Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Wise (Transferwise) - општа тема

kirev

senior
31 мај 2010
9.029
7.694
Rabotam online od doma, odnosno od Makedonija.

A kakva razlika ima od kade rabotam?

Sekako se vodam kako vraboten vo firma, si plakjam pridonesi.

Како мислиш нема разлика? Каде што работиш таму должиш даноци. А ако ти се платени сите давачки НА ТИЕ ПАРИ во Македонија, тогаш мислам дека не ти се исплати да ги препраќаш. Чија е таа сметка во ЕУ? Сопственикот на сметката ќе должи данок ако му пратиш пари. Или на друг Wise корисник - тој ќе должи данок. Само кај нас е лабава работата со даноците, секаде во свет даночниците едвај чекаат да видат приливи. Еве и Wise ќе прашува врз која основа се испраќаат парите.
А тоа што се водиш како вработен нема врска со овие пари, така? Ги заработуваш врз друга основа? Тогаш не си платил ништо... И имаат основ да те гонат. А дека ќе те гонат, баш ме интересира кого веќе гонеле за ова а да не е коцкање или крипто :)

Martin Arsov

hello world
17 октомври 2016
232
126
Сакам да депонирам во ibkr поголема сума во долари. Од девизна во долари од Халк за да нема конверзија.
Дали е најдобро да се оди
1.мк банка>wise>ibkr и колку зема банката за ова, wise ibkr немало провизија како што слушнав.
2.мк банка>ibkr колку задржува банката вака? Преку swift ли оди?
3.Некоја друга опција?

Фала ви, многу ќе ми значи

Последна промена:

Cypher

hello world
29 јули 2012
291
128
Сакам да депонирам во ibkr поголема сума во долари. Од девизна во долари од Халк за да нема конверзија.
1.мк банка>wise>ibkr и колку зема банката за ова, wise ibkr немало провизија како што слушнав.
3.Некоја друга опција?

Банка > ИБКР. Преку Swift оди да.

на 5 цифри провизијата беше некаде околу 40-50е
Банка > Wise > ИБКР ке ти искочи или исто или повеќе.
Wise > IBKR е практично 0 провизија да

Psycore

Модератор
12 ноември 2013
1.130
1.530
Скопје
3.Некоја друга опција?

Кога сакав директно НЛБ > IBKR пред 2 години беше 1200-1500мкд за до 10000еур wire transfer. Јас пошто сум со помали суми и месечни редовни трансфери, поисплатливо ми е НЛБ - GPay > Wise > IBKR .

Читни искуства. Од првиот пост кога го имам пишано, моментално има поголеми провизии.

peero

read-only
3 април 2016
39
83
Не знам дали е ова ново но регистрирав сметка на wise со македонска адреса и документи. Веројатно сме додадени од неодамна silently.

Атачменти

• IMG_1899.jpeg
    IMG_1899.jpeg
    365,2 KB · Прегледи: 66

chroot

lurker
12 ноември 2021
768
1.101
Скопје
Не знам дали е ова ново но регистрирав сметка на wise со македонска адреса и документи. Веројатно сме додадени од неодамна silently.
Ако мислиш на обичен акаунт на Вајз за да примаш пари, овозможено е со години уназад.

peero

read-only
3 април 2016
39
83
Ако мислиш на обичен акаунт на Вајз за да примаш пари, овозможено е со години уназад.
Имав акаунт со фејк адреса во Бугарија и картичка стигната во Македонија откако беше препратена од Бугарија. Ми стигна известување пред некоја недела дека треба да пратам документи за верификација. Бидејки немам бугарски, испратив македонски мислејки дека секако ке ми ги банираат акаунтот и картичката, но после еден ден се смени само валутата од бгн во мкд на апликацијата, а картичката и акаунтот си продолжија да работат без проблем.
Можеби каснам на забавата со години но знам дека други имаа проблем пред извесно време со македонски документи.

Атачменти

• IMG_1901.jpeg
    IMG_1901.jpeg
    240,3 KB · Прегледи: 62

223-305

read-only
2 август 2017
37
16
Дали може малце помош, се обидувам да се одлучам каде да примам пари од клиент од Канада ама во USD. Он ми предлага Wise, ама јас моментално имам Пејонир и не сакам парите да ги префрлам на Мкд сметка, а потребни ми се во кеш, ќе ги вадам од банкомат.
Прашањата ми се,
  • дали сеуште може да се земе картичка кај пријател во Германија да кажеме
  • дали fee после две повлекувања од банкомат е 2%?
-Колку е фии-то за приливот на Вајз?
-Дали може од Вајз на Пејонир да се префрлат средства и колку е фии, не можев да најдам никаде иако пишува дека не може од свое на свое име.

