Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Општа тема за монитори

Necromancer

poweruser
24 февруари 2012
4.233
5.546
Скопје
Предлог за некој "ОК" ultrawide монитор што нема да кошта рака и нога? Нема да му е примарна цел гејминг.
Во моментов баш размислувам дали да го огласам мојот :ROFLMAO::ROFLMAO::ROFLMAO:

Ѕирни, ама не сум решен. Сакав да земам нешто со поголем рифреш рејт.

xhktw

x
2 август 2009
1.460
1.940
xhktw's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 7 5700X3D / Macbook Pro M4 14' 16/512
Motherboard
MSI B350 Tomahawk
Storage
Samsung 870 EVO 1 TB SSD
PSU
Gigabyte Odin 1200W PSU
RAM
G.Skill DDR4-3200 64GB
Video card
PNY 3090 24GB
Case
Logic Portos Case
Mouse
ROG Harpe Ace AimLab Edition
Keyboard
AK820Pro / Monsgeek Fun60 Pro / Custom 3D Printed
Monitor
34" MSI MAG342CQPV 100Hz / ASUS 27" ROG Strix OLED XG27AQDMG
OS
macOS Sequoia / Arch Linux
Во моментов баш размислувам дали да го огласам мојот :ROFLMAO::ROFLMAO::ROFLMAO:

Ѕирни, ама не сум решен. Сакав да земам нешто со поголем рифреш рејт.
И јас уште сум на мисла дали сакам, прва работа што знам дека ќе ме боли иако не гејмам веќе е падот од 144hz на 60-75, а 144hz ultrawide коштаат колку штo не ми се даваат моментално. :ROFLMAO:

Што парички од прилика би одел твојов?

Последна промена:

Necromancer

poweruser
24 февруари 2012
4.233
5.546
Скопје
И јас уште сум на мисла дали сакам, прва работа што знам дека ќе ме боли иако не гејмам веќе е падот од 144hz на 60-75, а 144hz ultrawide коштаат колку штo не ми се даваат моментално. :ROFLMAO:

Што парички од прилика би одел твојов?
Не знам, дај нека легне муабетов :) Ќе ти пишам ако се решам. Ептен ми брка работа за работење.

xhktw

x
2 август 2009
1.460
1.940
xhktw's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
MSI B350 Tomahawk
Storage
Samsung 870 EVO 1 TB SSD
PSU
Gigabyte Odin 1200W PSU
RAM
G.Skill DDR4-3200 64GB
Video card
PNY 3090 24GB
Case
Logic Portos Case
Mouse
Keyboard
Monitor
OS

xhktw

x
2 август 2009
1.460
1.940
xhktw's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
MSI B350 Tomahawk
Storage
Samsung 870 EVO 1 TB SSD
PSU
Gigabyte Odin 1200W PSU
RAM
G.Skill DDR4-3200 64GB
Video card
PNY 3090 24GB
Case
Logic Portos Case
Mouse
Keyboard
Monitor
OS
Предлог за некој "ОК" ultrawide монитор што нема да кошта рака и нога? Нема да му е примарна цел гејминг.
Го земав овој во Саботата, вака сум доста задоволен. Првиот ден се ми беше чудно, сега па 24ките на работа мали ми се чинат. :D

Nikola100

poweruser
30 септември 2019
5.300
5.279
Скопје
hackitfree.github.io
Го земав овој во Саботата, вака сум доста задоволен. Првиот ден се ми беше чудно, сега па 24ките на работа мали ми се чинат. :D
Убав монитор и квалитет и слика - ама што да ти кажувам - сам си гледаш.
За воланче едно плаче :cool:

xhktw

x
2 август 2009
1.460
1.940
xhktw's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
MSI B350 Tomahawk
Storage
Samsung 870 EVO 1 TB SSD
PSU
Gigabyte Odin 1200W PSU
RAM
G.Skill DDR4-3200 64GB
Video card
PNY 3090 24GB
Case
Logic Portos Case
Mouse
Keyboard
Monitor
OS
Убав монитор и квалитет и слика - ама што да ти кажувам - сам си гледаш.
За воланче едно плаче :cool:
Фала ти Никола.

