Најдобро ќе му биди да му се јави во бриџ мод да му го остават рутерот, кабелот што си иди во кутија во новиот рутер (препорачувам рутер со 2.4 GHz за поголема површина да имате покриеност т.е. цела куќа) и си стават подешавања на рутерот име на мрежа и лозинка и тера. Овие ЗТЕ рутериве како ќе ти се погодат, или покриваат или не покриваат трето нема и заради тоа најдобро решение е друг рутер и мирна глава. За онлајн состаноци стабилност на wifi можно е да има само доколку рутерот подржува минимална препорачана брзина, исто и за youtube.@Optipro отвори го и лепи му антени нема да направиш ништо пушти си кабел до другата соба стај си тамо рутер.
Не барај да ти менуваат рутер ако со овој се ти е добро друго.
Пази само да не те залепат на крај телеком со 4500 денари за рутерот што си го рчкал и модифицирал![]()
Рутерите на Телеком се мах до 6 метри,така да ако сакаш појак сигнал екстендер или додатен рутер.Не отварај рутер 8500 ке го платиш кога ке сакаш да раскинеш догг и вратиш опремаДечки, имам проблем со wifi то од рутерот.
На оддалеченост од 5-6 метри, друга соба премногу пад на интернетот има. А во сигналот губи само 1 цртичка.
Пример во дневна, комотно си ги цепи максималните 50 мега...
Додека пак во другата соба негде максимум околу 8мега..
П.с не ми се става 2 рутери за 2 собидали некој знае решение? Или да отварам скришум рутерот и да му лепам антени
Не е ништо расходовано,све се враќа после раскинување на договор,стб,рутер.Ако истите ги немаш се наплаќаат.Дали десет години старите рутери што ги инсталира Телеком се расходовани? И зошто не?
Раскини догг без опрема,да видиш you and point
Абе не викам дека не си во право, ама човекот зборува за морална дилема, дали сеуште треба да се во употреба толку стари мрежни уреди.Раскини догг без опрема,да видиш you and point![]()
Да за жал сеуште се,но се пријавува на 122,проактивна замена на застарен уред,и се менува со нов уред.Абе не викам дека не си во право, ама човекот зборува за морална дилема, дали сеуште треба да се во употреба толку стари мрежни уреди.
Има понов секако,јави се на 122,да отворат проактивна замена ја застарен уред.
Пред 5/6 месеци ми го донесоа овој, незнам дали ке сакаат да го сменат?Има понов секако,јави се на 122,да отворат проактивна замена ја застарен уред.
Овој не е Speedport Plus ?
Тој е, ми кажаа дека тој им бил најнов.Овој не е Speedport Plus ?
Така и јас знаев, таков ми дадоа декемврито за вдслТој е, ми кажаа дека тој им бил најнов.
Има понов секако,јави се на 122,да отворат проактивна замена ја застарен уред.
Намести ја мрежната на Auto Negotiation или додели му фиксна адреса. На пример 192.168.1.100Здраво. Кој модел е најнов и кое подобрување го има?
Јас сум информиран исто дека е ова (Speedport Plus) најнов и/или има еден понов кој го даваат на нови корисници.
Е сега прашав зошто имам еден проблем со рутеров. Кога ќе се ресетира фабрички/или снема струја (софт ресет), не доаѓа интернет на десктоп/лаптоп се додека не се конектирам на 192.168.1.1. После тоа автоматски доаѓа интернет како ништо да не било. Сменав и рутер но сеуште е присутно тоа. Некој да ме просветли што би било потенцијален проблем?
Тестирано на Windows 11, 10, 10 LTSC, исто е.
Лаптоп Wi-FI/Desktop LAN.
На мобилни телефони со Wi-Fi немам проблем.
Пријави на 122 за да го сменат
Максимум проток на интернет што можат да ти го дадат на линијата на ВДСЛ колку е ?
Кај мене моментално е 51/10, максимално стабилен што дури и во пракса оди до 5.6мбс.
Намести ја мрежната на Auto Negotiation или додели му фиксна адреса. На пример 192.168.1.100
Види и во BIOS какви се поставувањата.
Си се логирал ли некогаш на Speedport(192.168.1.1) пробај логирај се и направи му ресет на рутер..
HEADPHONES CORSAIR Gaming-Headset HS55 Wired w/microphone, PC/PS5/PS4/MAC, Carbon, CA-9011260-EU
4.710,00 ден
CPU AMD RYZEN 7 9850X3D, Octa Core, 5.6GHz 96MB s.AM5 TRAY 100-000001973
29.990,00 ден
COMBO KEYBOARD AND MOUSE WIRELESS GEMBIRD SILENT KEY PRO, White, KBS-WMS-01-W
970,00 ден
PSU 850W CORSAIR RM850E 80 PLUS GOLD ATX 3.1& PCIe5.1 FULL MODULAR, BLACK, CP-9020296-EU
8.410,00 ден
HEADPHONES LOGITECH Gaming-Headset G325 Lightspeed Wireless, Lilac, w/microphone, BT/USB, PC/PS5/PS5, 981-001538
6.610,00 ден
MOUSE WIRELESS USB LOGITECH G PRO X SUPERLIGHT 2 SE (HERO 2 Sensor, Lightforce Switches) Red, 910-007552
7.380,00 ден