За Пејонир ако не се лажам ќе биде 1% фии за прилив, скоро исто фии за конверзија во Евра и 2.5 евра на банкомат во Грција.

Martinovski

lurker
4 октомври 2011
684
273
Martinovski's setup  
Processor & Cooler
i7 7700K @ 5.0GHz // NZXT Kraken X62
Motherboard
Asus ROG Strix Z270E Gaming
Storage
2x Samsung SM960 EVO 250GB RAID 0 // SSD 850 PRO 256GB // WD Black 2TB
PSU
EVGA SuperNOVA 750 G3
RAM
G.Skill Trident Z RGB 32GB (4x8GB) DDR4 3867MHz
Video card
Asus ROG Strix 1070 8GB OC Edition
Case
NZXT S340 Elite Matte Black
Mouse
Razer Lancehead TE // Steelseries Qck XXL
Keyboard
Razer BlackWidow Chroma v2 TE
Audio
Asus ROG Strix Fusion 300 // Asus Xonar U5
Monitor
Dell S2417DG w/ 165Hz, 1ms & G-Sync
OS
Windows 10 Pro 64-Bit
Сменато е фии на ATM - 1,5% или 1,8% е сега

kirev

senior
31 мај 2010
9.029
7.694
Дали може малце помош, се обидувам да се одлучам каде да примам пари од клиент од Канада ама во USD. Он ми предлага Wise, ама јас моментално имам Пејонир и не сакам парите да ги префрлам на Мкд сметка, а потребни ми се во кеш, ќе ги вадам од банкомат.
Прашањата ми се,
  • дали сеуште може да се земе картичка кај пријател во Германија да кажеме
  • дали fee после две повлекувања од банкомат е 2%?
-Колку е фии-то за приливот на Вајз?
-Дали може од Вајз на Пејонир да се префрлат средства и колку е фии, не можев да најдам никаде иако пишува дека не може од свое на свое име.

За Пејонир ако не се лажам ќе биде 1% фии за прилив, скоро исто фии за конверзија во Евра и 2.5 евра на банкомат во Грција.
На твое име ама кај пријател во Германија? И што ќе ти е пластиката, ако функционира сѐ со виртуелна картичка, додади ја во Паричник на телефонот и терај, плаќај со неа и готово...

Атачменти

• IMG_9917.jpeg
    IMG_9917.jpeg
    91,6 KB · Прегледи: 50

NecrotoX

Undead
4 март 2013
5.589
6.861
Скопје
www.youtube.com
NecrotoX's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 2600 @ 3.40GHz & Cooler Master MasterAir G100M
Motherboard
ASUS PRIME B450M-A
Storage
Samsung 980 Pro 1TB NVMe SSD | WD10EZEX 1TB 7200 RPM HDD | WD Blue 1TB 5400RPM External HDD
PSU
Cooler Master MWE 500
RAM
32GB Kingston FURY Beast DDR4 @ 3200 MHz
Video card
EVGA GeForce RTX 3060 XC GAMING 12GB
Case
Cooler Master MB520
Mouse
Razer Basilisk V3 | Razer Cobra
Keyboard
Cooler Master CK530 Gateron Brown
Audio
Logitech Z333 2.1 Speakers | Genesis Gaming Argon 200 Black Headphones
Monitor
Dell U2518D 25" + Dell U2419H 24" + XP-Pen Artist 22 Pro
OS
Windows 11 Home
Некој имал вакво нешто? Прво земале 0.18, па вратиле $0.15 и $0.03. Очекувам прилив од УСА.

1762807040491.png

223-305

read-only
2 август 2017
37
16
Сменато е фии на ATM - 1,5% или 1,8% е сега
Тоа го видов, го измив зашто не беа јасни, ама сега ја отворив табелата и да, 1.8%.
На твое име ама кај пријател во Германија? И што ќе ти е пластиката, ако функционира сѐ со виртуелна картичка, додади ја во Паричник на телефонот и терај, плаќај со неа и готово...
Фала за ова.
На виртуелната картичка има некое фии за плаќање ако е во различна валута (како кај Пејонир од 3.5%)
Ми треба физичка картичла зашто ми треба кеш, иако ако фии-то е занемарливо со Вајс, можам да правам некои комбинации, ама па и 2% е пак океј споредено со веќе 1.8% на Пејонир.

kirev

senior
31 мај 2010
9.029
7.694
Не гледам ништо екстра за виртуелната картичка? Има ПИН па може да се вадат пари и на бесконтактни банкомати. Пробај…

Инаку https://paysend.com знае да праќа пари директно од картичка на картичка…

223-305

read-only
2 август 2017
37
16
Најверојатно може со виртуелната да се повлече
'withdraw cash if you use your mobile wallet at an ATM that supports contactless'

kirev

senior
31 мај 2010
9.029
7.694
Сигурно може. Мора само да имаш ПИН, не може без, на пр. само со автентикација со прст или фејс анлок или сл.

223-305

read-only
2 август 2017
37
16
После регистрација и верификација, не можам да сменам адреса, се е сиво, имал некој друг ваква ситуација и дали некој може да провери дали е вака кај Мкд профилите, да не сме по default блокирани да смениме адреса без да контактираме support?

olikomerc

poweruser
11 декември 2008
4.882
3.809
После неколку години користење, имам рок до 24 ноември за да доставам документи (сметки на мое име или од банка доказ за поседување сметка). Некој искуство слично?

28 ноември 2014
1.224
820
Скопје
Антониј.К's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 5600
Motherboard
Asus Prime B550M-K
Storage
Samsung SSD 980
PSU
Cooler Master
RAM
ADATA 2x8gb
Video card
MSI N750TI/OC EDITION
Case
Cooler Master MB511 RGB
Keyboard
GHOSTWRITER CLASSIC | RIOTORO
Monitor
SAMSUNG C24F396FHU 24" Curved AMD Freesync Monitor
OS
Microsoft Windows 10 Pro
Инаку https://paysend.com знае да праќа пари директно од картичка на картичка…
Ова го пробав на ситна сума и работи.Не знам како е регулирано ова кај нас за македонска картичка? Бидејќи на таа што тестирав, не е македонска.

DonFrozex

user
9 јуни 2011
1.405
1.639
После неколку години користење, имам рок до 24 ноември за да доставам документи (сметки на мое име или од банка доказ за поседување сметка). Некој искуство слично?
уф, почнаа вака?
а каде ти е регистрирана адреса, во МК или странство ?

olikomerc

poweruser
11 декември 2008
4.882
3.809
уф, почнаа вака?
а каде ти е регистрирана адреса, во МК или странство ?
Да, досега верификуван со сите документи, сега и ова бараат.
Ќе видам до 24-ти што ќе направам.
Иначе тука со МК адреса е. Картичка никако неможам да извадам.

coNNectMKD

user
13 март 2017
1.307
1.546
Skopje
Да, досега верификуван со сите документи, сега и ова бараат.
Ќе видам до 24-ти што ќе направам.
Иначе тука со МК адреса е. Картичка никако неможам да извадам.
Картичка нели не даваат на мк корисници?

Ја нема Македонија на листава

olikomerc

poweruser
11 декември 2008
4.882
3.809
Картичка нели не даваат на мк корисници?

Ја нема Македонија на листава
Не даваат знам, него со некоја финта да не успеал некој со привремен престој во друга држава и слично?

kirev

senior
31 мај 2010
9.029
7.694
Ова го пробав на ситна сума и работи.Не знам како е регулирано ова кај нас за македонска картичка? Бидејќи на таа што тестирав, не е македонска.
Како да биде регулирано? Твоја е обврската да ги пријавиш приходите од странство...
Мислењето е автоматски споено:

Не даваат знам, него со некоја финта да не успеал некој со привремен престој во друга држава и слично?
Нема финта, сликаш документи за престој покрај македонските. Исто и за Revolut и за други сервиси. Им треба регулиран престој за да смееш да го користиш сервисот.

sickjcoe28

hello world
26 декември 2018
120
92
Dali momentalno Wise e podobro/poeftino resenie za primane na USD za razlika od Payoneer?
Ima li dopolnitelen fee za converzija od USD vo EUR/DENAR?
Baram alternativa na Payoneer kade momentalno ti doaga ~5% vo MK, Ako ne ides go Grcija za evra ~(3.5%) all in. Pozdrav

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

На врв Дно