За воланче или било каков гејминг ќе почека, примарно ми е за web development а за понатака здравје боже. Времето е лимитирачки фактор. :D

Nikola100

poweruser
30 септември 2019
5.300
5.279
Скопје
hackitfree.github.io
Друго чаре за 1440п 144хз+ монитор до 300-350еу?

Ваков нема у Анхоч ама ако најдеш - најдобар избор е

Па и ова може во избор да влезе ако не ти смета ВА панел

Од овие Гигабајтот е само ИПС панел и јас строго би одел само со него или некој од МСИ исто ИПС монитор.
Ако не ти сметаат некои ефекти на замачкување при брзо движење на ВА панелите (сите имаат и најквалитетните) , тогаш купи ВА - башка добиваш одличен контраст и бои..

Од IPS на лагер само овој ама посолен е малку ама одличен избор (кога го нема Гигабајтот)

Во секој случај еве ти и едно видео што се надевам ќе ти помогне кои монитори да ги бараш по продавнициве
View: https://youtu.be/WFfxOfZ8T_U

Последна промена:

wikkumane

read-only
2 јуни 2018
29
24

Ваков нема у Анхоч ама ако најдеш - најдобар избор е

Па и ова може во избор да влезе ако не ти смета ВА панел

Од овие Гигабајтот е само ИПС панел и јас строго би одел само со него или некој од МСИ исто ИПС монитор.
Ако не ти сметаат некои ефекти на замачкување при брзо движење на ВА панелите (сите имаат и најквалитетните) , тогаш купи ВА - башка добиваш одличен контраст и бои..

Од IPS на лагер само овој ама посолен е малку ама одличен избор (кога го нема Гигабајтот)

Во секој случај еве ти и едно видео што се надевам ќе ти помогне кои монитори да ги бараш по продавнициве
View: https://youtu.be/WFfxOfZ8T_U

Не сум користел ВА панел до сега и затоа не ги знам разликите(во живо), што гледам во тредов доста го ругаат

Фала ти за предлозите иначе.

Последна промена:

Nikola100

poweruser
30 септември 2019
5.300
5.279
Скопје
hackitfree.github.io
Не сум користел ВА панел до сега и затоа не ги знам разликите(во живо), што гледам во тредов доста го ругаат

Ако најдеш АОЦ некој ИПС (во Сетек има најчесто ) - зимај - ама како што разгледав немаше на лагер 27 - 1440п

gloria borger

hello world
10 мај 2018
447
841
херцажа

VA сам по себе не е баук, како што е претставен во темава. Има лош(евтин) VA и добар(скап) VA, исто како што има лош(евтин) IPS и добар(скап) IPS.

Nikola100

poweruser
30 септември 2019
5.300
5.279
Скопје
hackitfree.github.io
VA сам по себе не е баук, како што е претставен во темава. Има лош(евтин) VA и добар(скап) VA, исто како што има лош(евтин) IPS и добар(скап) IPS.
Едноставно технологииите се толку различни - или добиваш на брзина на палење и гасење на пикслите (каде ВА многу заостанува зад ИПС) или губиш на бои и контраст (каде ИПС е послаб)
Нема ВА панел (ма колку и да е скап ) кој ја има брзината на ИПС панел и обратно - нема ИПС панел со бои и контраст на ВА.
До некаде е релативно - некому не му смета задоцнетото гаснење на ВА пикслите кое придонесува до јак гоустинг или смиринг при средно-брзи или брзи движења на карактери или едноставно движења на камера . а од друга страна на некому тоа му е неподносливо.
На ВА панел обичен бело на црно текст кога скролаш - толку замачкува да тоа е грозно...

wikkumane

read-only
2 јуни 2018
29
24
Едноставно технологииите се толку различни - или добиваш на брзина на палење и гасење на пикслите (каде ВА многу заостанува зад ИПС) или губиш на бои и контраст (каде ИПС е послаб)
Нема ВА панел (ма колку и да е скап ) кој ја има брзината на ИПС панел и обратно - нема ИПС панел со бои и контраст на ВА.
До некаде е релативно - некому не му смета задоцнетото гаснење на ВА пикслите кое придонесува до јак гоустинг или смиринг при средно-брзи или брзи движења на карактери или едноставно движења на камера . а од друга страна на некому тоа му е неподносливо.
На ВА панел обичен бело на црно текст кога скролаш - толку замачкува да тоа е грозно...
70% ќе се користи за гејминг затоа има шанси да ме нервира замачкувањето и гоустонг

acekorg

hello world
5 октомври 2010
414
675

Како се одлучи?

И јас го меркам за девелопмент и понекогаш видео едит или малку гејминг ама не можам да се одлучам.
И не знам дали овој MSI или Samsung или AOC.
Samsung и AOC имаат USB C и USB hub, a AOC има и 3 години гаранција…

xhktw

x
2 август 2009
1.460
1.940
xhktw's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
MSI B350 Tomahawk
Storage
Samsung 870 EVO 1 TB SSD
PSU
Gigabyte Odin 1200W PSU
RAM
G.Skill DDR4-3200 64GB
Video card
PNY 3090 24GB
Case
Logic Portos Case
Mouse
Keyboard
Monitor
OS
Како се одлучи?

И јас го меркам за девелопмент и понекогаш видео едит или малку гејминг ама не можам да се одлучам.
И не знам дали овој MSI или Samsung или AOC.
Samsung и AOC имаат USB C и USB hub, a AOC има и 3 години гаранција…

Не знам како искрено, ми заличи на добра зделка, отидов и го земав, не се стресирав многу. Мислам дека со ниту еден нема да згрешиш. За development и медија конзумација животот мења на подобро, нема враќање назад после ова.

pecko95

hello world
5 април 2018
217
176
Дечки мислење за:

Во план ми е во скоро време да склопувам десктоп конфигурација која ќе се користи за гејминг и работа (програмирање, така да не е пресудно да има преквалитетни бои и висок процент на sRGB и такви работи, не ги ни разбирам тие)

Првичниот план ми беше Dell-от од листава, или евентуално Gigabyte-от ако го добијат во меѓувреме. Ама потоа ги видов ROG мониториве во Сетек со иста цена (преку Клуб картичката), и сега не знам што да земам :)

Martin Arsov

hello world
17 октомври 2016
232
126
Ми треба помош за избор на монитор.Да биде најмалку 27инчен,ИПС рамен(флат) екран,13к буџет, ќе се користи малку за гејминг повеќе за учење и работа. Фала ви.

olikomerc

poweruser
11 декември 2008
4.884
3.812
Ми треба помош за избор на монитор.Да биде најмалку 27инчен,ИПС рамен(флат) екран,13к буџет, ќе се користи малку за гејминг повеќе за учење и работа. Фала ви.

Овој, малце над буџет, ама супер е.

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.504
2.955

Овој, малце над буџет, ама супер е.
Абе шознам, да не се малце пиксели за 27 инча?
Мое мислење е дека ако се зема монитор над 25 инчи, нека биди со резолуција над фул хаде. Не мора ултра хаде (четири ка), ама сепак треба нешто појќе од 1920х1080.

Испратено од телефоно.

Rikimaru

Даскал
26 март 2016
3.590
6.029
Битола
Абе шознам, да не се малце пиксели за 27 инча?
Мое мислење е дека ако се зема монитор над 25 инчи, нека биди со резолуција над фул хаде. Не мора ултра хаде (четири ка), ама сепак треба нешто појќе од 1920х1080.

Испратено од телефоно.
Малку се. Идеален PPI (pixels per inch) за обичен конзумер е 95 to 110 PPI.

Таа резолуција на таа големина има 80 PPI.

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно