Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Македонски Пошти - Општа Дискусија

Како сте задоволни од услугите на Македонски Пошти?

• Вкупно гласале
    722

JonnyDark

Баниран/a
10 јуни 2022
532
365
Се плашам дека воопшто не сум шокиран што не ми ја сфаќаш поентата.
Која поента бе друже? Па јас не сум црвен крст дај пари за тоа, дај пари за воа...Плати вам, плати там, плати го воздухот....Избегавам да платам данок во нефункционална држава и тоа е тоа...Во Америка или Германија би плати данок. Овде не...Само тоа што е битно го плаќам.

15 септември 2012
1.159
1.300
Леле ама молам те не почнувај...Ти розеви наочари да немаш? Здраството е катастрофа..и тоа што го оставија од Југославија не можеа да ги одржуват..

Приморан сум на приватно здравство се лечам...
Не си свесен дека имаш уште една алтернатива: да не се лечиш ниту во државно, ниту во приватно здравство, да чекаш самиот организам да се избори со болеста.
ЈБГ, така процентот на неуспешно излекување може да биде голем, можеби и поголем од другите две...

Fatal1ty_

Großmeister
28 февруари 2008
23.784
33.893
roka.mk
Која поента бе друже? Па јас не сум црвен крст дај пари за тоа, дај пари за воа...Плати вам, плати там, плати го воздухот....Избегавам да платам данок во нефункционална држава и тоа е тоа...Во Америка или Германија би плати данок. Овде не...Само тоа што е битно го плаќам.
За почеток плати си ги пратките што го добиваш, па следен чекор е данок...

JasSum

poweruser
8 мај 2007
2.626
3.181
Доколку пиратерија не смее да се промовира, и се јаде бан за тоа, дали и крадење (фалење дека се нарачува со цел да не се плати), не влегува во истото правило?

JonnyDark

Баниран/a
10 јуни 2022
532
365
Е што јас без да уплатам пари така ли ќе ми ја дадат пратката ? :D Па пратка на интернет не ја испраќат без да се плате.
Е сега јас не сум виновен што пратките не се доставуваа во законски рок....Секој нормален човек очекува пратката да му стигне за 1 месец...
Никој не планира да чека 8 месеца во неизвеност да му бидат парите...До Македонски Пошти ли беше проблем, до што ли тоа никој кој знае..
Сега е сменето. Пристугнуваат за 1 месец се е добро и навремено и не отварам диспјут...Задоволен сум со сегашниот временски рок за испорака.

InSides

lurker
21 февруари 2009
760
2.019
Тоа е одлично. Нека се движи економијата, расправии (disputes) никому не му требаат. И Кинезите среќни, и локално среќни, милина.

Дополнително, морам да се извинам, сега ми е потполно јасно:

Е сега јас не сум виновен што пратките не се доставуваа во законски рок....

Ти всушност си практикувал граѓанска непослушност, што е сосема валидна демократска алатка за укажување на владетелите дека системот е нефункционален.

Оттука:

Избегавам да платам данок во нефункционална држава и тоа е тоа...

Задоволен сум со сегашниот временски рок за испорака.

Следи дека твојата граѓанска непослушност вродила со плод, и системот се корегирал.

Што ќе рече, од сега натаму нема да ти биде проблем да си плаќаш редовни давачки, затоа што, нели, системот профункционирал.

JonnyDark

Баниран/a
10 јуни 2022
532
365
Ти всушност си практикувал граѓанска непослушност, што е сосема валидна демократска алатка за укажување на владетелите дека системот е нефункционален.
О мај гад фајнали. Разбрал си што е причината кога некој одбива на секој можен начин да не плате данок на нефункционална држава.
Следи дека твојата граѓанска непослушност вродила со плод, и системот се корегирал.
Кој плод? Системот е паднат уште не е корегиран. Па алиекспрес е див запад. Вчера ми стигна еден пакет и заебаа ме...Едно порача а друго ми испратија...

Cevi

hello world
5 февруари 2009
360
65
Ако веќе некој не постирал претходно (не успеав да најдам) еве тракинг за Еко Логистик ELS
Исто ко со ВиаПост што го пратив претходно линкот само сменето го на крај вашиот тракинг број.

ELS Tracking

Како што можам да видам RR**HU пратките од Али за околу 10 дена стигаат во Македонија на царина, после заглавуваат.

Sent from my Redmi Note 9 Pro using Tapatalk

InSides

lurker
21 февруари 2009
760
2.019
О мај гад фајнали. Разбрал си што е причината кога некој одбива на секој можен начин да не плате данок на нефункционална држава.

Кој плод? Системот е паднат уште не е корегиран. Па алиекспрес е див запад. Вчера ми стигна еден пакет и заебаа ме...Едно порача а друго ми испратија...

Знаеш нели дека користиш класичен strawman пристап? Бравурозно и генијално.

Но се плашам (сѐ нешто се плашам во последно време) дека не го правиш тоа намерно. Или свесно.

Што пак ќе излезе генијално. Ама ептен.

Titanium

hello world
1 март 2024
355
194
Знаеш нели дека користиш класичен strawman пристап? Бравурозно и генијално.

Но се плашам (сѐ нешто се плашам во последно време) дека не го правиш тоа намерно. Или свесно.

Што пак ќе излезе генијално. Ама ептен.
Дискусијава на крај ќе се сведе на вечното прашање што е постаро, јајцето или кокошката?
Некои тврдат дека е јајцето, пошто нели и диносаурусите носеле јајца. Ама па тоа е генерализирања на проблемот, пошто нели ние за кокошките зборуваме, диносаурусите не не интересираат...

zoran.europe

hello world
15 јули 2024
155
97
Ако веќе некој не постирал претходно (не успеав да најдам) еве тракинг за Еко Логистик ELS
Исто ко со ВиаПост што го пратив претходно линкот само сменето го на крај вашиот тракинг број.

ELS Tracking

Како што можам да видам RR**HU пратките од Али за околу 10 дена стигаат во Македонија на царина, после заглавуваат.

Ова значи дека RR.....HU пратки од Алиекспрес сега идат и преку Еко логистик? Мислев дека само преку Виа пост ги праќаат....

Titanium

hello world
1 март 2024
355
194
Ова значи дека RR.....HU пратки од Алиекспрес сега идат и преку Еко логистик? Мислев дека само преку Виа пост ги праќаат....
Од пред извесно време. Па и некои UB пратки колку што прочитав, ако не залутала некоја. Изгледа само преку пошта веќе нема да одат. А и така нив им е сеедно дали одат или не преку нив.
Очекувам наскоро само од иБеј да одат преку пошта и да доцнат некој разумен период од 2 до 2.5 месеци.

Cevi

hello world
5 февруари 2009
360
65
Да две до сега RRHU ми стигнаа преку нив. Претходно ги носеа Виа Пост. Иначе за 10 дена од моментот на купување се појавија на тракинг тука во мк кај ЕЛС. За 6 дена дома ми ја донесоа.

Lokomotiva

hello world
10 јуни 2018
212
117
Зошто не се отвори уште една тема "Македонски Пошти - дудлање ташаци" па во неа да се чешаат јазици?! Мислам од глупи муабети се пропуштаат конкретните... преку таквото од двајцана што се прават паметни страници наназад...

zoran.europe

hello world
15 јули 2024
155
97
Од пред извесно време. Па и некои UB пратки колку што прочитав, ако не залутала некоја. Изгледа само преку пошта веќе нема да одат. А и така нив им е сеедно дали одат или не преку нив.
Очекувам наскоро само од иБеј да одат преку пошта и да доцнат некој разумен период од 2 до 2.5 месеци.
Да. До 6 месеци и треба да се толерира..... Треба и тие да одморат малку
Мислењето е автоматски споено:

Да две до сега RRHU ми стигнаа преку нив. Претходно ги носеа Виа Пост. Иначе за 10 дена од моментот на купување се појавија на тракинг тука во мк кај ЕЛС. За 6 дена дома ми ја донесоа.

И какво е искуството со ЕЛС? Знам дека генерално сите тука се индијански фирми....

Cevi

hello world
5 февруари 2009
360
65
Да. До 6 месеци и треба да се толерира..... Треба и тие да одморат малку
Мислењето е автоматски споено:

И какво е искуството со ЕЛС? Знам дека генерално сите тука се индијански фирми....
Индијанска е и оваа, ти звони на телефон шоферот излегуваш, ти ја дава пратката на рака ни потпис ни бутур и си оди. Виа Пост ми праќаа на Вибер порака со линк за следење овие не, барем не за пратките од Али. За локални пратки праќаат порака. Непрофесионално да ама па сега за сега функционира.

Titanium

hello world
1 март 2024
355
194
Дечки пратките од eBay сè уште стигнуваат во МК пошта или има некаква измена?

7 март 2014
1.293
748
Skopje
despotovikj's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen™ 5 5600X + AMD Ryzen Wraith Prism RGB
Motherboard
ASUS TUF GAMING ATX B550-PLUS
Storage
500GB Samsung 980 NVMe M.2 + ADATA LEGEND 710 512GB
PSU
CoolerMaster Elite V3 500W
RAM
x2 Kingston 8GB 3200MHz DDR4 CL16 DIMM FURY Beast RGB
Video card
GeForce® GTX 1660 SUPER™ OC 6G
Case
ATX Midi Tower Case Deepcool CC560 Black
Mouse
ASUS ROG Strix Impact II Wireless
Keyboard
AOC GK500 Gaming Full RGB Mechanical Keyboard
Audio
AOC GH300 USB Gaming Headset
Monitor
AOC Gaming Monitor 24G2SAE 1080p/VA/165 Hz
OS
Windows 11 PRO
Работи пошта за подигнување на пратка ?

Sapphire

user
11 ноември 2015
1.207
810
Само што ми се јавија од ELS дека имам пратка од АЛИ и дека не треба ништо да платам. Почнаа и со ELS да доставуваат, не знам која пратка е пошто нема никаде тракинг дека некоја е пристигната.

alekso550

read-only
15 јуни 2023
31
12
Само што ми се јавија од ELS дека имам пратка од АЛИ и дека не треба ништо да платам. Почнаа и со ELS да доставуваат, не знам која пратка е пошто нема никаде тракинг дека некоја е пристигната.

Пиши твое бројче на крај и пиши баш ме интересира дали пратката е над 22 евра.

Sent from my 2203129G using Tapatalk

Himena

read-only
21 март 2022
12
1
Дечки, здраво! Има ли некој искуство со лаптоп delivery од компанија лоцирана во Европа? Колку би ги чинело царина и дали има некои други пропратни трошоци?

Треба да ми пратат working лап топ од компанијата и прашуваат за царинските трошоци и дали има некои посебни методи за како да го пишат производот, за да не биде задржан од царина бидејќи сакаат се да оди smooth, а знаеме кај нас уствари дека ништо не оди така smooth за жал. И дали е безбедно да се оди преку нашава пошта или подобро е DHL, FedX, итн.?

alekso550

read-only
15 јуни 2023
31
12
Дечки, здраво! Има ли некој искуство со лаптоп delivery од компанија лоцирана во Европа? Колку би ги чинело царина и дали има некои други пропратни трошоци?

Треба да ми пратат working лап топ од компанијата и прашуваат за царинските трошоци и дали има некои посебни методи за како да го пишат производот, за да не биде задржан од царина бидејќи сакаат се да оди smooth, а знаеме кај нас уствари дека ништо не оди така smooth за жал. И дали е безбедно да се оди преку нашава пошта или подобро е DHL, FedX, итн.?
Читни, ке ти бидат јасни работите. Од 22 до 90 евра плаќаш ддв 5% или 18%, не знам колку е за електроника. Над 90 евра плаќаш и ддв и царина 15% од вредноста на производот.
По ДХЛ или Федекс ти е најбрзо и најсигурно ама плаќаш добра пара за достава и шпедитерски трошоци кога ке стигне кај нас за царинење.
По пошта може да ти прегледаат низ прсти и така да ја пуштат или плаќаш царина и ддв. Пошта ти е најспора и најнесигурна опција пошто работат неспособни партиски ботови.
Мислам дека може да се потпишат изјава со ДХЛ дека го праќаат како "поклон" па така да избегнеш давачки. Ама чисто сумњам дека некој ке се сложи на тоа.

VerGer

poweruser
9 ноември 2016
2.026
1.841
Скопје
Читни, ке ти бидат јасни работите. Од 22 до 90 евра плаќаш ддв 5% или 18%, не знам колку е за електроника. Над 90 евра плаќаш и ддв и царина 15% од вредноста на производот.

Мислам дека може да се потпишат изјава со ДХЛ дека го праќаат како "поклон" па така да избегнеш давачки. Ама чисто сумњам дека некој ке се сложи на тоа.
освен што не се тие ставки за сите категории на пошта :) за компјутери и компјутерски делови има ослободувања и давачките се 5%

поголем проблем е ако ти го пратат отпакуван = половен .. тука ќе ти бараат други документи и изјавив

поклон не постои по закон исто

инаку над 800 евра и со обична пошта да е пак ќе треба шпедиција, така да најбрзо и најлесно може би поминал со ДХЛ (најдобро да им се јавиш да ги прашаш директ).
Од триве курирски кај нас главни (ДХЛ, Фекдекс и УПС), ДХЛ ем се најбрзи со постапка ем им се 1560 мкд трошковите (другиве се 2100 мкд негде)

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно