Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Избор на клима уред (линк со резултати од мерења има во првиот пост)

klima fan

lurker
14 јуни 2021
613
342
Што е причината што секаде се намалени Аери 2.5 и 3.5?
Гледам 3.5 е 29.000 ден што е цена од пред две години.

Sent from my SM-A528B using Tapatalk

Сите VIVAX клими се нa прoмoтивнa ценa ПРOЛЕТНА АКЦИЈА СO ПОПУСТ

Mr.Jack

lurker
9 февруари 2008
761
503
Ми треба инвертер за ладење и греење за спална соба од ~12м2, без фасада изолација, со ПВЦ дограма, на приземје, оверкил е 3.5 12ка клима или да барам 2.5 9ка, нешто друго?

VIVAX ACP-12CH35AEMI R32

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.491
2.938
Ми треба инвертер за ладење и греење за спална соба од ~12м2, без фасада изолација, со ПВЦ дограма, на приземје, оверкил е 3.5 12ка клима или да барам 2.5 9ка, нешто друго?

VIVAX ACP-12CH35AEMI R32
Да, гледај нешто најмало, како што сугерира и @mdeni, само прашање е дали ќе најдиш помала од 9.000 BTU...

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.491
2.938
Zdravo ni treba klima ured za vo vikendica duplex, ladenje greenje, sto bi preporacale?
За да не гледаме по графчина, шољи и слични мариветлуци, додај уше некој параметар во прашањето, биди поинформативен.
На пр. колкава квадратура треба да ладиш/грејш, не е лошо и висина од под до таван да спомниш, ама то и не е толку битно. Дали е една голема просторија, или неколку простории, поврзани на Ге, или пак со врати...
Некоја груба скица не е лошо да нацрташ, сликни со телефон, прикачи тука, пиши и на која страна гледа (ориентација на собите шо сакаш да ги грејш/ладиш - има разлика дали гледаат кон југ или север).
Друго битно е дали и колку изолација имаш на градбата, каква дограма (PVC, дрвена, алуминиумска), дали е со дупли стакла и останати.
А не е лошо и да ни кажиш буџет колкав планираш, дали имаш ограничување и такви ситници.
После ова, веројатно ќе добиеш насоки за големина на инвертер, брендови и други добронамерни препораки.

olivercho

hello world
17 март 2023
64
29
За да не гледаме по графчина, шољи и слични мариветлуци, додај уше некој параметар во прашањето, биди поинформативен.
На пр. колкава квадратура треба да ладиш/грејш, не е лошо и висина од под до таван да спомниш, ама то и не е толку битно. Дали е една голема просторија, или неколку простории, поврзани на Ге, или пак со врати...
Некоја груба скица не е лошо да нацрташ, сликни со телефон, прикачи тука, пиши и на која страна гледа (ориентација на собите шо сакаш да ги грејш/ладиш - има разлика дали гледаат кон југ или север).
Друго битно е дали и колку изолација имаш на градбата, каква дограма (PVC, дрвена, алуминиумска), дали е со дупли стакла и останати.
А не е лошо и да ни кажиш буџет колкав планираш, дали имаш ограничување и такви ситници.
После ова, веројатно ќе добиеш насоки за големина на инвертер, брендови и други добронамерни препораки.
Fala ti na sovetite.

Se raboti za vikendica vo grcija na 10m od more, duplex, samo gorniot sprat ni treba i toj e 30 kvadrata, na dve strani gledaat sobite - jug i sever, ne znam za izolacija ali mislam deka e najobicno cigla. Budzetot otprilika 400e. Inverter da bide sekako. Garancijata ne mi e bitna posto avtomatski nema da e validna deka ke bide montirana nadvor od MK.

Vzaemno mi treba i monter so ke dojde so nas vo grcija da ni ja namesti, ako imate preporaki bujrum.

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.491
2.938
Fala ti na sovetite.

Se raboti za vikendica vo grcija na 10m od more, duplex, samo gorniot sprat ni treba i toj e 30 kvadrata, na dve strani gledaat sobite - jug i sever, ne znam za izolacija ali mislam deka e najobicno cigla. Budzetot otprilika 400e. Inverter da bide sekako. Garancijata ne mi e bitna posto avtomatski nema da e validna deka ke bide montirana nadvor od MK.

Vzaemno mi treba i monter so ke dojde so nas vo grcija da ni ja namesti, ako imate preporaki bujrum.
Според описот, вас пред се ќе ви треба за ладење во лето, но да не претпоставувам понатака, сепак имаш кажано дека сакаш инвертер. Со 400 евра не сум сигурен што ќе можиш да купиш за таа квадратура, поради тоа што доста се поскапени климите и инвертерите во последните година и пол. (се обидувам суптилно да ти укажам дека мал ти е буџетот).
Ама провери по големиве маркети, можи да има акција со намалени цени (пр. техномаркет, сетек, нептун и слични, ама не се ограничувај само на нив - провери и некои маалски дуќани ако имаш, а и гугл пребарување ќе ти помогни).
Оваа страна е добра за да видиш генерално што се нуди на пазарот кај нас: Клими и инвертери
А бидејќи велиш дека ти е за на море, пробај и разгледај и од грчките дуќани...
Минималната препорачана моќност за таму (викендица на море) би била веројатно во рангот на 12-ка (12.000 BTU) односно барем 3,5 kW. За ладење ќе треба да стигни.
За греење...на 10 метри покрај море, навистина не знам, сепак битно е дали и колку добро дограмата ви дихтува во викендицата.

А за монтер...е тука не можам да помогнам. Или ќе треба да договориш некој локален од крај море, или пак некој од овде да го однесиш/вратиш и плус да му платиш и дневница. Рачунај дека една обична клима да ти наместат (во Македонија) е од околу 60 евра па нагоре, па не би знаел колку ќе те кошта монтер од овдеки...

Astraion

poweruser
24 ноември 2012
2.165
3.215
Струмица

Чим е Халкидики плус на море а спратот 30м2, ако буџетот е плафон 400еур, изборот за 500еур би бил меѓу овие:

Монтажа ќе те фати 100евра плус трошкови до таму ако има монтерот.

Друга варијанта е да си купиш од Солун за 400еур и да најдеш некој монтер од Солун(ско), а гледам овие на сајтот напишале оти нудат и монтажа за Солун а ќе имаш и гаранција:
Manufacturer's Limited Warranty: 5 years For all electrical and mechanical parts, 5 years For the compressor

12000BTU би биле сосема доволни за викендица на плажа во Егејска.

Elenaaa

read-only
13 август 2013
43
57
Здраво, здраво. Ми треба препорака за клима за ладење и греење на спална соба од 20м2. Собата е со надворешна изолација со стиропор и нова пвц дограма. Буџет: околу 30к без монтажа.
Ги гледав следниве опции:
Haier Tundra Plus: HAIER TUNDRA PLUS AS35TADHRA-THC/1U35MEEFRA-1 по супер цена од 32.990 ден.
Vivax (валјда Aeri): VIVAX ACP-12CH35AERI+ R32 по супер цена од 29.990 ден.
Gree Charmo Arctic Pro: GREE Charmo Arctic Pro GWH12ATCXB-K6DNA1A по супер цена од 29.990 ден.
Но, може да се земе и нешто друго од друга продавница, или евентуално да се дополни буџетот доколку баш нема ништо солидно до 30тина илјади. Битно ми е да е економична и да може да ја загрева собата цела зима. Благодарам!

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.491
2.938
Здраво, здраво. Ми треба препорака за клима за ладење и греење на спална соба од 20м2. Собата е со надворешна изолација со стиропор и нова пвц дограма. Буџет: околу 30к без монтажа.
Ги гледав следниве опции:
Haier Tundra Plus: HAIER TUNDRA PLUS AS35TADHRA-THC/1U35MEEFRA-1 по супер цена од 32.990 ден.
Vivax (валјда Aeri): VIVAX ACP-12CH35AERI+ R32 по супер цена од 29.990 ден.
Gree Charmo Arctic Pro: GREE Charmo Arctic Pro GWH12ATCXB-K6DNA1A по супер цена од 29.990 ден.
Но, може да се земе и нешто друго од друга продавница, или евентуално да се дополни буџетот доколку баш нема ништо солидно до 30тина илјади. Битно ми е да е економична и да може да ја загрева собата цела зима. Благодарам!
Ако ти е спалната околу 20 квадрати (то е средно мала соба, таман за спална де), можда тундрата од хаиер треба да ја избегнуваш поради две работи: во спална не ти треба снагаш, а оваа на линкот е прилично појака од тоа што ти треба тебе за твојата ситуација (термички добро изолирана мала спална), па како резултат на тоа ќе имаш доста чести он-оф моменти, односно пали-гасни, и можно е да е незгодно за спиење со постојано палење и гаснење. Тоа исто така ја убива поентата на инвертерот, кој има за цел што подолго да работи со што помалку исклучувања и уклучувања.
Грее, не ги препорачувам.
Виваксот...од друга страна и тие се ребрендирани грее, мидеа или слични имиња, и никогаш не си сигурен кој ги направил компресорите, ама пак од трите што се на линковиве, мене лично најмногу ме бендисва според бројките што се во спецификациите.
Но сепак би препорачал инвертер кој не е поголем од 3 kW или до 10.000 BTU, по можност daikin, fujuitsu, panasonic, toshiba....ама ако цената е превисока, одбери нешто од вивакс.

kostatkb

read-only
6 јануари 2018
42
19
Ако ти е спалната околу 20 квадрати (то е средно мала соба, таман за спална де), можда тундрата од хаиер треба да ја избегнуваш поради две работи: во спална не ти треба снагаш, а оваа на линкот е прилично појака од тоа што ти треба тебе за твојата ситуација (термички добро изолирана мала спална), па како резултат на тоа ќе имаш доста чести он-оф моменти, односно пали-гасни, и можно е да е незгодно за спиење со постојано палење и гаснење. Тоа исто така ја убива поентата на инвертерот, кој има за цел што подолго да работи со што помалку исклучувања и уклучувања.
Грее, не ги препорачувам.
Виваксот...од друга страна и тие се ребрендирани грее, мидеа или слични имиња, и никогаш не си сигурен кој ги направил компресорите, ама пак од трите што се на линковиве, мене лично најмногу ме бендисва според бројките што се во спецификациите.
Но сепак би препорачал инвертер кој не е поголем од 3 kW или до 10.000 BTU, по можност daikin, fujuitsu, panasonic, toshiba....ама ако цената е превисока, одбери нешто од вивакс.
Daikin, Fujuitsu, Toshiba, Mitsubushi sekako se prv izbor, ako se vklopuvaat so cenata. Panasonic ne bi go stavil vo taa prva liga na nasiot pazar (iako i sam imam od toj brend veke 15-tina god. raboti odlicno, no toa bese nekogas). Moja licna preporaka za umerena cena bi bila Whirlpool koj za zal veke nema uvoz kaj nas, no gi ima uste po nekoe parce vo Setek, mozebi i kaj nekoi drugi. Ja zedov edna (posle dobro analiziranje na pazarot) 3.5-ka pred mesec i mnogu prijatno sum iznenaden. Dobro, i ocekuvav deka e barem sredna klasa (domasniot Whirlpool mi otkaza pred mesec posle 22 godini), no cenata bese smesno mala - 25.000, i osven pomali problemi so dalecinskoto i vklucuvanjeto na Net, ostanatoto funkcionira odlicno. Vnatresnata mnogu tivka, nadvoresnata recisi isto tolku, nadvoresnata i ne e tolku bitna so zvukot no indirektno kazuva za kvalitetot. Sepak, brend si e brend, bez ogled koj i kade gi dava vgradenite delovi.

Elenaaa

read-only
13 август 2013
43
57
Daikin, Fujuitsu, Toshiba, Mitsubushi sekako se prv izbor, ako se vklopuvaat so cenata. Panasonic ne bi go stavil vo taa prva liga na nasiot pazar (iako i sam imam od toj brend veke 15-tina god. raboti odlicno, no toa bese nekogas). Moja licna preporaka za umerena cena bi bila Whirlpool koj za zal veke nema uvoz kaj nas, no gi ima uste po nekoe parce vo Setek, mozebi i kaj nekoi drugi. Ja zedov edna (posle dobro analiziranje na pazarot) 3.5-ka pred mesec i mnogu prijatno sum iznenaden. Dobro, i ocekuvav deka e barem sredna klasa (domasniot Whirlpool mi otkaza pred mesec posle 22 godini), no cenata bese smesno mala - 25.000, i osven pomali problemi so dalecinskoto i vklucuvanjeto na Net, ostanatoto funkcionira odlicno. Vnatresnata mnogu tivka, nadvoresnata recisi isto tolku, nadvoresnata i ne e tolku bitna so zvukot no indirektno kazuva za kvalitetot. Sepak, brend si e brend, bez ogled koj i kade gi dava vgradenite delovi.
Ќе ги разгледам и Вирпол, фала на препораката и тебе и на @petkotrajko

20 јуни 2008
644
698
Ivicakmk's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 7 5800X & Noctua NH-D15 chromax.black
Motherboard
MSI MAG X570 TOMAHAWK WIFI
Storage
Samsung 980 Pro 1 TB + Toshiba MG07ACA14TE
PSU
ASUS TUF Gaming 1000W Gold
RAM
2x16 GB Kingston HyperX Fury DDR4 3600 MHz CL16
Video card
Asus TUF RTX 3070 Ti
Case
Sharkoon TG6
Mouse
Razer Basilisk V3 Pro
Keyboard
Logitech G915 X Lightspeed
Audio
Razer Blackshark V2 Pro
Monitor
Dell S2721DGFA / BenQ BL3201PT
OS
Windows 10 Pro
Здраво дечки. Ми треба мислење за клима уреди.
Сакам да ставам 2 клими, едната за дневна + кујна + ходник од околу 42м2 и спална од околу 13м2. Има уште една спална која засега нема да се користи (па не ја ставам во математиката) и ходник од околу 6 м2 кој е помеѓу дневната и спалните.
Станот има градско парно па намената би била ладење (јужна страна) освен во ретки случаеви доколу е поладно а нема парно.
За во дневната сум одлучен за 5.5 kw, а во спалната би ставил 2.5 kw (мислам дека 3.5 би била премногу).
Пожелно е да имаат wifi и да се иста марка (да не инсталирам различни апликации и евентуален попуст).
Не би одел на најскапата опција, но не и најефтината, да кажам да биде нешто "културно". Можеби како best buy или најдобар однос цена/перформанси.
Буџетот не ми е строго дефиниран, но размислувам околу 70-90К.
Доколку нешто пропуштив слободно прашајте.

FatCat

hello world
4 март 2022
196
120
се мислам за нова кука со солидна изолација дали да ставам 4 мидеа клими 1х 5,5кв и 3х 2.5кв за спалните

или топлинска пумпа мидеа со 4 фенкојлери

ке има голема разлика во потрошувачка?
за ладење и греење кога не е многу ладно, за поладни денови има оџак..

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.491
2.938
се мислам за нова кука со солидна изолација дали да ставам 4 мидеа клими 1х 5,5кв и 3х 2.5кв за спалните

или топлинска пумпа мидеа со 4 фенкојлери

ке има голема разлика во потрошувачка?
за ладење и греење кога не е многу ладно, за поладни денови има оџак..
Па, ако можиш да си го дозволиш тоа со фенкојлерите, би ти го препорачал тоа да го реализираш.
Мислењето е автоматски споено:

Сакам да ставам 2 клими, едната за дневна + кујна + ходник од околу 42м2 и спална од околу 13м2. Има уште една спална која засега нема да се користи (па не ја ставам во математиката) и ходник од околу 6 м2 кој е помеѓу дневната и спалните.
Станот има градско парно па намената би била ладење (јужна страна) освен во ретки случаеви доколу е поладно а нема парно.
За во дневната сум одлучен за 5.5 kw, а во спалната би ставил 2.5 kw (мислам дека 3.5 би била премногу).
Пожелно е да имаат wifi и да се иста марка (да не инсталирам различни апликации и евентуален попуст).
Не би одел на најскапата опција, но не и најефтината, да кажам да биде нешто "културно". Можеби како best buy или најдобар однос цена/перформанси.
Па, генерално, замислата не ти е лоша, на добар пат се движиш.
И буџетот ти е ок...
Избегнувај ги грее или слични, одбери нешто од хаиер за дневната, а спалната, даикин, тошиба или слично.

20 јуни 2008
644
698
Ivicakmk's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
RAM
Video card
Asus TUF RTX 3070 Ti
Case
Sharkoon TG6
Mouse
Razer Basilisk V3 Pro
Keyboard
Audio
Razer Blackshark V2 Pro
Monitor
OS
Windows 10 Pro
На толку тестирања и мерења...

20 јуни 2008
644
698
Ivicakmk's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
RAM
Video card
Asus TUF RTX 3070 Ti
Case
Sharkoon TG6
Mouse
Razer Basilisk V3 Pro
Keyboard
Audio
Razer Blackshark V2 Pro
Monitor
OS
Windows 10 Pro

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.709
3.829
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
WD SN5000S 512gb + Samsung QVO 870 1tb
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO

VerGer

poweruser
9 ноември 2016
2.026
1.841
Скопје
Ништо. Нема потреба да се поврзува.
А како гледате историски граф со промени? Пример навечер што се случува и сл? За моментални вредности да нема потреба, ама за историја пратење да, си памти уредот неколку дена податоци на синк си префрла

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.709
3.829
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
WD SN5000S 512gb + Samsung QVO 870 1tb
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
Не се замарај со такви работи, мислам уредов е правен за да гледаш моментални температури и тоа е се. За статистики какви бараш ќе треба да најдеш друг подобар уред

GoranMak

hello world
13 февруари 2020
252
242
Со Блутут и преку Mi Home app. Дава график за претходните 24h и има опција за наназад 1 или 6 месеци график ама тогаш дава макс и мин за секој деб

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно