Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Apple паметни телефони - генерална дискусија

null_ptr

Модератор
20 ноември 2013
1.044
1.128
Куманово
Да, лошо искуство со Mobelix. Купени пред некоја година 3 iPhone 12 (2 Pro и 1 Pro Max), двата Pro имаа Sprint америчка картичка внатре, кога ги прашав зошто, ми кажаа дека телефоните ги земале од тој оператор и затоа морало да има картичка внатре, тогаш им поверував. Ги проверив после некое време кога налетав на пост за купен ајфон од кај нив дека бил blacklisted, и да, ги проверив двата Pro, и двата беа blacklisted. Од Ледиком немам земено, ама имаат од друштво лошо искуство. Сакав да земам пред 2 години AirPods Pro 2, се јавив на телефон да ми кажат дека имаат, отидов таму испадна немале, и згора на тоа беа ужасно некултурни, да се запраша човек зошто воопшто од таму сум тргнала да земам.

Инаку си го земав од iStyle, ем европска верзија наменета за МК, ем 2 години гаранција.

Можеби кај тебе е тој случај, мене во Германија, на Телеком роаминг не ми ги активираше, затоа го употребив методот што го напишав.
стандардна пракса за наши американци кои купуваат иншурнс, го пријавуваат како изгубен/украден а го шиткаат надвор од јуес

mdeni

senior
24 септември 2012
6.058
5.989
Сакам да сменам 13ка промакс за 17ка промакс ама да ги имам бар ден заедно за да префрлам ствари и да ресетирам.

Како?

Мобилара препорачајте или нешто за ова.

Sent from my SM-S938B using Tapatalk

Skorp

hello world
25 август 2016
488
505
Skopje
Сакам да сменам 13ка промакс за 17ка промакс ама да ги имам бар ден заедно за да префрлам ствари и да ресетирам.

Како?

Мобилара препорачајте или нешто за ова.

Sent from my SM-S938B using Tapatalk
Зашто не направиш backup на пц и после sync од пц на телефон преку itunes?

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.164
18.759
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i9-9900k + Noctua NH D15 Chromax.black
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
SM951 256 + PM981 512 + 850 Pro 512 + 840 Evo 250 + WD Blue 1TB + WD Red 2TB + WD Red 3TB
PSU
Cooler Master Vanguard v850
RAM
Kingston HyperX Predator 2x16GB Kit (2x8GB) DDR4 3200MHz
Video card
MSI RTX3080 SuprimX
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Logitech MX Master 2, Logitech MX Master 3, Logitech Wireless G Pro, Logitech G703
Keyboard
Keychron Q2, Keychron Q6, Logitech MX Keys Mini
Monitor
Dell U2515H
OS
Windows 11 + MacOS
Договори се со мобилата за замена, со тоа што нареден ден кога ќе го однесеш твојот, тогаш ќе ти го исплатат твојот. Знам дека идејата ти е да не даваш 1400 евра, туку само разликата за доплата, ама реално, нема и јаре и паре, никој нема на поверење да ти го остави твојот телефон уште еден ден.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.058
5.989
Договори се со мобилата за замена, со тоа што нареден ден кога ќе го однесеш твојот, тогаш ќе ти го исплатат твојот. Знам дека идејата ти е да не даваш 1400 евра, туку само разликата за доплата, ама реално, нема и јаре и паре, никој нема на поверење да ти го остави твојот телефон уште еден ден.
Не е поентата да не даваш 1400 еур. Поентата е погоре. Ама да не го „продаваш“ телефонот отпосле, туку да го договориш сето тоа. Да ќе треба со мобилара, ама не знам со која.

kolesk

lurker
6 февруари 2016
757
1.172
Smart service на инстаграм побарај го.
Он пушта сториња како вршат префрлање на податоци и слични работи.

Скоти

user
15 октомври 2013
1.273
2.345
Не е поентата да не даваш 1400 еур. Поентата е погоре. Ама да не го „продаваш“ телефонот отпосле, туку да го договориш сето тоа. Да ќе треба со мобилара, ама не знам со која.
Mobicom Битола и го понудија ова на сестра ми. Да си ги префрли прво работите, меѓутоа сестра ми одби бидејќи си ги имаше зачувано на ПЦ и затоа не знам како би се извело ова. Ако сакаш контактирај ги и прашај.

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.164
18.759
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i9-9900k + Noctua NH D15 Chromax.black
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
SM951 256 + PM981 512 + 850 Pro 512 + 840 Evo 250 + WD Blue 1TB + WD Red 2TB + WD Red 3TB
PSU
Cooler Master Vanguard v850
RAM
Kingston HyperX Predator 2x16GB Kit (2x8GB) DDR4 3200MHz
Video card
MSI RTX3080 SuprimX
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Logitech MX Master 2, Logitech MX Master 3, Logitech Wireless G Pro, Logitech G703
Keyboard
Keychron Q2, Keychron Q6, Logitech MX Keys Mini
Monitor
Dell U2515H
OS
Windows 11 + MacOS

Па јас не гледам проблем, идеш се договараш за замена, викаш утре го носам и тоа е тоа. Јас сум го правел тоа и со мобеликс и со Мобилфон. Нареден ден ми го откупуваат по цена која сме се договориле.
Мислењето е автоматски споено:

Само треба да најдеш мобилара што ќе сака 13ка…

BlaNik

read-only
23 март 2022
15
8
Поздрав до сите од презадоволен корисник на iPhone 11 Pro Max, за нешто помалку од 3 недели ќе бидам негов сопственик 6 години, чуван како бубрег во лој ( ден денес без ниедна гребка и една променета батерија во iStyle - оригинал си е оригинал ), ќе навратам повторно овде откога истиов телефон ќе испушти душа, ни планирам да го променам ниту пак имам потреба , знае да подзакочи, да замрзне екран но нецела секунда потрошена во тој процес воопшто не ми смета

ПС : се надевам дека уште шест години ќе го користам

wiwux

hello world
3 април 2020
62
34
најдов 13 Pro користен за 225 ЕУР, моментално сум на 11-ка меѓутоа ми е во лоша состојба и ми треба upgrade за мали пари... Дали вреди да го купам?
Навикнат сум на iOS, затоа не барам андроид. Би сакал некој с24, меѓутоа се дупло поскапи од овој.

imortel

hello world
18 февруари 2012
197
311
Скопје
Ајфонџии ми треба мала помош.
Сакам да се вратам назад на Ајфон ама има една апликација oд Шимано која ја користам за задниот менувач на точакот, но апликацијата не е достапна за Македонија па на андроид лесно ми е да си го симнам APK-то, ама за на iPhone дали ќе можам со само промена на регионот да си ја симнам па да си свичнам на наш регион и да си продолжам да си ја користам?
Исто така и за Epic Store, постои можност и за тоа?

zemakius

hello world
17 октомври 2020
278
286
Сакам да се вратам назад на Ајфон ама има една апликација oд Шимано која ја користам за задниот менувач на точакот, но апликацијата не е достапна за Македонија па на андроид лесно ми е да си го симнам APK-то, ама за на iPhone дали ќе можам со само промена на регионот да си ја симнам па да си свичнам на наш регион и да си продолжам да си ја користам?
Можиш да направиш Apple Account како да си од држава во која ја има апликацијата. Или пак да sideload-нуваш апликации но изгор е мачно.

kirev

senior
31 мај 2010
9.030
7.699
Исто така и за Epic Store, постои можност и за тоа?
Мислам во некои случаи може да се смени земја во Апп сторе. Дај линк

imortel

hello world
18 февруари 2012
197
311
Скопје

Solidsnake

hello world
28 декември 2014
453
626
Можеш да промениш регион и да ја инсталираш ама кога ќе се вратиш на мк регион нема да ти се прави update на таа апликација.
У принцип можеш да смениш повторно регион ако има некој битен update(lol) се дур немаш никаква претплата(icloud, music итн)

gdamjan

poweruser
3 април 2008
4.055
3.492
Скопје
damjan.softver.org.mk
gdamjan's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 Pro 4650G / Cooler Master Hyper 212 Black
Motherboard
MSI MAG B550m Mortar Wifi
Storage
NVME: 1TB AData XPG SX8200 Pro / HDD: 2x 2TB Toshiba P300
PSU
Gigabyte G750H
RAM
G. SKILL Ripjaws V Series 2x 16GB / DDR4 3200Mhz/CL16
Video card
Vega 7 on APU
Case
Bequiet! PureBase 500
Mouse
Logitech MX Anywhere 2S
Keyboard
ThinkPad USB Keyboard With TrackPoint (sk-8855)
OS
Arch Linux
Сакам да се вратам назад на Ајфон ама има една апликација oд Шимано која ја користам за задниот менувач на точакот, но апликацијата не е достапна за Македонија …
шо се глупираат овие Шимано толку не ми е јасно

kusib

read-only
4 август 2023
7
15
Вчера купив „нов“ Iphone 17pro од Ледиком. Го стартувам се телефонот, и гледам гаранцијата е до 19.11.2025. И тука ме фаќа параноја. Од сите проверки што ги направив, регион за кој е наменет(Австралија/Нов Зеланд), дали е рефабришед(не е), батерија - 100% health, 0 cycles... делува дека е нов и не користен. Се враќам во Ледиком со намера да им го вратам тел, ми вика еве ти сите iphone што ги имам, провери им сериал, на сите ќе пишува 19.11.2025, затоа што тогаш јас сум ги купил од ОАЕ, и тие тогаш ги активираат.
Нормално, не им верувам ништо, но сакам да слушнам што мислите вие. Од она што го гуглав, пишува дека се случува тоа често и дека со сметката кога е купен телефонот(што јас ја немам, не ми дадоја), можам да испратам маил до apple support и да го корегираат тоа.

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.764
10.096
Вчера купив „нов“ Iphone 17pro од Ледиком. Го стартувам се телефонот, и гледам гаранцијата е до 19.11.2025. И тука ме фаќа параноја. Од сите проверки што ги направив, регион за кој е наменет(Австралија/Нов Зеланд), дали е рефабришед(не е), батерија - 100% health, 0 cycles... делува дека е нов и не користен. Се враќам во Ледиком со намера да им го вратам тел, ми вика еве ти сите iphone што ги имам, провери им сериал, на сите ќе пишува 19.11.2025, затоа што тогаш јас сум ги купил од ОАЕ, и тие тогаш ги активираат.
Нормално, не им верувам ништо, но сакам да слушнам што мислите вие. Од она што го гуглав, пишува дека се случува тоа често и дека со сметката кога е купен телефонот(што јас ја немам, не ми дадоја), можам да испратам маил до apple support и да го корегираат тоа.
Не знам што не е јасно тука?

Телефонот е купен и донесен по поволна цена од оператор/iStyle. Ако сакаш да имаш сите привилегии како iStyle, купи си го од таму.

Бидејќи Ледиком е краен купувач, гаранцијата се активира во моментот кога ќе го купат телефонот, исто како ти што би го купил од istyle. Дури и со оригиналната сметка нема да може да смениш гаранција.

Necromancer

poweruser
24 февруари 2012
4.233
5.545
Скопје
Со здравје да си го користиш и најверојатно нема да имаш проблем.

Последни теми

Последни огласи

На врв Дно