Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Знаете ли како EVN ве краде? Еве како.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.816
6.517
SK
Едноставно е. Имаме ~15-20% корисници кои не плаќаат сметки за струја. ЕВН нема поддршка од државните органи за да спроведе наплата и наместо тоа загубата ни ја наплаќа нам кои коректно си плаќаме сметки (која слушнав дека не би смеело да биде над ~5 до ~7 проценти). Таа кражба на обичниот човек најдобро се гледа на помалите сметки но ја има кај сите нас, само досега не ја гледавме затоа што мрежарината не беше одделна ставка во сметките.

@Oktar друже, мислам дека споредбата со поштарина нема смисла. Освен ако имаме петтина корисници кои не плаќаат поштарина на Амазон или друг продавач, па продавачот ни наплаќа нам. Сметките за поштарини ни се големи заради други причини (добронамерен совет: ако си по читањето земи си ебук-ридер за читање па книги господ да те види што се вели, ефтини/бесплатни книги во секое време).
Мислењето е автоматски споено:

@FLEGMA поентата ми беше немањето ред и правила. Инаку таму на тој ист продолжен кабел кој се запалил имало приклучено и други уреди, а се запалил баш кога го користеле дефибрилаторот. Без разлика што тоа е мал потрошувач, тоа била капката што ја преполнила чашата. Наводно. Така барем е официјалниот извештај.

Поентата е дека таков приватен евтин продолжен кабел не би смеел да се користи таму. Јас да можам продолжните кабли би ги забранил и за увоз/продавање ако не се атестирани на минимум 16 ампери. А таму во монтажната болница секој си правел што сака, исклучување од штекер на медицински уред (и други, веројатно енергетски позахтевни уреди) заради ставање приватен неквалитетен продолжен кабел - и сето тоа заради приклучување приватни уреди,. Освен тоа таму луѓе влегувале/излегувале како сакаат внатре, дури се пушеле цигари, итн... Ај доста, забегав а офтопик сме.

Последна промена:

goce03

user
20 јануари 2015
1.600
3.212
Skopje
goce03's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-10500
Motherboard
ASUS PRIME B460M-A
Storage
SSD Kingston NVMe A2000 1TB /HDD Toshiba P300 2 TB
PSU
Cooler Master MWE 600W White
RAM
2x8 DDR4 Kingston HyperX Predator
Video card
INNO3D RTX 2060 SUPER
Case
CoolerMaster Case K350
Monitor
HP EliteDisplay e232
OS
Win 10
Точно е дека дел од загубите ЕВН ги вклучува во сметките, меѓутоа зависи за каков вид на загуби се работи. Има два типа загуби технички (загуби од самата мрежа затоа што не постои идеален проводник, како и други материјали за дистрибуција на струја). Ова загуба е мерлива и не смее да надмине одреден процент од вкупната дистибуирана електрична енергија, не знам точно колку е дозволен процент колку што имам сознанија, ова не треба да биде повеќе од 10%.
До овој дозволен процент, Регулаторна комисија им го признава и истиот ЕВН, има право да го вклучи во цента на струјата.
Покрај ова, има и нетехнички загуби овие се кражби. Доколку овие загуби се вклучат во цената, ова би било кражба на ЕВН кон потрошувачите.
Според ЕВН и Регулаторна овие загуби ги сноси ЕВН и не се вклучени во сметките.
Е сега во оваа држава во која нема никаква доверба во институциите прашање е на избор во што ќе веруваш.
Јас избирам да верувам (што не мора да е точно), дека ЕВН не ги вклучува овие загуби во сметките, туку дека се на нејзин товар. Ова ЕВН го прави не дека е хумана корпорција туку дека е под политички притисок, да ги толерира кражбите (за што и не добива асистенција од државните органи). Ова може да си го дозволи со оглед на позицијата која ја има на пазарот, под закана да не ја изгуби оваа позиција.

18 август 2019
1.247
1.241
Има уште еден вид на загуби (барем кај мене се случува). Краток спој меѓу фазниот и нултиот проводник кој не го отстрануваат со денови (осигурувачот на трансформаторот изгледа е арматура дванаесетка).

Ако загубите се на товар на ЕВН, колкав ли им е приходот кога така лесно можат да си дозволат 100 милиони евра да отпишат?
Значи дека сите ние ги плаќаме кражбите.

Последна промена:

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.207
18.888
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i9-9900k + Noctua NH D15 Chromax.black
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
SM951 256 + PM981 512 + 850 Pro 512 + 840 Evo 250 + WD Blue 1TB + WD Red 2TB + WD Red 3TB
PSU
Cooler Master Vanguard v850
RAM
Kingston HyperX Predator 2x16GB Kit (2x8GB) DDR4 3200MHz
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Logitech MX Master 2, Logitech MX Master 3, Logitech MX Master 4
Keyboard
Keychron Q2, Keychron Q6
Monitor
Dell U2725QE
OS
Windows 11 + MacOS
Се прашувам кај учевте, што учевте, кој ве учеше и кој ви даде преодна оценка.
Ги мешате основните работи (или намерно предизвикувате). Не разликувате снага (ват) од потрошувачка (ватчас). Броилото не ви го отчитуваат во киловати туку во киловатчасови. Телевизорот ако е со потрошувачка од 40 вати, дневно ќе потроши 24х40 ВАТЧАСОВИ!
Ок, мене броилото ми отчитува во киловатчасови не во ватчасови, претвори ми и не знам што значи ова 24х40, ми треба бројка и ми треба за цел месец. Ако веќе го тупиме... Ватчас (или киловатчас) е потошувачка во единица време, може да користам и ватден и ватмесец ако сакам. Тоа што на порталот пишале дека телевизорот ке ви потроши 20 вати во текот на денот не е погрешно, затоа што навеле потрошувачка и време за кое е потрошена таа енергија.

ЕВН не може да краде во сметките. Единствено треба да се провери во бројките. Си платил до 1200 KWh, следниот месец ти наплатуваат од 1150 KWh. Се жалат луѓе дека им наплатуваат со преклопување на датумот. Пример од 20 август до 30 септември, потоа од 25 септември до 30 октомври. Не сум видел таква сметка, ама ако потрошувачката е во ред, датумите не се значајни.
Пак ке речам, не се палете на муабети на твитер/фб групи, проверете си ги сметктие ако ви е нешто нејасно.
Еве една претходна сметка за која на прв поглед имам преклопување со наредната:
Screenshot 2022-10-08 at 09.55.08.png
Screenshot 2022-10-08 at 09.57.07.png

OMG, драма струјата од 19-22.09 ми ја наплатиле двапати, фак, морам да идам на твитер и на машки домаќински муабети па и на ајти форум и да пишам како евн не краде... а да скролнам подоле да видам што вика математиката... нееееее, така нема драж, појако е ако зборам дека не крадат.
Еве што вика пресметката кај двете сметки:
Screenshot 2022-10-08 at 09.55.22.png
Screenshot 2022-10-08 at 09.55.52.png

OMG, состјбата на броилата перфектно се поклопува и нема никакво преклопување и дупла наплата! Ама јас сепак да им кажам на луѓево дека ЕВН не краде, за секој случај... не треба доказ, само ќе кажам дека не јас лично, ама на брат ми другар, снаата чула во маалската бакалница за ова од некој што гледал на телевизија!

Како што кажа @flashgordon007 дајте нешто конструктивно и реално а не со глупости, сепак е ИТ форум и публиката барем би требало да е со IQ повисок од телесната температура на истото тоа тело.

Патем, честит празник @Паланчански

Има уште еден вид на загуби (барем кај мене се случува). Краток спој меѓу фазниот и нултиот проводник кој не го отстрануваат со денови (осигурувачот на трансформаторот изгледа е арматура дванаесетка).

Ако загубите се на товар на ЕВН, колкав ли им е приходот кога така лесно можат да си дозволат 100 милиони евра да отпишат?
Значи дека сите ние ги плаќаме кражбите.
Иначе бројката од 100 милиони евра е за вредноста на струјата, а не дека толкав профит изгубиле, ако идеме со некоја си математика дека маргината на добивка им е 30%, ова онака го лупам и е доста високо, тоа значи дека изгубиле профит од 30 мил евра, а не 100 мил профит како што мислиш.

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.891
5.601
Фала ти многу, баш ќе приразгледам викендов па ќе одлучувам.
Има подршка дирекна преку нејтив интеграција во ХА или преку mqtt како ти е ќеиф. Не нарачувај од Али мислам дека нема да испорачаат, ќе ти откажат. Али им е само за Азија. Ако иде некој за БГ, може да ти земе од софија директ.

Sent from my Telefon using Tapatalk

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.891
5.601
Се прашувам кај учевте, што учевте, кој ве учеше и кој ви даде преодна оценка.
Ги мешате основните работи (или намерно предизвикувате). Не разликувате снага (ват) од потрошувачка (ватчас). Броилото не ви го отчитуваат во киловати туку во киловатчасови. Телевизорот ако е со потрошувачка од 40 вати, дневно ќе потроши 24х40 ВАТЧАСОВИ!
Ние во основно, па средно па на факултет. И не знам што не разбираш. Потрошувачка се мери во Снага во Единица Време, и стандардно е во kWh, но може и во други изведени мерки зависно од намената и потребата. така да иако е нестандарно, сепак W per Day е сѐ уште валидно прикажување на потрошувачка а не на снага, за потребите на текстот што е напишан и да се долови на просечен читател колку дневно ќе потроши за XYZ уред.

18 август 2019
1.247
1.241
Тоа што на порталот пишале дека телевизорот ке ви потроши 20 вати во текот на денот не е погрешно, затоа што навеле потрошувачка и време за кое е потрошена таа енергија.
Сосема погрешно.
Телевизорот не може да потроши 20 вати, туку 20 ватчаса, без разлика дали е за ден, месец, година.
Направи разлика меѓу ват и ватчас. Првото е само мерка за снага, второто е производ од снагата и единица време. Тоа што ти одиш по она народското: „Овој месец сум потрошил 100 киловати струја“ е сосема погрешно. Не си потрошил 100 киловати, туку 100 киловатчасови.
Значи требало да напишат дека телевизорот ќе потроши 20 ватчаса (0,02 киловатчаса) за еден ден.
Потрошувачка се мери во Снага во Единица Време, и стандардно е во kWh, но може и во други изведени мерки зависно од намената и потребата.
Супер. Цело време се обидувам тоа да го објаснам. Снага во (по) единица време. Не само снага, како што е напишано. Оти таму пишува 20 вати, наместо 20 ватчаса (не е важно дали за ден, месец...). Единицата за време (час) им недостасува, што е сосема погрешно во однос на она што сте го учеле.

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.891
5.601
Сосема погрешно.
Телевизорот не може да потроши 20 вати, туку 20 ватчаса, без разлика дали е за ден, месец, година.
Направи разлика меѓу ват и ватчас. Првото е само мерка за снага, второто е производ од снагата и единица време. Тоа што ти одиш по она народското: „Овој месец сум потрошил 100 киловати струја“ е сосема погрешно. Не си потрошил 100 киловати, туку 100 киловатчасови.
Значи требало да напишат дека телевизорот ќе потроши 20 ватчаса (0,02 киловатчаса) за еден ден.

Супер. Цело време се обидувам тоа да го објаснам. Снага во (по) единица време. Не само снага, како што е напишано. Оти таму пишува 20 вати, наместо 20 ватчаса (не е важно дали за ден, месец...). Единицата за време (час) им недостасува, што е сосема погрешно во однос на она што сте го учеле.
пак не разбра. Имаат ВАТИ НА ДЕН, што е исто мерка за потрошувачка (изведена). Значи имаат СНАГА ВО ЕДИНИЦА ВРЕМЕ. Ок им е, иако не би се употребило во инженерски цели, сепак не е комплетно погрешно.

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.207
18.888
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
SM951 256 + PM981 512 + 850 Pro 512 + 840 Evo 250 + WD Blue 1TB + WD Red 2TB + WD Red 3TB
PSU
RAM
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Keyboard
Keychron Q2, Keychron Q6
Monitor
Dell U2725QE
OS
Windows 11 + MacOS
Сосема погрешно.

Не може повеќе да грешиш. Пишале дека ќе потроши 24 вати за еден ден, има и потрошувачка и единица време. Исто како што 24 ватчасови има и потрошувачка и единица време во случајов, час. Али нема везе, камо ова да беше најголемиот проблем во ситуацијава.

18 август 2019
1.247
1.241
пак не разбра. Имаат ВАТИ НА ДЕН, што е исто мерка за потрошувачка (изведена). Значи имаат СНАГА ВО ЕДИНИЦА ВРЕМЕ. Ок им е, иако не би се употребило во инженерски цели, сепак не е комплетно погрешно.

Не може повеќе да грешиш. Пишале дека ќе потроши 24 вати за еден ден, има и потрошувачка и единица време. Исто како што 24 ватчасови има и потрошувачка и единица време во случајов, час. Али нема везе, камо ова да беше најголемиот проблем во ситуацијава.
Одговор за двајцата.
Може да се признае единица ВАТИ ПО ДЕН. Ама вати на ден, никако. Мене компјутерот ми работи со приближно 60 вати. Значи на ден ќе потроши приближно 1,5 киловаттчаса. Не 1,5 киловати на ден. 1,5 КИЛОВАТЧАСА на ден.

kirev

senior
31 мај 2010
9.138
7.819
Пола Македонија не плаќа струја а ЕВН нема финансиска загуба. Со години наназад. Коинциденција? Не би рекол.
Офтопик: Сите плаќате здравствено? Епа глупи сте. Ако не плаќате а ви притребаат здравствени услуги или ќе позајмите нечија здравствена книшка или ќе отидете во ФЗО (не мора лично) и ќе побарате да ви кажат колку треба месечно да плаќате за да сте осигурани. Во пракса - поднесување четврток, понеделник попладне светнува зелено на moeosiguruvanje. Целосно легално. Па вие плаќајте…

ARMac

senior
2 октомври 2010
9.392
12.333
Скопје
androgaming.com
Пола Македонија не плаќа струја а ЕВН нема финансиска загуба. Со години наназад. Коинциденција? Не би рекол.
Офтопик: Сите плаќате здравствено? Епа глупи сте. Ако не плаќате а ви притребаат здравствени услуги или ќе позајмите нечија здравствена книшка или ќе отидете во ФЗО (не мора лично) и ќе побарате да ви кажат колку треба месечно да плаќате за да сте осигурани. Во пракса - поднесување четврток, понеделник попладне светнува зелено на moeosiguruvanje. Целосно легално. Па вие плаќајте…

Па фирма плаќа колективно немам избор сам да плаќам. Малце нелогично е да сум вработен, а сам да бркам здравствено. Башка фирмата ќе ја казнат ако не ми плаќа придонеси. Јас си имам бруто плата од нејзе се минусира здравствено и пензиско. Неможеш да кажеш јас ќе плаќам 1500 ден. здравствено а зимаш плата 500-600 евра.

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.207
18.888
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
PSU
RAM
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Keyboard
Keychron Q2, Keychron Q6
Monitor
Dell U2725QE
OS
Windows 11 + MacOS
Одговор за двајцата.
Може да се признае единица ВАТИ ПО ДЕН. Ама вати на ден, никако. Мене компјутерот ми работи со приближно 60 вати. Значи на ден ќе потроши приближно 1,5 киловаттчаса. Не 1,5 киловати на ден. 1,5 КИЛОВАТЧАСА на ден.
Ok друже, во право си. Честит ден на ослободување на Крива Паланка.

• ми се допаѓа
Реакции: marv

kirev

senior
31 мај 2010
9.138
7.819
Па фирма плаќа колективно немам избор сам да плаќам. Малце нелогично е да сум вработен, а сам да бркам здравствено. Башка фирмата ќе ја казнат ако не ми плаќа придонеси. Јас си имам бруто плата од нејзе се минусира здравствено и пензиско. Неможеш да кажеш јас ќе плаќам 1500 ден. здравствено а зимаш плата 500-600 евра.
Hint: консултантски договор. Или крадење дрва во Матејче.

ARMac

senior
2 октомври 2010
9.392
12.333
Скопје
androgaming.com
Hint: консултантски договор. Или крадење дрва во Матејче.

Како сакаш, јас аир од тие 50 евра нема нешто посебно да видам, а здравството ни е такво 50% ради лоша политика, 50% ради крадење.

Нема да бидам дел ни од едни ни од други.

kirev

senior
31 мај 2010
9.138
7.819
Како сакаш, јас аир од тие 50 евра нема нешто посебно да видам, а здравството ни е такво 50% ради лоша политика, 50% ради крадење.

Нема да бидам дел ни од едни ни од други.
Друга е констелацијата - тоа што пола наша држава не плаќа значи дека останатата половина дупло плаќа. Аритметичко е точно ама не е правично. Како со ЕВН

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.816
6.517
SK
Има два типа загуби технички (загуби од самата мрежа затоа што не постои идеален проводник, како и други материјали за дистрибуција на струја). Ова загуба е мерлива и не смее да надмине одреден процент од вкупната дистибуирана електрична енергија, не знам точно колку е дозволен процент колку што имам сознанија, ова не треба да биде повеќе од 10%.
Колега ми кажа дека во други држави ова е окулу ~5%, и не над 7%.

До овој дозволен процент, Регулаторна комисија им го признава и истиот ЕВН, има право да го вклучи во цента на струјата.
Со мрежарини поголеми од потрошеното, излегува дека во тие конкретни случаи загубите се над 50-60% што е апсолутно невозможно. Сакам да кажам наспроти се загубите од украдената струја се наплаќаат на плаќачките корисници. Претпоставувам дека тоа е многу повидливо кај малите сметки, затоа што „алгоритамот“ изгледа им е таков да има некој минимум за мрежарина (крадарина) што е релативно голем сам по себе. Затоа кај вакви мали сметки искача мрежарината најголем дел од сметката... Шпекулирам, но логично е, нели?

Покрај ова, има и нетехнички загуби овие се кражби. Доколку овие загуби се вклучат во цената, ова би било кражба на ЕВН кон потрошувачите.
Според ЕВН и Регулаторна овие загуби ги сноси ЕВН и не се вклучени во сметките.
Е сега во оваа држава во која нема никаква доверба во институциите прашање е на избор во што ќе веруваш.
Јас избирам да верувам (што не мора да е точно), дека ЕВН не ги вклучува овие загуби во сметките, туку дека се на нејзин товар. Ова ЕВН го прави не дека е хумана корпорција туку дека е под политички притисок, да ги толерира кражбите (за што и не добива асистенција од државните органи). Ова може да си го дозволи со оглед на позицијата која ја има на пазарот, под закана да не ја изгуби оваа позиција.
Со оволку голем процент од сметката на „мрежарини“ јас мислам дека многу поверојатно е дека ова е начинот на кој загубите се наплаќаат од потрошувачите. За мене ова е кражба, и тоа мислење ќе го задржам барем додека не се направи некоја независна ревизија во нивната работа (што нема да се деси, пошто на никој што одлучува не му одговара да искочи вистината на видело).

Мислам дека вака ќе биде се додека не почнат масовни протести и граѓанска непослушност. Овде се функционира на принцип на помал отпор, тие што крадат струја во моментов прават наголем отпор и пошто правната држава не функционира, ЕВН едноставно ги злоупотребува/оштетува тие што прават најмал отпор - сите ние другите корисници кои коректно си ги подмируваме сметките.

15 септември 2012
1.165
1.300
Јас пак да се јавам

14 страни лапрдање и изгледа дека ЕВН НЕ не краде, туку ДРЖАВАТА НЕ КРАДЕ!
Утнат е насловот на темата?

Или и јас не сфаќам, повторно?

18 август 2019
1.247
1.241
Со мрежарини поголеми од потрошеното, излегува дека во тие конкретни случаи загубите се над 50-60% што е апсолутно невозможно. Сакам да кажам наспроти се загубите од украдената струја се наплаќаат на плаќачките корисници. Претпоставувам дека тоа е многу повидливо кај малите сметки, затоа што „алгоритамот“ изгледа им е таков да има некој минимум за мрежарина (крадарина) што е релативно голем сам по себе. Затоа кај вакви мали сметки искача мрежарината најголем дел од сметката... Шпекулирам, но логично е, нели?
Мислам дека без разлика на сметката, мрежарината е иста по киловатчас. Кај мене е околу 3,4 денари. Пресметајте кој има при рака сметка.
Инаку процентуално гледано ќе се разликува (процентот) за секоја сметка. Во зависност од соодносот на потрошената скапа и ефтина тарифа.

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.207
18.888
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
PSU
RAM
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Keyboard
Keychron Q2, Keychron Q6
Monitor
Dell U2725QE
OS
Windows 11 + MacOS
Мислам дека без разлика на сметката, мрежарината е иста по киловатчас. Кај мене е околу 3,4 денари. Пресметајте кој има при рака сметка.
Are you kidding me?

its-right-there-dr-randall-mindy.gif

Последна промена:

bicikle

poweruser
3 март 2018
2.062
1.014
По кој основ ја наплаќаат толкуа многу "поштарината" т.е. дистрибуцијата. Па за таа цена ќе пушта кабел до осломеј дирекс.
Бонус проГлем
Книгата можеш да ја набавиш на пример од 5-6 продавници или имаш избор за достсвувач, како што беше спомнато. Овде имаш избор или од монополот да набавуваш или сам да пуштиш кабли што е апсурдно.

Nikola100

poweruser
30 септември 2019
5.342
5.370
Скопје
hackitfree.github.io
Инаку ако е назначено само Вати се зборува за "power-draw" (моментална потрошувачка на уредот во секој момент ) - се мери и означува во Вати "W" а од вредноста наведена може да се изведе што сакаш - Ват-час , Ват-ден, Ват-недела (производ на моментална потрошувачка по единица време)...
Немој Пане24 да дојде да прочита тука што сте пишувале - на сите единици ќе ви бапне !:p

1. 24 Ват-часа е потрошена струја на сијалица од 24W која светела 1 час
2. 24 Ват-часа е потрошена струја на сијалица од 1W која светела 24 часа

Заокружите тачан одговор...
Тик..так тик... так...

Па наравно да је исто потрошено у оба случаја !

Пишаното „дека ќе потроши 24 вати за еден ден„ е нонсенс - морале да наведат и единица мерка време како „дневно телевизорот ќе потроши 24Ват-часа„ (значи дневно струјомерот ќе се зголеми за 0.024KWh ) во тој случај се работи за моментална потрошувачка на телевизорот во стенд-бај од 1W што е сосема нормално и точно - само тоа е толку занемарлива вредност - „али ко сад да о томе размишља „ :)...

Последна промена:

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.207
18.888
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
PSU
RAM
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Keyboard
Keychron Q2, Keychron Q6
Monitor
Dell U2725QE
OS
Windows 11 + MacOS
Инаку ако е назначено само Вати се зборува за "power-draw" (моментална потрошувачка на уредот во секој момент ) - се мери и означува во Вати "W" а од вредноста наведена може да се изведе што сакаш - Ват-час , Ват-ден, Ват-недела (производ на моментална потрошувачка по единица време)...
Немој Пане24 да дојде да прочита тука што сте пишувале - на сите единици ќе ви бапне !:p

1. 24 Ват-часа е потрошена струја на сијалица од 24W која светела 1 час
2. 24 Ват-часа е потрошена струја на сијалица од 1W која светела 24 часа

Заокружите тачан одговор...
Тик..так тик... так...

Па наравно да је исто потрошено у оба случаја !

Пишаното „дека ќе потроши 24 вати за еден ден„ е нонсенс - морале да наведат и единица мерка време како „дневно телевизорот ќе потроши 24Ват-часа„ (значи дневно струјомерот ќе се зголеми за 0.024KWh ) во тој случај се работи за моментална потрошувачка на телевизорот во стенд-бај од 1W што е сосема нормално и точно - само тоа е толку занемарлива вредност - „али ко сад да о томе размишља „ :)...
Пишав, па избришав, факит…

Се откажав од натегање, секако нема да има резултати во оваа констелација на карактери и ваква околина, наречена интернет 2.0. Таман заврши ретроградниот Меркур, дојде полната месечина.

Велосипеде, тебе покасно ќе ти реплицирам за пар ствари… а можеби и нема.

Последна промена:
— членови онлајн
—мислења
—теми
—членови

Офтопик

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно