Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

GPU Аудио

Maki_SM

hello world
28 јуни 2012
92
142
Од појавата на vsti плугиновите ова е страшно голем чекор нанапред за аудио продукцијата
Сеуште во развој меѓутоа многу обетува
Засега само Windows и Nvidia подршка , AMD и MacOS наскоро

ARMac

senior
2 октомври 2010
9.388
12.328
Скопје
androgaming.com
Од појавата на vsti плугиновите ова е страшно голем чекор нанапред за аудио продукцијата
Сеуште во развој меѓутоа многу обетува
Засега само Windows и Nvidia подршка , AMD и MacOS наскоро

Не сфаќам, ова е реклама или?

Пошто одавна сите GPU аудио чипови работат со ефекти и миксање во realtime. За каква брзина се збори? Гледам спомнуваат VST3 offloading from CPU to GPU Audio, ама тој чип на графичката е стандарден HD Audio ништо посебно. Ако може да направат оффлоад на него, може и на онборд чипот.

Или продаваат програмче луѓето.

Еве баш сега едитирам нешто на аудио чипот на AMD GPU.

1656759558924.png

Ако е целата работа во врска со латенцијата, професионалните картици имаат 1ms, подобро од нивните 150ms што ги спомнуваат.

1656759988122.png

Или нешто несфаќам?

П.С. не тролам стварно ме интересира што нудат подобро, драјвер или програм/плагин некој?

Maki_SM

hello world
28 јуни 2012
92
142
Поентата во сето ова е дека ќе можеш да ставиш вст и всти во хост апликацијата . веќе тестирано на нвидиа 3080 страшни бројки на плугини во реално време работат , одприлика повеќе од 300 реверби во реално време
Нормално ГПУ-то ќе го обработува плугинот
Све е опен и фрее
Нормално сеуште бета фаза

Metuzalem

Tootle Puffer
28 ноември 2010
7.660
13.707
1000 Скопје
Metuzalem's setup  
Processor & Cooler
i7-2600K @4,6 GHz, Noctua NH-D14
Motherboard
ASUS P8Z68-V/GEN3
Storage
Samsung 840 Pro 256 Gb SSD, Samsung Spinpoint F3 1 Tb
PSU
CM 600W Silent Pro Gold
RAM
Kingston @1866
Video card
Radeon HD 7750
Case
HAF 912 Plus
Mouse
ASUS ROG GX950
Keyboard
Filco Majestouch-2, Logitech G710+
Audio
Realtek ALC892
Monitor
Viewsonic VX2753MH-LED
OS
WinServer2003, Win7 x64
@ARMac Processing во CUDA, не во аудио чипот на графичката

Maki_SM

hello world
28 јуни 2012
92
142
Поентата во сето ова е дека ќе можеш да ставиш вст и всти во хост апликацијата . веќе тестирано на нвидиа 3080 страшни бројки на плугини во реално време работат , одприлика повеќе од 300 реверби во реално време
Така е Гуру , ќе се користи како засебен процесинг графичката или уште подобро кажано графичките , не станува збор за никаков аудио излез и итн

ARMac

senior
2 октомври 2010
9.388
12.328
Скопје
androgaming.com
Нормално ГПУ-то ќе го обработува плугинот
Све е опен и фрее
Нормално сеуште бета фаза

Ок, значи за композитори е ова. Пошто јас немам проблем ни со 50+ dynamic ефекти на обичен i5 од 8-ма ген. Ама баш никакво успорување, во риал тајм.

На пример Yamaha 03D конзолата го прави ова на 48 канали уште пред 20 и кусур години. 40+4Bus+4Aux така да не разбирам стварно која е таа потреба од брзина на графичка за ваква намена.

И реално негледам потреба од 300 реверби во реално време...

Maki_SM

hello world
28 јуни 2012
92
142
На и5 8 ген кои тоа плугинови ги користиш до тој број ?
Твојата 03Д има 2 ефекти кои можеш да ги ставиш на тој број канали
Бројката од 300 висококвалитетни реверби е само како пример , кога би дошло како замена еден сериозно тежок всти кој твојата машина ќе ја здрви чим ќе свирнеш нешто.. Во основа страшно супер иднина е сето ова погоре

На колку ти е буферот од аудио картицата кога ги користиш толку те плугинови ?

Последна промена:

gdamjan

poweruser
3 април 2008
4.058
3.502
Скопје
damjan.softver.org.mk
gdamjan's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 Pro 4650G / Cooler Master Hyper 212 Black
Motherboard
MSI MAG B550m Mortar Wifi
Storage
NVME: 1TB AData XPG SX8200 Pro / HDD: 2x 2TB Toshiba P300
PSU
Gigabyte G750H
RAM
G. SKILL Ripjaws V Series 2x 16GB / DDR4 3200Mhz/CL16
Video card
Vega 7 on APU
Case
Bequiet! PureBase 500
Mouse
Logitech MX Anywhere 2S
Keyboard
ThinkPad USB Keyboard With TrackPoint (sk-8855)
OS
Arch Linux

ARMac

senior
2 октомври 2010
9.388
12.328
Скопје
androgaming.com
На и5 8 ген кои тоа плугинови ги користиш до тој број ?
Твојата 03Д има 2 ефекти кои можеш да ги ставиш на тој број канали
Бројката од 300 висококвалитетни реверби е само како пример , кога би дошло како замена еден сериозно тежок всти кој твојата машина ќе ја здрви чим ќе свирнеш нешто.. Во основа страшно супер иднина е сето ова погоре

На колку ти е буферот од аудио картицата кога ги користиш толку те плугинови ?

Колкуте плугинови?

Освен некој диџеј во живо, повеќе од 3-4 на канал никој не користи.

overdrive/дисторзија на гитара канал
Hard Limit, expansion, compress на вокал
итн.

Затоа постојат канали, затоа постојат студија и конзоли, матрици. Никој нема да користи 300 ефекти по канал.

Maki_SM

hello world
28 јуни 2012
92
142

ARMac Што се однесува до мене ти можеш да си користиш што сакаш , занемари го мојот пост и користи си касети , ленти или што ти е мерак од старата технологија​

Целта ми беше да споделам корисна информација

Нешто ги имаш побркано лончињата , Диџеите колку што знам не свират туку миксаат стимови , теми или работи што некој други ги направил а најискрено незнам што ти е тоа матрици во контекстот .
Не сум сретнал некој што ставил 300 плугинови на канал , имам сретнато продуценти што ставиле и до 300+ плугинови во проект
Мислењето е автоматски споено:

на Namm 2022 како што беше представено девелоперите го најавиа како слободен проект , веќе може да се симне и користи доколу користиш Windows и Nvidia . Дали така ќе остане кога ќе излезе од бета фаза и кога ќе влезат големите фирми како Native Instruments , Arturia и уште многу други ќе видиме . Засега плугиновите кои ги развиваат се самите они и уште понекои поединци .

Последна промена:

ARMac

senior
2 октомври 2010
9.388
12.328
Скопје
androgaming.com

ARMac Што се однесува до мене ти можеш да си користиш што сакаш , занемари го мојот пост и користи си касети , ленти или што ти е мерак од старата технологија​

Целта ми беше да споделам корисна информација

Нешто ги имаш побркано лончињата , Диџеите колку што знам не свират туку миксаат стимови , теми или работи што некој други ги направил а најискрено незнам што ти е тоа матрици во контекстот .
Не сум сретнал некој што ставил 300 плугинови на канал , имам сретнато продуценти што ставиле и до 300+ плугинови во проект
Мислењето е автоматски споено:

на Namm 2022 како што беше представено девелоперите го најавиа како слободен проект , веќе може да се симне и користи доколу користиш Windows и Nvidia . Дали така ќе остане кога ќе излезе од бета фаза и кога ќе влезат големите фирми како Native Instruments , Arturia и уште многу други ќе видиме . Засега плугиновите кои ги развиваат се самите они и уште понекои поединци .

Кога ми збориш, цитирај ме. Од кај да знам дека ми збориш на мене.

И што се дереш?

Тикви си сретнал продуценти што ставиле 400+ што и да се, уствари ти си тој што меша плагинс со ефекти.

2. На сајтов ненајдов никакво инфо дека ќе биде бесплатно или open source. Така да стојам зад тоа дека е реклама.

Maki_SM

hello world
28 јуни 2012
92
142
Кога ми збориш, цитирај ме. Од кај да знам дека ми збориш на мене.

И што се дереш?

Тикви си сретнал продуценти што ставиле 400+ што и да се, уствари ти си тој што меша плагинс со ефекти.

2. На сајтов ненајдов никакво инфо дека ќе биде бесплатно или open source. Така да стојам зад тоа дека е реклама.
Големината на буквите не значи дека некој се дере , кога се со Caps Lock тоа во основа е дерење
А што е разликата помеѓу плагинови и ефекти ? :oops::oops:

thrw

lurker
3 декември 2021
706
578
А што е разликата помеѓу плагинови и ефекти ? :oops::oops:
Обично првите се Виртуални Инструменти со модификации ама засебни од оргиналните додека другите се атрибути на звукот за аранжман или променување на тон, бас, просторен звук.
Така беше пред едно 10 години кога работев во радио. Се надевам не се променило досега.

Maki_SM

hello world
28 јуни 2012
92
142
Иако прашањето небеше наменето за тебе тука си негде , првите или првично се секаков вид на процесори од првата генерација VST VST2 i 3 , додавката И е ознака за инструменти од секаков вид ... Така е последниве 25 па и повеќе години
Прашањето беше наменето до типчево со тиквите .

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно