Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Wise (Transferwise) - општа тема

mitakc

read-only
20 декември 2017
22
22
И поголема прегледност до трансакции од НБРМ и УЈП ✌️.
Се мафијаши сте останати во земјата затоа мислам не ви треба SEPA хаха
И СЕПА трансакциите каснат 2-3 денови. Јас преку Револут сум ги користел и тапа беа. Бугарија има СЕПА 10 години, ништо спектакуларно не е.
Револут е користен од повеќе од 45 милиони луѓе, јас лично со години го користам и тоа е сервис каков шо треба секоја банка да биде.
Сепа трансферите се речиси бесплатни и најчесто се завршуваат во истиот ден.

Ама чим ти викаш дека е тапа и ништо спектакуларно ајде цел живот да им го полниме џебот на локалните лихварски банки со тие болно алчни провизии за трансфер на пари пошо изгледа со вакви размислувања и не заслужуваме повеќе.
Еве читни малце и чилни.

1729804535217.png

Chiller

user
8 март 2012
1.557
1.164
Скопје Аеродром
Се мафијаши сте останати во земјата затоа мислам не ви треба SEPA хаха

Револут е користен од повеќе од 45 милиони луѓе, јас лично со години го користам и тоа е сервис каков шо треба секоја банка да биде.
Сепа трансферите се речиси бесплатни и најчесто се завршуваат во истиот ден.

Ама чим ти викаш дека е тапа и ништо спектакуларно ајде цел живот да им го полниме џебот на локалните лихварски банки со тие болно алчни провизии за трансфер на пари пошо изгледа со вакви размислувања и не заслужуваме повеќе.
Еве читни малце и чилни.

Погледнете го атачментот 142366
Стара работа е SEPA јас пред 10 години сум се палалел на вакви работи. Кога ги видов во реалност тапа беа.

TexasUS

user
25 февруари 2017
1.304
1.328
Здраво, сакам да ве прашам дали некој од вас го има добиено овој мејл?
Доколку го имате ако сакате да ме советувате како да постапам?
Ја искористив фината да ја порачам картичката во Германија кај мој пријател и моментално немам документи дека живеам во Германија.
Погледнете го атачментот 141827
Истово го добив и ја, имам ситна сума и користам само за Apple Pay. Што направи?

Snaga

hello world
2 јануари 2015
72
71
Читам по форуми имало ЕУР картичка и УСД картичка. Стварно е тоа така или е one karticka to rule them all the currencies?

kirev

senior
31 мај 2010
9.059
7.733
Го имаш користено во последнава недела/две? Ми даде нотификација дека трансферот кон мк картички е одбиен (како да не сака кон македонски корисници да испраќа пари).

Неколку пати го имам користени за директ трансфер до дебитни ама сеа задњово ме одбива.
Решено со support. Пробај сега. (САМО 1% ПРОВИЗИЈА!)

d1master

read-only
7 јануари 2014
5
0
Ај здраво, неодамна направив Wise acc и планирам таму да примам плаќања од клиент во Англија. За вадење на парите од Wise, еден мој другар што има Wise картичка направена надвор од Македонија, ми ја остави картичката на користење. Планирам Wise to Wise трансфер да правам и од таму да ги користам, вадам од банкомат и слично. Е сега читам некои постови и искуства дека има шанси да ми го флаг-нат акаунтот. Некој да има слично искуство или совет?

zlristovski

read-only
15 март 2024
19
15
Јас користам Wise и клиентот секој месец ми праќа пари. До сега не ми се блокирани пароте од Wise иско можат се додека не доставиш доказ од каде ти се приходите.

Јас имам моја картичка и неа ја користам со тоа што се регистрирав и верицирав како МК граѓанин а после тоа ја сменив државата од МК во Австралија и ми дозволија да имам картичка. После некое време ја сменив локацијата пак во МК за да ми биде целосно легална сметката и картичката остана со тоа што не можам да земам нова.

nezgodniot

read-only
1 септември 2023
3
0
Истово го добив и ја, имам ситна сума и користам само за Apple Pay. Што направи?
Искрено мислев дека некој веќе го имав проблемот, и сеуште немам ништо направено. Акаунтот ми работи и после тој мејл кој што го добив немам добиено нов. Гледам дека има некои корисници што ја смениле локацијата пак во МК, но ме интересира дали картичката останува да работи доколку ја променам локацијата во МК. ?
Искуства?

Blagojcebt

hello world
1 септември 2009
219
94
Искрено мислев дека некој веќе го имав проблемот, и сеуште немам ништо направено. Акаунтот ми работи и после тој мејл кој што го добив немам добиено нов. Гледам дека има некои корисници што ја смениле локацијата пак во МК, но ме интересира дали картичката останува да работи доколку ја променам локацијата во МК. ?
Искуства?
Веќе една година си работи ....
Но изгледа секој момент можат да блокираат

stefan

lurker
13 април 2007
680
530
Прилеп
github.com
Дали постои опција клиентите да ни плаќаат со дебитна или кредитна картичка кога ке им испратиме шаред линк за наплата?

Немаат сите клиенти wise accounts и комплицирано им е да плаќаат преку swift.

Tommy P

hello world
4 април 2011
99
96
По 2 години користење без било каков проблем, прв пат да имам сериозен, а по малку и глуп проблем со WISE. Имено, во четвртокот, пред околу 10 дена, ми стигна маил дека трансферот и понатака е на Hold, иако требаше во вторник, 2 дена претходно, да ги депонираат средствата.

Отварам маил, гледам се убаво, нема никаде ништо дека првично ме известиле за некој застој. Им пишав на live chat, и тука е прав руски рулет на каков лик ке налеташ, зашто некои поима немаат како да ти помогнат. Тука дознав дека проблемот со трансферот е во делот каде што пишува reference, зашто во маилот не пишува кои информации им се потребни. Ова го нема ниту во Инбоксот на самиот Wise. Обично во reference полето ставам за кои месеци е платата, за чисто на крај на година полесно да си направам анализа, овој пат ставив само име. Mи пoбарале објаснување зошто сум го напишал тоа и ако е лице, целосни податоци, ако е фирма исто целосни податоци преку емаил, ама таков маил немав добиено. Побарав да ми го препратат, и веднаш им одговорив, во четвртокот. Во понеделник, пак ми стигна маил, вашиот трансфер и понатака е на hold(по втор пат), и доколку не ни доставите информации, ке ви ја затвориме сметката. Пак на live chat, и овој пат барав да ми потврдат дека ги имаат добиено информациите, и да ми пратат транскрипт од разговорот, за да имам написмено дека сум ги доставил бараните информации.

Застојот е во одредена, веројатно, партнер банка во Њу Јорк. Откако ги притиснав да ми кажат за кој временски период би требало да има солуција, ми рекоа дека ке е минимум 5 дена. Изминати се веќе 9 дена, и сеуште ништо. Гледам и на редит, лик со сличен проблем.
Инаку, се работи за трансфер кој претходно е направен минимум 10 пати, во истата банка, на истата сметка, а да биде работата посмешна, на WISE ми пишува дека трансферот е комплетиран, a парите во лимбо. Нема опција овие од live chat да го ескалирааат случајот погоре, ниту пак има телефон на кој може да ми дадат лице со кое би поразговарал за проблемот.

Језиво е да ти кажат, ке биде минимум 5 дена, а кога точно, не може да ти кажеме. Ги прашав, што ако парите ми ги треба за медицински сметки, штама.

MMp2H5O.jpeg

YXTFd1E.jpeg

coNNectMKD

user
13 март 2017
1.308
1.546
Skopje
Сега имав изненадувачки брз трансфер.
Парите од клиентот платени вчера околу 14ч. Легнати на Wise сабајле во 8ч. Префрлив одма на Тутунска. Ми пишуваше дека ќе пристигнат Понеделник 25ти.

Сега во 10:10, стигнаа на сметка на Нлб. Никогаш до сега ваков брз трансфер сум немал.

DonFrozex

user
9 јуни 2011
1.409
1.643
Сега имав изненадувачки брз трансфер.
Парите од клиентот платени вчера околу 14ч. Легнати на Wise сабајле во 8ч. Префрлив одма на Тутунска. Ми пишуваше дека ќе пристигнат Понеделник 25ти.

Сега во 10:10, стигнаа на сметка на Нлб. Никогаш до сега ваков брз трансфер сум немал.
НЛБ шо ти бараа за да ти ги прокнижат ?

coNNectMKD

user
13 март 2017
1.308
1.546
Skopje
НЛБ шо ти бараа за да ти ги прокнижат ?
До сега преку апликацијата праќав само скриншотови од трансферите.
Прееска ми пишале меил да се испрати пдф.
Го испратив пдф-от што го имаат како документ при трансферот (во Details, има нели download transaction... тоа го испратив и ги ослободија средствата).

DonFrozex

user
9 јуни 2011
1.409
1.643
До сега преку апликацијата праќав само скриншотови од трансферите.
Прееска ми пишале меил да се испрати пдф.
Го испратив пдф-от што го имаат како документ при трансферот (во Details, има нели download transaction... тоа го испратив и ги ослободија средствата).
Ти си со Wise регистриран на МК адреса така?

Не ти бараа некое потекло што/како/од каде/зошто ти се парите стигнати?
(Иако технички ти самиот на себе си ги праќаш)

coNNectMKD

user
13 март 2017
1.308
1.546
Skopje
Ти си со Wise регистриран на МК адреса така?

Не ти бараа некое потекло што/како/од каде/зошто ти се парите стигнати?
(Иако технички ти самиот на себе си ги праќаш)
Да. Македонски граѓанин, наш број, индивидуалец.

Можеби предност е дека фирми ми вршат уплати.
До сега не ми барале ништо. Али како што гледам не доаѓа дека сам на себе си ги испраќам парите. Кога стигаат на Нлб, стигаат од белгиска банка.

Wise Payments Ltd.
Banking partner
JPM Global EUR payout TW Ltd (EUR)

DonFrozex

user
9 јуни 2011
1.409
1.643
Баш ради ова последното ми е најсомнително дека не ти бараат некаков вид на договор за работа или слично.
Може се освестиле дека Wise/Revolut и сличните се еден вид банка и не можеш да имаш таков договор со нив.

јас пред некоја година кога си пуштив од Револут на NLB маста ми ја извадоа за шо све не да им приложам за мочани 50еур.

chroot

lurker
12 ноември 2021
768
1.101
Скопје
Баш ради ова последното ми е најсомнително дека не ти бараат некаков вид на договор за работа или слично.
Може се освестиле дека Wise/Revolut и сличните се еден вид банка и не можеш да имаш таков договор со нив.

јас пред некоја година кога си пуштив од Револут на NLB маста ми ја извадоа за шо све не да им приложам за мочани 50еур.
Ова не е така веќе 5,6 години. Константен прилив на средства на Комерцијална, ништо не бараат.Прават проблеми само ако не се едуцирани вработените за моментално актуелните закони.

DonFrozex

user
9 јуни 2011
1.409
1.643
Ова не е така веќе 5,6 години. Константен прилив на средства на Комерцијална, ништо не бараат.Прават проблеми само ако не се едуцирани вработените за моментално актуелните закони.
Па толку има од мојата ситуација, 5 години, маде не беше за константен прилив него еднократно.
на крај не успеаа ни да ги вратат парите назад поради некоја причина, и си останаа во limbo space =))

coNNectMKD

user
13 март 2017
1.308
1.546
Skopje

Ја прв пат кога креирав Пејпел и тоа пинот на извод нели го праќаат + како одлив 1 евро (немав тогаш онлајн/мобилно банкарство па да си проверам сам).

У комерцијална 2те што работеа, скоро пред пензија, така бледо ме гледаа што на крај и крив испаднав и ме избркаа од филијала :)
Сум ги тормозел за џабе, такво нешто не постоело. Каков пејпеј какви глупости дете, бркај работа :D

Pizdra

read-only
2 јули 2024
28
17
Не сум се информирал добро,па затоа можи и да изгубам пари,но да речеме не се некоја сума,но...
Од сметката на WISE(која за активација ми бараше 20 евра)и стоеа таму,сакав да ги повлечам на мојата банкарска сметка во Халкбанка(си),и тоа на девизна сметка.
Гледав опции преку дебтина или кредитна кратичка едни провизии(малку поголеми,6 и нешто евра),а преку СВИФТ во банката(5 и нешто евра)тоа го зема WISE.Ајде направив со СВИФТ и ми рекоа дека банката може да наплати провизија.
Денес добивам порака од банката,дека се стигнати пари,(девизи)и тоа ни малку ни повеќе 2.24 евра,а 12 евра зема провизија банката..ме известуваат дека во рок од 5 дена да потполнам некаков образец.
Ова е некоја форма на грабеж за неинформирани од четврт свет..или .во секој случај,дали е можно откажување на целата трансакција,едноставно без одење и потполнување на тој некаков образец..и како е можно да се повлечат парите од WISE,со разумна провизија.
П.С.ова ми се чини и во турско го немало..иако наплаќале тогаш мамеле...за да ги најдат во дефтерите..за да им платат и данок!:

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

На врв Дно