only
11 март 2026
6
1
Здраво,

дали можеш да ми го пратиш линкот за тие тарифи? Не успеав да ги најдам на страната на Телеком.

Веројатно прво ќе ја тестирам Telekabel SIM-картичката. На нивната страна видов понуда за 1500 денари со unlimited 5G, па мислам тоа прво да го пробам.

За Starlink – фала ти за инфото. Кога гледав од Германија, ми нудеа само два тарифа. Сега се најавив преку VPN и повторно ја разгледав страната на Starlink, и сега изгледа многу поинтересно.

Инаку, за таа понуда со 100 Mbit – дали хардверот e бесплатно? Јас така разбрав, дека е вклучен во тарифата, односно дека е бесплатен додека го користиш пакетот.
Со 100/20 Mbit јас би бил сосема задоволен, таму на лице место сè би работело многу пофлуидно.

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.764
10.096
Здраво,

дали можеш да ми го пратиш линкот за тие тарифи? Не успеав да ги најдам на страната на Телеком.

Веројатно прво ќе ја тестирам Telekabel SIM-картичката. На нивната страна видов понуда за 1500 денари со unlimited 5G, па мислам тоа прво да го пробам.

За Starlink – фала ти за инфото. Кога гледав од Германија, ми нудеа само два тарифа. Сега се најавив преку VPN и повторно ја разгледав страната на Starlink, и сега изгледа многу поинтересно.

Инаку, за таа понуда со 100 Mbit – дали хардверот e бесплатно? Јас така разбрав, дека е вклучен во тарифата, односно дека е бесплатен додека го користиш пакетот.
Со 100/20 Mbit јас би бил сосема задоволен, таму на лице место сè би работело многу пофлуидно.
Оди на старлинк, внеси адреса и ќе добиеш инфо.

Како што видов хардверот е бесплатен, инаку јас го платив 350 еур.

blumarten

read-only
11 март 2026
6
1
Пред неколку дена имаше само две опции со купување на хардверот. Сега изгледа ги имаат ажурирано тарифите и стварно се многу интересна алтернатива.

Инаку, колку време чекаше ти за да ти стигне китот?

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.764
10.096
Пред неколку дена имаше само две опции со купување на хардверот. Сега изгледа ги имаат ажурирано тарифите и стварно се многу интересна алтернатива.

Инаку, колку време чекаше ти за да ти стигне китот?
Не чекав, немам во МК јас, земав во Грција директно и си го монтирав. Кај нас има во Нептун, ама ако не го купуваш не знам која е процедурата за изнајмување.

18 септември 2020
926
865
Македонија
Здраво,

Здраво, од А1 можеш да земеш Комбо бокс со брзина од 100/10 Mbps. А1 можат ако сакаат од кај нив да ти пуштат поголем uploud. За 1299 денари добиваш неограничен интернет (1ТВ лимит, после се намалува на 6/1 и имаш неограничено ноќно сурфање).

Mar tiN

lurker
2 јануари 2014
876
633
Mar tiN's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-12400F
Motherboard
ASUS PRIME B660M-A D4
Storage
PSU
Cooler Master B500 ver.2
RAM
Video card
Case
Cooler Master K350
OS
Windows 11 Pro x64
Веројатно прво ќе ја тестирам Telekabel SIM-картичката. На нивната страна видов понуда за 1500 денари со unlimited 5G,
Телекабел е лимитиран на 150GB ,нема unlimited иако така пишува, јас прашував пред некој месец .

blumarten

read-only
11 март 2026
6
1
Штета, опцијата со Telekabel беше многу интересна, ама сега отпадна.
Сега останува или Telekom со новите тарифи каде што даваат 500 GB, или Starlink.

Каков upload имаш ти со Starlink? Колку Mbps ти покажува обично?

Инаку, имаш ли линк за A1 Combo Box? Ја барав на нивната страна ама не можам да ја најдам.

Aowek

user
14 април 2012
1.212
1.169
Со SIM картичките и 5G рутерите не сум баш сигурен, бидејќи тука во Германија преку IMEI бројот гледаат во кој уред се користи SIM-от и понекогаш има и приоритизација. Ама ако некој тука има поинакво искуство, на пример со Telekom SIM, уште подобро – бидејќи новите тарифи за околу 1300 денари нудат и до 500 GB, што воопшто не е лошо.

Имам и 5G outdoor рутер (Zyxel NR7302). Објектот е во правец на Јажинце, а Telekom ADSL линијата е многу слаба – околу 20/5. Пошто таму имам повеќе smart home уреди и доста камери, реално не е баш доволно.

Кога ќе дојдам пак во Македонија, прво ќе ја пробам SIM картичката од Телекабел, бидејќи во нивните услови не видов некакво ограничување или дроселирање. Плус читав дека користат мрежа од Телеком.
И кај нас е исто. 5г лте рутерот е ограничен да не ја преоптоварува базната станица на која е закачен.

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.675
3.761
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
WD SN5000S 512gb + Samsung QVO 870 1tb
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
Штета, опцијата со Telekabel беше многу интересна, ама сега отпадна.
Сега останува или Telekom со новите тарифи каде што даваат 500 GB, или Starlink.

Каков upload имаш ти со Starlink? Колку Mbps ти покажува обично?

Инаку, имаш ли линк за A1 Combo Box? Ја барав на нивната страна ама не можам да ја најдам.

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно